Gazononderhoud, Grasmaaien,

Graskanten knippen als een pro: Tips en gereedschappen voor een gepolijste look

Perfect onderhouden graskanten zijn een belangrijke sleutel tot een strak en net gazon. Ontdek welke professionele technieken en gereedschappen je kan inzetten om je tuin er aantrekkelijk te laten uitzien.

8 MIN 27 okt
Laatste update: 08 nov 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Als trotse eigenaar van een prachtige tuin weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om je graskanten goed te onderhouden. Een nette en verzorgde uitstraling van je graskanten kan echt het verschil maken in de uitstraling van je tuin. In dit artikel zal ik je enkele waardevolle tips en trucs geven om je graskanten als een professional te knippen. Ik zal ook de verschillende gereedschappen bespreken die je kan gebruiken om dit klusje te klaren. Klaar? Dan gaan we aan de slag!

Inhoudsopgave:
 • Waarom graskanten knippen?
 • Soorten gereedschappen voor het maaien van graskanten
 • Tips voor het kiezen van het juiste gereedschap
 • Technieken voor het knippen van graskanten
 • Stapsgewijze handleiding voor het maaien van graskanten
 • Hoe vaak moet je graskanten knippen?
 • Veelgemaakte fouten bij het knippen van graskanten vermijden
 • Tips om graskanten gepolijst te houden
 • Onderhoud je graskanten voor een strak en net gazon
 • Veelgestelde vragen over graskanten

Waarom graskanten knippen?

Esthetische voordelen

Graskanten onderhouden is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste zorgt het voor esthetische voordelen. Het knippen van je graskanten draagt bij aan een strakke en verzorgde uitstraling van je gazon. Het creëert een duidelijke scheiding tussen het gazon en andere delen van je tuin, zoals bloemperken, paden of opritten.

Netjes afgesneden grasranden geven je tuin net dat tikkeltje extra verfijning.

Praktische voordelen

Naast de esthetische voordelen zijn er ook praktische voordelen verbonden aan het onderhouden van graskanten. Het helpt bij het voorkomen van onkruidgroei langs de randen van je gazon. Door regelmatig je graskanten te maaien, houd je het onkruid onder controle. Dit zorgt ervoor dat je gazon er niet alleen mooi uitziet, maar ook makkelijker te onderhouden is.

Gazondokter Louis adviseert:

“Door je graskanten te knippen voorkom je dat het onkruid zich verspreidt en verminder je zo de noodzaak van intensief wieden. Het maakt je tuinwerkzaamheden efficiënter en zorgt ervoor dat je buitenruimte er altijd netjes uitziet.”

Soorten gereedschappen voor het maaien van graskanten

Er zijn verschillende gereedschappen en apparatuur die je kan gebruiken om je graskanten te maaien. Het juiste gereedschap kan het maaien van de kanten veel makkelijker maken en zorgen voor een mooi eindresultaat. Hier zijn enkele veelgebruikte gereedschappen voor het maaien van graskanten:

 1. Grasschaar: Een grasschaar is een handig gereedschap voor het nauwkeurig knippen van graskanten. Het is vooral handig voor kleine tuinen of moeilijk bereikbare kanten waar een maaier niet kan komen. Je kan kiezen tussen een handmatige grasschaar of één met een accu.
 2. Kantensnijder: Een kantensnijder is een handgereedschap met een scherpe rand dat gebruikt wordt om grasranden netjes te maaien. Het is ideaal voor het creëren van strakke lijnen en het verwijderen van overhangend gras.
 3. Grastrimmer: Een grastrimmer is een elektrisch gereedschap dat gebruikt wordt om grasranden te trimmen. Het heeft een draadspoel die ronddraait en het gras afsnijdt. Een grastrimmer is een efficiënte en tijdbesparende keuze voor wie grotere oppervlaktes moet maaien.
 4. Graskantensteker: Dit is zoals de naam aangeeft een gereedschap om gras nauwkeurig af te steken en gazonranden netjes af te bakenen, scherpe grenzen te creëren en een verzorgde uitstraling te behouden. Het is handig voor strakke lijnen en het voorkomen van overgroeiend gras aan de randen, waardoor je gazon er altijd netjes uitziet.
MOOWY’s kantensteker
MOOWY’s kantensteker
Kantensteker
 • Ergonomisch design
 • Houdt de zijwaartse groei van gras tegen
 • Snijdt kanten netjes en strak af
Bekijk product

Tips voor het kiezen van het juiste gereedschap

Het kiezen van het juiste gereedschap voor het maaien van de randen van je gras is essentieel voor een geslaagd resultaat. Hier zijn enkele tips om je te helpen het juiste gereedschap te kiezen:

 1. Grootte van je tuin: Als je een kleine tuin hebt, is een grasschaar of kantensnijder voldoende. Voor grotere tuinen kun je het beste investeren in een grastrimmer of een grasmaaier met een speciale kantmaaifunctie.
 2. Type rand: Als je rechte randen hebt, is een kantensnijder ideaal. Voor gebogen randen kun je het beste een grastrimmer gebruiken, omdat deze flexibeler is.
 3. Budget: Overweeg je budget bij het kiezen van het gereedschap. Er zijn betaalbare opties beschikbaar, maar misschien loont het de moeite te investeren in hoogwaardige gereedschappen. op de lange termijn kan dat lonend zijn.
Een graskantensteker is budgettair een prima keuze maar minder geschikt voor grote oppervlakten.

Technieken voor het knippen van graskanten

Een correcte uitvoering van de technieken om de randjes van je gras te maaien is van cruciaal belang voor een professioneel resultaat. Hier zijn enkele technieken die je kan toepassen bij het maaien van graskanten:

 1. Rechte lijnen: Voor rechte graskanten gebruik je het best een kantensnijder of een grastrimmer met een geleide-wieltje om een strakke lijn te creëren. Houd het gereedschap zo recht mogelijk om een gelijkmatige lijn te krijgen.
 2. Gebogen lijnen: Voor gebogen graskanten gebruik je liever een grastrimmer met een draaibare kop om de bochten te volgen. Beweeg het gereedschap soepel en langzaam langs de rand om een gelijkmatige vorm te behouden.
 3. Hoeken: Voor hoeken maai je eerst de rechte delen en ga je vervolgens geleidelijk naar de hoeken. Gebruik een kantensnijder of een grastrimmer om de hoeken nauwkeurig af te snijden.
Met een kantensnijder met een geleide-wieltje kan je perfect een strakke lijn aanhouden bij het knippen.

Stapsgewijze handleiding voor het maaien van graskanten

Nu je bekend bent met de juiste technieken, is het tijd voor een stapsgewijze handleiding voor het maaien van graskanten. Volg deze stappen om een perfect resultaat te bereiken:

 1. Voorbereiding: Verwijder alle obstakels, zoals stenen of takken, langs de randen van je gazon. Dit zal het gras knippen gemakkelijker maken en voorkomen dat je gereedschap beschadigd raakt.
 2. Kies het juiste gereedschap: Selecteer zoals eerder besproken het juiste gereedschap op basis van de grootte en vorm van je graskanten.
 3. Maai de rechte lijnen: Begin met het maaien van de rechte delen van je graskanten. Gebruik de juiste techniek en zorg ervoor dat je een strakke lijn creëert.
 4. Maai de gebogen lijnen: Ga verder met het snijden van de gebogen delen van je graskanten als die er zijn. Beweeg het gereedschap soepel en langzaam langs de rand om een gelijkmatige vorm te behouden.
 5. Maai de hoeken: Tot slot, maai de hoeken van je graskanten. Gebruik bij voorkeur een kantensnijder of een grastrimmer om de hoeken nauwkeurig af te snijden.
Als je met veel hoeken in je gazon zit, knip je die pas helemaal op het laatst.

Doe je alles volgens het boekje, maar ziet je gazon er toch niet top uit? Lees dan zeker ons expert artikel over de vier bouwstenen voor een gezond en groen gazon.

Hoe vaak moet je graskanten knippen?

Hoe vaak je graskanten moet trimmen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het seizoen, de weersomstandigheden en je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen is het aan te raden om de graskanten ongeveer eens in de twee tot vier weken te onderhouden, vooral tijdens het groeiseizoen dat loopt van de lente tot de herfst.

Natuurlijk kun je de frequentie aanpassen aan de groeisnelheid van het gras en hoe strak je de randen wilt houden. Het is verstandig om regelmatig te inspecteren en in te grijpen zodra je merkt dat de graskanten beginnen te groeien en hun strakke vorm dreigen te verliezen.

Gazondokter Louis adviseert:

“Door het onderhoud van je graskanten zorg je voor een verzorgde en fraaie uitstraling van je gazon. Je behoudt zo een nette look en voorkomt dat de kanten van je gazon overwoekerd raken.”

Veelgemaakte fouten bij het knippen van graskanten vermijden

Bij het knippen van een graskant is het belangrijk om enkele veelgemaakte fouten te vermijden. Hier zijn enkele fouten die je moet vermijden:

 1. Te diep knippen: Maai niet te diep in de grond, anders beschadig je de wortels van het gras. Houd het maaien oppervlakkig en richt je op het afsnijden van het overhangende gras.
 2. Te snel knippen: Neem de tijd om de graskanten zorgvuldig te knippen. Te snel knippen kan resulteren in ongelijkmatige lijnen en slordige randen.
 3. Vergeten je gereedschap een opfrisbeurt te geven: Vergeet niet om je gereedschap regelmatig schoon te maken en te smeren. Dit zal de levensduur van je gereedschap verlengen en ervoor zorgen dat het optimaal blijft presteren.
 4. Knippen bij droog weer: Als de grond te droog is, gaat het kanten snijden veel moeizamer en komen de zoden minder snel los.
Snijd graskanten bij voorkeur als de graszoden een beetje vochtig zijn. Dat vergemakkelijkt je werk.

Tips om graskanten gepolijst te houden

Nu je graskanten mooi zijn gemaaid, wil je natuurlijk dat ze er gepolijst blijven uitzien. Hier zijn enkele tips om je graskanten gepolijst te houden:

 1. Regelmatig onderhoud: Maai regelmatig je graskanten om ze netjes en verzorgd te houden. Zoals eerder aangehaald zouden één tot twee knipsessies per maand moeten volstaan om het uitzicht van je gazon netjes en strak te houden.
 2. Onkruidbestrijding: Controleer regelmatig op onkruidgroei langs de graskanten en verwijder het zo snel mogelijk. Dit voorkomt dat het onkruid zich verspreidt en je graskanten verstikt.
 3. Scherp gereedschap: Houd je gereedschap scherp en in goede conditie. Botte gereedschappen kunnen het knippen moeilijker maken en resulteren in slordige randen.

Onderhoud je graskanten voor een strak en net gazon

Het maaien van graskanten kan een tijdrovende taak zijn, maar met de juiste tips en gereedschappen kan je verbluffende resultaten behalen. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen kiest op basis van de grootte en vorm van je graskanten. Hanteer de juiste technieken en neem de tijd om de graskanten zorgvuldig te knippen.

Door deze tips te volgen, kan je je graskanten gepolijst houden en genieten van een prachtige en verzorgde tuin. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maai je graskanten als een professional!

Veelgestelde vragen over graskanten

Hoe maai je graskanten?

Graskanten maaien doe je het beste met speciaal gereedschap zoals een grasschaar, kantensnijder of grastrimmer. Hiermee krijg je nauwkeurige resultaten langs de randen van je gazon voor een verzorgde uitstraling.

Hoe graskanten recht maken?

Graskanten recht maken doe je met een graskantensnijder of grastrimmer. Plaats het gereedschap langs de gewenste lijn en snijd voorzichtig om een rechte en nette rand langs je gazon te creëren.

Hoe graskanten onderhouden?

Om graskanten te onderhouden, gebruik je gereedschappen zoals een grasschaar, kantensnijder of grastrimmer. Regelmatig knippen houdt de randen strak en voorkomt overgroeiend gras, wat zorgt voor een verzorgd gazon.

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaadmeststoffenverticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf:  16,99
Top
Top Larvex voorkom & herstel van engerlingen & emelten 4.5 (8 beoordelingen) Beschermt tegen stress, insecten en ziekten | Verhoogt de weerstand van je gazon | Voorkomt schade door engerlingen en emelten  23,99
Mierenlokdoos 4.3 (3 beoordelingen) Binnen 1-3 weken van ongewenste mieren af | Geschikt voor binnen en buiten  | Bevat een natuurlijke insecticide  9,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!