Log in or create new account to save this product to your wishlist.
De Pruimenboom Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe
Een complete handleiding voor pruimenboom snoeien. Leer de juiste snoeitechnieken om je boom gezond te houden en een overvloedige oogst te garanderen.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Een pruimenboom in je tuin betekent het vooruitzicht van heerlijk sappige pruimen, rijp voor het plukken. Maar om je boom in topconditie te houden en ervoor te zorgen dat hij jaar na jaar smakelijk fruit voortbrengt, is je pruimenboom snoeien op de juiste manier en op het juiste moment van groot belang. Door regelmatige snoei bevorder je een sterke, evenwichtige groei, wat resulteert in een grotere opbrengst en een langere levensduur voor je pruimenboom.
- Waarom de pruimenboom snoeien?
- Wanneer de pruimenboom snoeien?
- Hoe snoei je een pruimenboom stap voor stap?
- De bloei- en vruchtperiode van een pruimenboom
- De juiste gereedschappen om pruimenboom te snoeien
- Loodglansziekte: dé boosdoener voor pruimenbomen
- Juiste voeding voor een sterke pruimenboom
- Bescherm je pruimen tegen ongedierte
- Veelgestelde vragen
- Geniet van een gezonde en vruchtbare pruimenboom
Waarom de pruimenboom snoeien?
Pruim snoeien is van fundamenteel belang om verschillende redenen:
- Bevorderen van gezondheid: door het regelmatig snoeien van een pruimenboom, verwijder je zieke, beschadigde of dode takken. Hierdoor voorkom je de verspreiding van ziekten en verbeter je de algemene gezondheid van de boom.
- Vormgeving: door juist te snoeien krijgt je boom een sterke structuur en is hij beter bestand tegen wind en het gewicht van het fruit, terwijl hij tegelijkertijd een aantrekkelijke vorm behoudt.
- Voorkomen van schimmels: door de kroon open te houden, verminder je de kans op schimmelziekten zoals de gevreesde loodglansschimmel, die kan leiden tot het afsterven van takken.
- Stimuleren van vruchtbaarheid: een goed gesnoeid exemplaar ontvangt meer zonlicht en luchtcirculatie in de kroon. Dit leidt tot een meer en kwalitatief betere pruimen bij de oogst.
Wanneer de pruimenboom snoeien?
In tegenstelling tot vele andere fruitbomen, zoals appels en peren, is het niet raadzaam om een pruimenboom in de winter te snoeien. De ideale periode om je pruimenboom onder handen te nemen, is daarom in de late zomer, na de oogst maar vóór de herfst begint. De maanden augustus en september zijn perfect, omdat de kans op schimmelinfecties dan het kleinst is.
Voor jonge pruimenbomen tot drie jaar oud echter is een lichte snoeibeurt in het vroege voorjaar, rond april, aangewezen. Dit voorkomt ziekten en maakt het gemakkelijker om de bloemknoppen te herkennen, zodat je geen vruchtdragend hout verwijdert.
Hoe snoei je een pruimenboom stap voor stap?
De methode voor het snoeien van je pruimenboom hangt af van de leeftijd van de boom. Hieronder vind je een gedetailleerde handleiding voor de verschillende levensfasen van de pruimenboom:
Jonge pruimenboom (0-3 jaar) snoeien
De eerste drie tot vijf jaar zijn cruciaal voor het vormen van een gezonde pruimenboom. Volg hierbij deze stappen:
- Na het planten: knip een deel van de bovenkant van de nieuwe boom af, net boven een knop. Gebruik daarbij wondafdekmiddel om infecties te voorkomen.
- Kies de hoofdtakken: het is erg belangrijk om te weten welke takken je van je pruimenboom in het begin moet snoeien. Selecteer tijdens de rustperiode vier krachtige takken, twee aan elke kant van de stam, op verschillende hoogtes. Je kan de overige takken van je perenboom weg snoeien. Knip vervolgens de gekozen takken terug tot er slechts één of twee bloemknoppen overblijven. Zorg dat de laatste knop naar buiten wijst voor een open kroonvorm.
- Vorm de gesteltakken: deze vier hoofdtakken, die op verschillende hoogtes worden gesnoeid, vormen de basis van je pruimenboom en worden ‘gesteltakken’ genoemd. Ideaal gezien staan ze in een hoek van 45 graden ten opzichte van de stam.
- Jaarlijkse snoei: kies in de volgende jaren opnieuw vier gezonde takken boven de vorige gesteltakken. Je kan dan de bovenkant van de perenboom jaarlijks 30-60 cm terug snoeien om de vorm te behouden. De gesteltakken van een gezonde jong pruimenboom daarentegen kan je jaarlijks 1/3 terug snoeien.
- Herhaal: blijf stappen 2 en 3 herhalen tot de boom de gewenste hoogte heeft bereikt. Verwijder ook kruisende, zwakke en zieke takken.
Volwassen pruimenboom (3+ jaar) snoeien
Zodra je pruimenboom volwassen is, wil je hem vooral met rust laten om vruchten te produceren. Ga als volgt te werk bij het snoeien:
- Waterloten verwijderen: snoei alleen de slanke, rechtopgaande ‘waterloten’ en ongewenste of zieke takken weg.
- Werk van onder naar boven: begin met de onderste dode en beschadigde takken van je pruimenboom weg te snoeien en werk zo verder omhoog, zo ver mogelijk van de stam vandaan.
Een verwilderde pruimenboom snoeien
Een verwaarloosde pruimenboom is kwetsbaar, dus het is niet verstandig om hem in één keer drastisch terug te snoeien. Verdeel het proces daarom over ongeveer twee jaar zodat je nooit meer dan maximaal een derde per keer de pruimenboom moet terug snoeien. Een tak van een meter mag je dus tot maximaal 33 cm insnoeien.
De bloei- en vruchtperiode van een pruimenboom
De bloeitijd van je pruimenboom hangt af van het specifieke ras, maar over het algemeen is hij een van de eerste fruitbomen die in het voorjaar bloeit, soms al in maart. De hoeveelheid bloesem die een pruimenboom produceert geeft een indicatie van wat je kan verwachten van de oogst.
Bescherm de bloesems tegen eventuele nachtvorst door ze af te dekken met een vliesdoek. Na de bloei begint de bladgroei, en afhankelijk van het ras kun je tussen half juli en eind september dan genieten van sappige, zoete pruimen.
Als je na het correct snoeien van je pruimenboom merkt dat hij plotseling geen vruchten draagt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft de boom het jaar ervoor te veel vruchten geproduceerd en moet hij nu bekomen. Ook te weinig vocht bij de wortels of een late voorjaarsnacht kan de bloesems hebben aangetast.
De juiste gereedschappen om pruimenboom te snoeien
Om precies en efficiënt je pruimenboom te kunnen snoeien, heb je scherp en schoon gereedschap nodig. Een compacte snoeischaar is perfect voor kleine takken, terwijl een takkenschaar of zelfs een kleine snoeizaag nodig is voor dikkere takken.
Scherp gereedschap zorgt voor kleinere snoeiwonden en minder belasting voor de boom, wat de kans op ziekten en infecties aanzienlijk verkleint. Het is dus een slimme investering om kwalitatief goed snoeimateriaal aan te schaffen voor een gezonde en productieve pruimenboom.
Loodglansziekte: dé boosdoener voor pruimenbomen
Loodglansschimmel is een hardnekkige ziekte die bijna niet te bestrijden valt en diep in het hout van de pruimenboom kan doordringen. Je herkent loodglans aan de roodbruine kleur op de bladeren.
Als je boom besmet is, is het belangrijk om meteen alle aangetaste takken en beschimmelde vruchten van je pruimenboom weg te snoeien en zo verdere verspreiding te voorkomen. Vergeet niet om je snoeigereedschap te steriliseren en wondafdekmiddel te gebruiken na het snoeien van een besmette boom.
Juiste voeding voor een sterke pruimenboom
- Zorgt voor smaakvolle groenten en fruit met uitbundige bloei
- Geschikt voor biologische landbouw
- Ideaal voor o.a. gazon, moestuin, bloemen en buxus
Na een snoeibeurt is het essentieel om je pruimenboom de juiste voeding te geven voor een snel herstel. Met de Universele Bio Tuinmest van MOOWY krijg je sterke planten en wortels, waardoor je verzekerd bent van een vruchtbare en gezonde boom.
Bescherm je pruimen tegen ongedierte
Om je te kunnen verheugen op een overvloedige oogst sappige, heerlijke pruimen, is het raadzaam om je boom te beschermen tegen de pruimenmot en pruimenluis. Deze plagen zijn gewoonlijk het meest actief in juni en juli.
De onderkant van de bladeren kan dan volledig bedekt zijn met luizen in een poederachtige waslaag, terwijl de pruimenmot voor wormpjes in het fruit zorgt. Wees proactief en controleer regelmatig of er zichtbaar ongedierte in je pruimenboom of pruimen zit. Alleen zo kan je de juiste maatregelen nemen om je oogst veilig te stellen.
Veelgestelde vragen
Een pruimenboom snoeien doe je in de late winter of vroege lente. Verwijder dode, zieke en kruisende takken. Dun de kroon uit om licht en lucht door te laten, en bevorder sterke, gezonde groei.
Na hoeveel jaar een pruimenboom vruchten geeft, is afhankelijk van de variëteit en groeicondities. Meestal is dat tussen de drie en zes jaar. Een goede verzorging en een correct snoeien van de pruimenboom kunnen de vruchtzetting versnellen en verbeteren.
Als je pruimenboom niet bloeit door onvoldoende bestuiving, slechte weersomstandigheden of voedingsgebrek, kan het zijn dat hij geen vruchten krijgt. Zorg voor goede zorg en een geschikte bestuiver in de buurt om de vruchtzetting te verbeteren.
Geniet van een gezonde en vruchtbare pruimenboom
Door op de juiste manier en op het juiste moment je pruimenboom te snoeien, zorg je ervoor dat hij jarenlang een rijke oogst aan heerlijke pruimen zal voortbrengen. Onthoud de cruciale tijdstippen: snoei jonge bomen in het vroege voorjaar en volwassen exemplaren na de oogst in augustus of september. Kies de juiste methode op basis van de leeftijd, gebruik scherp gereedschap en geef je boom de nodige voeding en bescherming. Zo geniet je van een prachtige, gezonde pruimenboom in je tuin.
Heb je nog andere fruitbomen in de tuin waarvan je een weldadige oogst wil garanderen? Ontdek dan alles wat je moet weten over appelboom snoeien en vijgenboom snoeien. Of heb je struiken, dan kan je aan de slag met onze 101 gidsen voor aardbeien snoeien en framboos snoeien.
Heb je vragen of wil je meer tuinadvies? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!
Veel tuinier plezier!
-
De Beste Windbestendige Planten: Een Complete GidsZoek je windbestendige planten? In dit artikel vind je de beste planten voor een tuin of balkon met veel wind.Lees meer
-
Gaura (Prachtkaars) Planten en Verzorgen: Een Complete GidsJe gaura (prachtkaars) planten en verzorgen is niet moeilijk. Dit zijn dingen om op te letten en tips voor langere bloeitijd.Lees meer
-
Plantenvoeding: Wanneer, Waarom en Welke Meststof Gebruiken?Meststoffen zijn er in verschillende vormen en maten, om nog maar te zwijgen van de verschillende voedingswaarden. Het kiezen van de juiste voeding voor je plant is dan ook een heel proces. Ontdek waar je op moet letten.Lees meer
-
Skimmia Planten en Verzorgen: Een Complete GidsWil jij weten hoe je jouw skimmia het beste kunt verzorgen? Met deze tips geniet je optimaal van deze wintergroene struik. Ontder meer!Lees meer
-
Schimmel Op Potgrond Voorkomen En Verwijderen: Een Complete GidsElke plantenliefhebber kent het frustrerende moment: je ontdekt witte, grijze of gele schimmel op potgrond van je favoriete kamerplanten. Schimmel in potgrond en schimmel in plantenpotten zijn natuurlijke verschijnselen, maar kunnen helaas heel wat problemen veroorzaken voor je planten.Lees meer
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Lees meer
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?