Tips & Advies
rijpe tomaten
13 MIN 03 apr
Laatste update: 19 apr 2024

Zo Doe Je Dat: Tomaten Kweken & Verzorgen

Leer alles over tomaten kweken en verzorgen: praktische tips en stappen voor een succesvolle tomaten teelt in eigen tuin.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Elke rechtgeaarde tuinier zal beamen dat eigen tomaten kweken een lonende en aangename ervaring is. Er gaat niets boven het genot van verse, overheerlijke tomaten rechtstreeks uit je eigen tuin. In deze uitgebreide gids onthullen we alle geheimen over de kunst van het tomaten planten en je eigen tomatentuin te verzorgen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • De vele voordelen van het kweken van tomaten
 • Het kiezen van de juiste soort tomatenplanten
 • Tomaten zaaien vs. kweken met tomatenplanten
 • Hoe tomaten zaaien en verplanten?
 • Hoe tomaten kweken met tomatenplanten?
 • Wanneer tomaten zaaien en planten?
 • De juiste plantafstand voor tomatenplanten
 • Tomaten kweken in de volle grond of in een pot
 • Tomaten kweken in een kas vs. buiten
 • Het ABC van tomatenplanten verzorgen
 • Wanneer en hoe tomaten oogsten?
 • Veelvoorkomende ziekten bij tomatenplanten voorkomen
 • Veelgestelde vragen over tomaten kweken
 • Begin vandaag nog met je eigen tomatentuin

De vele voordelen van het kweken van tomaten

Het kweken van je eigen tomaten is niet voor niets een populaire bezigheid onder de meeste tuinierders. Ten eerste kan je genieten van de smaak van verse tomaten die perfect en natuurlijk gerijpt zijn. Tomaten die je in een supermarkt koopt zijn meestal geplukt voordat ze volledig rijp zijn. Dit doet men om de houdbaarheid te verlengen, wat helaas ten koste gaat van de smaak. Door je eigen tomaten te kweken, kan je ze op het juiste moment oogsten voor de beste smaak.

Daarnaast kan je ook ingrijpen op het groeiproces en kan je ervoor zorgen dat de tomaten die je kweekt vrij zijn van pesticiden en chemicaliën. Dit is vooral belangrijk als je waarde hecht aan biologisch geteelde producten en een gezonde levensstijl nastreeft.

Maar daar stopt het nog niet. Het kweken van je eigen tomaten is ook kosteneffectief. In plaats van tomaten te kopen in de supermarkt, bespaar je geld door je eigen tomaten te kweken. Bovendien kan je overschotten bewaren door ze in te vriezen of te verwerken in sauzen en conserven.

Het kiezen van de juiste soort tomatenplanten

Het kweken van tomaten begint bij het kiezen van de juiste soort tomatenplanten. Daarbij moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de ruimte die je ter beschikking hebt, het klimaat in je regio en je persoonlijke voorkeuren. Er zijn verschillende soorten tomatenplanten waaruit je kan kiezen, zoals cherrytomaten, roma-tomaten en vleestomaten.

cherry tomaten

Cherrytomaten zijn klein en zoet en kan je gemakkelijk eten als snack of toevoegen aan salades. Roma-tomaten daarentegen zijn vlezig en hebben weinig zaden, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van sauzen en tomatenpuree. Vleestomaten zijn dan weer groot en sappig, perfect voor het maken van plakjes tomaat voor op broodjes.

De Tuindokter:
Kies het type tomatenplant dat het beste past bij je tuinomstandigheden en groeimogelijkheden. Sommige planten groeien als struiken, terwijl andere planten meer ruimte nodig hebben en als wijnstokken groeien.

Tomaten zaaien vs. kweken met tomatenplanten

Het kweken van tomaten kan je doen door te zaaien of door gebruik te maken van tomatenplanten die al zijn opgekweekt. Beide methoden hebben hun voordelen en het hangt af van je persoonlijke voorkeur en groeiomstandigheden welke methode het beste werkt.

Het zaaien van tomaten bij het kweken geeft je volledige controle over het groeiproces. Je kan de zaden binnen zaaien en de zaailingen verzorgen totdat ze groot genoeg zijn om buiten te planten. Zo kan je ervan genieten om ze te zien ontkiemen en groeien van het prille begin.

Aan de andere kant kan het kopen van tomatenplanten tijdbesparend zijn en je een voorsprong geven op het groeiseizoen. Je hoeft niet te wachten tot de zaden ontkiemen en de zaailingen groot genoeg zijn om te planten. Nee, je kan eenvoudigweg volgroeide planten kopen en ze op het geschikte moment in je tuin planten.

Hoe tomaten zaaien en verplanten?

Als je ervoor kiest om te zaaien bij het tomaten kweken, zijn er een paar stappen die je moet volgen om succesvolle zaailingen te krijgen. Ten eerste moet je zaden van goede kwaliteit kopen bij een betrouwbare leverancier. Zorg ervoor dat de zaden vers zijn en controleer de houdbaarheidsdatum.

tomaten zaaien

Vervolgens moet je de zaden binnen zaaien in kleine potjes of trays met goed doorlatende potgrond. Bedek de zaden lichtjes met aarde en geef ze water. Plaats de zaailingen vervolgens op een warme plaats met voldoende licht, zoals een vensterbank of een kas.

Zodra de zaailingen groot genoeg zijn, kan je ze verplanten naar grotere potten of naar de tuin. Zorg ervoor dat de zaailingen stevig zijn en goed zijn geworteld voordat je ze verplant. Graaf een gat in de grond dat groot genoeg is voor de wortels en plaats de zaailing in het gat. Bedek de wortels met aarde en geef de zaailing water.

Hoe tomaten kweken met tomatenplanten?

Als je ervoor kiest om bij het kweken van tomaten tomatenplanten te kopen, zijn er een paar stappen die je moet volgen om ze succesvol te laten groeien. Ten eerste moet je gezonde planten selecteren bij een betrouwbare kwekerij of tuincentrum. Controleer de planten op tekenen van ziekte of plagen en kies niet de eerste de beste planten maar controleer of ze stevig en goed geworteld zijn.

Zodra je de tomatenplanten hebt, moet je ze op het juiste moment in je tuin planten. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid door deze los te maken en te verrijken met organische meststoffen of door te mulchen. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de wortels en plaats de plant in het gat. Bedek de wortels daarna met aarde en druk de grond stevig aan.

Na het planten van de tomatenplanten is het belangrijk om ze goed water te geven en te zorgen dat ze voldoende zonlicht krijgen. Als je tomaten gaat kweken, weet dan dat ze minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig hebben om goed te groeien. Zorg er ook voor dat je je tomatenplanten regelmatig water geeft en de grond vochtig houdt, vooral tijdens droge periodes.

De Tuindokter:
Je kan tomaten beter af en toe veel water geven dan in plaats van elke dag een beetje. Zo krijgen je tomaten op het einde een zoetere smaak.

Wanneer tomaten zaaien en planten?

Het juiste moment om tomaten te zaaien en te planten hangt concreet af van je klimaatzone en de lokale weersomstandigheden. Over het algemeen kan je tomaten binnenshuis al zaaien ongeveer zes tot acht weken voor de laatste verwachte vorstdatum. Dit geeft de zaailingen voldoende tijd om te groeien voordat je ze buiten gaat planten.

Als je in een gebied met een kort groeiseizoen woont, kan je overwegen om bij het kweken van tomaten tomatenplanten te kopen in plaats van ze zelf te zaaien. Dit geeft je een voorsprong en verhoogt de kans op een succesvolle oogst.

Om te bepalen wanneer je tomaten in de grond moet planten, wacht je tot de kans op vorst voorbij is en de grond voldoende is opgewarmd. Tomaten hebben warme temperaturen nodig om goed te groeien, dus het is belangrijk om te wachten tot de omstandigheden ideaal zijn.

De juiste plantafstand voor tomatenplanten

Bij het kweken van tomaten is het belangrijk om de juiste plantafstand aan te houden. Dit zorgt ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien en zich goed te ontwikkelen. De exacte plantafstand hangt af van het type tomatenplant en de groeiwijze.

tomaten afstand

Over het algemeen moet je tomatenplanten op een afstand van ongeveer 60 cm tot 90 cm van elkaar planten. Dit geeft de planten voldoende ruimte om zich uit te spreiden en voorkomt dat ze elkaar verstikken. Het is ook belangrijk om voldoende ruimte tussen de rijen te laten, zodat je gemakkelijk bij de planten kan komen voor onderhoud en oogst.

Tomaten kweken in de volle grond of in een pot

Je kan zowel in de volle grond als in potten tomaten kweken, afhankelijk van je beschikbare ruimte en voorkeuren. Het kweken van tomaten in de volle grond biedt de planten meer ruimte om te groeien en zich uit te spreiden. Dit kan resulteren in grotere planten en een grotere oogst.

Als je echter beperkte ruimte hebt, kan je ervoor kiezen om tomaten in potten te kweken. Controleer vooraf of de potten groot genoeg zijn zodat de wortels van de planten voldoende plaats hebben en zorg voor voldoende drainagegaten in de bodem.

Tomaten kweken in een kas vs. buiten

Het kweken van tomaten in een kas of serre biedt verschillende voordelen ten opzichte van buiten tomaten kweken. Een kas creëert een beschermde omgeving waarin je de temperatuur en vochtigheid beter kan controleren. Dit leidt in de praktijk vaak tot betere groeiomstandigheden en een hogere opbrengst.

Daarnaast kan je tomaten in een kas eerder planten en kan je ze langer kweken, omdat ze beschermd zijn tegen koude temperaturen en vorst. Dit kan vooral handig zijn in gebieden met een kort groeiseizoen.

Maar aan alles is een voor- en nadeel en dat is bij tomaten kweken in een serre niet anders. Zo kan het kweken van tomaten buiten resulteren in robuustere planten die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Buitenplanten hebben ook natuurlijk zonlicht en frisse lucht, wat positief kan bijdragen aan de smaak en kwaliteit van de tomaten.

Het ABC van tomatenplanten verzorgen

Om gezonde en productieve tomatenplanten te hebben, is het belangrijk om de basisprincipes van de verzorging van de tomatenplanten te leren. Hier zijn enkele belangrijke tips die je moet toepassen om de tomatenplant optimaal te verzorgen.

Water geven en bemesten van tomatenplanten

Water geven en bemesten zijn cruciale elementen van de zorg voor tomatenplanten. Tomaten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens de hete zomermaanden. Het is het beste om de planten ‘s ochtends water te geven, zodat ze voldoende tijd hebben om op te drogen voordat de avond valt. Geef de planten diep water, zodat de wortels voldoende vocht krijgen.

tomaten water geven

Naast water hebben tomatenplanten natuurlijk ook voedingsstoffen nodig om het beste van zichzelf te kunnen geven. Als je belang hecht aan duurzaam tuinieren, kies dan niet alleen een evenwichtige maar ook een organische meststof met een hoger fosforgehalte om de wortelontwikkeling te bevorderen. Breng de meststof elke vier tot zes weken aan, beginnend vanaf het moment dat je de zaailingen naar buiten hebt verplant. Zorg ervoor dat je de meststof gelijkmatig over de bodem verspreidt en vermijd direct contact met de bladeren.

MOOWY’s meststof voor tomaten
MOOWY’s meststof voor tomaten
Bio moestuin mest
 • Geschikt voor biologische landbouw
 • Ideaal voor (vrucht)groenten en (klein)fruit
 • Met handige doseerdop

Dieven van tomatenplanten

Dieven zijn de zijtakken die groeien in de bladoksels van tomatenplanten. Ze nemen energie weg van de hoofdtakken en verminderen de opbrengst van de planten. Daarom is het dus belangrijk om bij het kweken van tomaten af en toe op onderzoek uit te trekken en ze te verwijderen als je ze op je planten ziet.

Wanneer je een dief ziet groeien, knijp je deze voorzichtig af met je vingers of gebruikt je een scherpe schaar om deze dicht bij de hoofdtak af te snijden. Het is het beste om dieven te verwijderen wanneer ze klein zijn, omdat ze gemakkelijker af te knijpen zijn en de plant dan minder stress ervaart.

Tips voor het opbinden van tomatenplanten

Bij het kweken van tomaten zal je merken dat naarmate je tomatenplanten groeien, ze steun nodig hebben om rechtop te blijven staan en te voorkomen dat de takken breken onder het gewicht van de vruchten. Het opbinden van tomaten is een belangrijke onderdeel in de verzorging van je tomatentuin. Er zijn verschillende methoden die je kan gebruiken om je tomatenplanten te ondersteunen.

Een veelgebruikte optie is het gebruik van stokken. Plaats stevige houten of metalen stokken diep in de grond naast elke tomatenplant en bind de takken aan de stokken vast met tuindraad. Houd er rekening mee dat de stokken hoog genoeg zijn om de planten te ondersteunen naarmate ze groeien.

tomaten opbinden

Een andere methode is het gebruik van tomatenkooien. Dat zijn kooien die je stevig in de grond plaatst rond elke tomatenplant. Je bindt de takken vervolgens voorzichtig aan de kooi vast met zachte binddraad. Dit helpt de planten rechtop te houden en voorkomt dat ze omvallen.

Wanneer en hoe tomaten oogsten?

Het moment waarop je je tomaten oogst, bepaalt in grote mate hun smaak en kwaliteit. Tomaten moeten volledig rijp zijn voordat je ze kan plukken, anders kunnen ze smaakloos en hard zijn. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je tomaten moet oogsten voor de beste smaak en ervaring.

Tomaten zijn klaar om te oogsten wanneer ze een diepe, uniforme kleur hebben en stevig aanvoelen. Rijpe tomaten zullen gemakkelijk van de plant loskomen wanneer je ze zachtjes draait. Gebruik eventueel een schaar of mes om de tomaten van de plant te snijden om schade te voorkomen.

tomaten oogsten

Veelvoorkomende ziekten bij tomatenplanten voorkomen

Tomatenplanten zijn vatbaar voor verschillende ziekten die hun groei en opbrengst kunnen verminderen. Als je tomaten wil kweken is het dus belangrijk om te weten welke deze zijn en preventieve maatregelen te nemen om ze te voorkomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende ziekten van tomatenplanten en tips over hoe je ze kan voorkomen:

 1. Bladziekte: bladziekte ontstaat door schimmels en resulteert in bruine vlekken op de bladeren. Om bladziekte te voorkomen, zorg je voor voldoende luchtcirculatie rond de planten, vermijd je overbewatering en verwijder je aangetaste bladeren.
 2. Valse meeldauw: valse meeldauw veroorzaakt gele vlekken op de bladeren en een witte schimmelgroei. Valse meeldauw kan je voorkomen door je planten droog te houden, en voor resistente tomatensoorten te kiezen.
 3. Fusarium-verwelkingsziekte: fusariumverwelking is een schimmelziekte die verwelking van de plant veroorzaakt. Om fusariumverwelking te voorkomen, kies je resistente tomatensoorten en vermijd je het planten van tomaten op dezelfde locatie jaar na jaar.

Veelgestelde vragen over tomaten kweken

Welke maand plant je tomaten?

Tomaten plant je het best nadat het gevaar voor vorst voorbij is, meestal in de lente. Afhankelijk van je klimaatzone kan dit in maart tot mei zijn. Zorg ervoor dat de grond voldoende is opgewarmd en de kans op vorst is verdwenen voor optimale groei.

Hoe moet je tomaten planten?

Om tomaten te planten graaf je een gat dat groot genoeg is voor de wortels en plaats je de zaailingen voorzichtig in de grond. Bedek de wortels met aarde, druk stevig aan, en geef ruimschoots water. Zorg ook voor voldoende zonlicht en goede drainage voor gezonde tomatenplanten.

Hoe krijg je veel tomaten?

Zorg voor voldoende zonlicht, water en voedingsstoffen om een overvloedige oogst aan tomaten te krijgen. Kies resistente tomatensoorten, ondersteun de planten indien nodig, en verwijder regelmatig zieke bladeren. Met goede zorg en geduld zal je tuin een overvloed aan heerlijke tomaten opleveren.

Begin vandaag nog met je eigen tomatentuin

Niets kan tippen aan de voldoening van het oogsten van sappige, smaakvolle tomaten rechtstreeks uit je eigen tuin. Het zintuiglijk genot van die eerste volle tomaat uit je tuin is een ervaring waar elke tuinier elk jaar opnieuw reikhalzend naar uitkijkt.

Tomaten kweken is bovendien niet alleen leuk en lonend maar ook voor iedereen haalbaar. Ook als je slechts een kleine tuin, een verticale moestuin of balkontuin hebt, kan je genieten van de heerlijkste tomaten. Wil je een eigen moestuin beginnen, dan neem je met het kweken van tomaten een prima start. Ontdek nog meer tuintips en advies om alles uit je tuin te halen. Heb je nog een vraag? Laat het ons weten in een reactie hieronder, we horen graag van je! 

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!