Tips & Advies
spint
11 MIN 03 jun
Laatste update: 16 jun 2023

Spint op je plant voorkomen & bestrijden

Als er plotseling lichte vlekken en witte webben op je planten zitten, hebben ze last van spint. Dit ongedierte kan het groen in je tuin stevig toetakelen. Ontdek hoe je spint herkent, welke huismiddeltjes nuttig zijn om het te bestrijden en hoe je het kan voorkomen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99

Als plantenliefhebber of tuinier besteed je veel tijd aan tuin- en kamerplanten. Niet alleen je zorg en aandacht steek je erin, maar ook geld. Des te vervelender is het dus als je planten er ineens ongezond uitzien en gevlekte bladeren zichtbaar worden. Daarom gaan we vandaag bekijken hoe je spint kunt bestrijden, herkennen en voorkomen.

Table of contents:
Show all
  • Wat is spint?
  • Hoe ziet spint eruit?
  • Wanneer is spint actief tijdens het jaar?
  • Hoe kan je de aanwezigheid van spint vaststellen?
  • Welke planten tast spint aan?
  • Wat te doen tegen spint?
  • Gerichte preventie na bestrijding van spint
  • Veelgestelde vragen over spint

Wat is spint?

Spint is een hardnekkige plaag die grote schade kan aanrichten aan zowel je huis- als tuinplanten. Spintmijten zijn meestal slechts 0,2 tot 0,5 millimeter groot en verbergen zich meestal aan de onderkant van de bladeren. Daarom merk je een spintplaag meestal pas als de plant er ongezond uitziet en de bladeren witgele vlekken vertonen.

Deze vlekken zijn het gevolg van de beet van spintmijten. Zijn zuigen namelijk plantensap op om zich te voeden. Als de aantasting ernstig is, kunnen de bladeren zelfs helemaal geel worden en opdrogen en uiteindelijk eraf vallen. Het goede nieuws is dat je als je deze symptomen ziet, je weet dat je met een plaag te maken hebt. En dat je spint direct aanpakken.

Ondanks hun korte levensduur kunnen spintmijten zich onder optimale omstandigheden snel vermeerderen. Afhankelijk van de soort en de weersomstandigheden kunnen vrouwelijke spintmijten in hun leven wel 100 eitjes leggen. De eieren komen binnen 3 dagen uit. De larven ontwikkelen zich vervolgens binnen 6 tot 15 dagen tot volwassenen spintmijten die zich ook weer kunnen reproduceren. Dat kan het bestrijden van spint behoorlijk lastig maken.

Hoe ziet spint eruit?

Omdat de spintmijten zo klein zijn, kan je ze meestal herkennen aan hun web en de schade die ze aan planten aanrichten. Niet alle spintmijtsoorten bouwen echter een web, wat de bestrijding van spint bemoeilijkt. Een spintbesmetting is echter te herkennen aan de aanwezigheid van kleine lichtvlekjes op de bladeren. Deze kunnen het hele jaar door op kamerplanten of in kassen voorkomen.

Spint close-up
Spintmijten zijn bijna niet met het blote oog waar te nemen. – Fotocompositie

De gewone spintmijt kan je herkennen aan de fijne netten in de bladoksels en aan de bladranden. In tegenstelling tot de meeste andere spintmijten vormen de fruitboomspintmijten zeer weinig web.

Wanneer is spint actief tijdens het jaar?

Spintmijten zijn het hele jaar door actief – maar waar precies hangt af van de omstandigheden en locatie.

Spintmijt in de tuin

Spintmijten verspreiden zich in de zomermaanden, vanaf half mei, in de regel zowel buiten als in kassen. Daar veroorzaken ze schade aan diverse groente-, fruit- en sierplanten. Ze gedijen het best in een warme en droge omgeving. De zomer is dan ook het seizoen dat ze het meest actief zijn.

Spintmijt in huis

Het ongedierte heeft het tijdens de winter meer gemunt op kamerplanten. Waarom? In verwarmde leefruimtes is er vaak een gebrek aan vocht en zonlicht. Dit vormt voor de spintmijten de ideale omgeving om zich voort te planten. Ook zijn je planten in de winter kwetsbaarder. Daardoor kunnen ze zich minder goed verweren tegen ongedierte als spint.

Hoe kan je de aanwezigheid van spint vaststellen?

Spintmijten voeden zich met de bladcellen van je planten. Daarom is snel actie ondernemen bij een plaag zo belangrijk. Hoe meer ze zuigen, hoe meer ze je planten beschadigen. Zo ontstaan de typische lelijke plekken op de boven- en onderkant van de bladeren.

De zuigpunten worden door de binnendringende lucht licht zilverachtig en veranderen later in lichtgrijze tot bronskleurige vlekken. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, het maakt je plant ook vatbaar voor andere plagen en ziekten. De bladeren beginnen vervolgens na verloop van tijd te krullen en sterven uiteindelijk af.

door spint aangetaste plant
Als je planten al bronskleurige plekken hebben, is de spintplaag al in een vergevorderd stadium.

Spintmijten scheiden ook giftig speeksel af dat planten verder aantast. Ze kunnen ook virussen met zich meedragen die schadelijk zijn voor je planten.

Welke planten tast spint aan?

Spintmijten vallen over het algemeen planten aan die al zwak zijn. Als je planten echter gezond zijn, geven spintmijten de voorkeur aan verschillende planten zowel binnen als buiten.

Tuinplanten

De meest voorkomende spintmijtensoort is de gewone spintmijt. Deze vormt een grote uitdaging in veel kassen over de hele wereld. De constante omstandigheden maken het voor de gewone spintmijt makkelijk om zich snel te verspreiden en verschillende planten aan te tasten, waaronder met name

  • bonen
  • komkommers
  • rozen

De fruitboomspint daarentegen is een ernstige plaag die – de naam verraadt het al – vooral fruittelers treft. De vaakst getroffen fruitsoorten zijn:

  • frambozen
  • aardbeien
  • kruisbessen
  • krenten

Maar ook andere struiken, wijnstokken, kruiden en kamerplanten kunnen het zwaar te verduren krijgen. Er zijn zoals je merkt weinig planten die 100% veilig zijn voor spint.

spint web
Op dit komkommerblad zie je de fijne netten van de mijten. Hoog tijd om spint te bestrijden! – Foto door Flora Press/Thomas Lohrer

Controleer daarom regelmatig de onderkant van de bladeren van planten, zodat je spint snel en efficiënt kan bestrijden.

Wat te doen tegen spint?

Zo zijn we dan ook uitgekomen bij de essentie van dit artikel, met name het bestrijden van spintmijten. Het is logisch: hoe eerder je het ongedierte herkent en kan aanpakken, hoe minder schade ze aanrichten. Het fijne aan het bestrijden van spint is dat het ongedierte erg kwetsbaar is voor verandering. Daarom is een aanpassing aan de omgeving meestal al voldoende. Laten we hierbij kijken naar het verschil tussen tuin- en kamerplanten.

Tuindokter Louis adviseert:
Het toverwoord voor het bestrijden van spintmijten is water. Veel water. Ik gebruik zelf een vergrootglas bij het bestrijden van spintmijten omdat ze met het blote oog moeilijk te zien zijn.

Tuinplanten

Als je spintmijten op je tuinplanten hebt ontdekt, moet je de plaag onmiddellijk bestrijden. Het is belangrijk om eerst te bepalen hoe ver de besmetting gevorderd is.

In de beginfase dien je tuin- of balkonplanten goed af te spoelen met een hogedrukreiniger. De straal mag natuurlijk niet te krachtig zijn, anders scheur je de bloesems en bladeren van de plant. Je kunt potplanten best voorzichtig douchen, vooral onder de bladeren. Het is verder raadzaam om de aangetaste plant te isoleren. Zo vermijd je dat nabijgelegen planten besmet raken.

De beste tijd om dit te doen is in de vroege ochtend- of avonduren. Dan is het directe zonlicht niet te intens, wat de plant verder zou kunnen beschadigen. Een bewolkte dag is nog beter zelfs.

sproeien tegen spint
Bij het bestrijden van spint de waterstraal van onder naar boven richten om de onderkant van de bladeren te bereiken.

Bij een zware spintmijtplaag kan het zijn dat water niet genoeg is. Dan kan je het best naar een bestrijdingsmiddel grijpen; vooral voor gevoelige planten. Dit middel wordt meestal kant-en-klaar geleverd in een spuitfles. Zorg dat je de plant van alle kanten gelijkmatig besproeit; vooral de onderkant van de bladeren.

Volg ook de instructies van de fabrikant. Besproei de plant na een paar dagen opnieuw om pas uitgekomen spintmijten te bestrijden. Spint bestrijden gaat het makkelijkst op robuustere planten: knip gewoon de aangetaste bladeren en takken af.

Tuindokter Louis adviseert:
Verwijder afgevallen bladeren en onkruid in de buurt onmiddellijk. Spintmijten gebruiken deze plekken om te overwinteren en verspreiden zich dan onmiddellijk zodra de omstandigheden het toelaten. Gooi deze bladeren echter niet in de compost, maar in de groenbak.

Kamerplanten

Het bestrijden van spintmijten is veel makkelijker bij kamerplanten. Hieronder volgt de beste manier om het aan te pakken:

  1. Isoleer aangetaste planten om verdere verspreiding te voorkomen.
  2. Spoel de aangetaste planten om de paar dagen voorzichtig af onder de douche met matige waterdruk. Pas hierbij op dat je de planten niet beschadigt.
  3. Houdt vanaf nu de omgeving vochtig door de plant regelmatig te besproeien. Besteed hierbij speciale aandacht aan de onderkant van de bladeren.
Tuindokter Louis adviseert:
Een populaire truc is om de plant af te dekken met heldere folie en de luchtvochtigheid hoog te houden. Dit maakt de bestrijding van spint eenvoudig, effectief en goedkoop!

Een super doe-het-zelfremedie tegen spintmijten is een spray gemaakt van koolzaadolie, neemolie, brandnetelbrouwsel, boerenwormkruid, jeneverbes of heermoest en water. Je kunt dit snel zelf mengen en opspuiten of een dunne laag rechtstreeks op de aangetaste plekken aanbrengen. De oliedruppeltjes verstoppen de ademhalingsgaten van de spintmijten, waardoor ze stikken. Herhaal het proces om de paar dagen om pas uitgekomen spintmijten kwijt te raken.

MOOWY’s 100% natuurlijke oplossing
MOOWY’s 100% natuurlijke oplossing
Bio bladinsecten vloeistof
  • Handig in gebruik
  • Toe te passen op groenten, kleinfruit, fruitbomen, hagen, sier- en kamerplanten
  • Geschikt voor buiten, in de kas en serre
  • Voldoende voor 300 m2

Luchtvochtigheid verhogen

Graag ga ik nog een keer apart in op de factor luchtvochtigheid en hoe je deze specifiek kan gebruiken om spint te bestrijden.

planten in huis benevelen tegen spint
Spray regelmatig de boven- en onderkant van de bladeren van je planten om spintmijten te bestrijden.

Zorg er in de winter voor dat je de luchtvochtigheid in de kamer verhoogt. Regelmatig sproeien van groene planten kan spint al afschrikken. De fijne nevel strijkt ook neer op de anders onopvallende netten. Dit maakt het veel makkelijker om ze te zien en zo de spintmijten te identificeren.

Tuindokter Louis adviseert:
Een waterbak op de verwarming of een luchtbevochtiger doen het werk voor je en houden de luchtvochtigheid op een constant niveau.

In de zomer kan het helpen om je tuinplanten en bomen vroeg in de ochtend of in de middag een douche te geven. Hierdoor spoel je eventuele spintmijten direct weg en blijven je planten schoon. Het is belangrijk dat er een paar uur zit tussen direct zonlicht en douchen, anders werken de druppels als een vergrootglas wat tot brandwonden leidt. Het mag echter ook niet te laat zijn. Je planten moeten voldoende tijd krijgen om te drogen voor het vallen van de avond, anders kan er schimmel ontstaan.

Worden je planten geplaagd door ander ongedierte? Ik heb al een paar handleidingen geschreven die je bij de bestrijding ervan kunnen helpen:

Bestrijd spint met zijn natuurlijke vijanden

Het inzetten van roofmijten tegen spint is een geniale zet! Met name de Phytoseiulus persimilis zijn natuurlijke vijanden van spint, die je zowel op kamer- als buitenplanten kan gebruiken. Een warm en vochtig klimaat rond de 25 graden heeft niet alleen een afwerende werking op spint, maar biedt de roofmijten ook een ideale omgeving om in te gedijen. Win win dus!

Naast roofmijten kan je ook Feltiella acarisuga , een inheemse galmug, gebruiken om spint te bestrijden. Deze onopvallende, nachtelijke insecten kunnen in korte tijd een aanzienlijk aantal spintmijten vernietigen. Na de paring leggen de vrouwtjes tot 100 eitjes in spintmijtennesten. In slechts een paar dagen komen de nakomelingen uit de eieren en eten ze tot 30-60 spintmijteieren.

Bij veel leveranciers kan je de nuttige insecten online bestellen.

Gerichte preventie na bestrijding van spint

Als de spintbestrijding succesvol is geweest, is het nu belangrijk om het ongedierte preventief de pas af te snijden. De volgende tips hieronder kunnen je hierbij helpen. Bovendien kan je met deze tips ook spintmijten voorkomen als je nog nooit een plaag hebt gehad op je planten.

Voorkom spint in tuin en kas

Doe het volgende om je tuinplanten en gewassen in de zomer te beschermen:

  • Benevel of douche je planten dagelijks; maar niet in direct zonlicht en te kort voor het vallen van de avond. Besteed speciale aandacht aan de onderkant van de bladeren.
  • Bescherm je planten tegen droogte, bijvoorbeeld met een laagje mulch en door hen regelmatig water te geven.
  • Lucht je kas(sen) regelmatig.
  • Maak bonenstengels, overblijvende steunen en hekjes na gebruik grondig schoon. Het sluwe ongedierte gebruikt deze namelijk vaak als schuilplaatsen tijdens de winter.
  • Zorg ervoor dat je planten voldoende kalium krijgen bij het bemesten. Dit verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen en versterkt het plantenweefsel.
  • Besteed in de herfst veel aandacht aan het verzorgen van de stammen van je fruitbomen. Verwijder losse stukjes schors met een handpluk en dek het gebied af. Dit voorkomt niet alleen vorstscheuren, maar vermindert ook de kans op overwinterend ongedierte.
spint bestrijden in je tuin
Als je te laat begint met het bestrijden van spint, kan je de oogst in gevaar brengen.

Voorkom spint in huis

Laten we het nog even hebben over je kamerplanten en hoe je ze kan beschermen tegen spint:

  • Begin al in de herfst met het tegengaan van een lage luchtvochtigheid. Bakjes met water op verwarmingselementen of luchtbevochtigers helpen hierbij. Hoe dichter deze apparaten en bakjes bij je planten staan, hoe beter.
  • Houd je planten gezond en reken onmiddellijk af met verzwakte en dode takken en bladeren.
  • Besproei je planten in de winter regelmatig, vooral onder de bladeren.

Veelgestelde vragen over spint

Hoe kom ik van spintmijten af?

Met water en veel vocht. Geef je planten regelmatig een douche; vooral onder de bladeren. Een dun laagje koolzaad- of neemolie is ook ideaal om spint te bestrijden. Isoleer geïnfecteerde planten en herhaal de stappen om de paar dagen om ook van pas uitgekomen spintmijten af te raken.

Hoe lang duurt het voordat spintmijten verdwijnen?

Een volledige cyclus van het leggen van eieren tot het ontstaan van een vruchtbare spintmijt duurt slechts 18 dagen. In deze periode doorloopt een spintmijt alle levensfasen. Het duurt dus maximaal 18 dagen op voorwaarde dat je alle spintmijten op je planten hebt bestreden met water, olie of een bestrijdingsmiddel. Herhaling is dus erg belangrijk.

Kan ik spint bestrijden met azijn?

Azijn heeft een zuur karakter en kan de spintmijten en hun eieren doden. Maak een oplossing van azijn en water en spuit deze gelijkmatig op de aangetaste planten. Behandel ook de onderkant van de bladeren. Herhaal de behandeling indien nodig. Wees wel voorzichtig bij het gebruik van azijn, want het kan ook schadelijk zijn als je het in te hoge concentraties gebruikt.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Op voorraad
12,99
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!