Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Slakken in de tuin: hoe kom je er vanaf?
Slakken in de tuin kunnen je moestuin in minder dan een week vernietigen. Het is dus niet gek als je slakken wilt bestrijden. Lees voordat je je naar de chemische bestrijdingsmiddelen grijpt snel even verder en ontdek wat je kunt doen tegen slakken in de tuin! In dit artikel maak je kennis met natuurlijke manieren om deze hongerige weekdieren onder controle te houden.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Slakken zijn een veel voorkomende plaag in de tuin. Het kan een uitdaging zijn om ze kwijt te raken. En hoewel sommige tuinders chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken om slakken in de tuin te bestrijden, zijn er verschillende natuurlijke methodes om slakken te bestrijden die veiliger en duurzamer zijn.
- Wat zijn slakken?
- De rol van slakken in de tuin
- Nadelen van slakken in de tuin
- Slakken in de tuin herkennen
- Waarom slakken een probleem zijn in de tuin
- Planten om slakken af te weren
- Natuurlijke manieren om van slakken af te komen
- Slakken in de tuin bestrijden en voorkomen, conclusie
- Veelgestelde vragen over slakken bestrijden en voorkomen
In dit artikel onderzoeken we de verschillende manieren om slakken in de tuin effectief te verwijderen en een gezonde en ongediertevrije omgeving te behouden.
Wat zijn slakken?
Slakken zijn kleine, slijmerige weekdieren met een zachte, gespierde voet, waarmee ze zich door je tuin verplaatsen en een slijmerig spoor achterlaten. Ze zijn meestal bruin, grijs of zwart. Ze variëren in grootte van kleine slakken tot grote, bolvormige slakken.
Slakken hebben een harde, beschermende schaal waarin ze zich kunnen terugtrekken als ze zich bedreigd voelen. Ze voeden zich met verschillende planten en voelen zich in veel gebieden thuis: van woestijnen tot bossen en huistuinen.
Slakken zijn hermafrodiet – dit betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben en zich zonder partner kunnen voortplanten. Dit maakt ze erg moeilijk te bestrijden. Hierdoor kunnen slakkenplagen optreden en zich snel verspreiden.
De rol van slakken in de tuin
Slakken spelen een essentiële rol bij het in stand houden van het evenwicht van het tuin-ecosysteem. Helemaal niet gek dus als je je afvraagt of slakken in de tuin nou goed of slecht zijn. Ze voeden zich met rottend plantaardig materiaal, waardoor de grond gezond en vol voedingsstoffen blijft. Ze hebben dus ook zeker goede kanten.
Ze bieden ook voedsel voor andere dieren, zoals vogels, amfibieën en andere nuttige insecten. Bovendien helpen slakken de grond te beluchten, wat helpt bij de waterafvoer en waardoor lucht en water gemakkelijker de plantenwortels kunnen bereiken.
Voordelen van slakken in het ecosysteem
Slakken bieden veel voordelen voor het ecosysteem. Ze helpen de bodemstructuur en vruchtbaarheid te behouden door zich te voeden met rottend organisch materiaal en humus, wat helpt om de bodem vol voedingsstoffen te houden.
Ze bieden voedsel voor andere soorten, zoals vogels en kikkers, en helpen de populatie van andere organismen, zoals insecten en onkruid, onder controle te houden. Dit helpt om het ecosysteem in balans te houden.
Nadelen van slakken in de tuin
Het grootste nadeel van slakken in de tuin is dat ze schade aanrichten aan planten door hun bladeren en stengels op te eten.
Ze voeden zich met tuingroenten, fruit en bloemen. Ze eten ook de bladeren van bomen en struiken, waardoor ze verwelken en ongezond worden. Slakken kunnen zelfs boomschors eten (!), waardoor de boom kwetsbaar wordt voor ziekten en insectenplagen.
Ten slotte kunnen ze parasieten en ziekten overbrengen die schadelijk zijn voor mensen, planten en dieren. Als je met slakken werkt, is het essentieel om handschoenen te dragen en daarna je handen te wassen.
Slakken in de tuin herkennen
Slakken in de tuin herken je aan hun schelpen, die meestal spiraalvormig zijn en op de grond of op planten te zien zijn.
Ze laten slijmsporen achter en hun aanwezigheid is ook te herkennen aan vraatsporen op de bladeren en stengels van planten.
Je kunt een slakkenplaag ook identificeren door naar eitjes te zoeken. Meestal zijn deze te vinden aan de voet van planten of in vochtige gebieden in de buurt van de grond.
Wat zijn de fysieke kenmerken van slakken?
Slakken hebben zachte, slijmerige lichamen en twee paar tentakels; een paar voor voelen en oriënteren en de andere voor beweging. Ze hebben grote, spiraalvormige slakkenhuisjes (schelpen), die hun lichaam beschermen, en een grote voet – waarmee ze zich over de grond voortbewegen.
Ze hebben ook een met slijm gevulde long die hen helpt te ademen en vochtig te blijven, en een raspend tongachtig orgaan, een radula genaamd, dat wordt gebruikt voor voeding.
Verschillende soorten slakken die veel voorkomen in tuinen
Er zijn veel verschillende soorten slakken die veel voorkomen in Nederlandse tuinen, waaronder:
- Tuinslak (Helix aspersa)
- Bruine tuinslak (Cornu aspersum)
- Gele tuinslak (Cepaea hortensis)
- Witte tuinslak (Cantareus aspersus)
- Zwarte tuinslak (Theba pisana)
- Gestreepte slak (Cepaea nemoralis)
- Gestreepte slak (Cepaea vittata).
Bovendien zijn sommige niet-inheemse soorten, zoals de invasieve Afrikaanse reuzenslak (Achatina fulica), ook te vinden in Europese tuinen. De huizen van deze slakken zijn net zo groot als een puntzak friet. Deze slakkensoort bevat vaak parasitaire wormen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.
Waarom slakken een probleem zijn in de tuin
Slakken in de tuin zijn een probleem, omdat ze zich voeden met verschillende planten en deze beschadigen. Ze verspreiden ziekten en parasieten en besmetten voedselgewassen met hun slijmspoor.
Bovendien kunnen ze zich snel (zonder partner) voortplanten, waardoor het moeilijk is om hun populatieaantallen onder controle te houden.
Hoe slakken planten en tuinen beschadigen
Slakken beschadigen planten en tuinen door bladeren, bloemen, stengels en vruchten te eten. Ze kunnen ook door wortels heenkauwen en zaailingen beschadigen.
Slakken als dragers van plantenziekten
Slakken kunnen plantenziekten zoals echte meeldauw, valse meeldauw, verwelkingsziekte en verschillende schimmel- en bacteriële infecties overbrengen.
Ze kunnen deze ziekten verspreiden door zich te voeden met de geïnfecteerde planten of ze te besmetten met hun slijmspoor terwijl ze zich verplaatsen. Deze ziekten kunnen aanzienlijke schade aan planten aanrichten en zelfs hele gewassen ruïneren.
Slakken kunnen bovendien schadelijk zijn voor mensen en een reeks parasitaire ziekten verspreiden, zoals angiostrongylus cantonensis (Longwormziekte), die meningitis (hersenvliesontsteking) kan veroorzaken.
Was dus altijd je handen als je in aanraking komt met slakken in de tuin!
Slakken als voedselbron voor andere dieren in het wild
Slakken kunnen een voedselbron zijn voor dieren in het wild, zoals vogels, padden, kikkers, egels, hazelwormen en loopkevers. Natuurlijk zijn de meesten van hen nuttige tuinbezoekers, en het is goed om lokale wilde dieren te helpen beschermen.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige roofdieren die slakken eten, zoals kevers, ook schade kunnen toebrengen aan planten. Het is dus essentieel om de situatie te beoordelen voordat je deze dieren in de tuin introduceert als een natuurlijke slakkenverdelgers.
Planten om slakken af te weren
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook als het op slakken in je tuin aankomt. Wist je dat er een paar planten zijn waar slakken niet van houden? Salie, tomaat en tijm zijn niet alleen fijn voor in je moestuin, de sterke geur houdt slakken om afstand.
Dan zijn er ook nog planten die erg goed bestand zijn tegen een slakken-invasie. Als je voornamelijk deze planten hebt staan, hoef je je niet zo veel zorgen te maken als je een slak spot:
- Anjer
- Klimop
- Daglelie
- Viooltje
- Varen
- Geranium
Natuurlijke manieren om van slakken af te komen
Het goede nieuws is dat er tal van natuurlijke manieren zijn om slakken uit je tuin te verwijderen. We nemen een aantal methoden onder de loep.
Handmatig verwijderen van slakken uit de tuin
De eenvoudigste manier om slakken te bestrijden is door ze handmatig uit je tuin te verwijderen. Dit kan met de hand of met een troffel.
Ze zijn ’s nachts actiever, dus gebruik een zaklamp om deze hongerige beestjes in het donker te spotten.
Zorg ervoor dat je je planten niet beschadigt wanneer je ze verwijdert. Dit is vooral belangrijk voor delicate bloemen en fruit.
Barrières gebruiken om te voorkomen dat slakken de tuin binnendringen
Een andere manier om slakken uit je tuin te houden, is het gebruik van hekken. Dit kunnen fysieke barrières zijn, zoals kopertape, of chemische barrières, zoals diatomeeënaarde.
Fysieke barrières creëren een elektrische lading die de slakken niet kunnen passeren. Chemische barrières creëren een schurend oppervlak waar de slakken niet doorheen kunnen.
Een vijandige omgeving creëren voor slakken
Een andere manier om slakken in de tuin te bestrijden en voorkomen, is door een vijandige omgeving voor ze te creëren. Je kunt dit doen door mogelijke schuilplaatsen, zoals stenen en boomstammen, te verwijderen en door de vochtigheid in de tuin te verminderen.
Je kunt ook scherpe voorwerpen gebruiken, zoals gebroken eierschalen en schuurpapier, om de slakken af te schrikken. Deze objecten zullen de gevoelige voet van de slakken irriteren, waardoor ze het gebied verlaten op zoek naar andere voedselbronnen.
Je kunt ook in de herfst gevallen bladeren van uw gazon en bloembedden opharken. Hierdoor zullen slakken zich voeden met het organische materiaal, wat een smakelijke traktatie voor de vogels zal zijn.
Natuurlijke vijanden om slakken te bestrijden
Verschillende natuurlijke vijanden kunnen helpen om de slakkenpopulatie onder controle te houden. Deze omvatten vogels (zoals eenden en kippen), kikkers en sommige vissoorten.
Door deze wezens aan te moedigen om je tuin te bezoeken, kun je de slakkenpopulatie onder controle houden. Houd er echter rekening mee dat sommige roofdieren ook andere nuttige dieren kunnen eten, zoals bijen en vlinders.
Wist je dat je ook aaltjes kunt inzetten tegen slakken in de tuin? Je leest er alles over in ons artikel aaltjes in de tuin.
Chemische methoden om slakken te bestrijden
Een andere manier om van slakken af te komen, is door chemische methoden te gebruiken. De meest gebruikelijke chemische stof voor het doden van slakken is metaldehyde, dat op de aarde wordt aangebracht en overal in de handel verkrijgbaar is.
Het is goed je ervan bewust te zijn dat deze chemische stof giftig kan zijn voor andere wezens, zoals huisdieren en nuttige insecten, dus het moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Vergeet niet dat vogels nog steeds een vergiftigde slak of slak kunnen eten, dus gebruik spaarzaam chemicaliën.
Natuurlijke methoden om slakken te vangen en te verwijderen
Persoonlijk zijn wij er fan van om een slakkenplaag natuurlijk te bestrijden. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden.
Je hoort weleens dat je slakken moet bestrijden met azijn. Dit kun je doen door een plantenspuit voor ⅓ met schoonmaakazijn en ⅔ met water te vullen. Je kunt dit middel direct op de slakken spuiten.
Een kanttekening die we bij deze methode moeten maken, is dat niet alle planten azijn goed verdragen. Bovendien is het niet de meest diervriendelijke methode. Hetzelfde geldt voor slakken bestrijden met zout. Het zout vreet de slakken als het ware langzaam op. Dat moet beter kunnen.
Je kunt ook vallen gebruiken om slakken uit je tuin te vangen en te verwijderen. Deze vallen gebruiken meestal aas, zoals bier, om de slakken aan te trekken. Vul een leeg jampotje of plastic emmertje met een beetje bier; begraaf de pot dan half. De slakken ruiken het bier en klimmen in de pot.
Gebruik als je slakken gaat bestrijden niet te veel bier, omdat de slakken anders verdrinken. Leeg de val regelmatig en zet de vangst uit in een slakvriendelijke omgeving.
Tot slot zijn er nog de slakkenkorrels. Iets minder fijn voor de slak, maar wel effectief. Met behulp van slakkenkorrels kun je slakken op een milieuvriendelijke manier bestrijden. Onze Ferrimax slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat zijn extra fijn en zijn geschikt voor biologische landbouw.
- Eenvoudig slakken in je tuin bestrijden
- Op basis van ijzerfosfaat
- Regenbestendig
Slakken in de tuin bestrijden en voorkomen, conclusie
Slakken kunnen een echte plaag zijn in de tuin en aanzienlijke schade aanrichten aan planten en bladeren.
Gelukkig zijn er verschillende methoden om slakken in de tuin te bestrijden en te voorkomen, van handmatige verwijdering tot het gebruik van natuurlijke vijanden. Door een veelzijdige aanpak te volgen, kun je toekomstige slakkenplagen effectief voorkomen en je tuin veilig houden.
Veelgestelde vragen over slakken bestrijden en voorkomen
Dat hoeft niet per se, maar aangezien de beestjes binnen 1 week al je planten kunnen vernielen, is dat vaak wel wenselijk.
De beste manier om slakken uit de tuin te verwijderen, is ervoor te zorgen dat deze vrij is van voedselbronnen, zoals overtollig water, rottende vegetatie en ander organisch materiaal. Verwijder slakken met de hand of stimuleer natuurlijke vijanden zoals vogels, kippen, eenden en kikkers.
Zorg ervoor dat je tuin vrij is van voedselbronnen voor slakken, zoals plassen, rottende vegetatie en ander organisch materiaal. Vang slakken en slakken met een bierval of verwijder ze met de hand. Kippen en eenden eten slakken, net als kikkers. Gebruik chemicaliën als laatste redmiddel, omdat je andere dieren hiermee kunt vergiftigen.
Slakken kunnen in bepaalde gevallen gunstig zijn voor je tuin. Ze consumeren rottend plantaardig materiaal en helpen de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Ze helpen ook de grond te beluchten en vormen een voedselbron voor andere dieren zoals vogels, kikkers en egels.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Read more
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Read more
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?