10 redenen waarom je gras niet groeit

Je wilt zo graag een mooi en vol gazon, maar je gras groeit niet. Of amper. Hoe kan dit nou? In deze blog vertel ik je de 10 redenen waarom je grasmat niet groeit. Zit jouw oorzaak ertussen?

4 MIN 12 aug
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april 4 MIN 09 apr 5 tips voor het starten van je eigen moestuin

Je wilt zo graag een mooi en vol gazon, maar je gras groeit niet. Of amper. Hoe kan dit nou? In deze blog vertel ik je de 10 redenen waarom je grasmat niet groeit. Zit jouw oorzaak ertussen?

Je zaait op het verkeerde moment

Wil je een nieuwe grasmat aanleggen, dan zijn er 3 elementen die moeten kloppen: bodemtemperatuur, bodemcontact en vocht. De bodemtemperatuur moet 10°C zijn wil het graszaad kiemen. Bij een lagere temperatuur komt het gewoon niet uit. In de zomer zaaien is ook geen goed plan, want dan is de bodem te droog. Het voorjaar of najaar is dé tijd om te zaaien. Helemaal omdat je dan minder hoeft te sproeien omdat het voldoende regent. De bodemtemperatuur is overigens niet hetzelfde als luchttemperatuur. Als de bodem 10°C is, is de lucht 18-20°C.

Het gezaaide graszaad heeft geen contact met de bodem gemaakt

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het gezaaide graszaad geen wortel heeft kunnen schieten:

  • De ondergrond is niet bewerkt (omgespit of geverticuteerd), waardoor het graszaad op een viltlaag terecht is gekomen en/of niet voldoende zuurstof heeft gekregen.
  • Het graszaad is na het zaaien niet lichtjes aangeharkt waardoor het op de grond heeft gelegen en niet ín de grond.
  • Het graszaad heeft te veel water gekregen en is weggespoeld.
  • Vogels zijn ermee aan de haal gegaan.
  • Etc.

Je gazon ligt in de schaduw

Om te groeien heeft gras licht nodig. Krijgt jouw gazon op een zonnige dag minder dan 4 uur zonlicht te zien, dan heet dit een schaduwgazon. De meeste grassoorten kunnen hier niet tegen en door het gebrek aan licht zal de groei achterblijven. Een gazon gelegen in de schaduw heeft andere behoeften dan een ‘normaal’ gazon. Wat die behoeften zijn, lees je hier.

Het gras is te droog

Net als dat wij water nodig hebben om in leven te blijven, heeft gras dit ook. Nu hebben we hier over het algemeen genomen aan regen geen gebrek, maar in droge periodes moet je de natuur een handje helpen. Sproei liever 1 à 2 keer in de week heel veel dan elke dag een klein beetje. Hoe veel water je moet geven, lees je hieronder.

sproeischema

De wortels krijgen niet voldoende zuurstof

Het is niet alleen een vereiste voor een nieuw ingezaaid gazon, maar ook voor een bestaand gazon: de wortels van je grasmat hebben lucht nodig. Er zijn verschillende redenen te noemen waarom de bodem niet voldoende lucht krijgt: er ligt dood organisch materiaal op het gras, er groeit mos of onkruid of de grasmat is dichtgeslagen door intensieve betreding. Je brengt zuurstof terug in de bodem door het gras te beluchten of verticuteren.

Je gazon heeft mest nodig

De andere bouwblokken zijn al aan bod gekomen: water, licht en zuurstof. Er ontbreekt er nog een: voeding. Als de grasplant geen toegang heeft tot voedingsstoffen, zal deze niet groeien. Bemest de bodem daarom minimaal 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Bemest minstens 1 van deze keren met een organische meststof. Op die manier stimuleer je het bodemleven.

Je gazon krijgt de verkeerde bemesting

Je gazon heeft in verschillende periodes verschillende behoeftes. Hiervoor zijn dan ook verschillende meststoffen gecreëerd. Zo bevat een voorjaarsmeststof bijvoorbeeld wat meer stikstof waardoor het gras een groeispurt krijgt. In het najaar wil je het gazon juist minder stikstof geven omdat dit niet nodig is als het gazon de winter in gaat. Probeer te letten op wat je grasmat wanneer nodig heeft.

Je maait niet vaak genoeg

Ik hoor je denken: ik wil langer gras, dan ga ik toch niet maaien? Toch wel! Om te kunnen groeien, is het nodig om het gras met enige regelmaat te maaien. Hierdoor creëer je een volle en dichte grasmat. Een bijkomend voordeel: je maait ook het onkruid weg.

Plagen, schimmels en onkruid in het gazon

Plagen en schimmels kunnen de oorzaak zijn dat je gras (op sommige plekken) niet meer groeit. Neem emelten en engerlingen. Deze larven van de langpootmug en kever doen zich maar wat graag tegoed aan (de wortels van) jouw gras. Ook gazonziekten kunnen flink wat roet in het eten gooien. En wat denk je van onkruid? Deze taaie rakkers pikken alle voedingsstoffen en vocht in om zelf te kunnen groeien en je grasplantjes berooid achter te laten.

Je bent te ongeduldig

Een net ingezaaid grasperk heeft even nodig om te kiemen. Misschien verwacht je wel dat als je gras zaait, je met een week een groene grasmat hebt. Dat is helaas niet zo. Ja, er bestaan wel snelkiemende grassoorten, maar dit graszaad leeft over het algemeen maar kort. Het graszaad dat het snelst kiemt is Italiaans raaigras. Deze grassoort komt al met 6 dagen op. Engels raaigras kiemt ook vrij snel, met 7 tot 14 dagen zie je het groen al verschijnen. Roodzwenk duurt alweer iets langer, zo’n 14 tot 21 dagen. Veldbeemdgras spant de kroon met bijna 30 dagen. Je moet er dus even geduld voor hebben, maar veldbeemd is zo’n sterk ras, die wil je wel in je grasmengsel hebben.

Dat waren ze, 10 redenen waarom gras niet groeit. Heb jij alle tips al uitgeprobeerd maar wil het gras nog steeds niet groeien? Stuur dan een mailtje naar hello@moowy.be, we denken graag met je mee voor een oplossing.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (88 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (30 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (165 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!