Waarom hondenplas zorgt voor geel gras… en wat je ertegen kunt doen

Wist je dat de urine van een hond gele plekken kan veroorzaken in het gras? De urine brandt het gras weg en het kan lang duren voordat de gele plekken weer groen zijn. Dit kan jouw mooi onderhouden gazon goed verpesten. Waarom is het plasje van jouw huisdier zo schadelijk voor het gras? En wat kun je eraan doen?

3 MIN 28 jul
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven 4 MIN 29 dec 4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Wist je dat de urine van een hond gele plekken kan veroorzaken in het gras? De urine brandt het gras weg en het kan lang duren voordat de gele plekken weer groen zijn. Dit kan jouw mooi onderhouden gazon goed verpesten. Waarom is het plasje van jouw huisdier zo schadelijk voor het gras? En wat kun je eraan doen?

De oorzaak

Hoe komt het nou dat gras geel kleurt nadat je viervoeter zijn behoefte heeft gedaan? De oorzaak is het stikstofgehalte in de urine van een hond, ook wel ureum genoemd. Stikstof ontstaat in het hondenlichaam door het opnemen en afbreken van eiwit en wordt via de urine weer afgevoerd. Het is vooral de hoeveelheid stikstof in de urine die voor narigheid zorgt. Die is in de ochtend op zijn hoogst, de urine is dan namelijk het meest geconcentreerd. Het maakt ook nog uit of je een mannetjes- of vrouwtjeshond hebt. Een reu plast vaak kleine beetjes op verschillende plekken maar het teefje leegt haar blaas in één keer op dezelfde plek. Vaak zorgt dit voor de gele plekken in het gras.

Donkergroene plekken in het gras

Kleurt het gras na één plasje al geel? Nee, het heeft meer nodig dan een klein beetje urine. Maar een grote hoeveelheid kan wel grotere gevolgen hebben. Eerst wordt het gebied rondom het plasje donkergroen. Je zult ook zien dat het gras daar sneller groeit dan op andere plekken. In het midden wordt het gras echter geel en zal het door blootstelling aan zonlicht doodgaan. Uiteindelijk blijft er een kale plek over met daaromheen een rand van groener gras.

Stikstofoverdaad

Gele plekken in het gras zijn vaak het gevolg van een minder goed onderhouden gazon. Behalve in dit geval. Juist als je je gazon goed bemest is je grasmat gevoeliger voor de gele plekken die ontstaan door ureum. In meststof zit namelijk de juiste hoeveelheid stikstof die jouw gazon nodig heeft. Een plasje van een huisdier kan dus net de druppel zijn die voor een teveel aan stikstof zorgt, waardoor het gras op die plek onder invloed van de zon verbrandt.

Wat kun je ertegen doen?

Wil je geen gele urineplekken in het gras, dan is de meest voor de hand liggende oplossing om je huisdier niet in de tuin te laten plassen. Valt dit een keer niet te vermijden en zie je de hond plassen, dan doe je er goed aan om de plek zo snel mogelijk met water af te spoelen. Wees niet karig, zet de sproeier er maar even goed op. De stikstof wordt op deze manier verdund en zal minder schade toebrengen.

Zie je de hond niet in actie maar ontstaan er na een bezoekje aan de tuin wel gele plekken? Ook dan doe je er goed aan om veel water toe te dienen. Het gras kan zich in sommige gevallen nog herstellen. Is het gras echt dood? Dan zit er niets anders op dan het stukje gras te renoveren.

Gazon renoveren

Valt de gele plek niet meer te herstellen? Graaf hem dan uit en vul het ontstane gat met nieuwe tuinaarde en nieuw graszaad. Geef het voldoende water en een beetje meststof, dan staat er over een paar weken weer gras.

Tip! Kies voor een grasmengsel met Engels raaigras en zwenkgras, deze kunnen het best tegen iets hogere gehaltes ureum.

Lees ook: Gazon herstellen (inclusief stappenplan)

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (87 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (26 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!