Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Onze Top 12 Diervriendelijke Planten
Planten verfraaien je huis, maar ze kunnen je huisdieren ziek maken of zelfs fataal worden. Als je een harige huisgenoot hebt, moet je ervoor zorgen dat het groen dat je binnenshuis houdt hen niet kan schaden. Hetzelfde geldt bij het kopen van nieuwe planten.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Kamerplanten voegen niet alleen schoonheid en levendigheid toe aan onze leefruimtes, maar bieden ook talrijke voordelen voor ons algemene welzijn. Als huisdiereigenaar is het echter essentieel om ervoor te zorgen dat de planten die we kiezen veilig zijn voor onze harige vrienden. Veel voorkomende kamerplanten kunnen namelijk giftig zijn voor katten en honden als ze worden ingeslikt, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Maar maak je geen zorgen! In deze gids ontdek je een diverse selectie van diervriendelijke planten die veilig zijn voor zowel katten als honden.
- Het belang van diervriendelijke planten In huis
- Bijkomende tip voor een veilige omgeving voor je huisdier
- Veelgestelde vragen over diervriendelijke planten
- Veiligheid voor alles met huisdieren
Het belang van diervriendelijke planten In huis
Katten en honden zijn van nature nieuwsgierige dieren, en het is dan ook normaal dat ze vaak snuffelen, knabbelen en zelfs kauwen op planten. Door hond- en katvriendelijke kamerplanten te selecteren die niet giftig zijn voor je huisdieren, kun je dus een veilige omgeving creëren waarin je huisdieren vrij kunnen rondlopen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke gevolgen.
1. Bostonvaren (Nephrolepis exaltata)
De Bostonvaren is een populaire keuze onder de diervriendelijke niet-giftige kamerplanten. Met zijn veerachtige, weelderige groene bladeren voegt deze plant bovendien een vleugje elegantie toe aan elke kamer. Bostonvarens gedijen verder goed met een hoge luchtvochtigheid, wat ze ideaal maakt voor badkamerramen of nabij luchtbevochtigers. Deze varens geven verder de voorkeur aan helder, indirect licht en constant vochtige grond. Vergeet daarom niet ze dagelijks te besproeien of plaats ze op een kiezelbak om aan hun vochtbehoefte te voldoen.
Verzorgingskaart
- Grond: Bostonvarens gedijen goed in goed doorlatende, rijke en licht zure grond. Een mengsel van veenmos, zand en gewone potgrond biedt een ideaal groeimedium.
- Licht: Deze varens geven de voorkeur aan helder, indirect licht. Ze doen het goed in de halfschaduw, wat ze geschikt maakt voor binnenruimtes met voldoende natuurlijk licht.
- Water: Houd de grond constant vochtig, maar vermijd wateroverlast. Het is anders gezegd cruciaal om te voorkomen dat de grond volledig uitdroogt, omdat dit de bladeren kan doen verwelken.
- Voeding: Bemest de Bostonvaren elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen, met een gebalanceerde vloeibare meststof verdund tot de helft van de sterkte.
2. Haworthia
Als je van de uitstraling van Aloë Vera houdt maar huisdieren hebt, is Haworthia een uitstekende alternatief. Deze katten- en hondvriendelijke planten lijken op Aloë Vera met hun puntige stekels. Haworthia’s zijn niet alleen diervriendelijke planten, het zijn ook vetplanten die minimaal onderhoud vereisen. Ze gedijen goed in helder, indirect licht en hebben maandelijks water nodig. Je zult Haworthia bovendien in verschillende maten en vormen vinden, waardoor je woonruimte een extra speciale touch krijgt.
Verzorgingskaart
- Grond: Haworthia’s gedijen goed in goed doorlatende, zandige grond. Een cactusmix of een combinatie van gewone potgrond en zand is ideaal voor deze vetplanten.
- Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en verdragen ook wel wat direct zonlicht.
- Water: Geef Haworthia’s spaarzaam water, zodat de grond bijna volledig kan opdrogen tussen de gietbeurten. Te veel water geven kan namelijk leiden tot wortelrot.
- Voeding: Bemest tijdens het groeiseizoen, meestal in de lente en zomer, elke 6 – 8 weken met een gebalanceerde, verdunde meststof.
3. Spinnenplant (Chlorophytum comosum)
De spinnenplant is een populaire katten- en hondvriendelijke plant. Hij is geliefd om zijn lange, gebogen bladeren met witte strepen. Het is een onderhoudsarme plant die verschillende lichtomstandigheden kan verdragen, wat hem geschikt maakt voor verschillende delen van je huis. Spinnenplanten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en matige watergift, meestal één keer per week tijdens het groeiseizoen.
Verzorgingskaart
- Grond: Spinnenplanten doen het goed in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van gewone potgrond en perliet biedt de nodige drainage voor een gezonde groei.
- Licht: Deze planten gedijen in helder, indirect licht, maar kunnen ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Ze zijn goed geschikt voor binnenruimtes met matig natuurlijk licht.
- Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig tijdens het groeiseizoen, laat de bovenste centimeter grond opdrogen tussen de gietbeurten. Vermijd overbewatering, anders kun je wortelrot krijgen.
- Voeding: Bemest de spinnenplant elke 2 – 3 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, verdunde meststof om de groei te ondersteunen.
4. Drakenklimop (Epipremnum aureum)
De drakenklimop is een leuke hangplant met hartvormige bladeren die kunnen slingeren of klimmen. Deze plant behoort tot de categorie van kamerplanten die veilig zijn voor katten en honden. De drakenklimop is bovendien relatief gemakkelijk te verzorgen. Zijn veelzijdigheid qua standplaats en zijn vermogen om de lucht te zuiveren maken hem tot een populaire keuze voor huisdiervriendelijke huishoudens.
Verzorgingskaart
- Grond: De drakenklimop gedijt prima in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van gewone potgrond en perliet of zand biedt het ideale groeimedium.
- Licht: Deze planten doen het goed in helder, indirect licht en verdragen ook wat direct zonlicht. Ze zijn geschikt voor binnenruimtes met verschillende lichtomstandigheden.
- Water: Laat de grond gedeeltelijk opdrogen tussen de gietbeurten en giet dan grondig. Het is belangrijk om wateroverlast te vermijden om de wortels gezond te houden.
- Voeding: Geef de drakenklimop elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen een gebalanceerde, verdunde meststof. Dit zal hem helpen om goed te groeien.
5. Goudrietpalm (Dypsis lutescens)
De goudrietpalm is een veilige en visueel aantrekkelijke plant. Met zijn veerachtige, gebogen bladeren voegt deze topper onder de diervriendelijke planten een tropisch tintje toe aan elke ruimte. Goudrietpalm doet het goed in helder licht en heeft regelmatig water nodig om zijn grond vochtig te houden. Deze palmen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook natuurlijke luchtreinigers.
Verzorgingskaart
- Grond: Goudrietpalm gedijt goed in goed doorlatende, vruchtbare grond. Een mengsel van gewone potgrond, veenmos en zand staat garant voor de nodige voedingsstoffen en drainage.
- Licht: Deze palmen geven de voorkeur aan helder, indirect licht en kunnen wat direct zonlicht verdragen. Ze zijn geschikt voor de meeste binnenruimtes, zolang ze genoeg licht krijgen.
- Water: Houd de grond constant vochtig tijdens het groeiseizoen, maar vermijd wateroverlast. Het is belangrijk om een goede balans te behouden, want zowel onder- als overbewatering kunnen de plant schaden.
- Voeding: Bemest de goudrietpalm elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, verdunde meststof.
6. Calathea
Calathea’s zijn een familie van kamerplanten die veilig zijn voor katten en honden. Bovendien komen ze in een breed scala aan opvallende patronen en kleuren. Deze planten staan bekend om hun levendige bladeren, die het interieur opvrolijken. Calathea’s geven de voorkeur aan indirect licht en constant vochtige grond. Houd er rekening mee dat deze planten gevoelig zijn voor direct zonlicht, dus plaats ze in een schaduwrijke plek om hun groei niet in het gedrang te brengen.
Verzorgingskaart
- Grond: Calathea-planten gedijen goed in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Een mengsel van veenmos potgrond met wat perliet voor extra drainage is ideaal.
- Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en zijn het beste geschikt voor plekken in de halfschaduw. Direct zonlicht kan hun levendige bladeren schade toebrengen.
- Water: Calathea-planten hebben constant vochtige grond nodig. Geef ze water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen.
- Voeding: Bemest Calathea’s elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, wateroplosbare meststof verdund tot de helft van de sterkte.
7. Vriendschapsplant (Pilea involucrata)
De vriendschapsplant, ook wel de Pilea genoemd, is een charmante kamerplant die veilig is voor katten en honden en fijne, ronde bladeren met textuurpatronen heeft. Dit buitenbeentje onder de diervriendelijke planten gedijt goed in helder, indirect licht en vereist regelmatig water om een licht vochtgehalte in de grond te behouden. Vriendschapsplanten zijn compact, waardoor ze geschikt zijn voor kleine ruimtes of als tafelaccenten.
Verzorgingskaart
- Grond: Vriendschapsplanten doen het goed in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van veenmos, perliet en een kleine hoeveelheid leemgrond is ideaal.
- Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht of gefilterde schaduw. Ze kunnen wat ochtendzon verdragen, maar direct zonlicht in de middag moet worden vermeden.
- Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig maar vermijd wateroverlast. Geef water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt en zorg ervoor dat overtollig water uit de pot kan weglopen.
- Voeding: Bemest vriendschapsplanten elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, vloeibare meststof die specifiek is ontwikkeld voor kamerplanten.
8. Bolletjesplant (Hypoestes phyllostachya)
De bolletjesplant is een prima keuze als je op zoek bent naar diervriendelijke planten. Bovendien kan hij als geen ander een vleugje kleur aan je binnenruimte toevoegen. Deze plant heeft gespikkelde bladeren in verschillende tinten, waaronder roze, wit en rood. Bolletjesplanten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en constant vochtige grond. Verder hebben ze een regelmatige snoei nodig om hun compacte vorm te behouden en een bossige groei te bevorderen.
Verzorgingskaart
- Grond: Bolletjesplanten gedijen goed in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van veenmos potgrond en perliet biedt het ideale groeimedium.
- Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en kunnen wat ochtendzon verdragen. Bescherm ze echter tegen direct zonlicht in de middag.
- Water: Houd de grond constant vochtig, maar vermijd wateroverlast. Geef water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt en zorg voor een goede drainage om problemen met wateroverlast te voorkomen.
- Voeding: Bemest bolletjesplanten elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, wateroplosbare meststof verdund tot de helft van de sterkte.
9. Oosterse wingerd (Parthenocissus tricuspidata)
Oosterse wingerd is een kamerplant die niet giftig is is voor katten en honden en zowel binnen als buiten kan worden gekweekt. Met zijn levendige groene bladeren die in de herfst fel rood worden, is deze plant een blikvanger in elk seizoen. Oosterse wingerd heeft helder, indirect licht en matige watergift nodig. Als klimplant kan hij worden getraind om op tralies te groeien of vanuit hangmanden te hangen.
Verzorgingskaart
- Grond: Wilde wingerd doet het goed in goed doorlatende, licht zure grond met een goede vruchtbaarheid. Een mengsel van leemgrond, veenmos en perliet creëert een optimaal groeimedium.
- Licht: Deze planten geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw. Ze kunnen verschillende lichtomstandigheden verdragen, maar gedijen het beste in volle zon of gefilterde schaduw.
- Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig, vooral tijdens het groeiseizoen. Zorg ook voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.
- Voeding: Bemest Oosterse wingerd in het vroege voorjaar met een gebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof om een gezonde groei gedurende het groeiseizoen te ondersteunen.
10. Bamboepalm (Chamaedorea seifrizii)
De bamboepalm is een populaire keuze onder de liefhebbers van diervriendelijke planten. Met zijn slanke, bamboe-achtige stelen en weelderige groene bladeren, voegt deze plant een tropische sfeer toe aan elke kamer. Deze palmen staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen, wat ze tot een verrijking maakt voor de omgeving bij jou thuis.
Verzorgingskaart
- Grond: Bamboepalmen gedijen goed in goed doorlatende, licht zure grond met een goede vochtretentie. Een mengsel van veenmos potgrond en perliet vormt een ideaal groeimedium.
- Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en zijn goed geschikt voor plaatsen in de halfschaduw. Ze kunnen dan ook omstandigheden met minder licht verdragen, maar groeien mogelijk langzamer.
- Water: Houd de grond constant vochtig, maar vermijd wateroverlast. Geef water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt maar zorg tegelijkertijd ook voor een goede drainage om problemen met wateroverlast te voorkomen.
- Voeding: Bemest bamboepalmen elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, vloeibare meststof die is ontworpen voor palmen.
11. Olifantspoot (Beaucarnea recurvata)
De Olifantspoot is echt een unieke plant. Hij heeft een bolvormige stam en lange, hangende bladeren. Deze palm staat bekend om zijn veerkracht en vermogen om in verschillende lichtomstandigheden te gedijen. Olifantspoten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en niet frequente watergift, omdat ze water opslaan in hun bolvormige basis.
Verzorgingskaart
- Grond: Olifantspoten gedijen goed in goed doorlatende, zandige grond. Een cactus- of vetplantpotmix met extra perliet voor drainage sluit het beste aan bij hun behoeften.
- Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en kunnen direct zonlicht verdragen. Ze zijn dus goed aangepast aan zonnige omstandigheden, maar kunnen ook gedijen in gebieden met halfschaduw.
- Water: Laat de grond tussen de gietbeurten uitdrogen om overbewatering te voorkomen. Geef daarom grondig maar niet vaak water, aangezien deze planten zijn aangepast aan droge omstandigheden.
- Voeding: Bemest olifantspoten spaarzaam, ongeveer elke 3 – 4 maanden tijdens het groeiseizoen, met een verdunde, gebalanceerde vloeibare meststof die is ontwikkeld voor vetplanten en cactussen.
12. Kaapse viooltje (Saintpaulia)
Ook Kaapse viooltjes zijn diervriendelijke planten. Ze hebben prachtige bloemen die veilig zijn voor katten en honden. Verder hebben ze fluweelachtige bladeren en fijne, trompetvormige bloemen in tinten paars, roze en wit. Omdat ze oorspronkelijk uit het Afrikaanse regenwoud komen, gedijen ze goed in indirect licht en geven ze de voorkeur aan constant vochtige grond. Goede zorg, inclusief regelmatig water geven en lichte bemesting, helpt het beste uit deze planten te halen.
Verzorgingskaart
- Grond: Kaapse viooltjes gedijen goed in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van veenmos, vermiculiet en perliet biedt een ideaal groeimedium voor deze fijne planten.
- Licht: Deze planten geven verder de voorkeur aan helder, indirect licht en zijn goed geschikt voor plekken in de halfschaduw. Direct zonlicht daarentegen kan hun bladeren doen verschroeien, dus dit moet je absoluut vermijden.
- Water: Geef Kaapse viooltjes water van onderaf om het loof droog te houden en voorkom dat er water op de bladeren komt om vlekken te voorkomen. Houd de grond bovendien gelijkmatig vochtig maar vermijd wateroverlast.
- Voeding: Bemest Kaapse viooltjes elke 2 – 4 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, wateroplosbare meststof.
Bijkomende tip voor een veilige omgeving voor je huisdier
Onthoud dat hoewel deze diervriendelijke planten als veilig voor katten en honden worden bestempeld, het altijd belangrijk is om te kijken hoe je huisdieren ermee omgaan. Sommige huisdieren kunnen nog steeds allergische reacties vertonen of gevoelig zijn voor bepaalde planten. Daarom is het erg belangrijk alert te blijven op eventuele reacties van je harige vrienden. Het creëren van een weelderige binnenoase met deze niet-giftige planten zal niet alleen het aanzicht van je huis verbeteren, het zal ook een veilige en verrijkende omgeving bieden voor je dierbare huisdieren.
Veelgestelde vragen over diervriendelijke planten
Als het gaat om huisdiervriendelijke planten voor badkamers, overweeg opties zoals de Boston-varen, spinnenplant, orchidee of de vriendschapsplant (pilea involucrata). Deze planten kunnen gedijen in de vochtige omgeving van een badkamer en zijn over het algemeen veilig voor huisdieren.
Ja, je kunt planten hebben als je een hond hebt. Het is echter cruciaal om niet-giftige planten voor honden te kiezen en ze te plaatsen op plekken die niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor je hond.
Enkele veelvoorkomende kamerplanten die niet veilig zijn voor katten zijn lelies, aloë vera, jadeplanten en Epipremnum aureum (pothos). Deze planten kunnen giftig zijn voor katten als ze worden ingenomen, wat mogelijk symptomen veroorzaakt zoals braken, diarree of lusteloosheid.
Veiligheid voor alles met huisdieren
Met kamerplanten die veilig zijn voor katten en honden in je huis, heb je een zorg minder. Als je op zoek bent naar meer informatie over huisdieren, ben je misschien geïnteresseerd in het ontdekken waarom honden gras eten of hoe je vlekken in je gazon veroorzaakt door hondenplas kunt verwijderen.
Heb je vragen of wil je meer tuinadvies? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!
Veel tuinier plezier!
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Read more
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Read more
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?