Tips & Advies
tuin sproeien
17 MIN 12 nov
Laatste update: 11 dec 2023

De Tuin Sproeien: Expert Tips & Technieken

We weten allemaal dat we onze tuinen water moeten geven. Maar hoeveel is teveel? En hoe bespaar je water voor een rondom groenere tuin?

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Wanneer is het de beste tijd om je tuin te sproeien? Hoeveel water hebben je planten nodig? Belangrijke vragen, maar het zijn niet de enige die ons als tuiniers bezighouden. Want hoe vaak moet je je gazon water geven? Hoe sproei je die het best?
Klaar? Laten we eraan beginnen!

Waarom je tuin sproeien?

Je planten sproeien zorgt ervoor dat ze gezond en levendig blijven. Net zoals wij mensen water nodig hebben om gehydrateerd te blijven en effectief te kunnen functioneren, hebben planten ook water nodig om hun groei en ontwikkeling mogelijk te maken. Je planten water geven is noodzakelijk voor een effectieve fotosynthese, een proces waarbij planten zonlicht omzetten in voedsel.

Bovendien helpt het sproeien van je tuin de vruchtbaarheid van de bodem te behouden doordat voedingsstoffen en mineralen erin oplossen. Vervolgens kunnen deze dan door de wortels van je planten worden opgenomen. 

Dus of je nu rozen, rododendrons, raaigras of radijsjes kweekt, onthoud dat je tuin consistent water nodig heeft om te kunnen gedijen. 

De Tuindokter:
Het sproeien van je tuin gaat niet alleen over het lessen van de dorst van je planten; het gaat erom een gunstige omgeving te creëren waarin ze kunnen floreren.

Wanneer je tuin sproeien?

Vroeg in de ochtend is het beste moment van de dag om je planten water te geven. Hierdoor heeft het water de tijd om tot in de wortels van je planten door te dringen en ze voor te bereiden op de hitte van de dag. Zorg er dus voor dat je in de zomer vroeg water geeft. 

Als je echter ‘s ochtends niet meteen water kan geven, geef dan laat in de middag of vroeg in de avond water als de temperatuur wat gezakt is.

Laat je planten wel niet ‘s nachts nat staan, vooral niet als de avonden koel of koud zijn, omdat dit de kans op schimmelziekten vergroot. 

Bij extreem warm en droog weer kan het nodig zijn om zowel ‘s ochtends als ‘s avonds je tuin te sproeien. Zo zorg je ervoor dat je planten gehydrateerd blijven. Wanneer sproeien is ook een vraag die afhangt van de specifieke waterbehoeften van je planten. Deze leren begrijpen is cruciaal voor hun gezondheid en groei.

Hoe vaak je tuin sproeien?

sproeischema

De sproeifrequentie is grotendeels afhankelijk van het type plant, het klimaat, de bodemsoort en het seizoen. 

De beste manier om vast te stellen of je een plant water moet geven, is door je vinger in de bovenste laag aarde te drukken. Als het droog aanvoelt, weet je dat de plant water nodig heeft. 

Te veel water geven is echter net zo schadelijk als te weinig water geven: het kan wortelrot en andere ziekten veroorzaken. Precies daarom is het begrijpen van de unieke waterbehoeften van elke plant essentieel voor hun gezondheid. 

Vergeet niet dat sommige planten de voorkeur geven aan droge grond, zoals:

 • vetkruid
 • iris
 • vossestaartlelies
 • lavendel
 • kardoen
 • distels, zoals kaardenbol (Dipsacus)
 • passiebloem

Hoe weet je wanneer je moet sproeien?

Controleer de bladeren

De meest voor de hand liggende tekenen dat je plant water nodig heeft, zijn droge, verwelkende of broze bladeren. 

Echter:

Te veel water geven kan ook verwelking veroorzaken, dus het is van cruciaal belang om het verschil te begrijpen. Een plant die zonder water staat, ziet er slap en uitgedroogd uit, terwijl een plant die te veel water krijgt, gele bladeren kan hebben er ziek uitzien.

Controleer de grond

Een andere manier om te bepalen of je plant water nodig heeft, is door de grond te controleren. Droge grond is vaak lichter van kleur met een gebarsten oppervlak, waarbij de randen wegtrekken van de zijkanten van de pot. 

Een simpele aanrakingstest kan ook de droogte van de grond aangeven: zoals gezegd, als je je vinger enkele centimeters in de grond steekt en deze is droog, dan is het tijd om je plant water te geven. 

Een alternatief is de aankoop van een vochtmeter. Deze kan nauwkeurig het vochtgehalte van de bodem meten. 

De Tuindokter:
Het is vaak beter om de fout te maken te weinig water te geven dan te veel water te geven. De meeste planten herstellen van een korte periode van droogte, maar te veel water kan snel leiden tot wortelrot en andere ziekten, waar de plant veel moeilijker van kan herstellen.

Raadpleeg voor meer informatie ons artikel over de bodemgesteldheid: Hoe verbeter je je grond op basis van een analyse van je bodemtype?

Hoeveel water heeft mijn tuin nodig?

Gemiddeld hebben de meeste tuinen ongeveer 2,5 cm water per week nodig, inclusief regenval. Deze vuistregel biedt een goed uitgangspunt om te bepalen hoeveel je je tuin moet sproeien, maar onthoud dat bepaalde planten mogelijk meer of minder water nodig hebben. 

Vetplanten en cactussen hebben bijvoorbeeld minder water nodig dan varens en andere vochtminnende planten.

Hoe lang je tuin sproeien?

Houd er eerst rekening mee hoeveel regen er verwacht wordt voordat je je tuin gaat sproeien, omdat je je tuinplanten en gazon gemakkelijk te veel water kan geven. 

Zoals gezegd heeft je tuin ongeveer 2,5 cm water per week nodig, dus meet de hoeveelheid neerslag die je krijgt met een regenmeter.  Als er minder dan 2,5 cm regen valt, moet je dus je tuin besproeien. 

Als je de regen aanvult met een sprinklersysteem, meet dan het water dat je toevoegt met behulp van de regenmeter. En stop met je tuin te sproeien als je 2,5 cm water hebt gegeven. 

Hoe je planten water geven?

Er zijn uiteraard verschillende manieren om je tuinplanten water te geven. Hier zijn enkele mogelijkheden.

1. Water geven met een gieter

Geef altijd water aan de basis van de plant om het vocht naar de wortels te leiden, waar dit het meest nodig is. 

 1. Begin met een zachte stroom uit de gieter om bodemerosie of schade aan gevoelige planten te voorkomen. 
 2. Houd het waterniveau in de gaten terwijl je giet en zorg ervoor dat het zich niet op het grondoppervlak verzamelt, wat op te veel water kan duiden. 
 3. Vergeet niet dat het beter is om je planten grondig en minder vaak water te geven, omdat dit de diepe wortelgroei bevordert en de veerkracht van de planten verbetert.

2. Manueel je tuin met een tuinslang sproeien

sproeien met tuinslang

Deze traditionele methode om je tuin te sproeien hydrateert je planten en zorgt ervoor dat je ze nauwlettend kan observeren, waardoor je makkelijker problemen, zoals plagen of ziekten, zal opmerken. 

Bij gebruik van een tuinslang geldt het volgende:

 1. Houd de waterdruk laag om te voorkomen dat de grond erodeert of je planten beschadigt. 
 2. Overweeg het gebruik van een sproeikop voor een betere controle en zo het water gelijkmatig te verdelen. 
 3. Net als bij het water geven met een gieter, richt je je op de basis van de plant om ervoor te zorgen dat het water effectief de wortels bereikt. 

3. Water geven met zelfregulerende irrigatiesystemen

Zelfregulerende irrigatiesystemen bieden een handige oplossing om efficiënt je tuin te besproeien, vooral voor tuiniers die weinig tijd hebben. 

Deze systemen maken gebruik van een ingebed reservoir, dat je planten voedt via een druppelsysteem, waardoor indien nodig water naar de wortels wordt gebracht. 

Deze methode is ideaal voor planten die de voorkeur geven aan constant vochtige grond. Het monitoren van het niveau in het reservoir is echter van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het de grond niet helemaal droog of overmatig verzadigd raakt. 

Vul het reservoir dus één keer per week om diepere wortelgroei te stimuleren en de algehele gezondheid van de plant te bevorderen.

4. Je tuin besproeien met een sproeisysteem

tuin sproeien met zwenksproeier

Besproeien met een sproeisysteem hydrateert je planten efficiënt, vooral bij grotere tuinen of gazons is dit het geval. Sprinklers verdelen het water gelijkmatig over een groot gebied, zodat alle planten voldoende gehydrateerd worden. 

De beste tijd om een sprinkler te gebruiken is in de vroege ochtend of late namiddag, wanneer de hitte van de zon geen snelle verdamping veroorzaakt. Het is echter van cruciaal belang om de hoeveelheid water die je tuin ontvangt in de gaten te houden, omdat sprinklers planten soms te veel water kunnen geven. 

Houd er ook rekening mee dat niet alle planten geschikt zijn voor besproeiing met sprinklers. Sommige planten, zoals vetplanten of cactussen, geven de voorkeur aan drogere omstandigheden, en direct water geven kan tot wortelrot leiden. 

5. Je tuin besproeien met automatische sproeisystemen

Automatische sprinklersystemen zijn een zeer efficiënte manier om je tuin te sproeien, omdat ze je planten op specifieke tijdstippen water geven, waardoor een consistent vochtniveau behouden blijft en het risico op te veel of te weinig water tot een minimum wordt beperkt. 

Ze verdelen het water gelijkmatig over de tuin, bevorderen een uniforme groei en verminderen de behoefte aan handmatige arbeid aanzienlijk – wat vooral gunstig is voor grote tuinen. 

Pas het systeem echter aan op basis van planttypes en weersomstandigheden om het geven van overmatig water te voorkomen.

6. Water geven met een druppelslang

Je tuin sproeien met een druppelslang bevordert een efficiënt watergebruik doordat het het water langzaam rechtstreeks aan de grond afgeeft. Dit zorgt ervoor dat het water de wortels van je planten bereikt in plaats van te verdampen of van het oppervlak weg te stromen. 

Dit helpt waterverspilling te verminderen en is ideaal voor het bewateren van rijen planten of uitgestrekte tuinbedden. 

Bovendien minimaliseert een druppelslang het risico op ziekten door water van de bladeren van de plant weg te houden. Zo kan er geen voedingsbodem ontstaan voor schimmels en andere ziekteverwekkers.

Onze 10 beste sproeitips

Dit zijn onze favoriete sproeitips!

Sproeitip 1: Werk een sproeischema uit

Je kan je tuin uiteraard met de hand sproeien. Het kan erg rustgevend zijn om water te geven met een gieter, maar het is een tijdrovende bezigheid als je een grote tuin hebt. 

Daarom is het handiger je tuin te sproeien met een automatisch sproeisysteem. Maar voordat je je sproeier instelt om elke dag te sproeien, zijn er enkele dingen die je moet overwegen.

Denk aan tuinen in het wild

In het wild kunnen maar heel weinig planten elke dag op vers regenwater rekenen. Natuurlijk zeuren we allemaal wel eens over het weer en klagen we dat het te veel regent – maar de realiteit is dat het bij ons gemiddeld minder dan 1 op de 3 dagen regent.

Weet dat als je je planten elke dag water geeft, hun wortelsystemen lui worden. Planten zijn slechts zo gezond als hun wortels; te veel water zorgt ervoor dat de wortels zich slecht verspreiden en ondiep in de grond zitten. Het is dus beter dat wortels diep in de grond zitten. Zo is de plant beter bestand tegen droogte en absorbeert hij tegelijkertijd de voedingsstoffen die in de diepere aarde aanwezig zijn.

Houd dit in het achterhoofd als je dus een sproeischema uitwerkt .

Hoe je je gazon water geeft

Controleer de weersvoorspelling en zorg ervoor dat er geen regen zit aan te komen.

Geef één of twee keer per week water – ongeveer 2,5 cm water, waardoor het water dieper in de grond doordringt. Hierdoor gaan de diepere wortels ook naar water zoeken. Diepere wortels houden je gazon langer groen, zelfs tijdens droog weer en wanneer tuinslangen verboden zijn!

Sproeitip 2: Bepaal het soort grond

Niet alle soorten tuingrond zijn hetzelfde; sommigen houden gewilliger water vast dan anderen. Controleer dus of je zand- of kleigrond hebt door een handvol tuinaarde te nemen en dit in de palm van je hand te knijpen. 

Open je handpalm – als de grond afbrokkelt en uit elkaar valt, heb je zandgrond; als het aan elkaar plakt, heb je kleigrond. 

Hoe kleigrond water geven

Je tuin sproeien als je kleigrond hebt, vereist een zorgvuldige en doordachte aanpak, omdat kleigrond de neiging heeft om water langer vast te houden en snel doordrenkt kan raken. 

Geef dus diep en weinig water in plaats van regelmatig water te geven. Hierdoor kan de grond tussen de waterbeurten meer uitdrogen. 

Dit bevordert een diepgaande wortelgroei en voorkomt het ophopen van te veel water. Giet ook langzaam en gelijkmatig water, zodat het voldoende tijd heeft om te worden opgenomen en wegstromen te voorkomen. 

Gebruik eventueel een vochtmeter om het vochtgehalte van de grond te controleren voordat je opnieuw water geeft. 

Hoe zandgrond water geven

Het water geven van zandgrond vraagt omwille van de unieke eigenschappen maatwerk. 

Zandgrond absorbeert en verliest snel water, waardoor snelle en korte sproeimomenten nodig zijn. Het belangrijkste doel is om de wortelzone grondig te bevochtigen zonder deze te oververzadigen . 

Geef bij droog weer bij voorkeur om de dag water. 

Om zandgrond beter vocht te laten vasthouden, kan je overwegen de structuur ervan te verbeteren door organisch materiaal toe te voegen, zoals compost of gemaaid gras. 

Sproeitip 3: Bespaar water

We denken misschien dat het laten draaien van de kraan geen prijs met zich meebrengt, maar je zult snel ontdekken hoe duur het kan zijn om je planten water te geven als je voortdurend leidingwater gebruikt.

Regenwater daarentegen is gratis en is bij ons doorgaans overvloedig aanwezig. Bovendien is het rijk aan mineralen en bevat het geen kalk (zoals kraanwater), waardoor de waterkwaliteit zacht is en perfect voor je planten. Daarnaast is de kans kleiner dat de minder koude temperatuur van het regenwater je planten in shock brengt.

Vang water op in een regenton

regenton

We hebben de neiging om droogte te zien als het product van een lange, hete zomer, maar droogte kan op elk moment van het jaar voorkomen.  En als je de besparing op je waterrekening in overweging neemt, is dat een investering die zichzelf snel terugbetaalt.

Hoe ga je te werk? Eenvoudig, verbind een regenton aan een regenpijp van je dakgoot en deze vangt de regen op voor later gebruik. Leg een deksel boven op de ton om het water schoon te houden.

Hier vind je alles wat je moet weten over het opvangen van regenwater en regenwateropvangsystemen.

Sproeitip 4: Sproei in de ochtend

Je tuin sproeien in de zon is zelden een goed idee. Sproei dan ook het liefst ‘s ochtends, voordat de zon op haar hoogtepunt is. Anders verdampt het water snel en loop je het risico dat je gazon en de bladeren van je planten verbranden. ‘s Avonds sproeien vergroot de kans op schimmels en ongedierte, omdat het water mogelijk niet opdroogt voordat de nacht aanbreekt.

Sproeitip 5: Zorg voor een slim tuinontwerp

Geloof het of niet, maar de plaatsing van je planten heeft invloed op de hoeveelheid water die je nodig hebt. Je kunt water besparen door rekening te houden met de hoeveelheid direct zonlicht die je tuin ontvangt.

De meeste tuinen hebben zowel zonnige als schaduwrijke plekken door overhangende bomen of muren. Sommige planten zijn van nature beter bestand tegen droogte dan andere. Kies de plaats voor je planten op basis van de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Heesters en struiken zijn doorgaans beter bestand tegen droogte dan kleinere, enkelstammige planten.

De Tuin dokter:
Plaats je droogtetolerante planten op plekken die het meeste zonlicht krijgen en zet planten die meer water nodig hebben op minder zonnige plekken.

Natuurlijk hebben de meeste planten veel zon nodig om te kunnen gedijen, dus lees altijd het etiket van de plant als je hem bij een tuincentrum koopt (of het zaadpakket als je uit zaad kweekt).

Sproeitip 6: Bedenk je grond met mulch

houtsnippers

Mulchen helpt water te besparen door verdamping te minimaliseren en de groei van onkruid te voorkomen. Mulch verbetert ook de kwaliteit van de grond rond je planten.

Een laag goed verteerde mulch helpt de aarde in de lente op te warmen, houdt vocht vast in de zomer en bevordert een diepere waterpenetratie in de winter.

Je kan de grond bedekken met biologisch afbreekbare mulch, zoals tuincompost, goed verteerde mest, stro of houtsnippers. Deze organische soorten mulch voeren voedingsstoffen aan naar de bodem, maar moeten regelmatig worden bijgevuld.

Niet-biologisch afbreekbare bodembedekkingen zoals leisteen, kiezelstenen, grind of steenslag kunnen op langere termijn dan ook een beter alternatief voor mulch zijn. Ze breken niet af maar leveren natuurlijk geen voedingsstoffen. Onthoud verder dat donkergekleurde mulch de grond bij zonnig weer verwarmt, terwijl lichtergekleurde mulch de grond koel houdt.

Sproeitip 7: Gebruik een druppelslang

Een druppelslang is een poreuze slang, ontworpen om te lekken. Ze zorgt ervoor dat het water dat je erdoor laat stromen de wortels van de plant bereikt.

Eén van de problemen met water geven uit een gieter (of een traditionele tuinslang) is dat het water niet altijd diep in de grond doordringt voordat de zon het verdampt. En sommige planten (zoals courgettes) houden er niet van dat hun bladeren te nat worden, dus een druppelslang is hier een ideale oplossing. Bovendien gebruiken deze slangen 70% minder water dan traditionele manieren van je tuin sproeien. Planten krijgen dus continu water met een langzame druppelsnelheid.

Sproeitip 8: Voorkom legionella

Laat het restwater altijd uit je tuinslang weglopen, vooral tijdens de zomermaanden.

Als je je tuinslang in de volle zon laat staan, warmt het water in de leiding op. Daardoor ontstaat de perfecte omgeving waarin de Legionellabacterie zich kan ontwikkelen.

Je weet waarschijnlijk dat Legionella (beter bekend als de veteranenziekte) een potentieel levensbedreigende aandoening van de luchtwegen is, meer bepaald een ernstige vorm van longontsteking. Als het water in je slang vervuild is, kan je een deel van die bacteriën inademen terwijl je spuit.

Dus:

 • wees voorzichtig: spoel je slang af voor gebruik.
 • verwijder het mondstuk en hang het uiteinde in een emmer gevuld met water.
 • laat de kraan een paar minuten draaien met het uiteinde van de slang ondergedompeld in de emmer om opspattend water te voorkomen.

Sproeitip 9: Gebruik bodembedekkers

klimop

Bodembedekkers zijn uitstekend om water te besparen bij het sproeien van de tuin. Ze verminderen verdamping, behouden vocht in de grond en verminderen de frequentie van sproeien, waardoor je efficiënter gebruikmaakt van waterbronnen.

Bovendien voorkomen ze niet alleen uitdroging, maar helpen ze ook de grond koel houden.

Sproeitip 10: Laat je tuinslang leeglopen

Je gebruikt je slang waarschijnlijk niet tijdens de wintermaanden (tenzij je de auto aan het wassen bent), dus zorg ervoor dat je hem goed leegmaakt voordat je hem opbergt voor de winter.

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een fles wijn in de vriezer laten liggen (of ligt dat aan mij?). Als je het vergeet en de wijn volledig bevriest, zet de vloeistof uit terwijl deze bevriest en breekt de fles. Hetzelfde kan gebeuren met je slang. Al het water dat in de slang achterblijft, kan bevriezen als de temperatuur onder het vriespunt zakt.

Laat je slang dus helemaal leeglopen, zodat je in het voorjaar niet in zeven haasten naar het tuincentrum hoeft te gaan voor een nieuwe slang als je je tuin wil sproeien.

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn tuin in de zomer elke dag water geven?

In de zomer kan het zijn dat je tuin dagelijks water nodig heeft vanwege hogere temperaturen en meer verdamping. Dit is echter afhankelijk van de behoefte van je plant en de grondsoort. Te veel water geven kan leiden tot wortelrot en andere ziekten. 

Wat is de beste tijd om je tuin water te geven?

De beste tijd om je tuin water te geven is vroeg in de ochtend, voordat de hitte van de dag te intens wordt. Hierdoor wordt het waterverlies door verdamping verminderd. Als water geven in de ochtend niet mogelijk is, is de late namiddag een goed moment, maar zorg ervoor dat de planten de tijd hebben om te drogen voordat de avond valt om het ontstaan van ziekten te voorkomen.

Hoe lang sproeien met zwenksproeier?

Sproei met een zwenksproeier gedurende 20 tot 30 minuten voor optimale vochtigheid. Pas de duur aan op basis van de waterbehoeften voor jouw planten en bodemtype. Bepaal zo het ideale sproeischema voor een gezonde tuin.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!