Tips & Advies
heerlijke aardbeien
6 MIN 14 feb
Laatste update: 19 feb 2024

Aardbeiplanten Snoeien: Zo Doe Je Dat

Aardbeien snoeien 101: Een eenvoudige handleiding voor een overvloedige oogst. Leer de essentiële stappen voor het beste resultaat.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Aardbeien snoeien vormt een belangrijke routine voor elke tuinier die droomt van een overvloedige oogst van sappige aardbeien. Door de juiste snoeitechnieken toe te passen, kan je de groei en vruchtzetting van de planten bevorderen. In dit artikel zullen we de geheimen van het snoeien van aardbeiplanten onthullen, zodat ook jij kan genieten van een weelderige oogst.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom is aardbeien snoeien zo belangrijk?
 • Wanneer moet je aardbeien snoeien?
 • Stap-voor-stap gids voor het snoeien van aardbeien
 • Veelgemaakte fouten bij het snoeien van aardbeien
 • Tips om je aardbeiplanten gezond te houden
 • Belangrijke tips om je aardbeiplanten te verzorgen
 • Problemen met aardbeiplanten oplossen
 • Veelgestelde vragen over aardbeien snoeien
 • Goed snoeien voor een rijkelijke oogst

Waarom is aardbeien snoeien zo belangrijk?

Het snoeien van aardbeiplanten is om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste helpt het bij het stimuleren van een gezonde groei van de planten. Door het verwijderen van oude, beschadigde of zieke bladeren en takken, kan je je planten gezond houden en de verspreiding van ziekten voorkomen.

Daarnaast bevordert aardbeien snoeien de vruchtzetting van de planten. Door het verwijderen van overtollige bladeren en uitlopers van aardbeien kunnen de planten hun energie concentreren op het produceren van gezonde en sappige aardbeien.

Wanneer moet je aardbeien snoeien?

Het snoeien van aardbeien kan je in twee verschillende seizoenen doen: in het voorjaar en in de winter.

In het voorjaar is het belangrijk om je aardbeien te snoeien zodra de vorst voorbij is en de planten beginnen uit te lopen. Dit helpt de planten om nieuwe groei mogelijk te maken en het zorgt zo ook voor een betere oogst later in het seizoen.

In de winter kan je de aardbeienplant ook snoeien, vooral als je merkt dat de planten te dicht op elkaar zijn beginnen groeien. Door overtollige uitlopers en bladeren te verwijderen, kan je de planten een betere luchtcirculatie geven en zo het risico op schimmelziekten verminderen.

Stap-voor-stap gids voor het snoeien van aardbeien

Hier is een stapsgewijze handleiding voor het snoeien van aardbeien:

 1. Begin met het verwijderen van oude, beschadigde of zieke bladeren en takken. Gebruik een scherpe snoeischaar om de aardbeien te snoeien. Knip de bladeren en takken zo dicht mogelijk bij de basis van de plant af te knippen.
 2. Verwijder overtollige uitlopers. Kies de gezondste uitlopers uit en snijd ze voorzichtig af met een scherpe snoeischaar. Laat ongeveer drie tot vier uitlopers per plant staan om de groei en vruchtzetting te bevorderen.
 3. Dun de planten vervolgens uit. Als de aardbeiplanten te dicht op elkaar groeien, verwijder je enkele van de planten om voldoende ruimte te creëren voor gezonde groei. Zorg er hierbij voor dat je de zwakste planten verwijdert en de sterkere planten behoudt.
 4. Verwijder indien nodig ook het gebladerte van zomerdragers, dat zijn de planten die in de zomer vrucht dragen. Knip het op een tiental centimeter boven de kronen. Hierdoor ontstaat ruimte voor nieuwe groei. Je stimuleert de plant namelijk zo om meer aan fotosynthese te doen en nieuwe bladeren te ontwikkelen.
uitlopers aardbeien verwijderen

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van aardbeien

Bij het snoeien van aardbeien zijn er enkele veelvoorkomende fouten die een rijke oogst in gevaar kunnen brengen. Ten eerste is het belangrijk om niet te veel bladeren en uitlopers te verwijderen. Het is essentieel om bij het snoeien van aardbeien een goede balans te behouden tussen het verwijderen van overtollige groei en het behouden van voldoende bladeren en uitlopers voor een gezonde plant.

Een andere veelgemaakte fout is het snoeien van aardbeien op het verkeerde moment, meer bepaald te vroeg in het voorjaar. Wacht dus tot de vorst voorbij is en de planten beginnen uit te lopen voordat je ze snoeit. Snoeien op het verkeerde moment kan de groei en vruchtzetting van de planten verhinderen.

Tips om je aardbeiplanten gezond te houden

aardbeien water geven

Naast het snoeien van je aardbeien zijn er ook nog een aantal andere belangrijke tips om je aardbeiplanten te verzorgen en de gezondheid ervan te behouden. Hier zijn enkele waardevolle tips:

 1. Zorg voor een goede irrigatie. Aardbeiplanten hebben immers regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd om te veel water te geven omdat het kan leiden tot wortelrot.
 2. Controleer regelmatig op ziekten en plagen. Houd je planten dus goed in de gaten en neem indien nodig maatregelen om ziekten en plagen te bestrijden.
 3. Bemest je planten verder regelmatig. Gebruik hiervoor een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium om de groei en vruchtzetting van de aardbeiplanten te bevorderen.
De beste voeding voor je groenten en fruit
De beste voeding voor je groenten en fruit
Bio moestuin mest
 • 100% Organisch
 • Bevat hoog kalium gehalte
 • Voldoende voor 200 liter gietwater

Belangrijke tips om je aardbeiplanten te verzorgen

Je moet niet alleen je aardbeien snoeien en goed verzorgen, er zijn ook nog een aantal andere essentiële taken die je moet doen als je de kans op een rijkelijke oogst wil vergroten.

Eén van deze taken is het mulchen van de aardbeibedden. Door een laag organisch mulchmateriaal rond de planten aan te brengen, kan je de groei van onkruid een halt toeroepen, een goede vochtigheid van je grond bewaren en de vruchtzetting bevorderen.

De Tuindokter:
Mulchen is een beproefde manier om natuurlijke bodembedekkers zoals compost en houtnsippers in te zetten in de tuin. Je kan het onder meer gebruiken als je je gewassen en planten wil beschermen tegen barre weersomstandigheden en onkruid.

Een andere taak is het regelmatig controleren en verwijderen van zieke of beschadigde aardbeien. Dit helpt om de verspreiding van ziekten te voorkomen en de gezondheid van de planten te behouden.

Problemen met aardbeiplanten oplossen

Soms kunnen er zich problemen voordoen met aardbeiplanten, zoals ziekten, plagen of gebrek aan vruchtzetting. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen voor de vaakst voorkomende problemen:

 1. Voor ziekten en plagen kan je biologische bestrijdingsmethoden gebruiken, zoals het gebruik van insecticiden op basis van natuurlijke ingrediënten of het introduceren van nuttige insecten in de tuin.
 2. Als de aardbeiplanten niet goed vrucht zetten, kun je proberen de bestuiving te bevorderen door bijen en andere bestuivende insecten aan te trekken. Plant bloemen die bijen aantrekken in de buurt van de aardbeiplanten.

Veelgestelde vragen over aardbeien snoeien

Hoe onderhoud je aardbeien?

Om aardbeien optimaal te onderhouden, snoei je regelmatig oude bladeren en uitlopers. Zorg voor voldoende zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond. Gebruik organische meststoffen en controleer regelmatig op ziekten. Volg deze eenvoudige stappen voor een gezonde aardbeienoogst.

Waar aardbeien afknippen?

Snoei aardbeien net boven de kroon zodra ze volledig rood zijn en stevig aanvoelen. Gebruik een scherpe snoeischaar om schade te beperken. Pluk je aardbeien regelmatig om de groei te bevorderen en te genieten van verse, smaakvolle aardbeien uit je eigen tuin.

Wat doe je met de uitlopers van aardbeien?

Gebruik de uitlopers van aardbeien door ze te laten wortelen in aarde naast de moederplant. Na beworteling, scheid en verplant ze naar een nieuwe locatie voor uitbreiding van je aardbeienbed. Hiermee vergroot je je oogst en behoud je tegelijkertijd gezonde planten.

Goed snoeien voor een rijkelijke oogst

Het snoeien van aardbeien is een must voor elke aardbeikweker. Een overvloedige oogst van sappige aardbeien zal de beloning zijn. Door de juiste snoeitechnieken toe te passen, bevorder je de groei en vruchtzetting, houd je de planten gezond en voorkom je ziektes. Volg dus onze stapsgewijze handleiding, vermijd veelvoorkomende fouten, en geniet van de heerlijke vruchten van je inspanningen.

Als je op zoek bent naar een betoverend mooie plant die niet alleen massa’s bijen maar ook vlinders aantrekt, ontdek dan hoe je de lavendel plant kan planten en verzorgen.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!