Tips voor een koelere tuin: tegels eruit, planten erin!

Wist je dat het in betegelde tuinen tot wel zeven(!) graden warmer wordt dan bij hun beplante buren? Dit komt omdat tegels zonlicht niet doorlaten, maar reflecteren. Bekijk hier de tips voor een koelere tuin.

2 MIN 11 jun
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Het klimaat verandert. Onze zomers kennen steeds langere periodes van hitte en droogte, vergezeld van extreme hoosbuien. Betegelde tuinen houden warmte langer vast en kunnen de grote hoeveelheden water niet kwijt. Wat kun je hieraan doen? Simpel! Bereid je tuin alvast voor op de zomer door enkele tegels in je tuin te vervangen door planten. Zo ga je schade aan je gezondheid en je tuin tegen.

Hoe groener, hoe koeler

Wist je dat het in betegelde tuinen tot wel zeven(!) graden warmer wordt dan bij hun beplante buren? Dit komt omdat tegels zonlicht niet doorlaten, maar reflecteren. De warmte blijft dus aanwezig in jouw leefomgeving. Door (enkele) tegels uit je tuin te halen, voorzie je jezelf dus van verkoeling. Dit is niet alleen prettig in een hete zomer, maar ook nog eens beter voor de gezondheid. Maar er zijn meer voordelen.

Waarom tegels uit de tuin?

Als je tuin bestraat is, dan staat je terras bij een hevige hoosbui in no-time blank. Je herkent het vast wel: plassen blijven staan, de riolering kan het vele water niet aan en raakt overbelast. Planten gaan wateroverlast tegen. Met een gazon of beplanting kun je het water namelijk een bepaalde kant op sturen – de grond in – en wordt het opgenomen in de bodem.

Goed voor de biodiversiteit

Als laatste is het hebben van planten in je tuin ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Je geeft insecten, vogels, egels en andere dieren een plekje om zich te voeden en terug te trekken, wat een positieve bijdrage levert aan het bodemleven. Lees ook mijn 8 tips voor een vogelvriendelijke tuin.

Hoe haal je tegels uit je tuin?

Voor een speels effect kun je op verschillende plekken één tegel verwijderen. Zo behoud je nog voldoende ruimte voor een terras. Hoe verwijder je een tegel die omringd wordt door andere tegels, zonder de omliggende tegels te beschadigen? Het is belangrijk dat je ruimte om de tegel creëert. Dit doe je met behulp van een onkruidschraper. Pak vervolgens een schep en plaats deze onder de tegel om deze los te wrikken.

Tip: in plaats van een schep kun je ook twee (oude) schroevendraaiers gebruiken. Wip de tegel omhoog, gebruik een van de schroevendraaiers als stut en verwijder de tegel van zijn plek. Pas wel op je vingers!

Maak een opstaand randje door een paar tegels verticaal terug te plaatsen, zo blijft de resterende bestrating op zijn plek. Vul de ruimte op met tuinaarde, zet de plant in de grond en druk de grond rondom de plant stevig aan. Houd de grond vochtig door te bewateren.

Wat plant je?

Wat komt er in de plaats van de tegels? Wat je maar wilt. Wil je de biodiversiteit verhogen? Plant dan insectvriendelijke planten. Er bestaan diverse mengsels die bijvoorbeeld bijen of vlinders aantrekken. Of ga je voor een plant die weinig onderhoud vergt? Kies dan voor een herfstanemoon, ooievaarsbek, aster of (kruip)vlambloem. Om onkruid tegen te gaan kun je een mulchlaag aanbrengen, zo hoeft tuinieren helemaal niet veel tijd te kosten.

Tegel eruit, gazon erin

Besluit je alle tegels te verwijderen en wil je een compleet nieuwe invulling voor je tuin? Dan kun je ook overwegen een gazon aan te leggen.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf:  16,99
Top
Top Larvex voorkom & herstel van engerlingen & emelten 4.5 (8 beoordelingen) Beschermt tegen stress, insecten en ziekten | Verhoogt de weerstand van je gazon | Voorkomt schade door engerlingen en emelten  23,99
Mierenlokdoos 4.3 (3 beoordelingen) Binnen 1-3 weken van ongewenste mieren af | Geschikt voor binnen en buiten  | Bevat een natuurlijke insecticide  9,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!