Gazononderhoud in juli

Zit je deze tijd van het jaar liever in de tuin dan dat je erin werkt? Toch heeft je gazon ook in juli onderhoud nodig. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken en welke je beter kunt laten liggen tot na de zomer. Veel tuinierplezier!

3 MIN 24 jun
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 27 aug Creëer een tiny forest in je eigen tuin 5 MIN 13 aug Tuinkalender Augustus 8 MIN 10 aug De juiste snoeischaar kiezen
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Zit je deze tijd van het jaar liever in de tuin dan dat je erin werkt? Toch heeft je gazon ook in juli onderhoud nodig. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken en welke je beter kunt laten liggen tot na de zomer. Veel tuinierplezier!

Sproeien

Om het gazon in droge periodes mooi groen te houden, heeft het ongeveer 2,5 tot 3,5 centimeter water per week nodig. In het voor- en najaar krijgt het gras dit meestal wel via de natuur. In de zomer moet je je grasmat een handje helpen. Je kunt wel beter één keer in de week veel sproeien dan elke dag een klein beetje, anders wordt het gras lui. Door één keer overdadig te sproeien, zal het gras dieper wortelen.

Wat is de beste tijd om te sproeien? Doe dit bij voorkeur in de ochtend, wanneer de zon nog niet op haar hoogtepunt is. Sproei je midden op de dag, dan verdampt het water snel en kan het gras verbranden. In de avond sproeien is ook geen goed idee, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. En een gazon dat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes.

Hoelang moet je sproeien in de zomer? Dat hangt af van op welke grond jouw gazon ligt.

gazon sproeien in juli

Sproeien op een gazon op kleigrond

Kleigrond houdt water langer vast, daarom hoef je het minder lang te sproeien dan zandgrond. Geef bij een temperatuur rond de 20ºC ongeveer 30 minuten water en boven de 25ºC 80 minuten. Is het extreem warm? Sproei dan 2 uur.

Sproeien op een gazon op zandgrond

Geef een gazon op een zandgrond bij 20ºC 1 uur water, bij 25ºC 2 uur en bij een hittegolf 3 uur. Is de grond erg droog, dan kan dit meerdere keren per week.

Bij langdurige droogte geldt in veel plaatsen een restrictie op het gebruik van drinkbaar kraanwater. Ga na hoe dit zit bij jouw gemeente.

Wil je mer weten over sproeien, lees dan hier het uitgebreide artikel over sproeien.

Grasmaaien

In de zomermaanden hoef je je gazon niet zo vaak te maaien als in de lente. Door de hoge temperaturen en het gebrek aan water groeit het immers minder snel. Is de vochtigheidsgraad goed, dan kun je één keer per week maaien. Bij droogte is eens per 10-14 dagen voldoende, maar let op dat er niet meer tijd tussen de maaibeurten zit. Onkruid profiteert namelijk maar wat graag van een verzwakt, droog gazon. Maai in droge periodes altijd met scherpe messen. Zo verliest je gras minder vocht na het maaien.

Bescherm je grasmat

In de zomer maken we graag gebruik van het gazon. We recreëren, spelen, zitten en rennen op het gras. Dit komt de kwaliteit van het gras niet ten goede. Wissel daarom wanneer mogelijk zwaar betreden plekken af en geef de andere plekken de kans om bij te komen. Dus verplaatsen maar, die tuinmeubelen, speeltoestellen en dat opblaaszwembad!

Bemesten

Heb je in juni niet bemest? Doe dat dan deze maand. Je gazon kan namelijk wel wat extra versterking gebruiken! Het verliest veel energie door verschillende invloeden (zon, vocht, broei) en doordat je het wellicht veel gebruikt. Bemest met een meststof met een langzame stikstofwerking, anders krijgt het gras een groeispurt. Dit put het gazon uit en bezorgt jou veel maaiwerk. We willen een langzame groei, let hier dus op bij aankoop. MOOWY’s Easy Mow geeft gedurende 90 dagen gecontroleerd voedingsstoffen af. Hierdoor is er geen sprake van extreme groei.

Tuin die gebruiktmaakt van langwerkende gazonmestof

Wat doe je deze maand beter niet?

Verticuteren, beluchten, mosbestrijding en gazonrenovatie zijn een te grote aanslag op je gazon in deze warme periode. Wacht hiermee tot aan het eind van de zomer.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.6 (106 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf:  18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.4 (38 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf:  32,99
Top
Top Langwerkende gazonmeststof 4.7 (177 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf:  15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!