De perfecte tuin op het zuiden

Ligt je tuin op het zuiden, maar weet je niet goed hoe je deze moet gebruiken? Geen zorgen! Hier leer je hoe je je tuin optimaal kan benutten en verzorgen, welke planten er ideaal zijn voor en hoe je je gazon in top conditie houdt.

10 MIN 17 nov
Laatste update: 11 dec 2023
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Een tuin die op het zuiden ligt, ontvangt het grootste deel van de dag direct zonlicht. Dit heeft een niet te onderschatten invloed op de plantengroei en het gebruik van de tuin. 

Hier zijn enkele belangrijke aspecten:

 • Zonlicht in overvloed: Dit is de ideale situatie voor planten die veel zon nodig hebben, zoals bloemen, groenten en kruiden.
 • Warmteminnende planten: Omdat de temperaturen in een tuin op het zuiden doorgaans hoger zijn dan in andere delen van de tuin, kunnen warmteminnende planten zoals tomaten, paprika en lavendel bijzonder goed gedijen.
 • Gezellige buitenruimtes: De oriëntatie op het zuiden maakt het mogelijk om gezellige zithoekjes en terrassen te creëren waar je het hele jaar door van de zon kan genieten. Dit maakt je tuin een ideale plek voor ontspanning en gezelligheid.
kleurrijk tuinmeubilair

De Tuindokter:

Over het algemeen biedt een tuin op het zuiden veel mogelijkheden om het maximale uit je tuin te halen. Je kan een overvloed aan planten kweken en zo een toevluchtsoord creëren waar je helemaal tot rust kan komen.

Bepaal de locatie

Het bepalen van de zuidoriëntatie in je tuin is belangrijk om te weten waar de zon het meeste schijnt en hoe je je tuin het beste kan inrichten. Hier zijn enkele manieren om de zuidoriëntatie van je tuin te bepalen:

 • Je kan de zuidoriëntatie van je tuin bepalen door de hele dag de baan van de zon te observeren. Let op waar de zon ‘s ochtends opkomt en ‘s avonds ondergaat. De plaats waar de zon het hoogst aan de hemel staat is het zuiden.
 • Ook met een eenvoudig kompas kan je de oriëntatie van je tuin bepalen. Ga in het midden van je tuin staan en houd het kompas horizontaal. De richting waarnaar de naald wijst, is het noorden, de tegenovergestelde richting is het zuiden.
 • De eenvoudigste manier is echter om online tools en smartphone apps te gebruiken. Vul je locatie in en met het geïntegreerde kompas kan je erachter komen of je een tuin op het zuiden hebt.

De Tuindokter:

Als je nog steeds niet zeker bent of als het erg belangrijk is om de exacte oriëntatie voor bouwprojecten of beplantingen te bepalen, kan je ook professionele hulp in de vorm van een landschapsarchitect of een landmeter overwegen.

Uren zonneschijn in een tuin op het zuiden

Wanneer je zon hebt in een tuin op het zuiden, is vooral ‘s middags, wanneer de zon het hoogst staat. Hoeveel uren zonneschijn je krijgt is afhankelijk van je locatie, de tijd van het jaar en de klimatologische omstandigheden.

In Nederland krijgt een tuin op zuiden gemiddeld zo’n 1.800 tot 2.000 zonuren per jaar.

Afhankelijk van de tijd van het jaar worden deze uren ongeveer gemiddeld als volgt verdeeld:

 • Lente: 5 tot 7 uur per dag
 • Zomer: 8 tot 12 uur per dag
 • Herfst: 4 tot 6 uur per dag
 • Winter: 2 tot 4 uur per dag
zithoekjes in een tuin op het zuiden

De voordelen van een tuin op het zuiden

Een tuin op het zuiden biedt tal van voordelen die het tuinieren en het gebruik van de buitenruimte bijzonder aangenaam maken. We lichten hier de belangrijkste uit.

Het grootste voordeel van een tuin op het zuiden is natuurlijk de enorme hoeveelheid zonlicht. De langdurige blootstelling aan zonlicht maakt de groei van een breed scala aan planten mogelijk, waaronder bloeiende struiken, groenten en kruiden. Zonminnende planten die veel licht nodig hebben, gedijen bijzonder goed in een tuin op het zuiden. Denk hierbij aan veel fruitbomen, tomaten, paprika’s, rozen en lavendel.

De Tuindokter:

In een tuin op het zuiden kan je het hele jaar door tuinieren. Hierdoor is het mogelijk om wintergroenten te kweken en vorstgevoelige planten te laten overwinteren.

Door het intensere zonlicht is een tuin op het zuiden vaak warmer dan andere delen van de tuin. Dankzij het overvloedige zonlicht is een tuin op het zuiden daarom ook ideaal voor het creëren van gezellige zitjes en terrassen. Ideaal om te ontspannen, buiten te eten en te keuvelen met vrienden en familie.

Een tuin kan ook helpen energie te besparen. In de winter kan zonlicht beter het huis binnendringen en de verwarmingskosten verlagen. 

De nadelen van een tuin op het zuiden

Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan een tuin op het zuiden, zijn er ook enkele potentiële nadelen waarmee je rekening dient te houden:

Een tuin op het zuiden kan in de zomer erg warm worden, waardoor sommige planten en mensen er zich ongemakkelijk in kunnen voelen. Verder kunnen oververhitting en droogte bepaalde planten onder druk zetten en kan het nodig zijn om oplossingen te bedenken die de aanwezigheid van schaduw en waterbronnen vereist.

En dat brengt ons bij het volgende punt: door het intense zonlicht kan een tuin op het zuiden meer water nodig dan andere tuinen. Dit kan leiden tot hogere waterrekeningen en onvoorziene milieueffecten als water schaars is.

De Tuindokter:

De overvloedige zon kan ervoor zorgen dat planten sneller groeien en vaker onderhoud nodig hebben. Dit kan meer tijd en werk vergen.

Sommige planten, vooral schaduwminnende soorten, doen het niet goed in een tuin op het zuiden. Dit kan de verscheidenheid aan planten in je tuin beperken.

Om de warmte en intensiteit van de zon te reguleren heb je parasols of pergola’s nodig die schaduw bieden. Dit vergt extra planning en investeringen. De oplopende hitte kan bovendien ook leiden tot hogere kosten om het binnen in huis koel te houden.

De perfecte planten voor een tuin op het zuiden

Een tuin op het zuiden biedt perfecte omstandigheden voor zonminnende planten die profiteren van overvloedig zonlicht en warmte. Hier zijn enkele planten die het goed doen in zo’n tuin:

 • Rozen zijn populaire bloeiende heesters die prachtig gedijen in een tuin op het zuiden. Ze hebben veel zonlicht nodig om overvloedig bloemen te produceren.
 • Lavendel is een geurige, onderhoudsvriendelijke plant die het goed doet in een zonnige tuin. Lavendel trekt niet alleen bijen en vlinders aan, maar verspreidt ook een aangename geur.
 • Salie is een hittetolerante vaste plant die weinig water nodig heeft en het goed doet in een tuin op het zuiden. Salie is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.
 • Zonnebloemen zijn opzichtige, zonneminnende bloemen die goed groeien in een zuidelijke tuin.
 • Tomatenplanten en peperplanten zoals paprika en hete chilipepers houden van de zon en gedijen bijzonder goed in een tuin op het zuiden. Je kan verschillende soorten tomaten kweken om een overvloed aan fruit te oogsten.
 • Veel kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano en basilicum groeien makkelijk in een zonnige tuin. Ze zijn niet alleen nuttig voor keukengebruik, maar ook decoratief.
 • Citrusbomen zoals sinaasappels, citroenen en limoenen hebben veel zonlicht nodig om vrucht te dragen. Een tuin op het zuiden biedt de beste omstandigheden voor hun groei.
 • Warmte- en zonminnende vetplanten, zoals agaves, echeveria’s en cactussen, doen het goed in een zuidelijke tuin en hebben weinig water nodig.

Gazon in een zuidelijke tuin: ja of nee?

De beslissing of je een tuin op het zuiden wil voor je gazon hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke voorkeuren en het doel van je tuin. Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissing:

Voordelen van een gazon in de tuin op het zuiden

 • Esthetiek: Een gazon kan een nette en groene setting voor je tuin vormen, prefect voor recreatieve doeleinden en picknicks.
 • Speelruimte: Als je kinderen hebt of graag buiten speelt, biedt een ruim grastapijt voldoende ruimte voor allerlei soorten spellen en activiteiten.
 • Afkoeling: Een gazon kan helpen de omgevingstemperatuur te verlagen, omdat gras minder warmte vasthoudt dan harde oppervlakken zoals beton of straatstenen.
 • Veelzijdigheid: Een gazon kan dienen als basis voor terrasmeubilair, grillplekken en andere voorzieningen.

Nadelen van een gazon in de tuin op het zuiden

 • Onderhoud: Gazons vereisen regelmatig onderhoud, inclusief maaien, water geven en bemesten indien nodig. In een warme zuidelijke tuin kan water geven een uitdaging zijn.
 • Waterverbruik: Gazons hebben over het algemeen meer water nodig dan veel andere planten. In een tuin op het zuiden waar de zonnestraling hoog is, kan dit leiden tot een verhoogde waterconsumptie.
 • Blootstelling aan de zon: Gazons in een tuin op het zuiden kunnen last hebben van intense blootstelling aan de zon en hebben mogelijk meer schaduw nodig om niet uit te drogen en kapot te gaan.
 • Beperkte diversiteit: Het creëren van een groot gazon kan de ruimte beperken voor andere plantensoorten die mogelijk beter aangepast zijn aan zonnige omstandigheden.

Als je ervoor kiest om een gazon in een zuidelijke tuin aan te leggen, is het belangrijk om de juiste grassoorten te kiezen die hitte- en zontolerant zijn. Ons schaduwgraszaad is daarbij ideaal. Bovendien is ook efficiënte irrigatie en onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat het gazon gezond blijft.

Onderhoudstips voor je tuin op het zuiden

Het onderhoud van een tuin op het zuiden vraagt bijzondere aandacht vanwege het intense zonlicht en de hitte. Maar maak je geen zorgen, met een goede planning heb je alles onder controle.

 • Regelmatig water geven is cruciaal, omdat een tuin op het zuiden vaker uitdroogt. Gebruik een efficiënte irrigatiemethode, zoals druppelirrigatie of sproeisystemen, om ervoor te zorgen dat je planten voldoende water krijgen. Let op de behoeften van verschillende planten, omdat sommige minder water nodig hebben dan andere.
 • Mulch helpt je het bodemvocht vast te houden waar je het nodig hebt. Het vermindert ook de onkruidgroei. Gebruik organische mulchsoorten zoals schorsmulch of compost om de grond te beschermen.
 • Regelmatige bemesting is ook belangrijk! Voeg organische mest toe om de vruchtbaarheid van je grond te stimuleren en voer bodemtesten uit om ervoor te zorgen dat de pH en het gehalte aan voedingsstoffen binnen het optimale bereik liggen.
 • Kies planten die hitte- en zontolerant zijn om de verzorging gemakkelijker te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan o.a. vetplanten, agaves, yuccaplanten, lavendel en andere hittetolerante variëteiten.
 • Controleer je tuin op tekenen van ongedierte en gebruik indien nodig biologische of chemische middelen om ongedierte te bestrijden. Ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en wittevlieg kunnen heel wat problemen opleveren in warme klimaten.
 • Snoei planten en struiken regelmatig om een gezonde groei en een goede luchtcirculatie te bevorderen. Dit helpt ook om schaduw te creëren en de wortels zo tegen overmatige hitte te beschermen.
 • Zorg indien nodig voor schermen, parasols en schaduw om het terras en de planten te beschermen tijdens de heetste uren van de dag.
 • In een tuin op het zuiden kunnen de bodemtemperaturen extreem worden. Gebruik bodembedekkers of planten rond bomen en struiken om de temperatuur van de wortels te reguleren.

Veelgestelde vragen over een tuin op het zuiden

Hoeveel zon heb je met een tuin op het zuidoosten?

Een tuin op het zuidoosten ontvangt overvloedige ochtendzon en gedeeltelijke middagzon, wat ideaal is voor diverse planten. Geniet van een levendige tuin met bloemen en groenten die floreren in het heldere licht en de warmte.

Welke planten in zonnige voortuin?

Voor een zonnige voortuin op het zuiden zijn planten als lavendel, zonnehoed en sedum perfect. Deze soorten gedijen in het zonnige klimaat en voegen kleur en vitaliteit toe aan je voortuin.

Is een tuin op het zuidwesten gunstig?

Ja, een tuin op het zuidwesten is zeer gunstig. Met overvloedige middag- en avondzon creëert het de perfecte omgeving voor warmteminnende planten zoals rozen, hortensia’s en kruiden. Verfraai je buitenruimte met deze bloeiende variëteiten.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf: 16,99
Top
Top Gazon kalk 4.4 (39 beoordelingen) Maakt de bodem minder zuur | Bevordert de opname van voedingsstoffen | Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling Vanaf: 12,99
Top
Top Snelwerkende gazonmeststof 4.7 (125 beoordelingen) Geef je gazon een boost | Geniet van een groener gazon in slechts drie dagen | Tot 4 keer minder meststof nodig dan bij andere fabrikanten Vanaf: 14,99

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!