Tips & Advies
tuinieren in juli
6 MIN 16 jul
Laatste update: 21 jul 2023

Tuinieren in juli – Wat komt er bij kijken?

In juli is er meestal iets minder tuinwerk te doen dan in andere maanden. Je zal dus blij zijn om te horen dat één van de belangrijkste tuintaken in juli genieten is! Maar er zijn natuurlijk ook andere taken. Deze helpen je gazon, bloemen en bloembedden in topvorm te houden.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Om je takenlijst wat overzichtelijker te maken, heb ik deze blog in 4 stukken verdeeld: gazononderhoud (1), bloemen- en hagenverzorging (2), zaaien, planten en oogsten (3) en tot slot algemeen tuinonderhoud (4). Op deze manier kan je je werkzaamheden in de tuin in juli beter plannen en vervolgens ontspannen tijdens de resterende vrije uren.

1. Gazononderhoud

Als gazondokter ligt mijn eerste focus natuurlijk op de verzorging van je gras. Er zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden, zodat je je gazon niet beschadigt vóór de zomerweken.

Als je in juli tuiniert, is het belangrijk om de bodem regelmatig van water te voorzien. Zo blijft je gazon sterk en zal het de warme weken tijdens de zomer makkelijker overleven. Regelmatig water geven is hierbij essentieel zodat de wortels het water beter kunnen verwerken.

Zorg ervoor dat je gazon nooit nat is in de volle zon in juli. Hierdoor verbranden de sprieten. Je kan het beste ’s ochtends vroeg water geven.

De lengte van de stengels speelt ook een rol. Laat ze iets langer groeien tijdens de maand juli. Zo slaan de sprieten meer water op. Tegelijkertijd genereren ze zo ook meer schaduw, wat de grasmat afkoelt en de wortels beschermt.

Verwijder onkruid direct bij het maaien van het gazon, zodat het zich niet over het gazon verspreidt.

Gebruik ook een langzaam vrijkomende meststof. De langwerkende gazonmeststof van MOOWY geeft over een periode van 90 dagen gelijkmatig alle belangrijke voedingsstoffen af die het gazon nodig heeft om droogte en hete dagen beter te overleven.

Wat je zeker niet moet doen in de zomer:

  • gazon maaien in de hitte
  • verticuteren
  • lucht

Meer weten over gazononderhoud in de zomer? Lees mijn twee gidsen:

2. Bloemen en hagen verzorgen

In juli is de eerste bloeiperiode van de meeste bloemen in je tuin voorbij. Daarom betekent tuinieren in juli dat je alle uitgebloeide rozen, vaste planten, tulpen en andere eenjarigen moet terugsnoeien. Zo voorkom je dat de bloemen in juli hun zaden afwerpen en zich voortplanten in je tuin, tenzij je dit wil natuurlijk. Je bereidt sommige bloemen ook zo voor op een tweede bloei in de nazomer.

planten en bloemen snoeien
Als je in juli tuiniert, zorg er dan voor dat je je planten goed snoeit.

Bijkomende tips:

  • Maak de grond regelmatig los. Door de warmere dagen droogt de grond sneller uit. Hierdoor bereikt minder water de wortels en drogen de bloemen uit.
  • Geef de grond ’s ochtends water voordat de zon te hevig schijnt.
  • Verwijder regelmatig onkruid. Dit houdt de bloemen gezond – en het ziet er netter uit.
  • Ondersteun of bind alle lange en hoge scheuten vast.
Tuindokter Louis adviseert:
“Je kunt potplanten elke dag water geven – vooral als het warm is. Het is belangrijk dat de potten goed gedraineerd zijn, zodat overtollig water weg kan lopen.”

Heb je struiken en heggen in je tuin? Dan is het nu tijd om ze te snoeien. Voorjaarsbloeiende heesters en heesters die al over hun hoogtepunt heen zijn, zoals forsythia, sering, jasmijn en weigelia, moeten nu worden teruggesnoeid.

Ik heb al gedetailleerde gidsen geschreven voor de verzorging van coniferen en taxussen. Lees die zeker na als je die in je tuin hebt staan.

3. Zaaien, planten en oogsten

Als je in juli tuiniert, is je verdiende beloning niet alleen een stralende tuin, maar ook allerlei lekkers dat uit je bedden komt.

Zaaien in juli

Juli is een uitstekende maand om een aantal overheerlijke groenten te zaaien. Zorg er wel voor dat je de zaden genoeg ruimte geeft om te groeien als je ze zaait.

En beperk je tot gewassen die een korte tijd nodig hebben om te groeien, zoals

  • Groenten: struikbonen, Chinese kool, herfstradijs, wortelen, lente-ui, radijs, spinazie, winterradijs
  • Kruiden: basilicum, bonenkruid, marjolein, peterselie, winterui
  • Sla: ijsbergsla, andijvie, veldsla, postelein

Planten in juli

Je kan niet alleen zaaien maar ook planten in juli. Koop in het tuincentrum groenten die je naar wens in je bedden kan planten. Met de juiste zorg kan je er hetzelfde jaar al van oogsten.

  • Groenten: andijvie bloemkool, broccoli, Chinese kool, boerenkool, , savooiekool
  • Salade: Radicchio

Verzorging in juli

De meeste aardbeienrassen bereiken het einde van hun oogstseizoen in juli. Om ervoor te zorgen dat ze je volgend jaar opnieuw belonen met heerlijke aardbeien, moet je ze nu verzorgen. Knip uitlopers en vlekkerige bladeren direct tot aan de gezonde stengel terug. Een organische meststof helpt de plant ook om voldoende voedingsstoffen op te slaan voor de winter.

Bescherm frambozen tegen de hete zomerzon door ze te mulchen. Dit houdt vocht vast en beschermt de wortels.

Algemene tips voor de verzorging van fruit, bessen, groenten en kruiden:

  • bestrijd ziekten en plagen onmiddellijk
  • knip verwelkte bladeren terug naar de volgende gezonde scheut
  • verwijder de onderste bladeren om schimmel en Phytophthora te voorkomen
  • ondersteun hoge scheuten of bind ze vast
  • oogst kruiden (gebruik vooral warme dagen om de kruiden in de zon te drogen en te bewaren).
Knapperige wortelen uit de tuin smaken altijd lekkerder. Dat maakt tuinieren in juli de moeite waard.

Oogsten in juli

Fruit, bessen, groenten en kruiden die je in juli kan oogsten:

  • Vruchten: abrikozen, aardbeien, bosbessen, frambozen, aalbessen, kersen, , zure kersen en kruisbessen
  • Groenten: bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, tuinbonen, komkommers, erwten, wortelen, aardappelen, koolrabi, snijbiet, paprika, prei, radijs, rode kool, tomaten, snijbonen, spitskool, witte kool, savooiekool, courgette, uien
  • Sla: eikenbladsla, ijsbergsla, sla, lollo rosso, radicchio

Algemeen tuinonderhoud

Tot slot geef ik je nog graag een paar algemene tips mee om je tuin in goede conditie te houden. Zo loont tuinieren in juli echt de moeite en kan je tijd maken voor ontspanning.

Heb je waterpartijen zoals vijvers of beeldhouwwerken in je tuin? Houd ze in de zomer in de gaten en maak ze regelmatig schoon. Het toegenomen zonlicht en de stijgende temperaturen bevorderen algengroei. Dat ziet er lelijk uit en is vooral slecht voor het leven in je vijver. Schaduwgevers zoals parasols of waterlelies beschermen tegen de sterke zonnestralen.

Denk in juli ook aan bezoekers in je tuin. Zet verschillende waterbakjes neer voor egels, vogels en eekhoorns. Natuurlijk het liefst buiten het bereik van katten en andere roofdieren.

Verplaats regelmatig tuinmeubilair en andere oppervlakken. Zo voorkom je drukplekken die je anders na de zomer zou moeten herstellen.

Zorg ervoor dat je alle planten in je tuin regelmatig water geeft. Niet alleen de hoeveelheid is belangrijk, maar ook het tijdstip. Vermijd altijd de felle middagzon! Als het een bijzonder warme dag is, maak de grond van je perken en bloemen dan ’s ochtends los en geef ze daarna water. Zo zijn ze goed voorbereid op de hete uren.

Tuindokter Louis adviseert:
“In de zomer is het over het algemeen beter om planten en vooral groenten ’s ochtends water te geven. Als je ’s avonds water geeft, vullen de stengels en bladeren zich met water. Slakken zijn blij met dit sappige hapje en komen er massaal op af.”

Leg bij het composteren altijd takken en stokken tussen groenafval en organisch afval. Dit verbetert de luchtcirculatie en voorkomt rotting.

Vind de juiste balans tussen tuinwerk en ontspanning

Hoewel juli misschien een iets rustigere maand is, zijn er nog genoeg taken om je bezig te houden. Vergeet echter niet dat tuinieren in juli niet alleen werken is, maar ook genieten van de vruchten van je inspanningen. Zit dus regelmatig eens achterover, ontspan en laat de schoonheid van je bloemen en het groen om je heen op je inwerken!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Nu besteld, dinsdag in huis
12,99
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!