Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Vuurwantsen in de tuin – wat nu?
Vuurwantsen zijn bijna overal te vinden. In de tuin, in het park, in de grasberm en soms op eenzame bomen. Ze zijn klein, opvallend rood en hebben een interessant zwart (maskerachtig) patroon op hun schild. We vallen met de deur in huis: ze zijn absoluut onschadelijk.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Met hun rode kleur en zwarte aftekeningen zien vuurwantsen er behoorlijk gevaarlijk uit. Dat is ook de bedoeling. Het enige dat hen tegen vijanden beschermt, is namelijk hun camouflage als ‘giftige kever’. Omdat ze niet eens een tanden hebben, maar eerder een subtiel slurfje, knabbelen ze niet aan je planten.
- De familie van de vuurwantsen
- Vuurwantsen herkennen
- Favoriete plekken van vuurwantsen
- Vuurwantsen in de tuin: schadelijk of nuttig?
- Zijn vuurwantsen giftig?
- De rol van vuurwantsen in het ecosysteem
- Vuurwantsen bestrijden
- Natuurlijke vijanden
- Vuurwantsen: helemaal zo slecht nog niet
- Veelgestelde vragen over vuurwantsen
De familie van de vuurwantsen
De gewone vuurwants (Pyrrhocoris apterus) behoort tot de familie van de vuurwantsen (Pyrrhocoridae). De soorten verschillen onder meer in hun kleur. Hun grootte varieert ook. Sommige soorten worden wel 1 cm lang.
De vuurwants wordt ook wel vuurkever genoemd. Toch klopt dat niet helemaal. Vuurkevers zijn rode kevertjes. De vuurwants behoort tot de wantsen.
De rode wantsen zijn wijdverspreid in Noord-Amerika en Europa. Ze komen meestal voor in groepen op zonnige plaatsen.
Vuurwantsen herkennen
Vuurwantsen zijn gemakkelijk te herkennen dankzij hun felrode of oranje kleur en opvallende zwarte patronen op hun rug. Deze patronen variëren afhankelijk van de soort, maar hebben vaak een kenmerkend X- of kruispatroon. Sommige soorten hebben ook zwarte vlekken of strepen.
De lichamen van de rode wantsen zijn plat en ovaal, met zes poten en twee voelsprieten. Ze hebben een slurf waarmee ze plantensappen opzuigen. Het gaat hier vooral om de sappen die planten afscheiden. De sappen van mijten en bladluizen – of ze nu dood of levend zijn – staan ook op het menu van de insecten. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en zijn eerder nuttig dan schadelijk.
Favoriete plekken van vuurwantsen
Vuurwantsen verzamelen zich graag in grote groepen. Als ze zich bij jou in de tuin goed voelen, kan het al zijn lijken op een heuse vuurwants-plaag. De kans dat je een zwerm vuurwantsen ziet, is groter in de warme maanden. Gedurende deze tijd zijn de insecten steeds meer op zoek naar voedsel en partners.
Vuurwantsen verblijven het liefst op zonnige, warme plaatsen. Muren die een deel van de warmte opslaan zijn daarom vooral populair bij deze rood-zwarte kever. Ze zitten ook graag op warme trottoirs. Dit is behoorlijk gevaarlijk als er veel voetgangers zijn. Je kunt ze ook vinden onder dode bladeren of in de buurt van rottend hout, waar ze naar voedsel zoeken.
Vuurwantsen zijn over het algemeen overdag actief en besteden het grootste deel van hun tijd aan het zoeken naar voedsel en het verzorgen van hun kroost. Ze leggen hun eieren in de buurt van voedselbronnen. De jonge insecten, nimfen genoemd, blijven bij hun ouders totdat ze volwassen zijn.
Vuurwantsen in de tuin: schadelijk of nuttig?
Op het eerste gezicht lijken vuurwantsen schadelijk. Dat is ook begrijpelijk. Door hun giftige look gaan veel mensen er al snel vanuit dat de vuurwants veel schade aanricht in de tuin. In feite zijn de beestjes onschadelijk en zelfs behoorlijk nuttig. Ze voeden zich voornamelijk met dood plantaardig materiaal en rottend hout, waardoor de grond wordt verrijkt met voedingsstoffen.
Rode wantsen eten alleen levende planten als ze geen andere voedselbron kunnen vinden. In veel gevallen helpen ze zelfs schadelijke insecten zoals bladluizen of slakken te bestrijden. Vuurwantsen helpen bij het afbreken van dood plantaardig materiaal en rottend hout. Ze kunnen ook helpen schadelijke insecten te bestrijden door ze als voedselbron te gebruiken. En hoewel ze soms levende planten eten, veroorzaken ze zelden ernstige schade.
Zijn vuurwantsen giftig?
Nee, de rode kevertjes zijn niet giftig. Integendeel: de vuurwants is volkomen onschadelijk voor mens en dier. De beestjes steken of bijten niet en produceren geen gif.
Hun felle kleur dient vooral om roofdieren af te schrikken. Veel roofdieren leren dat felgekleurde dieren vaak giftig zijn, en daarom beschermt de kleur van vuurwantsen hen tegen deze bedreigingen.
De rol van vuurwantsen in het ecosysteem
Vuurwantsen spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze helpen bij het afbreken van dood plantaardig materiaal en rottend hout, waardoor de grond wordt verrijkt met voedingsstoffen. Ze kunnen ook helpen schadelijke insecten te bestrijden door ze als voedselbron te gebruiken.
Vuurwantsen zijn ook een belangrijke voedselbron voor veel andere dieren, waaronder vogels, reptielen en amfibieën. Hun felle kleur schrikt sommige roofdieren af, maar veel dieren hebben geleerd dat vuurwantsen onschadelijk en voedzaam zijn.
Vuurwantsen bestrijden
Een van de gemakkelijkste en meest milieuvriendelijke methoden om de vuurwants te bestrijden, is om ze handmatig te verwijderen. Als je vuurwantsen in je tuin of op je terras aantreft, kun je ze gewoon verzamelen en naar een minder storende locatie verplaatsen. Dit werkt perfect met een zachte borstel: simpelweg afvegen, opvangen en neerzetten op een plek naar keuze.
Je kunt vuurwantsen ook chemisch bestrijden, maar hiervan zien we zelf het nut niet zo in. Dit zal waarschijnlijk meer schade toebrengen aan jou en je tuin dan een paar onschuldige insecten dat doen.
Natuurlijke vijanden
Natuurlijke vijanden van vuurwantsen, zoals vogels of hagedissen, kunnen een vuurwants-plaag beperken. Hoe je vogels naar je tuin kunt lokken, lees je in ons artikel post over vogelvriendelijke tuinen.
Ook kun je jouw tuin aantrekkelijker maken voor hagedissen. Hagedissen houden van warmte, dus voldoende licht en schaduw zijn noodzakelijk. Hagedissen zijn ectotherme wezens, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van externe warmtebronnen. Het opnemen van bodembedekkers, zandheuvels en stenen in het tuinontwerp is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar dient ook als een ideale zonneplek voor deze wezens.
Vuurwantsen: helemaal zo slecht nog niet
Vuurwantsen zijn vaak onbegrepen wezens. Ze kunnen storend zijn en sommige mensen voelen zich ongemakkelijk bij hun aanwezigheid. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat deze kleine insecten een natuurlijk en waardevol onderdeel van ons ecosysteem zijn.
Ze helpen bij het afbreken van dood plantaardig materiaal en rottend hout, ze bestrijden schadelijke insecten en zijn een belangrijke voedselbron voor veel andere dieren. Ze zijn onschadelijk voor mens en huisdier en zijn een teken van een gezond milieu.
Veelgestelde vragen over vuurwantsen
Vuurwantsen zijn niet gevaarlijk, ze zien er alleen zo uit. Deze camouflage dient om de vuurwantsen te beschermen tegen vijanden. In de natuur signaleert de kleur rood in combinatie met de zwarte patronen: “Let op! Ik ben giftig”. Een goede truc van de vuurwantsen.
Nee, vuurwantsen zijn op geen enkele andere manier giftig of schadelijk.
Vuurwantsen houden van warmte. Loofbomen bieden vaak een goede leefomgeving voor de rode insecten. Ze voeden zich voornamelijk met sap van dode plantendelen.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Read more
-
Springstaartjes Herkennen & Bestrijden: Een Complete GidsHeb je ooit al eens kleine, springende beestjes in je huis of planten gezien? Dan heb je waarschijnlijk te maken met springstaartjes. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen springstaartjes in huis of in potgrond een vervelend probleem worden als ze in aantal groeien.Read more
-
Petunia Planten & Verzorgen: De Complete GidsAlles wat je moet weten over het planten en verzorgen van petunia's. Zorg voor een langdurige bloei met deze handige tips.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?