Tips & Advies
12 stappen om je tuin te verbeteren
5 MIN 10 mrt
Laatste update: 10 mrt 2023

12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen

Wil je jouw tuin in één maand omtoveren van grauw naar fantastisch? Met het juiste plan en wat hard werken is het absoluut mogelijk! Het enige wat je nodig hebt is de juiste begeleiding, en je kunt je tuin er in een mum van tijd prachtig en uitnodigend uit laten zien.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Wij hebben 12 eenvoudige stappen op een rijtje gezet waarmee je jouw tuin in slechts één maand een make-over kunt geven. Van eenvoudige tuintips tot creatieve ideeën, de stappen zijn ontworpen om je te helpen het meeste uit jouw tuin te halen en hem eruit te laten zien als een paradijs. Maak je dus klaar om te gaan plannen en je handen vuil te maken terwijl je je tuin in één maand transformeert!

Het maken van een actieplan

De eerste stap naar een mooie en uitnodigende tuin is het maken van een actieplan. Je moet weten wat je wilt doen en hoe je het wilt doen, vooral als je er maar een maand de tijd voor hebt. Begin met te bepalen wat je wilt bereiken. Wil je je richten op het opruimen van je bestaande planten of wil je helemaal opnieuw beginnen en alles vervangen? Misschien wil je wel beide doen! Schrijf je doelen en verwachtingen op, en zorg ervoor dat je een tijdlijn hebt vastgesteld.

Puin en onkruid opruimen

Dit is een snelle en gemakkelijke taak die je kunt doen om je tuin meteen te transformeren. Door het puin en onkruid in je tuin op te ruimen, krijg je tuin een frisse uitstraling en kun je in de toekomst gemakkelijker werken. Een goede manier om van het onkruid af te komen is door een zeil te gebruiken en er zout water of azijn op te gieten. Je kunt het onkruid dan weghalen of gewoon op het zeil laten liggen om af te sterven en te ontbinden. Zodra je jouw tuin hebt opgeruimd, kun je beginnen met het plannen van je bloemen-, planten- en looppadontwerp.

Maak een bloemen- en plantenplan

Nu je tuin opgeruimd en schoongemaakt is, is het tijd om een bloemen- en plantenplan te maken. Als je een bestaande tuin hebt, kun je ervoor kiezen je bestaande planten te vervangen of aan te vullen met nieuwe. Als je vanaf nul begint, kunt je kiezen voor een combinatie van eenjarige en vaste planten. Een jarigen zijn planten die maar één jaar meegaan, terwijl vaste planten langer meegaan en elk jaar terugkomen.

Planten en bloemen kiezen en kopen

Als je je bloemen- en plantenplan hebt gemaakt, kun je nu je nieuwe planten en bloemen gaan kopen. Afhankelijk van je budget en hoeveel planten je wilt kopen, kun je ervoor kiezen om ze bij een plaatselijke kwekerij of bij een online winkel te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen tuin aan te leggen door zaden te planten. Zorg ervoor dat je weet in welke tijd van het jaar de zaden in je omgeving moet planten, zodat je er het meeste uit kunt halen.

Looppaden bouwen

Als je eenmaal je planten en bloemen hebt gekozen en deze hebt verkregen, kun je overgaan tot het aanleggen van looppaden. Een looppad is een geweldige manier om een ingang naar je tuin te creëren en een pad voor gasten om langs te lopen. Je kunt ervoor kiezen om een pad vanuit het niets te bouwen of je kunt straatstenen of blokken gebruiken om je bestaande pad te vervangen. Als je een nieuw pad aanlegt, zorg er dan voor dat je de juiste afmetingen volgt, zodat het perfect past. Je kunt ook een pad aanleggen door struiken en bloemen te planten.

Installeer een druppelirrigatiesysteem

Als je tuin groot is, kun je overwegen een druppelbevloeiingssysteem te installeren, omdat je daarmee tijd en water bespaart. Dit systeem levert water rechtstreeks aan de wortels van je planten, en het is echt nuttig tijdens het droge seizoen of wanneer je meerdere planten water geeft. Een druppelirrigatiesysteem is gemakkelijk te installeren, en het is te vinden in de meeste bouwmarkten. Je kunt er ook voor kiezen je eigen irrigatiesysteem te maken door een geul te graven tussen je planten en je tuin.

Voeg mulch en aarde toe

Zodra je je planten en bloemen hebt gekocht, kun je mulch en aarde toevoegen om de planten te helpen groeien en bloeien. Mulch wordt gebruikt om het onkruid weg te houden en water en vocht vast te houden. Je kunt verschillende materialen gebruiken voor je mulch, zoals houtsnippers, schors of zelfs grind. Voor de grond kun je kiezen voor potgrond of tuinaarde. Als je een tuin vanaf nul begint, gebruik dan tuinaarde, omdat die al meststoffen en voedingsstoffen bevat.

Plant je bloemen en planten

Nu je de planten en bloemen hebt gekozen die je in je tuin wilt hebben en de mulch en grond hebt toegevoegd, is het tijd om ze te planten. Zorg ervoor dat je de juiste potten en bakken kiest voor je planten, en dat de potten gaten hebben voor de afvoer van het water. Volg de instructies op de verpakking of bij je plaatselijke kwekerij voor het beste resultaat. Je kunt het zelf doen of iemand inhuren om het voor je te doen.

Ontwerp en installeer buitenverlichting

Als je ervoor hebt gekozen om je tuin te transformeren door het te ontwerpen, kun je overwegen om buitenverlichting toe te voegen. Ze werken geweldig als decoratieve stukken, en ze helpen ook om je tuin te verlichten en er mooi uit te laten zien. Er zijn veel verschillende soorten verlichtingsarmaturen die je kunt toevoegen aan je tuin, zoals hangende lantaarns, lantaarns, spotlights, en nog veel meer. Afhankelijk van je budget en ontwerpplannen kun je kiezen welk type verlichting je wilt toevoegen.

Voeg buitenmeubilair en accessoires toe

Als je jouw tuin nog meer wilt transformeren, kun je buitenmeubilair en accessoires toevoegen, zoals kussens, kleden en dekens. Ze zijn geweldig wanneer je een feestje geeft of gewoon tijd doorbrengt met je familie. Kies de stijl en het ontwerp die bij je tuin en huisinrichting passen, zodat alles bij elkaar past.

Tuindecoratie kiezen

Als je jouw tuin eenmaal hebt ingericht met nieuwe bloemen, planten en meubilair, kun je kiezen voor tuindecoratie. Ze zijn geweldig om wat kleur in je tuin te brengen en zijn ideaal voor feesten en speciale gelegenheden zoals Halloween en Kerstmis. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten decoraties zoals beelden, fonteinen en nog veel meer.

Geniet van je nieuwe tuin!

Na het volgen van deze 12 stappen is je tuin in slechts één maand getransformeerd van grauw naar fantastisch. Je kunt het hele jaar door genieten van je mooie en uitnodigende tuin en je gasten verrassen met hoe geweldig het eruitziet. Je tuin is een geweldige plek om te ontspannen na een lange werkdag en bij te praten met vrienden.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!