Tips & Advies
Vlieg op blad close up
11 MIN 10 jun
Laatste update: 16 jun 2023

Vliegen vangen en bestrijden

Vliegen in huis hebben, is enorm vervelend. Het is dus helemaal niet gek dat, als je hier last van hebt, je deze wilt vangen en bestrijden. Maar hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel lees je wat je kunt doen tegen vliegen en hoe je een vliegenplaag kunt voorkomen. Ook zoomen we kort in op de verschollende soorten vliegen, wat ze eten en hoe lang ze leven en bespreken we of er mogelijke gevaren zijn als je last hebt van vliegen in huis. Lees snel verder en ontdek er alles over!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Je ziet ze vliegen

Bijna iedereen heeft het weleens meegemaakt, het is mooi weer, je zet even een raam (zonder hor) open en ineens heb je een vervelende vlieg binnen zitten. Of nog erger, zo’n dikke bromvlieg die luid en duidelijk zijn weg door je woning vervolgt. Hoe vervelend ook, het kan een keer gebeuren en als het daar bij blijft, is dit ook zeker niks om je zorgen over te maken. 

Table of contents:
Show all
  • Je ziet ze vliegen
  • Hoe komen vliegen in huis?
  • Zijn vliegen gevaarlijk?
  • Hoe vliegen verjagen en bestrijden? 5 Tips
  • De levenscyclus van vliegen
  • Welke soorten vliegen zijn er?
  • Wat te doen bij een vliegenplaag?
  • Hoe voorkom je een vliegenplaag?
  • Vliegen vangen en bestrijden, conclusie:
  • Veelgestelde vragen over vliegen vangen en bestrijden

Anders is het als vliegen massaal op je eten zitten of je continu om je heen zoemen. In dat geval is er sprake van vliegenoverlast. Het is belangrijk om dan snel te handelen en de vliegen te verjagen. Op die manier kun je een vliegenplaag voorkomen. 

Hoe komen vliegen in huis?

Voor de meeste vliegen zijn de warmere periodes hoogseizoen. De vliegen zijn dan het meest actief en gaan op zoek naar voedsel. In deze tijd is de overlast van vliegen vaak groot, zeker omdat we juist als het warm is de ramen lekker opengooien.

Maar ook als het kouder is, gaan sommige soorten juist op zoek naar een beschutte plek. Ze gebruiken hierbij elke beschikbare openingen om je huis binnen te komen. Dus niet alleen ramen, maar ook kieren en gaten zijn een ingang. Vliegen kunnen ook via dakpannen je woning binnenkomen. 

Soms komen vliegen af op een bepaalde lichtbron of geur, maar een deel vliegt geheel toevallig (zeg maar per ongeluk) jouw stekkie binnen. Het kan bovendien gebeuren dat je iets koopt waar vliegen eites op hebben gelegd, bijvoorbeeld fruit, vlees of vis. 

Zijn vliegen gevaarlijk?

Vliegen in huis zijn niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Helemaal geen gek idee dus om vliegen te vangen. De meeste bijten of prikken niet, maar ze kunnen wel infectieziektes overbrengen. Ze kunnen namelijk sporen van schimmels, virussen en wormen met zich meedragen.  

Hierdoor kunnen ze ziekten verspreiden, zoals salmonella en E.coli. Vooral als ze op je eten landen en hun bacteriën overdragen, loop je risico op een besmetting. 

Vliegen kunnen bacteriën van rottende etenswaren, uitwerpselen of iets anders waar ze op zitten, overdragen naar jouw glas, bord of een snack die je toevallig even open en bloot liet liggen. Ook de manier waarop vliegen eten, kan voor de overdracht van ziektes zorgen. 

Huisvlieg zit op rand van bord en zuigt eten op
Een vlieg kan je eten of servies vliegensvlug besmetten. Fotocredits: gwendoline63 via Pixabay

Als er een vlieg vast voedsel eet, spuugt-ie erop, zodat hij het eten makkelijker kan verteren. Dit gebeurt vliegensvlug, dus als jij een vlieg hebt weggejaagd die op jouw eten zit, is het ‘kwaad’ vaak al geschiedt. Daarnaast kunnen vliegen astma en allergieën verergeren.

Hoe vliegen verjagen en bestrijden? 5 Tips

Als je last hebt van vliegen in huis, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen om ze te verjagen en te bestrijden. Gelukkig is er heel wat dat je kunt doen tegen vliegen. Zo kun je zelf een (natuurvriendelijke) vliegenval maken of overgaan tot een grover geschut. Wij geven je een praktisch overzicht.

1. Zelf een vliegenval maken

Het maken van een vliegenval is een goede manier om vliegen zelf te bestrijden en te vangen. Volg deze stappen om je eigen doe-het-zelf vliegenval te maken:

  • Snijd de bovenkant van de plastic fles af met een schaar.
  • Draai de bovenkant van de fles om en plaats deze in de onderkant van de fles. Zorg ervoor dat de opening van de bovenkant van de fles naar beneden wijst.
  • Plak de bovenkant vast met plakband.
  • Voeg een laagje honing of suiker toe aan de bodem van de fles.
  • Voeg een laagje azijn en water toe aan de fles.
  • Voeg eventueel fruit of vlees toe aan de fles.
  • Plaats de vliegenval op een plek waar veel vliegen zijn.

Om ervoor te zorgen dat je doe-het-zelf vliegenval effectief blijft, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Maak de val minstens één keer per week schoon en vervang de inhoud. Plaats de val op een plek waar veel vliegen zijn, zoals bijvoorbeeld in de buurt van een vuilnisbak. Maak een nieuwe als je merkt dat er te veel vliegen in de val zitten.

Als je geen zin hebt om zelf een vliegenval te maken, kun je ook goede kant-en-klaar vallen kopen. Onze biologische vliegenval bijvoorbeeld is eenvoudig in gebruik en kan wel 20.000 vliegen per keer vangen.

Bio vliegenval met lokstof
Bio vliegenval met lokstof
Bio vliegenval
  • Navulbaar
  • Eenvoudig in gebruik
  • Zeer doeltreffend
  • Bevat een natuurlijke lokstof

2. Huis-tuin-en-keuken-middeltjes tegen vliegen inzetten

Als je vliegen wilt vangen, moet je soms laten zien wat je in huis hebt: in dit geval letterlijk. Gebruik geuren. Net zoals geuren van etenswaren of overrijp fruit vliegen aantrekken, zijn er namelijk ook geuren die vliegen liever vermijden. 

Kruidnagel, basilicum en citrus zijn typische geuren die deze zoemende indringers niet prettig vinden. Snijd een citroen doormidden en steek er kruidnagels in. Zet dit op een schaaltje en plaats het in de buurt van de plekken waar je vliegen ziet. Kruidnagels in ui zou ook bijzonder effectief zijn. Al houden we het persoonlijk liever bij citrus.

Lavendel, munt en basilicum zijn ook effectief. Plaats bijvoorbeeld een bosje lavendel in de buurt van de plekken waar je vliegen ziet. Ook een bakje azijn kan ongewenste vliegjes in huis tegengaan.

3. Vliegen in huis voorkomen

Als je vliegen wilt bestrijden, is het niet altijd alleen maar zaak om ze te vangen. Het is misschien wel net zo belangrijk om te voorkomen dat ze je huis binnekomen. Dit kun je doen om dat te voorkomen:

  • Plaats een ventilator: vliegen hebben een hekel aan de koude luchtstroom en zullen eerder wegblijven.
  • Hang zakjes water op: misschien heb je ze al eens zien hangen. Een zakje water in het deur- of raamkozijn houdt vliegen op afstand. DIt komt omdat deze lastige insecten schrikken van hun weerspiegeling. Gebruik hiervoor dus wel een doorzichtig zakje, bijvoorbeeld een diepvries- of boterhamzakje.

4. Vliegen natuurlijk bestrijden

Als je vliegen wilt bestrijden, kun je altijd nog teruggrijpen op hulpmiddelen. Er zijn nog andere natuurlijke manieren om vliegen te bestrijden, waarvoor je dan wel even naar de (online) winkel moet. Denk aan het gebruik van vliegenmeppers, vliegenstrips en insectenlampen. 

Steeds meer mensen kiezen voor vliegenetende planten. Toegegeven: het staat iets leuker dan zo’n strip aan het plafond, maar zo’n plant doet best lang over het verteren van een enkele vlieg. Als je veel vliegen wilt vangen, is deze dus minder geschikt. 

Twee vliegetende planten in beeld
De venusvliegenval is een vleesetende plant die vliegen eet. Fotocredits: RainerBerns via Pixabay

5. Spray them away

Er zijn ook vliegensprays te koop, maar deze zijn vaak behoorlijk agressief. Omdat we bij MOOWY de voorkeur hebben voor een natuurlijke aanpak waar mogelijk, gaan we hier niet al te diep op deze spray in. Al spreekt het gebruik in principe op zich.

De levenscyclus van vliegen

Is ‘hoelang leeft een vlieg?’ iets wat jij jezelf weleens afvraagt? Daar gaan we nu dieper op in. Vliegen leggen hun eitjes (soms wel 1000!) op rottend materiaal, maar ook op plaatsen waar het vochtig is. De larven (maden) komen al na enkele uren uit. Afhankelijk van de omstandigheden (zoals temperatuur) vindt binnen een aantal dagen tot weken een verpopping plaats. Hierdoor verandert het uiterlijk en ontstaat de vlieg. 

Deze is binnen 2 weken volwassen. Een huisvlieg kan dan nog zo’n 3 weken leven. Nog een behoorlijke tijd dus en zeker als je last hebt van vliegen in huis geen heuglijk weetje.

Welke soorten vliegen zijn er?

Er zijn ontzettend veel soorten vliegen. In het Nederlands Soortenregister staan, samen met muggensoorten, meer dan 5000 soorten geregisteerd. We nemen de meest voorkomende vliegen onder de loep.

Huisvlieg

Deze soort wordt ook wel kamervlieg genoemd. Huisvliegen zijn de meest voorkomende soort vlieg waar mensen last van hebben in huis. Ze zijn ongeveer 6 tot 7 millimeter lang en hebben een grijsachtige kleur. Huisvliegen voeden zich met rottend voedsel en afval en leggen hun eitjes in deze materialen.

Bromvlieg

De bromvlieg staat ook bekend als vleesvlieg en voedt zich vooral met rottend vlees. Maar ook ander afval en uitwerpselen staan op het menu. Deze vlieg is misschien wel het meest storend om in huis te hebben, omdat de dikkerd luidruchtig kan zoemen. Dit is dus zeker een vlieg die je meteen wilt vangen.

Groene vleesvlieg eet koekje
Groene vleesvliegen eten ook koekjes. Fotocredits: perry van munster via Pixabay

Stalvlieg

Stalvliegen hebben een slanke bouw en een donkere kleur. Ze voeden zich met mest en leggen hun eitjes in dit materiaal. De stalvlieg lijkt op de huisvlieg, maar kan gemeen steken. Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze vlieg vaak voor op boerderijen en in de buurt van stallen. 

De stalvlieg heeft een vooruistaande angel op z’n kop. Meestal steekt-ie hiermee koeien of paarden. Als er een verdwaalde stalvlieg in je huis zit, kan deze ook mensen steken. De stalvlieg valt net als de daas onder de steekvliegen.

Daas

De daas wordt ook wel paardenvlieg of blinde vlieg genoemd en kan ook steken. Of beter gezegd: bijten. Dazen hebben namelijk scherpe tandjes waarmee ze een behoorlijk pijnlijke beet kunnen veroorzaken. Een beet kan zelfs een bacteriele infectie veroorzaken. Gelukkig zijn dazen doorgaans geen vliegen waar je last van hebt in huis.

Fruitvlieg

Mogelijk een van de meest irritante vliegjes om in huis te hebben: de fruitvlieg. Deze kleine vliegjes verspreiden zich razendsnel en zijn soms lastig te vangen. Daarom hebben we aan deze ongewenste gasten een speciaal artikel gewijd. Heb je last van fruitvliegen in huis? Lees dan snel ons artikel over ‘fruitvliegenval maken’.

Grasvlieg

Grasvliegen zijn kleine vliegjes die zich voeden met nectar en stuifmeel van bloemen. Ze komen vaak binnen via open ramen en deuren. Grasvliegjes zitten vaak tegen de ramen, op de muren en op plafonds waar ze gaten of kieren zoeken om te overwinteren. Zie je allemaal kleine vliegjes in huis bij het raam? Grote kans dat dit grasvliegjes zijn. 

Klustervliegen

Deze vliegen lijken veel op kamervlieg maar zijn iets groter. De naam klinkt verschrikkelijk en dat klopt helaas ook. In de herfst gaan deze vliegen op zoek naar een fijne plek om te overwinteren. Ze vormen hierbij grote clusters die uit wel duizenden vliegen kunnen bestaan. Een klustervlieg (of clustervlieg) komt dan ook nooit alleen maar in zwermen. 

Deze vliegen vangen, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Als je ergens een tros van deze vliegen hebt zitten en deze zonder gif wilt vangen, kun je dan ook beter meteen aan de slag met een val of een vliegenlamp. Omdat ze met zulke grote getalen komen, kan het inzetten van een spray of bestrijdingsdienst nodig zijn. 

Wat te doen bij een vliegenplaag?

Als je last blijft houden van vliegen, kun je overwegen om professionele vliegenbestrijding in te schakelen. Een professionele vliegenbestrijder kan de oorzaak van de vliegenplaag achterhalen en deze effectief bestrijden.

Dode vlieg op de grond in zwart-wit
Soms is grover geschut nodig om een vliegenplaag uit te roeien. Fotocredits: Shepherd Chabata via Pixabay

Hoe voorkom je een vliegenplaag?

Om toekomstige vliegenplagen in huis te voorkomen, kun je verschillende maatregelen nemen. Het allerbelangrijkst is voorkomen dat vliegen je huis binnenkomen. Houd je huis schoon en zorg ervoor dat er geen rottend voedsel of afval achterblijft. Plaats horren voor ramen en deuren, en dicht kiertjes en gaatjes (ook in het dak).

Zorg er bovendien voor dat er geen stilstaand water in en rond je huis blijft staan, omdat dit een broedplaats voor vliegen kan zijn.

Vliegen vangen en bestrijden, conclusie:

Vliegen in huis zijn vervelend en gevaarlijk. Gelukkig zijn er verschillende strategieën om vliegen te vangen en te bestrijden. Natuurlijke huismiddeltjes, chemische oplossingen en professionele vliegenbestrijding zijn allemaal effectief. Vergeet niet om maatregelen te nemen om toekomstige vliegenplagen te voorkomen en bedenk dat voorkomen ook hier beter is dan genezen.

Veelgestelde vragen over vliegen vangen en bestrijden

Wat jaagt de vliegen weg?

Als je vliegen wilt wegjagen, kun je gebruikmaken van een luchtstroom in huis (door een ventilator) of bepaalde geuren inzetten die vliegen niet prettig vinden, zoals citrusvruchten of lavendel. Als vliegen wegjagen niet lukt, kun je ze beter proberen te vangen.

Hoe maak je zelf een vliegenval?

Zelf een vliegenval maken is simpel, zeker als je een lege petfles hebt. Hiervan snijd je de bovenkant af en draait deze opgekeerd in de fles. Plak deze vast. Plaats van te voren wat een lokstof zoals suiker of honing, gemengd met wat water en azijn in de fles.

Welk azijn tegen vliegen?

Je kunt hiervoor gewoon schoonmaakazijn nemen. Als je je ramen met warm water en en scheutje azijn wast, kan dit vliegen op afstand houden. Als je al last hebt van vliegen en deze wilt bestrijden, kun je ook (mout)azijn koken en dit in een kommetje (of meerdere) in huis plaatsen.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Nu besteld, dinsdag in huis
12,99
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!