Tips & Advies
Close-up van goed verzorgde dracaena
9 MIN 03 jul
Laatste update: 05 jul 2024

De Dracaena (Drakenbloedboom) Verzorgen

Leer de dracaena plant (drakenbloedboom) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Dracaena Lemon Lime Ø21cm - ↕65cm
  Op voorraad
43,99

Ben jij (nog) geen expert in het verzorgen van kamerplanten? Dan is de dracaena, met zijn verschillende boeiende soorten, een geweldige plant om mee te starten. Deze robuuste, onderhoudsarme plant past moeiteloos in elke leefruimte, brengt frisheid in je interieur en zuivert ook nog eens de lucht.

Wij vertellen je hoe je de dracaena moet verzorgen en geven tips voor een stralende binnenplant!

Over dracaena

De dracaena, ook wel drakenbloedboom, drakenplant, dracena plant of drakenbloed-plant genoemd, is een geliefde kamerplant die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen.

Deze plant vindt zijn oorsprong voornamelijk in Afrika, maar sommige soorten zijn ook te vinden in Midden-Amerika en Azië. De drakenbloedboom is aangepast aan minder water en kan goed overleven onder wisselende omstandigheden. 

Dracaena soorten

Er zijn meer dan 120 soorten dracaena bekend, waarbij de dracaena marginata en de dracaena fragrans het meest voorkomen in de gemiddelde Nederlandse woonkamer.

Sommige soorten produceren een bloedrode hars: hier komt de naam drakenbloedboom vandaan. De bladeren van de drakenplant zijn over het algemeen langwerpig en spits, vaak versierd met strepen of stippen in verschillende kleuren zoals geel, wit of roze.

Binnen blijven deze planten meestal van een beheersbaar formaat, maar met de juiste verzorging kunnen ze toch een indrukwekkende hoogte bereiken. Er zijn verschillende varianten van de dracaena verkrijgbaar. Zo zijn er dracaena’s met vertakte stam, losse stam (meestal 3 of 4 met bovenop de koppen) en multistam. 

Foto van drakenbloedboom met 3 losse stammen

Bij de laatste variant staan meerdere stammen van diverse lengtes tegen elkaar gebonden. Hierdoor groeit van boven tot onder blad en vallen de stammen na een tijd niet meer op.

Uiterlijke kenmerken

De dracaena-soorten variëren sterk in uiterlijk. Sommige, zoals dracaena marginata, hebben lange, smalle bladeren met een kenmerkende rode rand. Anderen, zoals dracaena lemon lime, hebben donkergroene bladeren van binnen en lichtgroene van buiten.

Hierdoor krijgt de lemon lime een extra fris tintje. De dracaena massangeana valt op met brede, lichtgroene bladeren omringd door een donkergroene rand. De dracaena compacta is bekend om zijn compacte groei en diepgroene bladeren.

De beste standplaats 

Het aanpassingsvermogen van dracaena aan verschillende licht- en vochtigheidsniveaus maakt de drakenplant bijzonder geschikt voor binnen. Sommige soorten (zoals de dracaena marginata) gedijen zelfs in schaduwrijke omstandigheden en gelden als makkelijke kamerplant voor in de schaduw. Andere soorten, zoals de dracaena india, verkiezen een iets zonnigere standplaats.

Dracaena verzorging

We zeiden het al: de verzorging van de dracaena is geen hogere wiskunde. Toch zijn er wel wat dingen om op te letten als je de drakenbloed-plant een plezier wilt doen:

Water geven

De drakenbloed plant is een plant die relatief weinig water nodig heeft, wat het een ideale keuze maakt voor beginners of mensen met een druk schema. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door te laten opdrogen. In de zomer kun je jouw dracaena eens per 2-3 weken water geven, terwijl in de winter eens per 4-6 weken voldoende is. 

Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, want een overschot kan leiden tot wortelrot, vooral als de plant in een koude en donkere omgeving staat. Controleer voor de zekerheid voor een gietbeurt eerst de potgrond met een vinger en geef alleen water als deze droog aanvoelt. 

Lichtbehoefte

Dracaena’s vereisen niet veel licht, wat ze uitstekend geschikt maakt voor plekken die verder van het raam verwijderd zijn. Ze hebben maximaal drie uur direct zonlicht per dag nodig.

Idealiter plaats je deze plant voor een raam op het noorden, of 2-3 meter voor een raam op het oosten of westen. Vermijd direct zonlicht, vooral tijdens de hete middaguren, om bladverbranding te voorkomen.

Temperatuur en luchtvochtigheid

De ideale temperatuur voor een dracaena ligt overdag rond de 16-24°C en ‘s nachts mag deze niet onder de 12°C dalen. Wat betreft de luchtvochtigheid: dracaena’s zijn niet veeleisend, maar een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid bevordert een gezonde groei. 

Dracaena lemon lime

Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door de bladeren af en toe te besproeien, vooral in droge wintermaanden. Dit helpt ook om de bladeren stofvrij te houden, wat de plant in staat stelt beter licht op te vangen en effectiever fotosynthese te verrichten. Bovendien vermindert een regelmatige sproeibeurt de kans op ongedierte.

Dracaena voeding

Als je een dracaena gaat kopen en deze in verse potgrond plaatst, kan de plant zo’n 8 weken vooruit met de voeding uit de potgrond. Daarna kun je de dracaena tijdens de lente- en zomermaanden (de groeiperiode) ondersteunen met extra voeding. Doe dit niet in de herfst en de winter. Dan is de drakenplant in rust en heeft-ie geen extra voeding nodig.

Dracaena snoeien

Je hoeft de dracaena niet per se te snoeien. Wel kun je met een regelmatige snoeibeurt de vorm van je plant beïnvloeden. Wil je dat je drakenbloedboom iets breder wordt? Dan kun je de koppen van de plant afknippen. Hij zal dan onder het afgeknipte stuk uitlopen.

Als je je dracaena liever wat smaller houdt, kun je de zijtakken wegsnoeien. Gebruik altijd scherpe, schone snoeischaren.

Verwijder ook meteen dode of beschadigde bladeren en takken. Eventueel kun je de stam terugsnoeien tot op de gewenste hoogte om een compactere vorm te krijgen.

Het snoeien van je dracaena is een mooi klusje voor in de winter. Op die manier kan de plant tijdens het groeiseizoen opnieuw uitlopen. 

Veelvoorkomende problemen aanpakken

Af en toe heeft de drakenbloedboom wat extra verzorging nodig. Bijvoorbeeld als de bladeren van je dracaena verkleuren. Hier zijn enkele tips voor het behandelen van veelvoorkomende problemen.

Heeft je dracaena bruine punten? Bruine of droge bladpunten kunnen worden veroorzaakt door te weinig vocht, te veel zon of te weinig voeding. Knip voorzichtig de bruine delen weg en pas je de verzorging van je dracaena aan.

Wat ook vaak voorkomt is dracaena met gele bladeren. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door te veel of te weinig water, een tekort aan voeding of te weinig licht. Verwijder de gele bladeren, pas je verzorgingsroutine aan en controleer de bodemvochtigheid.

Iemand knipt gele bladeren uit een drakenbloed-plant

Als de bladeren van je dracaena hangen, kan het zijn dat je te veel water geeft. Hier lees je meer over wat je kunt doen tegen hangende bladeren bij je plant.

Vallen de bladeren van je dracaena af? Overmatig bladverlies kan worden veroorzaakt door te weinig water, te veel zon of plotselinge temperatuurschommelingen. Zorg voor een stabiele omgeving.

Verder is de drakenplant een makkelijke plant die niet erg gevoelig is voor ongedierte. Als er dan toch al ongewenste gasten de kop opsteken, is er meestal sprake van luizen, zoals de wolluis of de dopluis. Hier vind je tips om ongedierte te herkennen en te bestrijden.

Als je Dracaena kale plekken ontwikkelt, komt dit meestal omdat-ie niet goed groeit. In dit geval kun je overwegen om de plant te stekken. Zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.

Dracaena stekken

Als je jouw dracaena wilt vermeerderen, is stekken een eenvoudige en effectieve methode. Volg deze stappen voor het stekken van je drakenbloedboom:

 1. Kies een gezonde, volgroeide stam of scheut voor je stek.
 2. Snijd de stek schuin af, ongeveer 10-15 cm onder een bladknop.
 3. Verwijder de onderste bladeren, zodat er een kaal stengeldeel overblijft.
 4. Dompel het stengeldeel onder in een bewortelingspoeder of -gel.
 5. Plaats de stek in een goed gedraineerde potgrond en houd deze vochtig.
 6. Zet de pot op een warme, lichte plek en houd de bodem vochtig tot de stek geworteld is.
 7. Na enkele weken tot maanden zul je nieuwe groei zien, wat aangeeft dat de stek heeft beworteld.

Met geduld en de juiste verzorging kweek je zo eenvoudig nieuwe dracaena planten.

Verpotten van de dracaena

Wanneer de dracena uit zijn pot lijkt te groeien of de wortels niet meer genoeg ruimte hebben, is het tijd om te verpotten. Dit is het beste te doen in de lente of direct na de aanschaf van de plant.

De lente is ideaal omdat de plant dan in zijn groeifase zit, wat helpt bij een sneller herstel van eventuele beschadigingen aan de wortels. 

Het is aan te raden om jouw dracaena eens per twee jaar te verpotten, of eerder als je merkt dat de pot te klein wordt. Een teken dat de plant een grotere pot nodig heeft, is wanneer de wortels door de drainagegaten beginnen te groeien of aan de oppervlakte van de grond zichtbaar zijn.

Bij het verpotten van planten kies je een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Verwijder voorzichtig de dracaena uit zijn oude pot, schud overtollige oude aarde weg en controleer de wortels op tekenen van rot of beschadiging. 

Plaats de plant vervolgens in het midden van de nieuwe pot en vul de rest van de pot met meer potgrond. Druk de aarde rondom de wortels licht aan om de plant te stabiliseren.

Geef na het verpotten de dracaena voldoende water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving. Dit bevordert ook de toegang van de wortels tot de voedingsstoffen in de nieuwe aarde.

Is de drakenbloedboom giftig?

Sommige dracaena soorten kunnen licht giftig zijn voor huisdieren en kleine kinderen. De bladeren en sap van de plant bevatten saponinen, die bij inname kunnen leiden tot irritatie en maag-darmproblemen.

Houd je drakenbloedboom daarom buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Als je toch bezorgd bent, kun je ervoor kiezen om een minder giftige cultivar te kiezen, zoals de dracaena fragrans.

Tijdens het knippen en snoeien van de dracaena kan er vocht of hars vrijkomen. Dit kan huidirritatie veroorzaken. Draag dus altijd handschoenen.

Veelgestelde vragen verzorging drakenplant

Hoe vaak moet je een dracaena water geven?

Geef de drakenbloedboom zomers eens per 2-3 weken water. In de winter is eens per 4-6 weken voldoende. Om je plant gezond te houden, is het belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door volledig te laten uitdrogen. Geef liever te weinig dan te veel water.

Waarom krijgt een dracena bruine bladeren?

Bruine punten aan de bladeren van je drakenplant kunnen ontstaan door tocht of overwatering. Zorg dat de plant niet op een tochtige plek staat en probeer minder water te geven om dit probleem aan te pakken.

Welke voeding voor dracaena?

Tijdens het groeiseizoen (vanaf maart) kun je extra voeding geven. Gebruik hiervoor een meststof voor bloeiende planten (hoewel de dracaena binnenshuis zelden bloeit, produceert de plant van nature wel bloemen).

Dracaena verzorgen, conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, is de dracaena verzorging ook voor mensen zonder groene vingers goed te doen. Met de juiste verzorging en aandacht geniet je jarenlang van de elegantie en magie van deze unieke plant.

Kun je bij het onderhouden van je kamerplanten of je tuin nog wel wat extra advies gebruiken? Kijk dan hier voor meer tips en advies of laat hieronder je vraag achter.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!