Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Meeldauw bestrijden in de tuin? Dat doe je zo!
Meeldauw is een schimmelziekte die ernstige schade aan planten kan veroorzaken. Je kan het vaak herkennen aan witte of grijze vlekken op de bladeren, stengels en bloemen van planten. In sommige gevallen kan de plant zelfs afsterven. In deze blog ontdek je wat meeldauw is, leer je de verschillende soorten meeldauw kennen, hoe je ze kan herkennen en welke maatregelen je kan nemen om meeldauw op je planten te voorkomen en te bestrijden.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Wat is meeldauw?
Meeldauw is een soort witte schimmel die je kan herkennen aan witte of grijze vlekken op de bladeren en stengels van planten.
- Wat is meeldauw?
- Echte meeldauw
- Valse meeldauw
- Verschillen tussen echte en valse meeldauw
- Hoe ontstaat meeldauw?
- Hoe schadelijk is echte meeldauw?
- Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?
- Hoe meeldauw voorkomen?
- Hoe meeldauw bestrijden?
- Conclusie
- Veelgestelde vragen
Er bestaan twee soorten meeldauw waarmee je te maken kan krijgen in je moestuin of siertuin. Beide kunnen heel wat schade aanrichten maar zijn relatief makkelijk te voorkomen en bestrijden.
Je hebt zowel echte als valse meeldauw die in de praktijk heel eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn.
Echte meeldauw
Deze schimmel kan een probleem zijn voor verschillende soorten planten, waaronder eenjarigen, vaste planten, fruit, kruiden en groenten. Hij kan zich snel verspreiden en ernstige schade aan je planten veroorzaken als je het probleem niet snel genoeg aanpakt en oplost.
Hij ontstaat vooral tijdens droog en warm weer en de schimmel produceert een witte, meelachtige stof, vandaar de naam meeldauw. Deze zit meestal op de bovenkant van de bladeren, de bloemen en de stengels. Als je er niet tijdig iets aan doet, verdonkert de schimmel en krullen de bladeren zich omhoog.
Hoe echte meeldauw herkennen?
Echte meeldauw is te herkennen aan het ontstaan van grijze en witte stippen op je planten. De stippen zijn meestal cirkelvormig en hebben een poederachtige textuur.
In sommige gevallen kan de schimmel ook vergeling van de bladeren, groeistoornissen en bloemsterfte veroorzaken. Als je één van deze symptomen op je planten opmerkt, is het belangrijk actie te ondernemen voor het te laat is.
Valse meeldauw
Valse meeldauw is een schimmelziekte die lijkt op echte meeldauw, maar je kan herkennen aan felle gele of oranje vlekken op de bladeren, stengels en bloemen van planten.
Als hij de eerste keer de typische vlekken bovenop het blad ziet, legt een onervaren tuinier de oorzaak vaak foutief bij bladluis of een ander beestje dat het op de plant gemunt heeft. Omdat de pluizige schimmel van de valse meeldauw onderaan het blad verstopt zit, durft hij wel eens aan onze blik ontsnappen.
Verschillen tussen echte en valse meeldauw
Naast de kleur van de vlekken of stippen zijn er ook nog andere verschillen tussen de twee schimmelsoorten. Terwijl echte meeldauw zich vooral aan de bovenkant van de plant bevindt, zit valse meeldauw eerder aan de onderkant van de bladeren. Een ander verschil is dat deze laatste ook niet tuk is op een droge omgeving, maar graag woekert in een vochtige omgeving.
Hoe ontstaat meeldauw?
De schimmel ontwikkelt zich voornamelijk op en tussen planten, via sporen die zich door de wind, dieren en water in vochtdruppels verspreiden.
Een temperatuur tussen 20 en 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen 80 en 90 procent vormen de ideale omstandigheden voor het ontstaan van de schimmel. Een slechte luchtcirculatie kan ook bijdragen tot de ontwikkeling ervan.
Hoe schadelijk is echte meeldauw?
De schimmel kan ernstige schade toebrengen aan planten als je er niet tijdig iets aan doet. De witte schimmel kan zich snel verspreiden en binnen enkele dagen grote delen van de plant bedekken. In sommige gevallen kunnen de vlekken ertoe leiden dat de bladeren geel worden en de bloemen en de plant afsterven.
Overigens kan meeldauw ook lelijk huishouden in je gazon. Het is naast rooddraad, sneeuwschimmel en heksenkring, één van de meest voorkomende gazonziekten.
Als de schimmel vrij spel krijgt, haalt het alle vocht uit de bladeren of je gras waardoor deze na verloop van tijd kunnen afsterven. Pak het probleem dus onmiddellijk aan, ook al lijkt het niet ernstig te zijn.
Verder houdt de schimmel op zich geen gevaar in voor de mens, maar de sporen ervan kunnen de luchtwegen van sommige huisdieren zoals katten en honden behoorlijk irriteren.
Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?
De schimmel kan een grote verscheidenheid aan planten aantasten, waaronder eenjarigen, vaste planten, fruit, kruiden en groenten.
In de siertuin:
- rozen
- bergamot
- begonia’s
- kamperfoelie
- goudsbloem
- zinnia’s
In de moestuin:
- aardbeien
- druiven
- komkommers
- pompoenen
- tomaten
- courgettes
Ook fruitbomen kunnen eraan ten prooi vallen, met name dan vooral de appel en perzikboom. Als je planten hebt die gevoelig zijn voor de ziekte, is het belangrijk maatregelen te nemen om de ziekte te voorkomen en te bestrijden.
Hoe meeldauw voorkomen?
Eens de zomer op zijn eind begint te lopen, kan je er van op aan dat de schimmel in je tuin zal opduiken. In augustus is de ergste warmte al voorbij en dat is niet alleen het sein om je tuin te controleren op de aanwezigheid van meeldauw, het is ook een prima moment om je tuin klaar te maken voor de herfst.
Het is bijna onbegonnen werk om meeldauw op planten te voorkomen. Wat je wel kan doen, is de impact ervan zo veel mogelijk beperken. Hoe doe je dat? Eenvoudig, door een aantal praktische tips toe te passen.
Zorg er ten eerste voor dat er voldoende luchtcirculatie in je tuin is. Zet daarom planten niet te dicht bij elkaar. Dan zijn ze een gemakkelijke prooi voor de schimmel. Knip bladeren ook weg als de begroeiing te dicht wordt.
Geef je planten ook de juiste hoeveelheid licht en water. En zorg ervoor dat je je planten water geeft aan de basis van de stam en niet van bovenaf, omdat dit de groei van meeldauw kan bevorderen.
Verder zijn er ook natuurlijke middelen om aantasting van je planten te voorkomen. Deze omvatten het gebruik van neemolie, knoflook en azijn.
Neemolie is een natuurlijk schimmelwerend middel dat je kan gebruiken om meeldauw op planten te bestrijden.
Knoflook kan je mengen met water en op de plant spuiten om meeldauw te voorkomen.
Je kan ook azijn gebruiken om de schimmel te doden door het direct op de aangetaste delen van de plant te spuiten.
Hoe meeldauw bestrijden?
Als je de eerste tekenen van de schimmel opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om verspreiding te voorkomen. De meest voorkomende behandelingen zijn het gebruik van fungicides, het aanbrengen van een oplossing van zuiveringszout en een oplossing met melk.
Baking soda kan je mengen met water en op de plant sproeien om meeldauw te verminderen.
Melk is een verrassend effectief middel ter bestrijding van meeldauw. Maak een oplossing met 4 delen melk en 6 delen en besproei daarmee de aangetaste bladeren. Herhaal dit een paar keer totdat de meeldauw volledig is verdwenen.
Fungiciden zijn chemische oplossingen die je op de plant kan aanbrengen om de meeldauw te doden. Gebruik ze wel met de nodige omzichtigheid omdat ze ook giftig kunnen zijn voor mens en dier.
Probeer wel het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Hoe minder je ervan gebruikt, hoe beter. Er zijn trouwens ook allerlei natuurlijke middelen en manieren om onkruid en ongedierte in je tuin te bestrijden. Een ecologisch bewuste aanpak komt de verrijking van het natuurlijke leven in je tuin alleen maar ten goede.
Hoe meeldauw van planten verwijderen
Naast behandelingen tegen meeldauw kan je ook maatregelen nemen om de meeldauw van je planten te verwijderen. De meest populaire methode is het gebruik van een wattenstaafje of een zachte borstel om de meeldauw voorzichtig te verwijderen. Zorg dat er geen of zo weinig mogelijk meeldauw op de bodem valt.
Het is ook belangrijk om alle dode of stervende bladeren of stengels van de plant te verwijderen. Dit voorkomt dat de meeldauw zich verspreidt naar andere delen van de plant.
Gooi in ieder geval de aangetaste delen van de plant niet op de composthoop maar bij het afval. Schimmels zijn heel taai en kunnen in de bodem probleemloos overwinteren waardoor je het probleem alleen maar verergert.
Conclusie
In deze blog heb je ontdekt wat meeldauw is, welke de verschillende soorten meeldauw zijn, hoe je ze kan herkennen en welke maatregelen je kan treffen om meeldauw op je planten te voorkomen en te bestrijden.
Het allerbelangrijkste is om snel actie te nemen als je de eerste tekenen van witte schimmel op je planten ziet. En denk eraan, een gewaarschuwd tuinier is er twee waard. Met de eenvoudig toepasbare tips uit dit artikel kan je meeldauw in je tuin perfect onder controle houden en je planten gezond houden.
Veelgestelde vragen
Een beetje meeldauw kan niet onmiddellijk kwaad, maar de witte schimmel dringt wel de cellen van de plant binnen en neemt er voedingstoffen en vocht op. Je moet dus absoluut voorkomen dat het erger wordt want het blad of zelfs de hele plant kan volledig uitgedroogd raken en zelfs afsterven.
Als je meeldauw op je planten hebt, kan je het bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen, zuiveringszout of een oplossing op basis van melk en water die je aanbrengt op de aangetaste delen van de plant.
Echte meeldauw ontwikkelt zich voornamelijk bij warm weer na een vochtige periode. Het is een schimmel die zich nestelt op en tussen planten via sporen. Deze verspreiden zich via de wind, dieren en vochtdruppels.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
De Beste Windbestendige Planten: Een Complete GidsZoek je windbestendige planten? In dit artikel vind je de beste planten voor een tuin of balkon met veel wind.Lees meer
-
Gaura (Prachtkaars) Planten en Verzorgen: Een Complete GidsJe gaura (prachtkaars) planten en verzorgen is niet moeilijk. Dit zijn dingen om op te letten en tips voor langere bloeitijd.Lees meer
-
Plantenvoeding: Wanneer, Waarom en Welke Meststof Gebruiken?Meststoffen zijn er in verschillende vormen en maten, om nog maar te zwijgen van de verschillende voedingswaarden. Het kiezen van de juiste voeding voor je plant is dan ook een heel proces. Ontdek waar je op moet letten.Lees meer
-
Skimmia Planten en Verzorgen: Een Complete GidsWil jij weten hoe je jouw skimmia het beste kunt verzorgen? Met deze tips geniet je optimaal van deze wintergroene struik. Ontder meer!Lees meer
-
Schimmel Op Potgrond Voorkomen En Verwijderen: Een Complete GidsElke plantenliefhebber kent het frustrerende moment: je ontdekt witte, grijze of gele schimmel op potgrond van je favoriete kamerplanten. Schimmel in potgrond en schimmel in plantenpotten zijn natuurlijke verschijnselen, maar kunnen helaas heel wat problemen veroorzaken voor je planten.Lees meer
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Lees meer
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?