Tips & Advies
planten tafel
4 MIN 19 mrt
Laatste update: 08 apr 2024

De Verrassende Voordelen van Kamerplanten

Ontdek de positieve effecten van kamerplanten. Van een scherpere concentratie tot een beter humeur. Verrijk je huis met kamerplanten en hun voordelen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Ontdek de verrassende voordelen van kamerplanten en hun invloed op de menselijke gezondheid. Recente onderzoeken onthullen hun belangrijke rol bij het verbeteren van welzijn en productiviteit in diverse omgevingen, zoals huizen, kantoren, scholen en ziekenhuizen. Laten we de fascinerende bevindingen verkennen over hoe ze de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren en hoeveel planten ideaal zijn voor maximale voordelen.

Stressniveaus verminderen

Recent onderzoek heeft de kalmerende werking van kamerplanten onderstreept. Een onderzoek in het Journal of Physiological Anthropology toonde aan dat het hebben van planten in huis ons meer ontspannen en op ons gemak kan laten voelen. Deelnemers werd gevraagd om ofwel een kamerplant te verpotten of een computertaak uit te voeren, waarna hun stressniveaus werden gemeten. De resultaten waren duidelijk: tuinieren binnenshuis verminderde stress, terwijl de computertaak deze verhoogde. Dit wijst erop dat alleen al in de nabijheid van planten zijn ons rustiger en minder gestrest kan laten voelen, wat een simpele oplossing biedt voor moderne stress.

kamerplanten

Het verbeteren van concentratie

De voordelen gaan verder dan stressverlichting. Studies tonen aan dat ze aanzienlijk de aandacht en concentratieniveaus kunnen verbeteren. In een kleinschalige studie met 23 deelnemers vertoonden studenten die zich in een klaslokaal met levende planten bevonden, een toegenomen alertheid en verbeterde concentratie in vergelijking met degenen in controlegroepen.

Productiviteit bevorderen

Bovendien is aangetoond dat kamerplanten de productiviteit en creativiteit in verschillende omgevingen bevorderen. Talrijke onderzoeken hebben de positieve effecten van planten op de werkplek benadrukt, waarbij een toename van zowel werksnelheid als creativiteit werd aangetoond wanneer groene elementen in de omgeving werden geïntroduceerd. Medewerkers met meer planten op hun werkplek meldden minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit, waarbij werd benadrukt hoe belangrijk het is om groen in kantoorruimtes op te nemen om een bevorderlijke en levendige werksfeer te creëren.

Tuin therapie

Binnentuinieren heeft zich ontwikkeld tot een veelbelovende therapeutische aanpak voor mensen die kampen met mentale gezondheidsproblemen. Tuintherapie, waarbij planten en tuinactiviteiten worden ingezet ter bevordering van genezing en welzijn, krijgt steeds meer aandacht vanwege de effectiviteit ervan bij het verbeteren van het welzijn van mensen die lijden aan depressie, angst, dementie en andere aandoeningen. In medische klinieken in Manchester, Engeland, worden zelfs potplanten voorgeschreven aan patiënten die symptomen van depressie of angst ervaren, wat benadrukt hoe therapeutisch waardevol het contact met de natuur kan zijn.

Bladeren

Versnellen van het herstel

Daarnaast blijkt dat planten een helende werking hebben die zich uitstrekt tot fysiek herstel. Onderzoek suggereert dat blootstelling aan planten en bloemen het genezingsproces van ziekte, letsel of operatie kan bespoedigen. Een evaluatie uitgevoerd in 2002 toonde aan dat mensen die herstelden van verschillende chirurgische ingrepen minder pijnmedicatie nodig hadden en kortere ziekenhuisverblijven hadden wanneer ze tijdens hun herstelperiodes werden blootgesteld aan groen.

Zorgen voor je kamerplanten

Om ervoor te zorgen dat je kamerplanten gedijen en je blijven voorzien van hun voordelen, is het essentieel om ze goed te verzorgen en te onderhouden. Hier zijn een paar tips om je te helpen je binnenplanten gezond en levendig te houden:

Licht
De meeste kamerplanten hebben voldoende zonlicht nodig om te gedijen. Plaats je planten in de buurt van ramen waar ze indirect zonlicht kunnen ontvangen, en draai ze regelmatig om een gelijkmatige groei te garanderen.

Plant water geven

Water geven
Goed water geven is essentieel voor de gezondheid van je kamerplanten. Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft, maar vermijd overbewatering, aangezien dit kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Laat de grond tussen het water geven uitdrogen en gebruik altijd water op kamertemperatuur om de planten niet te schokken.

Luchtvochtigheid
Veel kamerplanten, vooral tropische variëteiten zoals de sterk luchtzuiverende plant de Ficus (rubberboom), gedijen in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rond je planten te verhogen, plaats je ze op een schaal met keien gevuld met water of gebruik je een luchtbevochtiger.

Bemesting
Kamerplanten profiteren van regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezonde groei en bloei te bevorderen. Gebruik elke vier tot zes weken tijdens het groeiseizoen een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof verdund tot halve sterkte.

Door deze eenvoudige verzorgingstips te volgen en de juiste planten voor je binnenruimte te kiezen, kun je een bloeiende binnentuin creëren die niet alleen de esthetische aantrekkingskracht van je huis of kantoor verbetert, maar ook de gezondheid, het welzijn en de productiviteit bevordert.

Ontdek welke planten je het beste kan kiezen, of leer hoe je ze moet verpotten. Welke planten zet jij in jouw binnentuin? Laat het ons weten in de reacties – dat is tevens ook de plek waar je onze experts alle vragen kunt stellen.

Veel (binnen-)tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!