Gazononderhoud in september

De vakantie is voorbij. De zomer gaat over in de herfst. Misschien krijgen we eerst nog een mooie nazomer, maar vaak dienen in september de eerste tekenen van de herfst zich aan. De dagen worden korter, kouder en natter. Tijd voor onderhoud aan je gazon! In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken.

4 MIN 02 sep
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven 4 MIN 29 dec 4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Gazononderhoud in september

De vakantie is voorbij. De zomer gaat over in de herfst. Misschien krijgen we eerst nog een mooie nazomer, maar vaak dienen in september de eerste tekenen van de herfst zich aan. De dagen worden korter, kouder en natter. Tijd voor onderhoud aan je gazon! In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken.

Verticuteren

September is een goede maand om je gazon te verticuteren. Nu vraag je jezelf wellicht af, wat is het en waarom zou ik dat doen? Allereerst leg ik je uit waarom. Verticuteren is een handeling die je moet doen als je het wilt renoveren. Daarbij is de vraag dus eigenlijk: moet ik mijn gazon renoveren?

Heb je last van oud gras, dood gras, misschien mos, onkruid of juist een wildplaag? Dan heeft je gazon behoefte aan een renovatie aldus verticuteer beurt. Verticuteren zelf is eigenlijk niets meer dan verticaal maaien, je kamt hiermee al het overtollig dood organisch materiaal uit het gazon. Het is wel een flinke opdonder voor het gras en daarom doen we dit in een periode waarin het goed kan herstellen, zoals de lente en het najaar! Tijdens het verticuteren wordt er ook in gezonde grasplantjes gesneden.

Wil je zelf ook gaan verticuteren en heb je nog wat meer uitleg nodig? Bekijk dan hier onze speciaal ontwikkelde verticuteer kits of lees ons volledige artikel over verticuteren hier.

Tijd om je gazon te beluchten

In de zomermaanden wordt er veel gebruikgemaakt van het gazon. Kinderen spelen, huisdieren rennen, misschien plaats je wel tuinmeubelen op het gras, staat er een zwembad of een trampoline. Door het gewicht wordt de grond compacter en krijgt het gras een toplaag. Het gevolg? Regen kan niet meer worden verwerkt. In september is de kans op neerslag al een stuk groter en de herfst brengt zelfs grote hoeveelheden met zich mee. Een goede drainage van het gazon is dus heel belangrijk.

September is dé maand om te beluchten. Met een gazonbeluchter maak je kleine gaten in de grond. Via deze gaatjes kunnen zuurstof, water en voedingsstoffen hun weg naar de bodem weer vinden. Ook maak je door te beluchten extra plaats voor de graswortels om dieper te kunnen groeien. Voorbeelden van een gazonbeluchter zijn een prikrol, beluchtingsvork of – voor de kleinere oppervlakten – beluchtingssandalen.

Is beluchten niet voldoende? Dan kun je je gazon ook verticuteren.

Emelten uit je gazon houden

Last van ongedierte in je gazon? Grote kans dat dit emelten zijn. Deze larven van de langpootmug kunnen flink schade toebrengen aan je grasmat. Ze leven in de bovenste lagen van het gras en komen ‘s nachts naar boven om zich te voeden. Ze bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in. Hierdoor ontstaan kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras.

Voorkomen is beter dan genezen! Probeer je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september, dan legt de langpootmug haar eitjes. Op die manier beperk je al veel schade aan je gazon.

Grasmaaien

Het gras groeit minder snel. Je hoeft vanaf deze maand minder vaak te maaien, maar doe het wel met regelmaat. Vind een moment dat het gras droog is. Grasmaaien terwijl het gras vochtig is, is af te raden. Mulch je normaal gesproken? Dit is de maand om daarmee te stoppen. Door de hoeveelheid vocht verteert mulch niet meer en zal het veranderen in een viltlaag. Dit heeft een verstikkende werking op het gazon.

Najaarsbemesting

Met een najaarsbemesting bereid je je gazon voor op de koude winter. Medio september, als de eerste tekenen van regen zich laten zien, is een goede tijd om te bemesten. Sla je deze bemesting over, dan gaat je gazon ieder jaar zwakker de winter in. Ik kan het je dus van harte aanraden!

Gazon inzaaien

September is een goede maand om je gazon in te zaaien of bij te zaaien. Je hebt dan het voordeel dat de bodem nog warm is van de zomer. De groei van het gras zal wel trager gaan dan wanneer je in het voorjaar zaait. In de winter stopt gras helemaal met groeien maar zal dit in het voorjaar weer oppakken. Je zult zien dat het dan wel snel gaat. Houd wel de weersvoorspellingen in de gaten. Wordt er langdurig en heftige regen voorspeld, dan is kans op uitspoeling van het graszaad groot en is het zonde van de moeite.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (87 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (26 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!