Tips & Advies
Close up van olijfboom
11 MIN 09 mei
Laatste update: 24 mei 2024

Olijfboom Verzorging: Een Complete Gids

Ontdek alles over olijfboom verzorging in onze complete gids. Leer hoe je jouw olijfboom gezond houdt en optimaal laat groeien.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze

Met een olijfboom voeg je eenvoudig een vleugje mediterrane sfeer toe aan je buitenruimte. Om het beste uit je aanwinst de halen is, de juiste olijfboom verzorging belangrijk. Maar hoe plant je een olijfboom en kan (of moet dit juist) dit in een pot? En wanneer moet je een olijfboom snoeien en bemesten? Lees snel verder en ontdek alles over olijfboom onderhoud!

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Eerst even voorstellen
 • De beste standplaats
 • Hoe een olijfboom planten?
 • Olijfboom in pot
 • Olijfboom binnen
 • Tips voor de beste olijfboom verzorging
 • Water geven aan een olijfboom
 • Veelvoorkomende ziekten
 • Wanneer een olijfboom snoeien?
 • Olijfboom bemesten
 • Olijfboom verzorging in de winter
 • Veelgestelde vragen verzorgen olijfboom
 • Olijfboom verzorging, conclusie

Eerst even voorstellen

De olijfboom, ook wel bekend als olea europaea (kort olea), is een prachtige en veelzijdige boom die al eeuwenlang wordt gekweekt voor zijn vruchten en decoratieve waarde. Deze boom is inheems in het Middellandse Zeegebied en gedijt goed in warme, zonnige klimaten. De olijfboom is een groenblijvende plant die matig winterhard is.

Met de juiste verzorging kan een olijfboom honderden jaren oud worden. Al hangt het gedijen van deze parel ook af van het juiste klimaat.

Oude olijfbomen met dikke stam

Met zijn glanzende, groene bladeren en karakteristieke stam is de olijfboom een populaire keuze voor tuinen en landschappen over de hele wereld. Ook in Nederlandse tuinen en serres is de olea europaea meer dan ooit een graag geziene gast. Zeker in ons kikkerlandje, is de juiste verzorging van de olijfboom belangrijk.

De beste standplaats

Voordat je een olijfboom gaat planten, is het belangrijk om een geschikte locatie te kiezen met veel zonlicht en goed doorlatende grond. Kies bij voorkeur een plek waar je olijfboom minstens zes tot acht uur direct zonlicht krijgt. 

Een plekje op het zuiden of zuidwesten is het beste voor de olea. De olea vecht trouwens niet graag met concurrenten om water. Kies dus een plekje in je tuin dat niet al te ‘dichtbevolkt’ is.

De olijfboom voelt zich het meest thuis in een vochtdoorlatende kleigrond, maar kan ook aarden in zandgrond. Weet je niet zeker wat voor je grond je hebt? Hier lees je meer over je bodemtype analyseren, inclusief handige tips om je bodem te verbeteren.

Hoe een olijfboom planten?

Het planten van een olijfboom vereist wat zorg en aandacht om ervoor te zorgen dat hij goed groeit en gedijt. Graaf een gat dat iets groter is dan de kluit van de boom en meng de uitgegraven grond met compost om de bodemkwaliteit te verbeteren. 

Plaats de olijfboom in het gat en vul het aan met de grond. Geef de boom royaal water en breng een laag mulch aan rond de basis om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

Olijfboom in pot

Olijfbomen kunnen ook uitstekend gedijen in potten. In ons klimaat is het zelfst het ‘veiligst’ om de olea als kuipplant te houden. Dit maakt ze een ideale keuze voor mensen met beperkte ruimte. 

Jonge olijfboom in pot

Zeker bij jonge olijfbomen is het handig als ze in pot staan. Zo kun je ze in de winter makkelijker verplaatsen om ze te beschermen tegen vrieskou. Als de boom ouder wordt, en de stam dikker, kan de boom beter tegen vorst.

Bij het kweken van een olijfboom in een pot is het belangrijk om een pot te kiezen die groot genoeg is om de wortels voldoende ruimte te geven om te groeien.

Olijfbomen groeien niet zo snel, maar hou er rekening mee dat je ze om de 2 jaar moet verpotten.

Tip
Gebruik een goed doorlatende potgrond en voeg drainagegaten toe aan de onderkant van de pot om overtollig water af te voeren. 

Plaats de pot op een zonnige locatie en geef de boom regelmatig water, waarbij je ervoor zorgt dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. Bemest de olijfboom regelmatig met een uitgebalanceerde meststof om ervoor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. 

Olijfbomen in pot zijn vatbaarder voor ongedierte, zoals luis en spint. Check je olijfboom in pot twee keer per maand op verschijnselen. 

Olijfboom binnen

Hoewel olijfbomen het best gedijen in een buitenomgeving, kun je ze ook binnenshuis plaatsen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Als je je olijfboom binnen gaat neerzetten, is het belangrijk om een zonnige locatie te kiezen. 

Ideaal is een standplaats in de buurt van een raam op het zuiden. Zet de boom nooit te dicht bij een raam, hierdoor kunnen de bladeren verbranden. Als je er zeker van wilt zijn dat je boom voldoende licht krijgt, kun je de boom ook onder een uv-lamp of lichtstraat plaatsen.

Zorg ervoor dat de temperatuur en luchtvochtigheid geschikt zijn voor de boom en geef hem regelmatig water en voeding. 

Houd er rekening mee dat olijfbomen binnenshuis meestal kleiner blijven en mogelijk niet zo veel of geen olijven produceren. Als je een olijfboom van buiten naar binnen verhuist, kan de boom, als in een soort van shock-reactie, zijn bladeren laten vallen. 

Met de juiste olijfboom verzorging zou de boom zichzelf binnen een aantal weken moeten herpakken en nieuwe bladeren gaan vormen.

Tips voor de beste olijfboom verzorging

Als-ie eenmaal staat, is de eerste klus geklaard. Maar hoe moet je een olijfboom verzorgen? De olea vereist regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft en goed groeit.

Een van de belangrijkste aspecten van de verzorging van een olijfboom is het geven van de juiste hoeveelheid water. 

De grond waar je olijfboom in staat, mag namelijk niet te nat zijn. Maar de grond mag ook niet uitdrogen. De olea europaea is een boom die diep wortelt. In zijn natuurlijke habitat kan-ie (eenmaal diepgeworteld) langere tijd tegen droogte. 

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onkruid rond de basis van de boom te verwijderen en de olijfboom in de bloeitijd te bemesten met een uitgebalanceerde meststof. Zorg tot slot voor een goede luchtcirculatie.

Op deze manier kun je ziekten en ongedierte voorkomen. Wij gaan nu wat dieper op al deze aspecten van de olijfboom verzorging in.

Water geven aan een olijfboom

Olijfbomen hebben diepe bewatering nodig, maar kunnen niet goed tegen natte voeten. De mediterraanse schone is namelijk gevoelig voor wortelrot.

Water geven in de vroege ochtenduren (om verbranding te voorkomen) en het controleren van de bodemvochtigheid met behulp van een vochtmeter kan helpen om de juiste balans te vinden. 

De wat oudere (en gewortelde) olijfbomen kunnen goed tegen droogte. Na het aanplanten, moet je jonge olijfbomen het eerste jaar regelmatig (ongeveer wekelijks) water geven. Maar in droge periodes kan dit meer zijn.

Zeker als in de zomer veel water verdampt, heeft je olijfboom 2 tot 3 keer per week water nodig. Oudere bomen kunnen, helemaal als het veel regent, prima gedijen als je om de 2 of 3 weken water geeft.

Regenmeter
Regenmeter
Regenmeter
 • Helpt je water te besparen
 • Doorzichtig, onopvallend design
 • Weet exact hoeveel water je olijfboom krijgt

Als vuistregel kun je aanhouden dat je pas water geeft als de bodem voor tenminste 75 procent droog is. Als je geen vochtmeter hebt, kun je met je vinger checken wat de status is. Steek hiervoor voorzichtig je vinger in de grond, rondom de wortels.

Als de grond droog aanvoelt, kun je het beste wat water bij geven. Voelt de grond rondom de wortels nog vochtig? Dan kun je beter even wachten.

De bladeren van je olijfboom vertellen je of hij genoeg water krijgt. Krullen de bladeren op en laat je boom zijn blad vallen? Dan kan het zijn dat-ie te nat staat. Geef minder water en/of verbeter in dit geval de drainage.

Als je plant gele bladeren krijgt, is dit vaak een teken dat-ie (te) droog staat. Het kan ook een teken zijn dat je mediterraanse parel niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Een ding waar je je tijdens de olijfboom verzorging niet druk over hoeft te maken, is het besproeien. Dat is bij de olea namelijk niet nodig. Integendeel. Als je dit in de zomer doet, kan het er zelfs voor zorgen dat de bladeren verbranden.

Veelvoorkomende ziekten

Onderhoud aan een olijfboom is essentieel om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft en goed groeit. Een van de belangrijkste aspecten van het ‘olijfboom onderhoud’ is het regelmatig controleren op plagen en ziekten. Olijfbomen kunnen worden aangetast door insecten zoals bladluizen of spint.

Het is belangrijk om deze plagen vroegtijdig te identificeren en te behandelen met behulp van organische insecticiden. Daarnaast is het belangrijk om de boom regelmatig te snoeien.

Dit is niet alleen belangrijk om de vorm en grootte te behouden, maar kan ook helpen om schimmelziekten te voorkomen.

Wanneer een olijfboom snoeien?

Het snoeien van een olijfboom is een belangrijk onderdeel van de olijfboom verzorging. Snoeien helpt om de vorm en grootte van de olea te behouden, bevordert de luchtcirculatie en vermindert de kans op plagen en ziekten. 

Iemand snoeit takken van olijfboom met snoeischaar

Het beste moment om een olijfboom te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat het nieuwe groeiseizoen begint. Op die manier geef je de boom de tijd om te herstellen. Snoei dode, beschadigde of zieke takken weg en dun de boom uit om licht en lucht door te laten. 

De tuindokter:
Wees voorzichtig bij het snoeien van de takken, omdat olijfbomen vatbaar zijn voor infecties. Desinfecteer de snoeischaar regelmatig om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Olijfboom bemesten

Het is niet noodzakelijk om je olijfboom te bemesten. Toch kan extra voeding ervoor zorgen dat je boom alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Gebruik bij voorkeur een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor fruitbomen en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Je kunt ook kamerplantenvoeding gebruiken.

Biologische moestuin mest
Biologische moestuin mest
Bio moestuin mest
 • Met handige doseerdop
 • 100% organisch u0026amp; plantaardig
 • Ideaal voor (vrucht)groenten en (klein)fruit

Bemest de olijfboom in het voorjaar, net voordat het groeiseizoen begint. Herhaal dit gedurende het groeiseizoen (van maart tot september) om de paar maanden.

Verdeel de meststof gelijkmatig over de grond en vermijd het aanbrengen van meststoffen direct op de stam of bladeren van de boom.

Olijfboom bloei

Olijfbomen bloeien meestal in het voorjaar, rond april of mei. In ons kikkerlandje bloeit de olijfboom niet altijd. Om tot bloei te komen heeft de olijfboom namelijk een lage wintertemperatuur en een zonnige lente nodig. 

De bloemen van de olijfboom zijn klein en onopvallend en hebben een crème-achtige kleur. Qua looks niet per se blikvangers, maar ze geven een heerlijke geur af. 

Een olijfboom in bloei met crème-kleurige bloemetjes

Olijfbomen zijn over het algemeen zelf bestuivend, maar de aanwezigheid van bestuivende insecten kan de bestuiving verbeteren en de vruchtzetting bevorderen. 

Na de bloei ontwikkelen zich (als de temperatuur goed en de zomer lang genoeg is) kleine groene vruchten, die uiteindelijk rijpen tot olijven. Het is belangrijk om de boom regelmatig water te geven tijdens de bloei en de vruchtzetting om ervoor te zorgen dat de vruchten goed ontwikkelen.

Heb jij het geluk dat je boom olijven produceert? In principe kun je deze eten. Let er dan wel op waar je je boom hebt gekocht en of deze is behandeld/bespoten. De olijfboom wordt namelijk vaak chemisch behandeld tegen ongedierte. Als je twijfelt, kun je de vruchten beter laten hangen.

Olijfboom verzorging in de winter

Olijfbomen zijn over het algemeen winterhard en kunnen, zeker als ze ouder zijn, korte periodes van vorst verdragen. Tijdens koudere winters kan het echter nodig zijn om de boom te beschermen tegen strenge vorst.

Wikkel de boom in met winterbescherming en bedek de wortelzone met een dikke laag mulch om te voorkomen dat de grond bevriest. Zo help je jouw olijfboom de winter door!

Veelgestelde vragen verzorgen olijfboom

Waar kan een olijfboom niet tegen?

De olijfboom kan niet tegen natte voeten en is gevoelig voor wortelrot. Pas dus op met water geven. Daarnaast kan een olijfboom, zeker een jong exemplaar, niet tegen strenge, langdurige vorst.

Hoe verzorg je een olijfboom buiten?

Het belangrijkst aan de olijfboom verzorging is dat je olijfboom niet te veel maar ook niet te weinig water krijgt. Zorg er ook voor dat je boom voldoende (minimaal 6 uur per dag) direct zonlicht krijgt.

Hoe krijg je een volle olijfboom?

Om een volle olijfboom te krijgen, is het regelmatig toepassen van een vormsnoei aan te raden. Daarnaast kan het zinvol zijn om de boom tijdens de groeiperiode (van maart tot september) te bemesten.

Olijfboom verzorging, conclusie

Je olijfboom verzorgen is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen om op te letten. Met het juiste onderhoud geniet je een leven lang van de serene en mediterrane uitstraling die de olijfboom aan je buiten- of binnenruimte geeft. 

Op onze site vind je nog veel meer tips & advies om het beste uit je tuin te halen. Mis je een tip of heb je een vraag? Plaats dan een reactie onder dit artikel en we geven je z.s.m. een persoonlijk antwoord!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!