Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Heermoes controleren in je tuin: van herkennen tot uitroeien
Heermoes is een invasief onkruid met diepe wortels, waardoor het een echte uitdaging kan zijn om het uit te roeien. Kom meer te weten over dit hardnekkig onkruid (en ontdek hoe je het probleem aanpakt).
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Heermoes is een gevreesd onkruid dat een ravage kan aanrichten in de meeste tuinen. Het mag vreemd lijken, maar desondanks vinden sommige mensen deze prehistorische plant prachtig.
- Wat is heermoes?
- Waarom is heermoes een probleem?
- Hoe herken je heermoes?
- Methodes om heermoes te bestrijden
- Hoe de groei van heermoes onder controle houden
- Chemische bestrijding van heermoes
- Veilig en effectief gebruik van onkruidverdelgers
- Waar kan je heermoes aantreffen?
- Veelgestelde vragen
Wat er ook van zij, helaas maken de snelle groei en de diepe wortels van de plant het moeilijk om hem onder controle te houden als hij eenmaal vaste voet in je tuin heeft gekregen.
In dit artikel ontdek je hoe je heermoes in je tuin kan herkennen en onder controle houden, en hoe je hem voorgoed kan uitroeien!
Klaar? Laten we beginnen!
Wat is heermoes?
Heermoes (Equisetum arvense) is een vaste plant die van nature voorkomt in arctische gebieden en delen van het noordelijk halfrond. Men noemt de plant ook wel eens kattenstaart of paardenstaart, hoewel de laatste eigenlijk de benaming is voor het geslacht van onkruiden waartoe ook heermoes behoort.
Heermoes heeft een rijke geschiedenis. Men denkt dat het ongeveer 350 miljoen jaar geleden al bestond, waardoor het de naam “levend fossiel” kreeg.
De plant vormt dichte clusters van donkergroene bladeren die met andere planten wedijveren om grondstoffen en voedingsstoffen.
Eén van de grootste uitdagingen die heermoes met zich meebrengt, zijn de diepe wortels, of wortelstokken. Deze kunnen tot twee meter onder de grond gaan, waardoor de plant zeer resistent is tegen onkruidverdelgers.
De plant plant zich voort via zijn wortelstokken of sporen, wat bijdraagt aan zijn invasiviteit.
Waarom is heermoes een probleem?
Onkruid wordt meestal gedefinieerd als een ongewenste plant die moeilijk te bestrijden is en met de gewenste planten wedijvert om natuurlijke bronnen in de tuin. Heermoes past perfect in dit plaatje omwille van zijn enorm sterk groeivermogen.
En als heermoes eenmaal in een tuin is weten binnen te dringen, kan het al snel andere planten overwoekeren.
Bovendien zijn pogingen om heermoes te ontwortelen of terug te snoeien vaak zinloos, omdat de wortelstokken diep onder de grond blijven zitten, klaar om opnieuw uit te lopen.
Gezien zijn vermogen om zich diep in de grond te nestelen en zich van tuin tot tuin te verspreiden, heeft heermoes de reputatie gekregen van één van de meest geduchte onkruiden in Noord-Europa.
Enkele problemen die gepaard gaan met een heermoesplaag zijn:
- ontstaan van structurele schade aan voetpaden en muren
- het wortelstelsel gaat tot wel 2 meter diep, waardoor verwijderen een enorme uitdaging is
- ontstaan van voedingsstoffentekort in de bodem
Hoe herken je heermoes?
Voordat je een bestrijdingsmethode kiest, is het cruciaal om te controleren of de plant in kwestie inderdaad heermoes is.
Het onkruid kan in hoogte variëren van 0,1-1 meter, met dennenboomachtige zijscheuten die zich vanuit gewrichten vertakken in opvallende bruinkleurige “sporenkegels”.
Methodes om heermoes te bestrijden
Als je tuin het slachtoffer is geworden van een heermoesplaag, zijn er verschillende technieken die je kan toepassen om de verspreiding onder controle te houden.
Ik ben van mening dat het gebruik van chemische middelen een laatste redmiddel moet zijn. De beste manier om je tuin vrij te houden van plagen en ziekten is door er goede tuinpraktijken op na te houden, zoals:
- strikte kweekmethoden
- specifieke selectie van kweekrassen
- effectieve tuinhygiëne
- het stimuleren of introduceren van natuurlijke vijanden, zoals nematoden
Hoe de groei van heermoes onder controle houden
Het verwijderen met de hand is onbegonnen werk, gezien de diepte van de wortels. Hoewel je de wortelstokken aan de oppervlakte kan verwijderen, moet je voor diepere wortels flink graven.
En zoals bij veel onkruidsoorten het geval is, kan ondiep wieden het probleem verergeren omdat achtergebleven kleine stukjes wortel weer aangroeien. Hierdoor kan de plant zich mogelijk nog verder verspreiden.
Het consequent verwijderen van scheuten zodra ze zich boven de grond laten zien, kan de plaag echter over meerdere jaren verminderen. Heb je last van heermoes in gazons, dan is regelmatig maaien de boodschap.
Als je ook last hebt van ander onkruid, lees dan zeker ons artikel over onkruid. Ontdek alles wat er te weten valt en word een heuse onkruidexpert.
Kan azijn heermoes doden?
Nee, azijn is geen effectieve oplossing om dit onkruid te bestrijden. De milde zuurgraad veroorzaakt niet voldoende schade om de plant te doden.
Kun je een hele heermoesplant uitgraven?
Hoewel het theoretisch mogelijk is, zou het een haast onmogelijke opgave zijn vanwege de wijdverspreide en diep ingroeiende wortelstokken van de plant.
Moet je heermoes trimmen?
Het trimmen kan helpen om de bovengrondse groei onder controle te houden. Het pakt echter niet de wortel van het probleem aan – de diepe ondergrondse wortelstokken.
Chemische bestrijding van heermoes
Het hardnekkige onkruid aanpakken met onkruidverdelger is een andere effectieve methode. Ik ben echter geen fan van gebruik van chemische middelen in de tuin. Er zijn genoeg natuurlijke alternatieven die niet schadelijk zijn voor mens en dier.
- 100% plantaardig
- Effectief alternatief voor glyfosaat
- Gaat alle onkruiden, grassen en mossen tegen
Vergeet niet dat heermoes taai is. Meerdere behandelingen – mogelijk over meerdere jaren – kunnen nodig zijn om het probleem volledig op te lossen. Verder is het belangrijk om weten dat geen enkel bestrijdingsmiddel 100% gegarandeerd is om resultaat op te leveren als je heermoes wil verwijderen.
De ervaring leert dat heermoes niet goed kan groeien tussen dichte begroeiing. Gebruik daarom sterke bodembedekkers zoals bijvoorbeeld de kruipende Phlox. Wanneer deze bodembedekkers volgroeid zijn, zal er weinig tot geen heermoes doorkomen.
Het belangrijkste is om te weten dat heermoes een indicatorplant is. Het geeft aan dat de bodem aan het oppervlak een tekort heeft aan mineralen.
Een goede optie om heermoes op de lange termijn te laten verdwijnen, is het strooien van lavameel. Gebruik minstens 20 kg lavameel per are/per jaar en bestrijd hiermee hermoes.
Veilig en effectief gebruik van onkruidverdelgers
Bij het gebruik van onkruidverdelgers is het van cruciaal belang om de gegeven richtlijnen op te volgen om de veiligheid en effectiviteit te garanderen.
Deze richtlijnen zijn onder andere
- een hoogwaardige spuit gebruiken met een nauwkeurige richtingsgevoeligheid
- de algemene richtlijnen voor veilig en effectief gebruik van onkruidverdelgers volgen
- kiezen tussen specifieke en breedwerkende onkruidverdelgers, afhankelijk van de planten in de buurt.
- Instelbare sproeikop
- Werkt nauwkeurig dankzij de lans
- Makkelijk te dragen door middel van een schouderriem
Waar kan je heermoes aantreffen?
Je kan het vinden in perken, gazons, borders, patio’s en paden en het lijkt vaak uit het niets te komen. De meeste planten komen echter tevoorschijn door diepe wortelstokken die zich vanuit naburige tuinen hebben verspreid.
Een andere mogelijkheid is dat je de plant ongewild in je tuin hebt geïntroduceerd door het gebruik van compost of mest. Deze kunnen kleine delen van de stengel bevatten die later uitgroeien tot volwaardige planten.
Maar als er geen andere planten in de buurt zijn, is de wind misschien wel de meest waarschijnlijke manier waarop heermoes zich tot in je tuin heeft verspreid.
Veelgestelde vragen
Het verwijderen van een stevig gewortelde heermoesplant kan lastig zijn, dus het is beter om het probleem aan te pakken zodra de eerste scheuten verschijnen. Verscheur de scheuten en graaf in de grond om zoveel mogelijk van de wortelstok te verwijderen. Het wortelnetwerk van de plant kan namelijk diep reiken, tot wel twee meter.
Ja, je kan heermoes (Equisetum arvense) bestrijden met zout, maar het is belangrijk om te weten dat zout ook schadelijk kan zijn voor andere planten en de bodemkwaliteit kan aantasten. Het gebruik van zout als onkruidbestrijdingsmiddel moet dus op een heel voorzichtige manier gebeuren.
Heermoes heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen als je het op de juiste manier bereidt. Verder gebruikt men het traditioneel in de kruidengeneeskunde vanwege zijn vochtafdrijvende werking. Het bevat ook mineralen zoals silicium, kalium en mangaan.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
De Beste Windbestendige Planten: Een Complete GidsZoek je windbestendige planten? In dit artikel vind je de beste planten voor een tuin of balkon met veel wind.Lees meer
-
Gaura (Prachtkaars) Planten en Verzorgen: Een Complete GidsJe gaura (prachtkaars) planten en verzorgen is niet moeilijk. Dit zijn dingen om op te letten en tips voor langere bloeitijd.Lees meer
-
Plantenvoeding: Wanneer, Waarom en Welke Meststof Gebruiken?Meststoffen zijn er in verschillende vormen en maten, om nog maar te zwijgen van de verschillende voedingswaarden. Het kiezen van de juiste voeding voor je plant is dan ook een heel proces. Ontdek waar je op moet letten.Lees meer
-
Skimmia Planten en Verzorgen: Een Complete GidsWil jij weten hoe je jouw skimmia het beste kunt verzorgen? Met deze tips geniet je optimaal van deze wintergroene struik. Ontder meer!Lees meer
-
Schimmel Op Potgrond Voorkomen En Verwijderen: Een Complete GidsElke plantenliefhebber kent het frustrerende moment: je ontdekt witte, grijze of gele schimmel op potgrond van je favoriete kamerplanten. Schimmel in potgrond en schimmel in plantenpotten zijn natuurlijke verschijnselen, maar kunnen helaas heel wat problemen veroorzaken voor je planten.Lees meer
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Lees meer
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?