Tips & Advies
ongedierte in de tuin bestrijden
7 MIN 25 feb
Laatste update: 18 mrt 2024

10 Tips Om Ongedierte Te Herkennen En Bestrijden

Ontdek praktische en eenvoudige tips om ongedierte in je tuin te snel af te zijn zodat je de controle terug kan nemen en baas blijft in eigen tuin!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Sta jij ook wel eens met de handen in het haar als ongewenste bezoekers je tuin beginnen te teisteren? Geen paniek! In dit artikel ontrafelen we de geheimen voor een ongedierte-vrije tuin met 10 praktische tips. Van natuurlijke bondgenoten tot slimme trucjes met knoflook, er zijn heel wat eenvoudige manieren om ongedierte in de tuin te herkennen én effectief te bestrijden. Lees snel verder en ontdek hoe je de controle kan terugnemen en geef ongedierte geen schijn van kans.

Table of contents:
Show all
  • Hoe komt ongedierte in je tuin terecht?
  • Ongedierte in je tuin herkennen
  • Tip 1: Natuurlijke vijanden tegen ongedierte
  • Tip 2: Diatomeeënaarde als natuurlijke bestrijding
  • Tip 3: Pas combinatieteelt toe in je moestuin
  • Tip 4: Knoflookspray tegen ongedierte in je tuin
  • Tip 5: Verwijder regelmatig onkruid
  • Tip 6: Ongedierte aanpakken met vogelhuisjes
  • Tip 7: Feromoonvallen tegen specifiek ongedierte
  • Tip 8: Leg mulch rondom je planten
  • Tip 9: Verjaag ongedierte met etherische oliën
  • Tip 10: Zorg voor gezonde planten
  • Veelgestelde vragen over ongedierte in je tuin
  • Baas in eigen tuin – geef ongedierte geen vrij spel

Hoe komt ongedierte in je tuin terecht?

Je tuin is een aantrekkelijke plek voor ongedierte, omdat het een overvloed aan voedsel en schuilplaatsen biedt. Ongedierte kan via verschillende wegen je tuin binnenkomen. Ze kunnen zich verplaatsen vanuit aangrenzende tuinen, bomen of struiken. Daarnaast kunnen ze ook worden aangetrokken door voedselbronnen, zoals composthopen of vogelvoeders. Het is belangrijk om te begrijpen hoe ongedierte je tuin binnenkomt, zodat je effectieve maatregelen kan nemen om het te bestrijden.

Ongedierte in je tuin herkennen

Het herkennen van ongedierte is essentieel om een effectieve bestrijdingsstrategie te kunnen toepassen. Ongedierte kan op verschillende manieren zijn aanwezigheid verraden, zoals plakkerige afscheidingen of zichtbare beestjes in planten. Ook als je aangevreten bladeren ontdekt in je tuin weet je dat het tijd is om het ongedierte te bestrijden.

ongedierte in de tuin herkennen

Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de verschillende soorten ongedierte die vaak in tuinen voorkomen, zoals slakken, luizen, rupsen en kevers. Door te weten welk ongedierte je tuin teistert, kan je gerichte maatregelen nemen om het te bestrijden.

Tip 1: Natuurlijke vijanden tegen ongedierte

Een effectieve manier om ongedierte in je tuin te bestrijden is door natuurlijke vijanden in te zetten. Veel insecten hebben natuurlijke vijanden die zich ermee voeden, zoals lieveheersbeestjes, vogels, kikkers en egels. Door deze natuurlijke vijanden aan te trekken in je tuin, kan je een natuurlijk evenwicht creëren en de populatie van schadelijk ongedierte onder controle houden.

lieveheersbeestjes op blad

Je kan dit doen door vogelhuisjes, insectenhotels en vijvers in je tuin te plaatsen. Ook het planten van bloemen die insecten aantrekken, zoals lavendel en goudsbloemen, kan helpen om natuurlijke vijanden naar je tuin te lokken.

Tip 2: Diatomeeënaarde als natuurlijke bestrijding

Diatomeeënaarde is een natuurlijk product dat effectief is bij de bestrijding van ongedierte. Het bestaat uit de vermalen fossielen van diatomeeën, microscopisch kleine algen. Diatomeeënaarde heeft een schurende werking op het exoskelet van insecten, waardoor ze uitdrogen en sterven.

Je kan het aanbrengen als een barrière rondom je planten of verstuiven om insecten direct te doden. Zorg ervoor dat je food-grade diatomeeënaarde gebruikt, omdat dit veilig is voor mensen en huisdieren.

Tip 3: Pas combinatieteelt toe in je moestuin

Combinatieteelt is een techniek waarbij je verschillende planten samen kweekt om ongedierte af te schrikken. Sommige planten hebben natuurlijke afweermechanismen tegen bepaalde soorten ongedierte. Door deze planten naast elkaar te kweken, creëer je een natuurlijke barrière die ongedierte weghoudt. Het kweken van afrikaantjes tegen slakken is hier een perfect voorbeeld van.

De Tuindokter:
Experimenteer met verschillende combinaties van planten om te ontdekken welke het meest effectief zijn in het afweren van ongedierte in je moestuin.

Tip 4: Knoflookspray tegen ongedierte in je tuin

Knoflookspray is een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat effectief is tegen verschillende soorten ongedierte, zoals luizen en bladluizen. Een natuurlijke spray met knoflook tegen bladluis kan je eenvoudig maken door het te mengen met water en een paar druppels vloeibare zeep toe te voegen. Ook de gevreesde taxuskever kan je bestrijden met knoflook.

Laat het mengsel een paar dagen trekken en zeef het vervolgens. Sproei de knoflookspray op de besmette planten om ongedierte weg te krijgen. De sterke geur van knoflook zal ongedierte afschrikken en voorkomen dat ze je planten aanvallen.

Tip 5: Verwijder regelmatig onkruid

Onkruid kan dienen als schuilplaats en voedselbron voor ongedierte. Het is daarom belangrijk om regelmatig onkruid te verwijderen om zo de kans op een plaag in je tuin te verminderen. Zorg ervoor dat je het onkruid met wortel en al verwijdert, zodat het niet opnieuw kan groeien.

Het regelmatig wieden van je tuin zal niet alleen helpen om de aanwezigheid van ongedierte onder controle te houden, maar het zal ook de gezondheid van je planten bevorderen door ze meer ruimte en voedingsstoffen te geven.

Tip 6: Ongedierte aanpakken met vogelhuisjes

Vogels zijn natuurlijke vijanden van veel ongedierte, zoals slakken, rupsen en kevers. Door vogelhuisjes in je tuin te plaatsen, kan je vogels aantrekken die dit ongedierte in je tuin opeten.

vogelhuisje

Zorg ervoor dat de vogelhuisjes op een beschutte plek hangen en voorzie ze van voedsel en water. Door vogels zo aan te moedigen om je tuin te bezoeken, doe je aan natuurlijke insectenbestrijding en kan je het ongedierte onder controle te houden.

Tip 7: Feromoonvallen tegen specifiek ongedierte

Feromoonvallen zijn een effectieve manier om specifieke soorten ongedierte in je tuin te bestrijden. Feromonen zijn chemische stoffen die door insecten worden afgescheiden om te communiceren met andere individuen van dezelfde soort.

Door feromoonvallen te plaatsen kan je mannelijke insecten aantrekken en vangen, waardoor je hun voortplanting verstoort en de populatie van schadelijk ongedierte vermindert. Er zijn feromoonvallen beschikbaar voor verschillende soorten ongedierte, zoals fruitvliegjes en de beruchte buxusmot.

MOOWY’s Natuurlijke Bestrijding Tegen De Buxusmot
MOOWY’s Natuurlijke Bestrijding Tegen De Buxusmot
Feromoonval buxusmot
  • Ter voorkoming van een buxusmottenplaag
  • Een val gaat maar liefst 3 maanden mee en is voldoende voor 200 m²
  • Merk eenvoudig de aanwezigheid van buxusmotten op

Tip 8: Leg mulch rondom je planten

Mulch is een laag organisch materiaal die je rondom je planten kan leggen om onkruidgroei te onderdrukken en de bodemvochtigheid te behouden. Het leggen van mulch kan echter ook helpen om ongedierte weg te krijgen. Sommige soorten mulch, zoals houtsnippers en stro, kunnen dienen als schuilplaats voor natuurlijke vijanden van ongedierte, zoals lieveheersbeestjes en spinnen.

De Tuindokter:
Door mulch rondom je planten te leggen, creëer je een aantrekkelijke omgeving voor deze nuttige insecten en krijg je hulp bij het bestrijden van ongedierte.

Tip 9: Verjaag ongedierte met etherische oliën

Je kan ook etherische oliën gebruiken om ongedierte te verjagen uit je tuin. Sommige etherische oliën hebben een sterke geur die ongedierte afschrikt. Bijvoorbeeld, pepermuntolie kan helpen om mieren en spinnen op afstand te houden, terwijl citronellaolie effectief is tegen muggen.

Meng een paar druppels etherische olie met water en breng het mengsel aan op de getroffen plaatsen in je tuin. Let op dat je de oliën verdunt voordat je ze gebruikt, omdat ze anders schadelijk kunnen zijn voor je planten.

Tip 10: Zorg voor gezonde planten

water sproeien in de tuin

Gezonde planten zijn minder vatbaar voor plagen en ziekten. Zorg er dus voor dat je planten voldoende water, voedingsstoffen en zonlicht krijgen om ze sterk en gezond te houden. Geef je planten regelmatig water, maar vermijd overtollig water geven, omdat dit schimmelgroei kan bevorderen.

Gebruik organische mest om je planten te voeden en vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Door gezonde planten te kweken, verklein je de kans op ongedierte in je tuin.

Veelgestelde vragen over ongedierte in je tuin

Wat te doen tegen ongedierte in de tuin?

Bestrijd ongedierte in de tuin op natuurlijke manier door nuttige insecten aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes. Zorg voor een gebalanceerd ecosysteem, dat is de beste garantie op een gezonde en bloeiende tuin.

Hoe houd je insecten uit je tuin?

Houd insecten op natuurlijke wijze uit je tuin door planten te kiezen die insecten weren, zoals lavendel of basilicum. Gebruik natuurlijke afweermiddelen zoals knoflookspray en onderhoud je tuin regelmatig. Zo creëer je een insectenvrije omgeving zonder schadelijke chemicaliën.

Welk insect maakt gaten in bladeren?

Gaten in bladeren worden vaak veroorzaakt door de rups van de kleine wintervlinder, snuitkevers of slakken. Identificeer het specifieke insect aan de hand van de schade en pas gerichte, natuurlijke bestrijdingsmethoden toe voor een gezonde tuin.

Baas in eigen tuin – geef ongedierte geen vrij spel

Het bestrijden van ongedierte in je tuin is een proces dat voortdurende aandacht en toewijding vereist. Pas de tips uit dit artikel consequent toe en neem de controle over je tuin terug. Of het nu gaat om de strijd tegen slakken, bladluis, mieren of buxusmot, onthoud dat de aanhouder wint! Laat ongedierte dus geen spelbreker zijn zodat je blijvend kan genieten van een prachtige, gezonde tuin.

Heb je vragen of behoefte aan meer advies? Laat gerust een opmerking achter of neem contact met ons op.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Nu besteld, dinsdag in huis
12,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
14,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!