Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Hoe kun je de grond verbeteren? Analyse van je bodemtype
De bodemgesteldheid heeft invloed op de gezondheid van je gazon, heggen, bloemperken en rozen. Als je de grond wilt verbeteren, is het belangrijk om eerst te bepalen welk bodemtype je hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je de bodemgesteldheid van je tuin bepaalt en wat vervolgens de beste manier is om de tuingrond te verbeteren. Lees snel verder en ontdek er alles over!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Verschillende bodemtypes
Licht, medium of zwaar – de indeling van verschillende bodemtypes doet een beetje denken aan olympische vechtsporten. Maar de grondsoort zegt meer over welke planten zich thuis voelen in jouw tuin dan over de kracht van de bodemstructuur. Wat het bodemtype van je tuin ook is, de grond verbeteren is altijd zinvol. Het is goed voor je planten, het waterverbruik en het maakt tuinieren makkelijker.
- Verschillende bodemtypes
- Hoe de kwaliteit van je tuingrond bepalen?
- Kwaliteit tuingrond – Licht, zanderig
- Kwaliteit tuinaarde – Middelzwaar
- Kwaliteit tuingrond – Zware grond
- Hoe de grond verbeteren?
- Lichte grond verbeteren
- Zware (natte) grond verbeteren
In dit artikel bekijken we hoe je de bodemkwaliteit in je tuin kunt verbeteren en hoe je ervoor zorgt dat je tuin het hele jaar door prachtig groeit. Allereerst beschrijven we de meestvoorkomende bodemtypes, leggen we uit hoe je het bodemtype bepaalt en krijg je een overzicht van welke planten in welke grond het beste groeien.
Hoe de kwaliteit van je tuingrond bepalen?
Uitzoeken wat voor soort aarde je in je tuin hebt, is simpelweg een kwestie van je handen een beetje vuil maken. Lekker in de aarde wroeten dus.
Neem een ​​handvol vochtige tuinaarde en vorm er een bal van. Rol deze vervolgens in een worstvorm. Je hebt zandgrond als de bal afbrokkelt en vorm verliest als je hem rolt. Je hebt medium-kleigrond te pakken als de ‘worst’ zijn vorm behoudt (inclusief glad oppervlak). Voelt de ‘worst’ plakkerig aan? Dan heb je te maken met zware kleigrond.
Het goede nieuws is dat je elk type grond kunt verbeteren. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Als je grond specifieke kenmerken heeft die je aan wilt pakken, zijn hiervoor vaak speciale prodcuten verkrijgbaar.
Heb je een gazon en wil je bijvoorbeeld zure grond verbeteren? Dan is het verstandig om je gazon jaarlijks te bekalken met een speciale gazonkalk. Hierdoor wordt de bodem minder zuur. De gazonkalk van MOOWY is geschikt voor alle soorten gras en grond en verrijkt de bodemsamenstelling.
Kwaliteit tuingrond – Licht, zanderig
Lichte grond is lichtbruin van kleur en zanderig, los en kruimelig van structuur. Deze grond wordt vaak zandgrond genoemd.
Zandgrond draineert zeer goed en is geschikt voor planten die niet graag in drassige aarde staan, zoals winterharde geraniums, tulpen en lavendel.
Dit betekent echter ook dat zandgrond snel zijn vocht verliest, dus je zult je planten en gazon vaker water moeten geven.Zandgrond kan problematisch zijn voor gazons, die wekelijks minstens 2,5 cm water nodig hebben. In dit geval kun je de bodemkwaliteit verbeteren door grondverbeteraars toe te voegen.
Planten die van zandgrond houden
- Lupinen
- Iris
- Korenbloem
- Bal distel
- Sering
- Duindoornbes
- Haagbeuk
Kwaliteit tuinaarde – Middelzwaar
Als je middelzware grond hebt, heb je geluk. Deze grondsoort biedt het beste van twee werelden, namelijk vocht vasthouden én goed afvoeren. Middelzware bodems lopen daarom niet zo snel onder water als zware bodems en je hoeft je gazon of planten minder regelmatig water te geven.
Omdat middelzware aarde een goed en relatief constant watergehalte heeft, warmt het snel op in de lente, wat optimale groeiomstandigheden biedt voor tal van planten, zoals snijbiet, rozen en gras.
Als je middelzware grond hebt, kun je van geluk spreken – je hoeft je deze grond niet te verbeteren. Dat betekent niet dat je helemaal niks kunt doen om de tuingrond te verbeteren. Alle bodems hebben baat bij regelmatige bemesting, ook een middelzware tuinaarde.
Planten die goed gedijen in middelzware grond
Bloeiende struiken, zoals:
- Weigela
- Hortensia
- Forsythia
- Buddleja (vlinderstruik)
Kwaliteit tuingrond – Zware grond
Zware kleigronden houden veel water vast, wat goed is tenzij de grond verzadigd raakt. Je zult merken dat rijke kleiaarde gemakkelijk drassig wordt en geen drainage heeft, waardoor plantenwortels kunnen gaan rotten.
Alsof dat nog niet erg genoeg is, is de zware, dichte grond zuurstofarm. Dit komt omdat de oppervlaktelucht de grond niet kan binnendringen. Dus hoewel de klei veel voedingsstoffen bevat, kan het gebrek aan zuurstof de groei van planten belemmeren.
Dit maakt zware grond bijzonder onherbergzaam voor veel planten. Waarschijnlijk kom je wel een wildgroei aan onkruid tegen, omdat onkruid dol is op deze kleiachtige grond.
Zware grond warmt heel langzaam op, dus je kunt aan het begin van de lente een langzame groei opmerken. Maar maak je geen zorgen; als de omgevingstemperatuur stijgt, halen de planten een eventuele groeiachterstand vanzelf in.
De beste planten voor een zware bodem
Hoewel zware grond voor veel planten een uitdaging is, gedijen sommige planten goed in de zeer voedzame, dichte aarde, waaronder:
- Rozen
- Vingerhoedskruid
- Hydrangea macrophylla
- Sleutelbloem
- Aster
- Daglelie
- Forsythia
- Ouderling
- Thalictrum
Hoe de grond verbeteren?
Wat de beste manier is om je tuingrond te verbeteren, hangt erg van het soort aarde af. Als je eenmaal hebt vastgesteld met welke bodem je te maken hebt, kun je aan de slag met het verbeteren van de grond. Als je zware of lichte grond hebt, kun je de grondkwaliteit verbeteren door extremen te neutraliseren. Heb je middelzware kleigrond: dan is er niets om je zorgen over te maken.
Lichte grond verbeteren
Verstevig lichte grond door voedzame verbindingen toe te voegen die de structuur behouden, zoals zelfgemaakte compost, kleimineralen, mulch, bladvorm of tuinbouwklei. Op deze manier kun je arme grond verbeteren en zorg je voor betere watervasthoudende eigenschappen voor je bodem. Hierdoor behoudt deze zijn natuurlijke voedingsstoffen.
Als je een lichte, zanderige gazongrond hebt, voeg dan bovengrond toe voor extra structuur en bemest goed, want bij zandgrond spoelen de voedingsstoffen makkelijk weg. Meteen aan de slag met het verbeteren van zanderige tuingrond? Bekijk dan hier onze eersteklas gazonmest. In deze categorie vind je ook onze bodemverbeteraars en (biologische) bodem activator.
Zware (natte) grond verbeteren
Als je zware grond gaat verbeteren, is het zaak om de juiste dingen toe te voegen. Je kunt zware (natte) tuingrond verbeteren met compost of tuinbouwzand. Gebruik altijd goed verteerde compost. Stapel de compost of het tuinbouwzand in hopen op je bloembedden en draai ze met een tuinvork om in de aarde. Op deze manier vergroot je de drainage en verbeter je de doorlaatbaarheid van de grond.
Voor gazons is het belangrijk om de grond regelmatig te beluchten. Dit doe je door verdichte grond los te maken. Gebruik een beluchter met holle tanden en vul de gaten met bovengrond van goede kwaliteit. Je kunt je gazon ook verticuteren om de dichte viltlaag te verwijderen die zich op zware grond kan vormen. Doordat er zo meer lucht bij kan, helpt dit ook om de bovengrond te beluchten. Met onze verticuteer-kit krijg je jouw gazon binnen no-time in topconditie.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Lees meer
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Lees meer
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Lees meer
-
Springstaartjes Herkennen & Bestrijden: Een Complete GidsHeb je ooit al eens kleine, springende beestjes in je huis of planten gezien? Dan heb je waarschijnlijk te maken met springstaartjes. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen springstaartjes in huis of in potgrond een vervelend probleem worden als ze in aantal groeien.Lees meer
-
Petunia Planten & Verzorgen: De Complete GidsAlles wat je moet weten over het planten en verzorgen van petunia's. Zorg voor een langdurige bloei met deze handige tips.Lees meer
-
Zo Plant en Verzorg Je een Plumeria (Frangipani)Plumeria, of frangipani, is een betoverende tropische plant en de bloemen ruiken goddelijk. Of je nou droomt van een tropisch paradijs of gewoon een vleugje exotische schoonheid aan je tuin wilt toevoegen, de frangipani plant is een uitstekende keuze die je beloont met zijn levendige bloemen en zoete geur.Lees meer
-
Ligusterhaag Planten & Verzorgen: De Complete GidsLigusterhaag planten en verzorgen: Alles wat je moet weten voor een strakke, gezonde haag. Van planttips tot snoeien en onderhoud.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?