Tips & Advies
ritnaalden
7 MIN 11 sep
Laatste update: 19 sep 2024

Ritnaalden Herkennen En Natuurlijk Bestrijden

Ritnaalden kunnen een ware nachtmerrie zijn voor je moestuin. Deze kleine, oranje-bruine larven van kniptorren houden zich ongemerkt op in de bodem en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan bij verschillende gewassen. Het herkennen en bestrijden van ritnaalden is van groot belang om je moestuin te beveiligen tegen dit vervelend ongedierte.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over ritnaalden. We gaan dieper in op hun levenscyclus en hoe je een plaag kunt herkennen. Ook bespreken we welke gewassen het meest vatbaar zijn voor ritnaalden en hoe de schade eruitziet. Daarnaast krijg je een overzicht van effectieve natuurlijke bestrijdingsmethoden en preventieve maatregelen. Met deze kennis kan je ritnaalden in je tuin of moestuin beter aanpakken en schade voorkomen.

Table of contents:
Show all
  • Wat zijn ritnaalden?
  • Herkennen van een ritnaaldenplaag
  • Gevoelige gewassen
  • Ritnaalden natuurlijk bestrijden
  • Ritnaalden voorkomen
  • Veelgestelde vragen over ritnaalden
  • Creëer een gezonde omgeving voor je moestuin

Wat zijn ritnaalden?

Ritnaalden, ook wel koperwormen genoemd, zijn de larven van de kniptor. Deze bodeminsecten behoren tot de keverfamilie van de Elateridae. Ze leven ondergronds en voeden zich met de wortels en ondergrondse delen van diverse planten. In onze contreien zijn er ongeveer zeventig inheemse kniptorsoorten, waarvan er slechts drie schadelijk zijn voor de land- en tuinbouw: Agriotes lineatus, Agriotes obscurus en Agriotes sputator.

De levenscyclus van ritnaalden

Ondanks het feit dat hij zo klein is, heeft de ritnaald best een lange levenscyclus. Deze duurt namelijk gemiddeld 4 tot 5 jaar. In mei en juni legt de volwassen kniptor 150 tot 200 eitjes in vochtige grond, met een voorkeur voor grasland en klaver. Daarna komen 25 tot 60 dagen later de larven uit. De larven leven 3 tot 4 jaar in de bodem en vervellen regelmatig. In de zomer van het laatste jaar ten slotte verpoppen ze zich, waarna in de lente nieuwe kevers tevoorschijn komen.

Uiterlijke kenmerken van ritnaalden

Ritnaalden zijn geelbruine tot koperkleurige larven van 1 tot 25 millimeter lang, afhankelijk van waar ze zich in hun levenscyclus bevinden. Ze hebben verder een slank, langwerpig en hard lichaam met een cilindrische of licht afgeplatte vorm. Hun kop is afgeplat met korte monddelen. Een opvallend kenmerk is het kegelvormige, spitse uiteinde met twee donkere vlekjes.

De Tuindokter:
Een ritnaald lijkt op een meelworm, maar onderscheidt zich door een afbuigend uitsteeksel (schijnpoot) op het laatste segment van zijn lijf. Zo kan je ritnaalden dus makkelijk herkennen en onderscheiden van andere bodeminsecten.

Soorten ritnaalden

Hoewel er vele soorten ritnaalden bestaan, zijn in onze streken vormen de eerder genoemde Agriotes-soorten een gevaar voor de land- en tuinbouw. Deze soorten veroorzaken de meeste schade aan gewassen zoals aardappelen, bieten, granen, maïs, uien en diverse groenten.

Herkennen van een ritnaaldenplaag

Het herkennen van een ritnaaldenplaag is cruciaal om tijdig actie te ondernemen en schade aan je moestuin te beperken. Ritnaalden zijn vooral actief in het voor- en najaar, wanneer ze naar de bovenste bodemlaag komen om zich te voeden. Ze hebben daarnaast een voorkeur voor vochtige en warme bodems, die hun activiteit stimuleren.

Bovengrondse symptomen

Een duidelijk teken van ritnaalden is het plotseling verwelken van jonge planten in het voorjaar. Als je een rij plantjes ziet verwelken, is het dus een goed idee om enkele uit te graven en te controleren op ritnaalden. Bij zaailingen van maïs, witloof en biet kan je dan weer vaak een doorboring zien ter hoogte van de stengelbasis. Deze schade kan leiden tot het vervormen en afsterven van de jonge planten.

verwelkte jonge plant

Ondergrondse sporen

In het najaar richten ze vooral schade aan aan knol- en wortelgewassen. Ritnaalden boren in aardappelen, wortelen en bieten gangen met een doorsnede van ongeveer drie millimeter. Deze gangen bevatten dan uitwerpselen van de larven, en krijgen na verloop van tijd een donkerbruine kleur. Het spreekt voor zich dat dit zowel de oogst als de kwaliteit van de gewassen ernstig in gevaar kan brengen.

De Tuindokter:
Bij aardappelen is de schade pas zichtbaar bij het rooien. Hoe langer de aardappelen in de grond blijven, hoe groter de schade kan worden. Zelfs een klein aantal ritnaalden kan al leiden tot een aantasting in de knollen.

Gevoelige gewassen

Ritnaalden hebben een voorkeur voor bepaalde gewassen en kunnen aanzienlijke schade veroorzaken. Het is dan ook super belangrijk om te weten welke planten het meest vatbaar zijn en hoe je de schade kan herkennen.

Meest aangetaste groenten

Ritnaalden richten vooral schade aan bij knol- en wortelgewassen. De meest gevoelige gewassen zijn:

  • Aardappelen
  • Wortelen
  • Bieten
  • Uien
  • Witloof
  • Maïs
  • Sla
  • Kool
door ritnaalden beschadigde wortel

Daarnaast kunnen ze ook gras, klaver en andere groenten aantasten. De schade is vaak het grootst op percelen die net zijn omgevormd tot moestuinen, vooral als er voorheen weiland of veel onkruid stond.

Ritnaalden natuurlijk bestrijden

Gebruik van aaltjes

Om ritnaalden op een biologische manier te bestrijden, kun je aaltjes inzetten. Deze microscopisch kleine organismen dringen de larven van de kniptor binnen en vergiftigen ze bacterieel.

Voor een effectieve behandeling moet je de aaltjes uitgieten op vochtige grond bij een bodemtemperatuur van minimaal 12°C. Meng de aaltjes met water volgens de gebruiksaanwijzing en verspreid ze vervolgens met een gieter gelijkmatig in je moestuin. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag of in de avond. Begin met de bestrijding aan het begin van het groeiseizoen en herhaal de behandeling in het najaar voor een langdurig effect.

Vallen en lokgewassen

Je kan de aanwezigheid van koperwormen ook onder controle houden met behulp van vallen. Graaf potten in gevuld met een mengsel van vezels en graan, dat 24 uur in water is geweekt. Na 14 dagen kan je de pot legen op een stuk plastic en de ritnaalden tellen.

Natuurlijke vijanden

Ritnaalden hebben verschillende natuurlijke vijanden, waaronder spitsmuizen, padden, mollen, egels, loopkevers en vogels. Je kan kippen ook tijdelijk vrij laten rondlopen in je moestuin. Maak de grond eerst los met een woelvork, zodat de kippen gemakkelijk de ritnaalden kunnen oppikken. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om de ritnaalden populatie te verminderen.

kippen op zoek naar wormen en insecten

Ritnaalden voorkomen

Gewasrotatie

Om ritnaalden te voorkomen, is het belangrijk om je gewasrotatie zorgvuldig te plannen. Vermijd het telen van schadegevoelige gewassen direct nadat de grond als meerjarig grasland of graszaad gebruikt is. Pas in plaats daarvan een andere volgorde toe bij het roteren van gewassen. Door vroeg waardplanten onder te werken en dit te combineren met intensieve grondbewerking, kan je ook de populatie ritnaalden beperken.

Bodemgezondheid verbeteren

Een gezonde bodem is van essentieel belang om ritnaalden te voorkomen. Overweeg het gebruik van een biologische bodemverbeteraar om sterke, gezonde gewassen te kweken die beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Houd je moestuinplanten het hele jaar door in topconditie door ze extra voedingsstoffen te geven met een organische moestuinmest.

MOOWY’s bio moestuin mest
MOOWY’s bio moestuin mest
Bio moestuin mest
  • 100% organisch u0026amp; plantaardig
  • Eenvoudig te mengen met het gietwater
  • Met handige doseerdop
  • Ideaal voor (vrucht)groenten en (klein)fruit

De koperworm, vooral in zijn vroege levensstadia, is gevoelig voor uitdroging. Je kan ze tot op zekere hoogte bestrijden door minder groenbemesters te telen en de bovengrond te laten uitdrogen door herhaalde grondbewerkingen, met name na de oogst van vroeg geoogste gewassen.

Als je in voorgaande jaren last hebt gehad van ritnaalden, is het verstandig om preventief aaltjes in de bodem uit te zetten. Deze microscopisch kleine organismen kunnen helpen een nieuwe plaag te voorkomen. Voor het beste resultaat moet je de aaltjes gebruiken bij een bodemtemperatuur van minimaal 12°C en op vochtige grond.

Door deze preventieve maatregelen toe te passen, verklein je de kans op een ritnaaldenplaag en creëer je een gezondere omgeving voor je gewassen.

Veelgestelde vragen over ritnaalden

Hoe zien ritnaalden eruit?

Ritnaalden zijn dunne, geelbruine larven van de kniptor, meestal 2 tot 3 cm lang. Ze hebben een hard lichaam en bewegen zich traag door de bodem. Ze worden vaak gevonden in vochtige grond rondom wortels van planten.

Welke schade geven ritnaalden?

Ritnaalden voeden zich met de wortels van planten, wat kan leiden tot verwelking, groeistilstand en zelfs de dood van planten. Vooral jonge zaailingen en knolgewassen zoals aardappelen zijn gevoelig voor de schade die ritnaalden veroorzaken.

Wat te doen tegen ritnaalden?

Gebruik natuurlijke vijanden zoals aaltjes, pas gewasrotatie toe en verbeter de bodemstructuur. Vermijd te natte grond en zet vallen in om de populatie te verminderen. Regelmatig wieden en het losmaken van de bodem helpen ook om ritnaalden te bestrijden.

Creëer een gezonde omgeving voor je moestuin

Bescherm je gewassen actief tegen ritnaalden door hun levenscyclus te begrijpen en natuurlijke bestrijdingsmethoden in te zetten, zoals aaltjes en vallen. Voorkom een plaag door gewasrotatie, gezond bodembeheer en slimme preventiemaatregelen, en vrijwaar je moestuin zo van de overlast en de schade die dit vervelende ongedierte met zich meebrengt!

Zoals je misschien al weet, schuilt er niet alleen allerlei vraatzuchtig ongedierte ondergronds in je moestuin, maar ook in je gazon. Denk bijvoorbeeld aan engerlingen en emelten, die je gazon helemaal om zeep kunnen helpen. Onthoud dat ook hier voorkomen altijd beter is dan genezen. Hanteer dus een proactieve aanpak waardoor je ze geen kans geeft om de opbrengst van je moestuin in gevaar te brengen.

Kun je nog wat meer advies gebruiken? Kijk dan hier voor meer tips en tuinadvies of stel je vraag hieronder.



Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Op voorraad
12,99
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!