Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Rouwvliegjes op je planten voorkomen en bestrijden
Rouwvliegjes zijn over het algemeen onschadelijk, maar ze kunnen wel de wortels van je planten beschadigen en rond je hoofd vliegen. Ontdek hoe je een plaag effectief kan aanpakken!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
In het wild vormen rouwvliegjes niet echt een probleem. Maar als je ooit al eens met een plaag van deze kleine zwarte insecten in huis bent geconfronteerd, weet je ongetwijfeld welke elllende ze met zich meebrengen. Ze voeden zich met plantenwortels als ze geen andere voedselbronnen kunnen vinden en kunnen heel wat ergernis en frustratie veroorzaken als je het probleem probeert op te lossen.
- Wat zijn rouwvliegjes?
- Wat te doen tegen rouwvliegjes?
- Oorzaken van besmetting met rouwvliegjes
- Rouwvliegjes bestrijden met natuurlijke huismiddeltjes
- Chemische oplossingen tegen rouwvliegjes
- Preventieve maatregelen tegen rouwvliegjes
- Rouwvliegjes in de tuin
- Veelgestelde vragen
Als je wil weten hoe je rouwvliegjes kan herkennen en hoe je actie kan ondernemen tegen deze kleine beestjes, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel ontdek je alles over het opsporen tot het bestrijden van rouwvliegjes en het voorkomen van herbesmetting als je er eenmaal van verlost bent. Je komt ook aan de weet welke natuurlijke huismiddeltjes, praktische vallen en chemische oplossingen je tot je beschikking hebt.
Klaar? Laten we beginnen.
Wat zijn rouwvliegjes?
Het rouwvliegje heeft een lengte variërend van 1 tot 7 mm, en leeft niet langer dan ongeveer een week. Deze insecten gedijen het best in vochtige omgevingen waar de temperatuur minstens 20℃ bedraagt. Je vindt ze vaak in bossen, natte weilanden en heidevelden, waar ze hun rol vervullen door zich te voeden met bladafval, houtschors en ander organisch materiaal. Opmerkelijk is dat ze alleen vocht uit hun voedsel opnemen.
Wat betreft voortplanting zijn rouwvliegjes behoorlijk productief, zo kan één vrouwtje tot wel 200 larven voortbrengen. Het rouwvliegje, hoewel minuscuul klein, speelt een belangrijke rol in het afbreken van organisch materiaal en het in stand houden van de ecologische balans in vochtige habitats.
Binnenshuis worden ze al snel vervelende onruststokers. Hun eieren leggen ze het liefst in bloempotten gevuld met verse aarde, en zodra ze uitkomen begint hun populatie vliegensvlug te groeien. Ze houden van een vochtige en warme omgeving, dus ze worden ook aangetrokken door je adem. Je zal dan ook merken dat rouwvliegjes herhaaldelijk in je gezicht vliegen.
Dat is natuurlijk irritant maar het betekent niet dat ze daarom veel schade kunnen aanrichten. Ze knagen aan de wortels van je planten, waardoor de kleine vliegjes meestal alleen een negatieve impact hebben bij jonge planten die nog niet zo sterk zijn.
Wat te doen tegen rouwvliegjes?
Ik raad je aan om actie te ondernemen zodra je schimmelvliegen in huis ziet, want elk vrouwtje legt zoals gezegd zo’n tweehonderd eieren – en dat zorgt binnen de kortste keren voor een plaag.
Heb je een plaag van rouwvliegen?
Als rouwvliegjes hun aanwezigheid niet verraden door in of rond je gezicht te vliegen, kan je het probleem herkennen door de bovengrond van je kamerplant of -planten op vliegjes te controleren.
De rouwvliegjes leven op het grondoppervlak of in de buurt daarvan. Je kan ze zelfs op de vensterbank naast de pot aantreffen als de populatie de grond overwoekert.
De larven zijn dun en wit en kunnen tot wel 5 mm lang worden. Ze leven in en op de grond en voeden zich met de wortels van je planten en ander organisch materiaal zoals dode bladeren.
In eerste instantie zal je de plaag waarschijnlijk niet opmerken, maar zodra er gele vlekken op de bladeren van je plant verschijnen, hebben ze mogelijk de wortels al aangetast.
Oorzaken van besmetting met rouwvliegjes
Rouwvliegjes geven zoals gezegd de voorkeur aan vochtige en voedselrijke grond, waarin ze hun eieren leggen in de wetenschap dat hun larven een goede voedselbron zullen hebben.
Daarom:
De ideale plek voor een plaag met deze vliegjes is een pot met goede potgrond. Het is niet per se een slecht teken; het betekent dat de aarde vol zit met voeding van goede kwaliteit, wat natuurlijk het best is voor je kamerplanten. En of je potgrond nu de goedkoopste is in het tuincentrum of uit het premiumsegment afkomstig is, de kans bestaat altijd dat er larven in de verpakking te vinden zijn.
De besmetting wordt in de hand gewerkt door:
- Overbemesting
- Te hoge temperaturen
- Te veel water of overmatig bodemvocht
Het probleem wordt nog verergerd als je potten geen drainage hebben, waardoor de grond langer nat blijft.
Gelukkig kan je een rouwvliegjesplaag effectief bestrijden, je hoeft alleen maar te weten hoe.
Rouwvliegjes bestrijden met natuurlijke huismiddeltjes
Er bestaat een verrassende hoeveelheid effectieve huismiddeltjes om je huis te vrijwaren van rouwvliegjes, waaronder:
Afwasmiddel sproeien
Afwasmiddel is een verrassend veelzijdig hulpmiddel in de strijd tegen tegen rouwvliegjes, bladluizen en ander ongedierte.
Meng water met een paar druppels afwasmiddel en spuit dit rond de aangetaste planten om de larven te doden. Heel eenvoudig en effectief.
Lucifers in de grond steken
Maak je geen zorgen: als je de kleine vlieges in je plant hebt, hoef je deze niet in brand steken! Dit klinkt misschien vreemd, maar de zwavel in de ongebruikte luciferkop is een doeltreffend middel tegen rouwvliegjes.
Steek dus meerdere lucifers in de grond, met het kopje naar beneden. Geef vervolgens water zoals gewoonlijk, en na verloop van tijd zal de zwavel uit de lucifer beginnen lekken, waardoor de larven vanzelf worden gedood.
Vervang de lucifers elke drie weken. En houd er rekening mee dat deze methode ook enkel geschikt is voor gevestigde planten.
Natriumbicarbonaat
Zuiveringszout lijkt zo onschuldig – makkelijk om heerlijke taarten te maken – maar het is een uitstekend middel om insecten te doden en op te ruimen.
Verdeel dus met een zeef baking soda over het potgrondoppervlak en bevochtig het vervolgens met een watervernevelaar.
Al na een paar dagen zal de baking soda de larven binnendringen en er voorgoed komaf mee maken.
Koffiedik
Gooi je gebruikte koffiedik nooit weg; gebruik het in de tuin of in je plantenpotten. Het zit boordevol hoogwaardige voeding, vooral stikstof, dat je planten helpt groeien.
Leg een laag gedroogd koffiedik over het grondoppervlak, zodat de rouwvliegjes hun eieren niet kunnen leggen.
Zorg ervoor dat de grond droog is voordat je het aanbrengt, en geef water van onderaf.
Kaneel tegen rouwvliegjes
Die heerlijke geur van Kerstmis is als napalm in de ochtend voor rouwvliegjes. Strooi er een dun laagje kaneel over en de larven zijn in een mum van tijd geroosterd.
Dit is een eenvoudige en effectieve aanpak, want het is veilig voor je planten en huisdieren en het kan je kamer zelfs aangenaam laten ruiken!
Rouwvliegjes aanpakken met knoflook
Niet iedereen houdt van knoflook, maar als je een rouwvliegje bent, heb je het al helemaal niet getroffen want dan maak je geen schijn van kans.
Knoflook bevat de chemische stof allicine, die de larven van de rouwvliegjes snel doodt. Snijd eenvoudig een paar teentjes knoflook in plakjes en verdeel ze over de grond.
Dit is een beproefde manier om larven te doden, maar alles hangt af van je relatie met de geur van knoflook, omdat de nageur een paar weken in je kamer zal blijven hangen.
Essentiële oliën om rouwvliegjes te bestrijden
De volgende essentiële oliën zijn effectief bij het bestrijden van rouwvliegjes (en laten bovendien je kamer nog eens heerlijk ruiken!):
- Lavendel olie
- Tea tree olie
- Neem oil
Voeg de olie toe aan wat water en bewater je planten ermee. Je hebt 20 druppels nodig voor tea tree- en lavendelolie en slechts 10 voor neem olie.
Biologische oorlogsvoering: verspreiding van nematoden
Nematoden zijn microscopisch kleine insecten die fungeren als parasieten voor andere wezens in de insectenpopulatie. En hoewel ze misschien een beetje vies lijken, worden ze beschouwd als één van de beste manieren om bladluizen en plantenplagen te behandelen.
Laat me je ook dadelijk geruststellen: je vervangt niet het ene insect door het andere, in ieder geval niet permanent. Nematoden verplaatsen zich uitsluitend door vochtige grond. Hierdoor zullen ze niet uit je plantenpot ontsnappen. En zodra ze hun voedselbron hebben uitgeput (dwz de rouwvliegjesplaag), sterven ze op natuurlijke wijze.
Lees meer over deze fantastische beestjes in onze deskundige gids over het gebruik van nematoden in de tuin.
De no-nonsense aanpak: de bacteriële aanval
Oké, ik ben me er ten volle van bewust dat dit artikel steeds meer begint op de nieuwste aflevering van de Alien-filmfranchise te lijken. Mijn excuses daarvoor maar ik wil je geen enkele tip onthouden waarmee je dit ongedierte uit de weg kan ruimen.
Een andere methode om populaties rouwvliegjes te doden is dus door het introduceren van Bacillus thuringiensis israelensis (BTI). Dit is een bacterie die de larven zal verlammen, waardoor ze zich niet meer kunnen voeden.
Natuurlijk klinkt het een beetje gruwelijk, maar wanneer het in de aanbevolen hoeveelheden wordt gebruikt (controleer de verpakking), is BTI alleen giftig voor vliegenlarven, zoals rouwvliegjes, zwarte vliegen en muggen.
Kleefpapier
Plaats geel kleverig vliegpapier in de buurt van aangetaste planten, dan worden de vliegen aangetrokken door de gele kleur. En als ze eenmaal op het plakkerige spul zijn aanbeland, geraken ze er nooit meer weg (end of story!).
- Geschikt voor alle kamerplanten
- Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen
- Werkt tot wel 6 maanden
Kommetjes met azijn gebruiken
Zet een kom met appelazijn, water en een paar druppels afwasmiddel naast de plant met de vliegjes in, en de muggen duiken gegarandeerd de kom in (om er nooit meer uit te komen).
Het afwasmiddel beïnvloedt de viscositeit van het wateroppervlak, waardoor de vliegen aan de vloeistof blijven plakken.
Chemische oplossingen tegen rouwvliegjes
Er zijn chemische insecticiden verkrijgbaar, die een uitstekende bescherming bieden tegen muggenpopulaties. Maar ik blijf er van overtuigd dat chemicaliën altijd het laatste redmiddel moeten zijn.
Als je toch voor de chemische aanpak kiest, zorg er dan voor dat je insecticide geschikt is voor gebruik binnenshuis. Lees vooral altijd de instructies op de verpakking.
Preventieve maatregelen tegen rouwvliegjes
Nu je de plaag doelgericht hebt aangepakt, is het tijd om ervoor te zorgen dat je huis vrij blijft van rouwvliegjes.
De beste verdediging tegen herbesmetting is ervoor te zorgen dat je plantenpotten van een uitstekende drainage kunnen genieten, zodat de grond na het besproeien niet drassig blijft. Vermijd dus te veel water en voeg een laag zand of koffiedik toe aan het grondoppervlak.
En controleer de grond regelmatig op vroege tekenen van een nieuwe besmetting. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter.
Rouwvliegjes in de tuin
Rouwvliegjes veroorzaken zelden problemen in de tuin. Dit komt omdat allerlei soorten insecten een uitstekende voedselbron zijn voor vogels, kikkers en spinnen. Het komt dus zelden tot nooit voor dat je last krijgt van de vliegjes buiten.
Rouwvliegjes zijn eigenlijk nuttig voor je buitengrond, omdat ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal. Hierdoor zit je aarde vol nuttige micro-organismen die de gezondheid van het plantenleven bevorderen.
Als je toch een plaag opmerkt, gebruik dan één van de hierboven besproken remedies voor kamerplanten. Of leg vogelzaad in de buurt van de besmettingsplaats – en de vogels zullen het probleem voor u aanpakken!
Veelgestelde vragen
Om van rouwvliegjes af te komen, is het belangrijk om de vochtigheid te verminderen, goed te ventileren, geen voedselresten te laten liggen en overtollig vocht bij je planten te vermijden. Effectieve insecticiden kunnen ook worden toegepast.
Rouwvliegjes komen vaak naar binnen via open ramen, deuren, planten of aangekochte potgrond. Ze worden aangetrokken door vochtige omgevingen en organisch afval. Zorg voor een goede hygiëne en controleer planten voor aankoop.
Rouwvliegjes houden niet van droge omgevingen. Ze hebben een hekel aan goed geventileerde ruimtes en plekken met weinig vochtigheid. Ook vermijden ze sterke geuren, zoals kaneel, lavendel en munt.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
De Beste Windbestendige Planten: Een Complete GidsZoek je windbestendige planten? In dit artikel vind je de beste planten voor een tuin of balkon met veel wind.Lees meer
-
Gaura (Prachtkaars) Planten en Verzorgen: Een Complete GidsJe gaura (prachtkaars) planten en verzorgen is niet moeilijk. Dit zijn dingen om op te letten en tips voor langere bloeitijd.Lees meer
-
Plantenvoeding: Wanneer, Waarom en Welke Meststof Gebruiken?Meststoffen zijn er in verschillende vormen en maten, om nog maar te zwijgen van de verschillende voedingswaarden. Het kiezen van de juiste voeding voor je plant is dan ook een heel proces. Ontdek waar je op moet letten.Lees meer
-
Skimmia Planten en Verzorgen: Een Complete GidsWil jij weten hoe je jouw skimmia het beste kunt verzorgen? Met deze tips geniet je optimaal van deze wintergroene struik. Ontder meer!Lees meer
-
Schimmel Op Potgrond Voorkomen En Verwijderen: Een Complete GidsElke plantenliefhebber kent het frustrerende moment: je ontdekt witte, grijze of gele schimmel op potgrond van je favoriete kamerplanten. Schimmel in potgrond en schimmel in plantenpotten zijn natuurlijke verschijnselen, maar kunnen helaas heel wat problemen veroorzaken voor je planten.Lees meer
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Lees meer
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?