Tips & Advies
Door sterroetdauw veroorzaakte zwarte vlekken op rozenblad
9 MIN 10 dec
Laatste update: 13 dec 2023

Sterroetdauw Voorkomen en Behandelen: Een Uitgebreide Gids

Sterroetdauw is een schimmelziekte die rozen aantast. Het gedijt goed bij koel, vochtig weer. Lees hoe je rozen-ziekte voorkomt en behandelt!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99

Rozen zijn betoverend. Geliefd om hun schoonheid en geur, fleuren ze iedere tuin op. Maar ze zijn vatbaar voor verschillende ziekten. De meest voorkomende (en de meest zorgwekkende) is sterroetdauw.

Deze veelvoorkomende rozen-ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel diplocarpon rosae en kan rozenplanten aanzienlijk verzwakken en hun algehele gezondheid en schoonheid verminderen. Sterroetdauw gooit dus roet in het eten als het op je rozen aankomt.

In deze uitgebreide gids onderzoeken we de oorzaken en symptomen van deze stervormige zwarte vlekken op rozen en kijken we naar effectieve preventie- en behandelmethoden. Ook krijg je tips waarmee je de gezondheid en levensduur van je rozen kunt verbeteren.

Wat is sterroetdauw?

Sterroetdauw wordt ook wel de rozen-ziekte, bladvlekkenziekte of blackspot genoemd. Het is een schimmelziekte die rozenstruiken aantast. De naam blackspot (Engels voor zwarte vlek) verwijst naar de manier waarop deze schimmelziekte zich op je rozen manifesteert: namelijk als zwarte vlekken op het rozenblad. Als de aangetaste bladeren niet worden behandeld, worden ze geel en vallen ze af.

Deze lelijke zwarte vlekken kunnen ook samensmelten en zich verspreiden, waardoor uiteindelijk de hele plant zijn bladeren verliest.

De bladvlekkenziekte op rozen kan ook jonge stokken en bloemen infecteren, wat leidt tot verdere schade en een vermindering van de bloemproductie.

Hoe ontstaat sterroetdauw op rozen?

Sterroetdauw ontstaat tussen de herfst en de winter, wanneer schimmelsporen groeien in bergen gevallen bladeren en geïnfecteerde takken.

Vervolgens verspreiden de wind en de regen de volwassen sporen op het blad van je rozen. Dit is het moment waarop je onregelmatige (bruin-)zwarte vlekken op de bladeren en jonge stengels van je rozenplant opmerkt, wat uiteindelijk tot bladverlies leidt.

Doodt sterroetdauw een rozenplant?

De bladvlekkenziekte zal je rozen de eerste twee jaar niet doden. De infectie kan je rozen, indien je sterroetdauw niet behandelt, wel vatbaarder maken voor andere ziekten.

Symptomen van sterroetdauw

De symptomen van de rozen-ziekte zijn gemakkelijk herkenbaar:

  • Fase 1: Ronde zwarte vlekken – deze vlekken met rafelige of gevederde randen zijn vaak omgeven door een gele ring.
  • Fase 2: Verspreiding – naarmate de ziekte vordert, worden de vlekken groter en uiteindelijk samengevoegd, waardoor de aangetaste bladeren geel worden en voortijdig vallen.
  • Fase 3: Ontbladering – in ernstige gevallen kan de hele plant zijn bladeren verliezen.
De Tuindokter:
Een minder vaak voorkomend symptoom van sterroetdauw is de aanwezigheid van donkerpaarse of zwarte ‘blaren’ op de stokken en rode vlekken op de bloemen.

Oorzaken van sterroetdauw

De bladvlekkenziekte bij rozen wordt veroorzaakt door schimmelsporen die gedijen in koele, vochtige omstandigheden. Deze worden voornamelijk verspreid door opspattend water uit wind en regen of door handmatig water geven.

De schimmel overwintert op geïnfecteerde gevallen bladeren en stengels, wachtend op gunstige omstandigheden om in de lente te ontkiemen.

In dit stadium hebben de sporen ongeveer zeven uur lang voortdurende vochtigheid nodig om te ontkiemen en nieuw weefsel te infecteren.

Zodra de sporen vruchtlichamen hebben ontwikkeld (acervuli genaamd) produceren ze meer sporen die de ziekte verspreiden naar voorheen gezonde plantendelen.

Preventie en controle

Dat voorkomen beter is dan genezen, geldt zeker ook voor de rozen-ziekte. Sterroetdauw voorkomen, is namelijk de meest effectieve manier om de ziekte onder controle te houden.

Verminder het risico op ziekten door de juiste tuiniertechnieken toe te passen en ongunstige omstandigheden voor de schimmel te creëren. Zo doe je dat:

Ideale groeiomstandigheden

Het creëren van ideale groeiomstandigheden voor je rozen is essentieel om zwarte vlekken op het rozenblad te voorkomen en sterroetdauw proactief te bestrijden.

Kies een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. De meeste rozenvariëteiten gedijen de hele dag in de volle zon, waardoor het vocht van de bladeren opdroogt en de ontwikkeling van zwarte vlekken wordt voorkomen.

Vergeet niet om je rozen regelmatig water te geven; wekelijks water geven is nodig om je planten gehydrateerd te houden. Zorg er wel voor dat de bladeren niet nat worden!

Goede luchtcirculatie

Alle schimmelinfecties gedijen goed in overvolle bloembedden. Een goede luchtcirculatie rond en door je rozenplanten is dan ook van cruciaal belang om sterroetdauw te voorkomen.

Iemand snoeit een rozenstruik met snoeischaar

Zorg er dus voor dat je de rozen niet te dicht bij andere planten plant, omdat ‘overbevolking’ de luchtstroom kan belemmeren.

Als je rozenstruik erg dicht wordt en dit verhindert dat de lucht circuleert, snoei hem dan om ruimtes tussen de stokken vrij te maken. Door voor een goede luchtcirculatie te zorgen, maak je het moeilijker voor sterroetdauw om zich te verspreiden.

Weet je niet zeker hoe je je rozen het beste kunt snoeien? Geen zorgen: bekijk onze deskundige gids voor het snoeien van rozen voor meer informatie.

Juiste bewateringstechnieken

Vergeet niet dat sterroetdauw zich via water verspreidt, dus zorg ervoor dat je de bladeren niet nat maakt als je je rozen water geeft.

Je hebt helaas geen controle over de regen, maar vermijd het gebruik van bovengrondse sproeiers die het gebladerte nat maken.

Richt het water in plaats daarvan rechtstreeks op de grond, waardoor de bladnatheid wordt geminimaliseerd. Dit verslechtert de omstandigheden voor sterroetdauw, waardoor de verspreiding en ontwikkeling van de infectie wordt verminderd.

Snoeien en opruimen

Snoeien speelt een cruciale rol bij het voorkomen en beheersen van de rozen-ziekte. Snijd dus terug en verwijder alle geïnfecteerde bladeren zodra je ze opmerkt.

Idealiter voer je elk najaar een grondige tuinschoonmaak uit, waarbij je gevallen bladeren en plantenresten verwijdert en weggooit.

Hierdoor wordt het overwinteren van sporen voorkomen, waardoor de kans op herbesmetting in het voorjaar kleiner wordt.

Desinfecteer je snoeischaren met een bleekmiddeloplossing van 10 procent alcohol tussen de sneden door om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

De Tuindokter:
Snoei je rozen zo vaak mogelijk bij droog weer. Dit helpt de verspreiding van zwarte vlekken te voorkomen.

Mulchen

Breng een flinke laag mulch aan rond de basis van de plant om de verspreiding van de bladvlekkenziekte bij rozen te helpen voorkomen.

Mulch fungeert als een barrière en voorkomt dat grond op de plant spat. Als er schimmelsporen in de aarde aanwezig zijn, kan mulch voorkomen dat de sterroetdauw zich naar de rozen verspreidt.

Let op:

Vermijd het toevoegen van rottend hout aan je mulch, omdat dit een vochtige omgeving kan creëren die bevorderlijk is voor andere schimmelziekten. Gebruik altijd goed verteerde compost.

Sterroetdauw behandelen

Als je rozen besmet raken met de bladvlekkenziekte, zijn er diverse behandelingsopties om sterroetdauw te behandelen.

Hoewel het een uitdaging is om de sterroetdauw te bestrijden als deze zich eenmaal manifesteert, kunnen deze behandelingen de ernst van de infectie verminderen en verdere verspreiding voorkomen:

Commerciële fungiciden

Er zijn verschillende commerciële fungiciden beschikbaar voor de behandeling van zwarte vlekken op rozen. Deze fungiciden (dit is een moeilijk woord voor chemische bestrijdingsmiddelen om schimmels te beheersen) bevatten actieve ingrediënten zoals tebuconazol, trifloxystrobin of triticonazol. Ze zijn verkrijgbaar in poedervorm of gemengd met water en worden op de aangetaste planten gespoten.

Iemand besproeit rozen met fungiciden

Bordeauxmix, een fungicide dat kopersulfaat en gehydrateerde kalk bevat, is een andere populaire optie, die je ook als preventieve behandeling in het voorjaar kunt gebruiken voordat de planten uitlopen.

De Tuindokter:
Volg altijd zorgvuldig de instructies die bij het fungicide zijn geleverd en gebruik het alleen zoals voorgeschreven.

Organische remedies

Als je de voorkeur geeft aan biologische of zelfgemaakte behandelingen, zijn er verschillende manieren om sterroetdauw natuurlijk te bestrijden.

Zuiveringszoutspray is een populaire keuze, omdat het de verspreiding van sterroetdauw helpt voorkomen en enige bescherming biedt tegen een andere veelvoorkomende schimmelinfectie: echte meeldauw. Zo maak je het:

  • Voeg 1 theelepel zuiveringszout toe aan een liter warm water en voeg maximaal 1 theelepel vloeibare zeep toe .
  • Spuit het mengsel op de bladeren en zorg voor volledige dekking.

Azijn is een ander organisch middel dat effectief kan zijn om sterroetdauw te behandelen:

  • Voeg 1 eetlepel witte gedistilleerde azijn toe aan een kopje water , zuiveringszout , afwasmiddel en plantaardige olie .
  • Spuit dit mengsel op de rozenbladeren en breng het elke week (of om de 10 dagen) opnieuw aan, vooral na regen.

Ook melk en waterstofperoxide zouden volgens sommigen succes hebben bij het bestrijden van sterroetdauwn. Ons advies is om vooral eerst te proberen om sterroetdauw natuurlijk te bestrijden. Naar chemische middelen grijpen kan altijd nog. 

Er zijn ook kant-en-klare biologische schimmelspray’s verkrijgbaar, zoals de bio bladschimmelspray van MOOWY. Zo heb je het gemak van een gebruiksklaar middel, zonder chemische toevoegingen.

Geef sterroetdauw geen kans
Geef sterroetdauw geen kans
Bio bladschimmel spray
  • Werkt zowel preventief als herstellend
  • Toegestaan in de biologische landbouw
  • Gebruiksklaar, biologisch schimmelbestrijdingsmiddel

Ziekteresistente rozen

Er zijn rozen verkrijgbaar die minder vatbaar zijn voor ziekten. Dit worden ziekteresistente rozen genoemd. Overweeg ziekteresistente rozenvariëteiten te planten om het risico op sterroetdauw en andere schimmelziekten te minimaliseren.

Bepaalde rozen zijn van nature beter bestand tegen sterroetdauw dan andere soorten.

Floribunda rozen, struikrozen en klimrozen bijvoorbeeld zijn over het algemeen resistenter, terwijl hybride theeroosjes en miniatuurrozen gevoeliger zijn.

Ook de rosa rugosa en rozen uit de Canadian Explorer-serie, zoals ‘John Cabot’ en ‘William Baffin’, staan ​​bekend om hun resistentie tegen zwarte vlekken.

Als je bij het selecteren van rozen voor je tuin variëteiten kiest die als ziekteresistent zijn bestempeld, is de kans op een ​​gezonde en veerkrachtige rozenstruik groter.

Sterroetdauw herkennen en bestrijden, conclusie

Sterroetdauw is een veelvoorkomende rozen-ziekte die op lange termijn je rozen velt. Het is het beste om sterroetdauw te voorkomen. Een goede luchtcirculatie en het drooghouden van het rozenblad dragen hier aan bij. Als je rozen eenmaal zijn besmet, is sterroetdauw (door de zwarte vlekken op het rozenblad) eenvoudig te herkennen. 

Als je de zwarte vlekken hebt ontdekt, is het zaak om de schimmelziekte zo snel mogelijk (natuurlijk of chemisch) te bestrijden. Kies bij voorkeur voor resistente soorten om zorgeloos van al die rozenpracht te genieten! 

Veelgestelde vragen over sterroetdauw

Hoe behandel je sterroetdauw op rozen?

Sterroetdauw is een schimmelinfectie die onregelmatige donkere vlekken op het rozenblad veroorzaakt, vaak omgeven door een dunne gele cirkel. Handel snel wanneer je het probleem opmerkt om te voorkomen dat het zich verspreidt. Snoei geïnfecteerde takken af ​​en breng een chemisch of natuurlijk bestrijdingsmiddel aan.

Hoe ernstig is sterroetdauw op rozen?

Sterroetdauw is de meest voorkomende rozenziekte, veroorzaakt door een schimmel die zwarte vlekken op het rozenblad veroorzaakt. Uiteindelijk worden bladeren geel en kunnen ze afvallen. Ook kan deze rozenziekte de ontwikkeling van nieuwe bloemen tegengaan.

Is sterroetdauw schadelijk voor mensen?

De schimmel die op rozen zwarte vlekken veroorzaakt, is niet schadelijk voor de mens, maar brengt wel veel schade toe aan je rozen. We raden aan om in het vroege voorjaar elke week een fungicide of een huismiddeltje, zoals verdund zuiveringszout, te spuiten om de bladvlekkenziekte te voorkomen

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Op voorraad
12,99
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!