Tips & Advies
kamerplanten verzorgen
10 MIN 11 aug
Laatste update: 11 aug 2023

Kamerplanten kiezen & verzorgen: tips en tricks

Je hebt geen balkon of tuin, maar je wilt toch je eigen groene oase creëren? Ooit aan gedacht om binnenshuis te tuinieren? Breng de natuur binnen tussen je 4 muren. Met onze tips & tricks is succes gegarandeerd.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Wil je je eerste stapjes zetten in de wondere wereld van het binnentuinieren? Dan ben je hier aan het juiste adres want veel van wat je buiten kan kweken, kan je ook binnenshuis planten met een zekere mate van knowhow. Of je nu een beginnende tuinier bent of al groene vingers hebt, met deze ultieme gids voor het kiezen en verzorgen van kamerplanten ben je al een goed eind op weg. 

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Tuinieren binnenshuis
  • Belangrijk materiaal voor het verzorgen van kamerplanten
  • De juiste kamerplanten kiezen
  • Tips en trucs voor het verzorgen van kamerplanten
  • Wat doe je als je op vakantie gaat?
  • Veel voorkomende problemen bij het verzorgen van kamerplanten
  • Een adembenemende binnentuin binnen handbereik

Zet je dus schrap want er komt heel wat nuttige info aan bod: handige tips en trucs, advies over de selectie van de juiste planten, en potten en gereedschappen die je nodig hebt. Je ontdekt met andere woorden wat je nodig hebt om op een goede manier je planten te verzorgen en van het tuinieren binnenshuis een succes te maken. Een beetje geduld en kennis, dat is alles wat je nodig hebt om in een mum van tijd je eigen groene oase te creëren.

Klaar? Laten we beginnen!

Tuinieren binnenshuis

Voordat je überhaupt kan gaan nadenken over de zaden en planten die je wilt gebruiken, is het belangrijk om eerst een basisbegrip te ontwikkelen van de gereedschappen die je nodig hebt om je kamerplanten te verzorgen. Binnenshuis tuinieren verschilt natuurlijk immens van buiten tuinieren, waardoor je gereedschap wat compacter moet zijn en je weloverwogen keuzes moet maken. Hier op voorhand even bij stilstaan garandeert niet alleen een leukere tuinierervaring, maar maakt je werk ook aanzienlijk makkelijker.

Belangrijk materiaal voor het verzorgen van kamerplanten

Hieronder komen enkele van de meest essentiële tuingereedschappen aan bod om binnenshuis te kunnen tuinieren. Je krijgt daarbij ook te horen hoe deze je u kunnen helpen de perfecte binnentuin te creëren.

Potten

planten verpotten
Plant in pot binnen in huis – Foto door  Christine via Unsplash

Als je kiest voor kamerplanten in huis, zal je regelmatig moeten verpotten. Het verpotten van planten is het proces waarbij je een gezonde plant van zijn huidige pot naar een ruimere pot overbrengt. Je hebt misschien al meegemaakt dat een plant die ooit zo gezond leek, er plots wat verzwakt uitziet. Haal dan de plant even uit de pot en bekijk de wortelkluit, dan weet je genoeg.

Wanneer de wortels door de onderste drainagegaten groeien of de wortelkluit de vorm van de pot heeft aangenomen, is het hoog tijd om je plant te verpotten.

Het verpotten van binnenplanten is dan ook heel belangrijk voor een goede verzorging van planten . Het is ideaal voor het verplanten van delicate zaailingen, het verplanten van volgroeide planten en het herpotten van je planten naarmate ze groter worden.

Als je een nieuwe pot moet kiezen bij het verpotten, neem dan een pot met voldoende drainagegaten en die groot genoeg is om de wortels van de plant voldoende ruimte te bieden. 

Potgrondmix

potmix met perliet
Potmix met perliet

Planten voor binnen hebben een kwalitatieve potmix nodig, de ideale voedingsbodem voor een omgeving die de groei en bloei van je planten stimuleert.

De meeste kamerplanten gedijen uitstekend in gewone potgrond. Kies daarom voor een hoogwaardige potmix die specifiek is samengesteld voor binnentuinieren. Potgrond kan beter zijn werk doen als je zorgt voor een goede afwatering; een mix met perliet is ideaal omdat het lucht en water toelaat om de wortels van je plant te bereiken.

Tuindokter Louis adviseert:
“Buitengrond is meestal te dicht voor kamerplanten, daarom adviseer ik altijd om te investeren in kwalitatieve potgrond voor het binnentuinieren.”

Gieter

Met een gieter met een lange tuit voor binnen kan je makkelijker overal aan.

Hoe vaak heb je water bovenop de stereo of op de grond gemorst? Natuurlijk kan je altijd een glas of een fles gebruiken in de keuken, maar de ervaring leert dat dat niet altijd de beste optie is om je planten water te geven.

Tuindokter Louis adviseert:
“Koop een kleine gieter met een lange tuit — dit geeft je veel wendbaarheid en voorkomt onbedoeld morsen terwijl je je planten water geeft.”

Snoeischaren

snoeischaar
Snoeischaar – Foto door Jason Jarrach via Unsplash.

We associëren snoeien meestal met fruitbomen en struiken, maar eigenlijk moet je kamerplanten ook regelmatig snoeien zodat de plant gezond blijft en bloemen kan produceren.

Sommige planten worden houtachtig of langbenig als ze aan hun lot worden overgelaten, dus neem daarom af en toe de tijd om dode bladeren en takken af te snijden — het helpt je planten om hun energie te richten op groei.

Groeilicht

groeilicht
Groeilicht binnen in huis – Foto door Altifarm Enverde via Unsplash

Niet alle kamers in huis krijgen genoeg zonlicht, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je je moet beperken tot het houden van schaduwminnende planten binnen.

Een groeilicht is daarom een onmisbaar instrument om binnenshuis te tuinieren, vooral als je overweegt om tomaten- of chilivariëteiten binnenshuis te kweken.

Kies een Full Spectrum LED-groeilicht — deze hebben zeer weinig energie nodig, maar bieden je planten alles wat ze nodig hebben voor een goede fotosynthese.

De juiste kamerplanten kiezen

Bij het kiezen van planten om binnenshuis te tuinieren, kan je best planten selecteren die ideaal zijn voor binnenomgevingen. En hoewel veel buitenplanten perfect binnen kunnen gedijen, zullen anderen dat niet doen.

Houd rekening met de volgende tips om ervoor te zorgen dat je de juiste planten kiest om binnenshuis te kunnen tuinieren:

Zorg voor voldoende licht

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij de keuze van planten voor tuinieren binnenshuis, is de hoeveelheid daglicht in de binnenruimte. Als er weinig natuurlijk licht in je binnenruimte komt, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de uiteindelijke keuze die je moet maken.

Enkele van de beste ‘low-light’ planten zijn:

  • Chamaedora — een palmachtige plant met een uitstekende veerkracht bij weinig licht
  • Drakenboom
  • Japanse Sago Palm
  • Spinplanten —  winterharde, droogteresistente planten die niet veel water nodig hebben om te overleven
  • hartbladige philodendron — één van de meest voorkomende en makkelijkste planten om voor te zorgen
  • Devil’s Ivy of Drakenklimop, makkelijk te kweken en snelgroeiende plant
  • Slangenplant 
  • Mostera — voor die tropische look!

Zorg voor voldoende water

Als je geen vaste routine hebt, kan je wel eens vergeten je planten water te geven. En terwijl voor de meeste kamerplanten geldt dat slappe bladeren erop duiden dat ze water nodig hebben, kunnen sommige planten de indruk geven OK te zijn totdat je hun grond controleert.

Als je er niet voor terugdeinst je handen vuil te maken ( en, laten we eerlijk zijn, waarom zou je als je groene vingers hebt), doe dan de “ vingertest ”. Druk je vinger gewoon in de bovenste 5 cm grond — als je vocht voelt, wacht dan nog een paar dagen met water geven. Als de grond droog aanvoelt, geef dan wat water.

Sommige planten, zoals orchideeën, moet je helemaal laten uitdrogen en in plaats daarvan één keer per week goed laten weken. Zorg ervoor dat de wortels van orchideeën niet in een plas water zitten — ze zullen gegarandeerd rotten.

Lees aandachtig het label wanneer je kamerplanten koopt en zorg ervoor dat je precies weet hoeveel aandacht de plant nodig heeft.

Tuindokter Louis adviseert:
“Een andere belangrijke oorzaak van het afsterven van kamerplanten is oververhitting. Als de punten van de bladeren beginnen af te sterven, vertelt de plant je meestal dat hij oververhit is, en niet dat hij watertekort heeft.”

Plantgrootte voor een binnentuin 

Ten slotte moet je ook even stilstaan bij de potentiële grootte van de volwassen plant. Sommige planten, zoals kaasplanten en spinplanten, kunnen enorm groeien als je ze blijft verpotten. Overweeg dus of je genoeg ruimte hebt voor de volwassen plant.

Als je niet zo veel ruimte hebt binnenhuis zijn er altijd vindingrijke manieren om daar creatief mee om te gaan. Lees ons expertartikel over verticaal tuinieren en laat je inspireren!

Tips en trucs voor het verzorgen van kamerplanten

Als je een ervaren tuinman bent, zal het binnentuinieren meer dan waarschijnlijk een kolfje naar je hand zijn. Maar ook dan zijn er enkele overwegingen waarmee je rekening moet houden.

Vind de perfecte plaats

Kies de plek in je huis die bij de plant past (en niet andersom). Zoek een ruimte met veel zonlicht en een geschikte binnentemperatuur om je binnentuin vorm te geven.

Opgelet:

Sommige planten haten direct zonlicht, dus doe onderzoek voordat je bijvoorbeeld een orchidee lukraak op een vensterbank neerzet.

lichte vensterbank
Lichte vensterbank – Foto door Nathan Fertig via Unsplash

De volgende planten kunnen wel zonnige vensterbanken verdragen:

  • Jade-planten
  • Aloë Vera
  • Slangenplant
  • Croton
  • Kalanchoë
  • Cacti
  • Yucca
  • Hibiscus

Maar denk eraan, wees aandachtig voor hun behoeften en vergeet niet om ze voldoende water te geven. Anderzijds dien je er ook op te latten dat je niet te veel water geeft. De meeste kamerplanten doen het prima met één keer water per week, maar er bestaat geen vaste vuistregel. Zoek dus naar tekenen van verwelking, want dat is de manier waarop je plant je vertelt dat hij dorst heeft.

Zorg voor voldoende voedingsstoffen

Om te kunnen groeien, hebben kamerplanten voedingsstoffen nodig. Kies daarom voor een uitgebalanceerde vloeibare meststof die alle essentiële voedingsstoffen bevat. Indien nodig pas je bemestingstijden en -hoeveelheden aan voor specifieke planten en seizoenen om overbemesting te vermijden en de wortels te beschermen.

gezonde kamerplanten
Zo zien gezonde kamerplanten eruit.

Wat doe je als je op vakantie gaat?

Goede vraag maar dat hangt natuurlijk af van hoe lang je op vakantie gaat. De meeste kamerplanten zullen minstens een week probleemloos zonder water kunnen overleven, op voorwaarde dat je de verwarming uit laat.

Verplaats kamerplanten wel zodat ze niet blootgesteld zijn aan direct zonlicht als je op vakantie gaat — ze zullen namelijk te snel uitdrogen. En vergeet natuurlijk niet om voldoende water te geven net voordat je vertrekt.

Veel voorkomende problemen bij het verzorgen van kamerplanten

Hier zijn enkele van de meest voorkomende uitdagingen bij het verzorgen van kamerplanten en hoe deze te overwinnen.

Bestrijding van plagen en ziekten

plantenziekten
Pas op voor plantenziekten binnenshuis – Foto door gryffyn m via Unsplash

Ongedierte kan de groei en bloei van buitenplanten bemoeilijken, maar ook bij het binnenhuis tuinieren is het beheersen van plagen en ziekten één van de meest voorkomende uitdagingen.

De meest voorkomende plagen voor planten binnenshuis zijn bladluizen, wolluizen, witvlieg en schimmelmuggen, terwijl de meest voorkomende ziekten bij kamerplanten bladvlekkenschimmel, meeldauw en wortelrot zijn.  

Gelukkig zijn er een aantal praktische tips die je helpen om ongedierte te voorkomen en weg te houden uit je binnentuin. 

Zorg voor een goede luchtstroom

Een goede luchtstroom is van essentieel belang want het werkt preventief tegen de meeste plantenplagen binnenshuis. Alle planten varen wel bij een goede doorstroming van lucht door hun bladeren, dus houd je binnentuin goed geventileerd om je kamerplanten te verzorgen.

Gebrek aan zonlicht

Hoe donkerder de kamer, hoe groter de kans dat achtergebleven water op bladeren uiteindelijk leidt tot het ontstaan van schimmel. Dus breng water direct aan op de grond in plaats van op de bladeren en zorg voor voldoende licht.

Houd in het achterhoofd dat je planten slecht zullen groeien of zelfs kunnen afsterven als ze niet genoeg zonlicht krijgen.

Een adembenemende binnentuin binnen handbereik

planten binnenshuis houden
Met tuinieren binnenshuis kan je je fantasie de vrije loop laten. Wat dacht je van een verzameling planten op je salontafel?

Voel je je nu klaar om je eigen groene paradijs binnen je vier muren te creëren? Laat je dan leiden door de inzichten uit deze ultieme handleiding voor binnenshuis tuinieren. Of je nu een beginnende groenliefhebber bent of al heel wat ervaring hebt, deze gids voorziet in alles wat je nodig hebt.

Ontdek hoe je met een beetje geduld en kennis je al snel zal thuisvoelen in de boeiende en bloeiende wereld van het binnentuinieren. Ga dus aan de slag en transformeer je binnenruimte tot een levendige, groene oase! 

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Kies uw variatie
Droog Gazon Herstel kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
30,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, dinsdag in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!