Tips & Advies
Heermoes close-up
7 MIN 14 jul
Laatste update: 14 jul 2023

Heermoes controleren in je tuin: van herkennen tot uitroeien

Heermoes is een invasief onkruid met diepe wortels, waardoor het een echte uitdaging kan zijn om het uit te roeien. Kom meer te weten over dit hardnekkig onkruid (en ontdek hoe je het probleem aanpakt).

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99

Heermoes is een gevreesd onkruid dat een ravage kan aanrichten in de meeste tuinen. Het mag vreemd lijken, maar desondanks vinden sommige mensen deze prehistorische plant prachtig.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Wat is heermoes?
  • Waarom is heermoes een probleem?
  • Hoe herken je heermoes?
  • Methodes om heermoes te bestrijden
  • Hoe de groei van heermoes onder controle houden
  • Chemische bestrijding van heermoes
  • Veilig en effectief gebruik van onkruidverdelgers
  • Waar kan je heermoes aantreffen?
  • Veelgestelde vragen

Wat er ook van zij, helaas maken de snelle groei en de diepe wortels van de plant het moeilijk om hem onder controle te houden als hij eenmaal vaste voet in je tuin heeft gekregen.

In dit artikel ontdek je hoe je heermoes in je tuin kan herkennen en onder controle houden, en hoe je hem voorgoed kan uitroeien!

Klaar? Laten we beginnen!

Wat is heermoes?

heermoes in verschillende groeifases
Heermoes in verschillende groeifases – Foto van Jürgen op Pixabay

Heermoes (Equisetum arvense) is een vaste plant die van nature voorkomt in arctische gebieden en delen van het noordelijk halfrond. Men noemt de plant ook wel eens kattenstaart of paardenstaart, hoewel de laatste eigenlijk de benaming is voor het geslacht van onkruiden waartoe ook heermoes behoort.

Heermoes heeft een rijke geschiedenis. Men denkt dat het ongeveer 350 miljoen jaar geleden al bestond, waardoor het de naam “levend fossiel” kreeg.

De plant vormt dichte clusters van donkergroene bladeren die met andere planten wedijveren om grondstoffen en voedingsstoffen.

Eén van de grootste uitdagingen die heermoes met zich meebrengt, zijn de diepe wortels, of wortelstokken. Deze kunnen tot twee meter onder de grond gaan, waardoor de plant zeer resistent is tegen onkruidverdelgers.

De plant plant zich voort via zijn wortelstokken of sporen, wat bijdraagt aan zijn invasiviteit.

Waarom is heermoes een probleem?

Heermoes kan heel snel beginnen woekeren – Foto van Brigitte Werner op Pixabay

Onkruid wordt meestal gedefinieerd als een ongewenste plant die moeilijk te bestrijden is en met de gewenste planten wedijvert om natuurlijke bronnen in de tuin. Heermoes past perfect in dit plaatje omwille van zijn enorm sterk groeivermogen.

En als heermoes eenmaal in een tuin is weten binnen te dringen, kan het al snel andere planten overwoekeren.

Bovendien zijn pogingen om heermoes te ontwortelen of terug te snoeien vaak zinloos, omdat de wortelstokken diep onder de grond blijven zitten, klaar om opnieuw uit te lopen.

Gezien zijn vermogen om zich diep in de grond te nestelen en zich van tuin tot tuin te verspreiden, heeft heermoes de reputatie gekregen van één van de meest geduchte onkruiden in Noord-Europa.

Enkele problemen die gepaard gaan met een heermoesplaag zijn:

  • ontstaan van structurele schade aan voetpaden en muren
  • het wortelstelsel gaat tot wel 2 meter diep, waardoor verwijderen een enorme uitdaging is
  • ontstaan van voedingsstoffentekort in de bodem

Hoe herken je heermoes?

Dennenboomachtige heermoes – Foto van Maria op Pixabay

Voordat je een bestrijdingsmethode kiest, is het cruciaal om te controleren of de plant in kwestie inderdaad heermoes is.

Het onkruid kan in hoogte variëren van 0,1-1 meter, met dennenboomachtige zijscheuten die zich vanuit gewrichten vertakken in opvallende bruinkleurige “sporenkegels”.

Methodes om heermoes te bestrijden

Onrijpe heermoes – trek ze omhoog als ze er zo uitzien – Foto door Andreas op Pixabay

Als je tuin het slachtoffer is geworden van een heermoesplaag, zijn er verschillende technieken die je kan toepassen om de verspreiding onder controle te houden.

Ik ben van mening dat het gebruik van chemische middelen een laatste redmiddel moet zijn. De beste manier om je tuin vrij te houden van plagen en ziekten is door er goede tuinpraktijken op na te houden, zoals:

  • strikte kweekmethoden
  • specifieke selectie van kweekrassen
  • effectieve tuinhygiëne
  • het stimuleren of introduceren van natuurlijke vijanden, zoals nematoden

Hoe de groei van heermoes onder controle houden

Het verwijderen met de hand is onbegonnen werk, gezien de diepte van de wortels. Hoewel je de wortelstokken aan de oppervlakte kan verwijderen, moet je voor diepere wortels flink graven.

En zoals bij veel onkruidsoorten het geval is, kan ondiep wieden het probleem verergeren omdat achtergebleven kleine stukjes wortel weer aangroeien. Hierdoor kan de plant zich mogelijk nog verder verspreiden.

Het consequent verwijderen van scheuten zodra ze zich boven de grond laten zien, kan de plaag echter over meerdere jaren verminderen. Heb je last van heermoes in gazons, dan is regelmatig maaien de boodschap.

Als je ook last hebt van ander onkruid, lees dan zeker ons artikel over onkruid. Ontdek alles wat er te weten valt en word een heuse onkruidexpert.

Kan azijn heermoes doden?
Nee, azijn is geen effectieve oplossing om dit onkruid te bestrijden. De milde zuurgraad veroorzaakt niet voldoende schade om de plant te doden.

Kun je een hele heermoesplant uitgraven?
Hoewel het theoretisch mogelijk is, zou het een haast onmogelijke opgave zijn vanwege de wijdverspreide en diep ingroeiende wortelstokken van de plant.

Moet je heermoes trimmen?
Het trimmen kan helpen om de bovengrondse groei onder controle te houden. Het pakt echter niet de wortel van het probleem aan – de diepe ondergrondse wortelstokken.

Chemische bestrijding van heermoes

Het hardnekkige onkruid aanpakken met onkruidverdelger is een andere effectieve methode. Ik ben echter geen fan van gebruik van chemische middelen in de tuin. Er zijn genoeg natuurlijke alternatieven die niet schadelijk zijn voor mens en dier.

Snelwerkende onkruidverdelger
Snelwerkende onkruidverdelger
Totale onkruidverdelger
  • 100% plantaardig
  • Effectief alternatief voor glyfosaat
  • Gaat alle onkruiden, grassen en mossen tegen

Vergeet niet dat heermoes taai is. Meerdere behandelingen – mogelijk over meerdere jaren – kunnen nodig zijn om het probleem volledig op te lossen. Verder is het belangrijk om weten dat geen enkel bestrijdingsmiddel 100% gegarandeerd is om resultaat op te leveren als je heermoes wil verwijderen.

De ervaring leert dat heermoes niet goed kan groeien tussen dichte begroeiing. Gebruik daarom sterke bodembedekkers zoals bijvoorbeeld de kruipende Phlox. Wanneer deze bodembedekkers volgroeid zijn, zal er weinig tot geen heermoes doorkomen.

Het belangrijkste is om te weten dat heermoes een indicatorplant is. Het geeft aan dat de bodem aan het oppervlak een tekort heeft aan mineralen.

Een goede optie om heermoes op de lange termijn te laten verdwijnen, is het strooien van lavameel. Gebruik minstens 20 kg lavameel per are/per jaar en bestrijd hiermee hermoes.

Veilig en effectief gebruik van onkruidverdelgers

Bij het gebruik van onkruidverdelgers is het van cruciaal belang om de gegeven richtlijnen op te volgen om de veiligheid en effectiviteit te garanderen.

Deze richtlijnen zijn onder andere

  • een hoogwaardige spuit gebruiken met een nauwkeurige richtingsgevoeligheid
  • de algemene richtlijnen voor veilig en effectief gebruik van onkruidverdelgers volgen
  • kiezen tussen specifieke en breedwerkende onkruidverdelgers, afhankelijk van de planten in de buurt.
Moowy druksproeier
Druksproeier 4 liter
Moowy druksproeier
Universele Druksproeier 4 Liter
  • Instelbare sproeikop
  • Werkt nauwkeurig dankzij de lans
  • Makkelijk te dragen door middel van een schouderriem

Waar kan je heermoes aantreffen?

Je kan het vinden in perken, gazons, borders, patio’s en paden en het lijkt vaak uit het niets te komen. De meeste planten komen echter tevoorschijn door diepe wortelstokken die zich vanuit naburige tuinen hebben verspreid.

Een andere mogelijkheid is dat je de plant ongewild in je tuin hebt geïntroduceerd door het gebruik van compost of mest. Deze kunnen kleine delen van de stengel bevatten die later uitgroeien tot volwaardige planten.

Maar als er geen andere planten in de buurt zijn, is de wind misschien wel de meest waarschijnlijke manier waarop heermoes zich tot in je tuin heeft verspreid.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik heermoes bestrijden?

Het verwijderen van een stevig gewortelde heermoesplant kan lastig zijn, dus het is beter om het probleem aan te pakken zodra de eerste scheuten verschijnen. Verscheur de scheuten en graaf in de grond om zoveel mogelijk van de wortelstok te verwijderen. Het wortelnetwerk van de plant kan namelijk diep reiken, tot wel twee meter.

Kan je heermoes bestrijden met zout?

Ja, je kan heermoes (Equisetum arvense) bestrijden met zout, maar het is belangrijk om te weten dat zout ook schadelijk kan zijn voor andere planten en de bodemkwaliteit kan aantasten. Het gebruik van zout als onkruidbestrijdingsmiddel moet dus op een heel voorzichtige manier gebeuren.

Is heermoes ergens goed voor?

Heermoes heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen als je het op de juiste manier bereidt. Verder gebruikt men het traditioneel in de kruidengeneeskunde vanwege zijn vochtafdrijvende werking. Het bevat ook mineralen zoals silicium, kalium en mangaan.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Top
Kies uw variatie
Droog Gazon Herstel kit
  Op voorraad
30,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!