Tips & Advies
pluktuin
7 MIN 31 dec
Laatste update: 10 jan 2024

Je Eigen Pluktuin Aanleggen: Een Complete Gids

Zelf bloemen zaaien en oogsten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een eigen pluktuin aanleggen? Met deze stappen creëer ook jij met gemak een pluktuin.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Bespaar geld op snijbloemen door zelf bloemen te kweken in een pluktuin die je huis vult met geurige bloemen. Ontdek hoe je van A tot Z een pluktuin met bloemen aanlegt en onderhoudt.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Waarom kiezen voor een pluktuin?
  • Je pluktuin opstarten
  • Bloemen selecteren voor je pluktuin
  • Je pluktuin onderhouden
  • Tips voor het schikken van snijbloemen
  • Kweek je eigen pluktuin

Pluktuinen met bloemen bieden een unieke mogelijkheid om binnenshuis van de schoonheid van je tuin te genieten. Het achterliggende idee is dat je bloemen kweekt om ze daarna te plukken en te schikken. Hierdoor ontstaat een overvloedig aanbod van verse en kleurrijke bloemen waarmee je je huis het hele jaar door kan opfleuren. 

Een pluktuin aanleggen vereist echter een zorgvuldige planning en een doordachte selectie van planten. Deze uitgebreide gids helpt je bij het plannen van je zelfpluktuin en biedt een overvloed aan inspiratie voor bloemen in je boeketten.

Waarom kiezen voor een pluktuin?

lobelia's

Natuurlijk kan je in de meeste tuinen probleemloos bloemen kweken, maar pluktuinen bieden heel wat bijkomende voordelen.

Verse bloemen of kant-en-klare boeketten kunnen erg duur zijn. Door je eigen bloemen in een pluktuin te kweken bespaar je dus een aanzienlijke hoeveelheid geld, vooral als je graag verse bloemen op je aanrecht of eettafel hebt staan. 

Of misschien heb je een klein bedrijf dat wel wat extra aantrekkingskracht van verse bloemen kan gebruiken als decor.

Zelf controle behouden

Een belangrijk voordeel van het kweken van je eigen snijbloemen is dat je het gebruik van onnodige chemicaliën kan vermijden die vaak in commerciële kwekerijen worden gebruikt. Net zoals wanneer je eigen voedsel verbouwt, weet je bij het kweken van je eigen bloemen precies wat er in de grond en op de plant gaat voordat je ze in huis haalt.

Bovendien kunnen zelfpluktuinen superverse bloemen opleveren die in de handel vaak niet te verkrijgen zijn. Dus als je graag zeldzame variëteiten hebt, is de enige gegarandeerde manier om ze in huis te kunnen halen ze zelf kweken in een pluktuin.

Je pluktuin opstarten

de grond voorbereiden voor je pluktuin

De eerste stap bij het maken van je eigen pluktuin is een duidelijk zicht krijgen op de kweekomstandigheden en de beschikbare ruimte. Identificeer dus om te beginnen het microklimaat van je tuin: zijn er warme, hete, koele en koude gebieden?

De meeste bloemen geven de voorkeur aan een gematigd warm/koel klimaat, maar sommige soorten gedijen goed in de hitte en andere kunnen dan weer zelfs wat vorst verdragen.

Het kiezen van de juiste locatie voor je pluktuin

De locatie van je pluktuin speelt een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van je bloemen. Ideaal gezien zou de geselecteerde locatie voldoende zonlicht moeten krijgen, aangezien de meeste snijbloemen gedijen in de volle zon. 

Verder moet de grond goed gedraineerd zijn om wateroverlast te voorkomen, want teveel water kan heel wat bloemsoorten schade toebrengen. 

Voeg compost, tuinbouwzand en bladgrond toe om de drainage van je bodem te verbeteren. Als de gekozen locatie gevoelig is voor wateroverlast, overweeg dan om verhoogde bedden te bouwen of grote containers te gebruiken.

De grond in je pluktuin voorbereiden

onkruid verwijderen

Nadat je de ideale locatie hebt gekozen, bereid je de grond voor door eventueel onkruid en stenen te verwijderen. Maak de grond daarna los en voeg wat compost en een langzaam vrijkomende meststof voor bloemen toe. 

Een gezonde grond is onontbeerlijk voor een pluktuin, dus je kan best eerst een bodemtest uitvoeren voordat je begint te planten. Zo ben je zeker dat het voedingsgehalte en de pH-waarde van de bodem goed is. 

Ontdek in ons expertartikel hoe je kan bepalen welk bodemtype je hebt en waarom je grond verbeteren soms nodig is.

De Tuindokter:
Als de grond te zuur is, voeg dan wat tuinkalk toe. Maar onthoud: sommige bloeiende planten, zoals rododendrons, houden van zure grond, dus probeer het grondtype aan te passen aan de planten van jouw keuze.

Je bloembedden plannen

Ga vervolgens verder met de planning voor je bloembedden of locaties voor het planten. Denk op voorhand na over de vraag of je je bloemen in rijen, trossen of verspreid door je tuin wil laten groeien. 

Je kan ook overwegen om ze in potten of grote containers te kweken. Vergeet niet dat de meeste bloemen minimaal 6 tot 8 uur zonlicht nodig hebben, samen met een rijke, goed doorlatende grond en bescherming tegen wind en regen.

Bloemen selecteren voor je pluktuin

Nu de locatie en de grond zijn voorbereid, is het tijd om de bloemen te kiezen die je wil laten groeien en te beslissen hoe je ze wil gebruiken. 

Je kan bijvoorbeeld bloemen kiezen met een lange houdbaarheid voor arrangementen, stuifmeelvrije bloemen vanwege allergieën of bloemen die geschikt zijn om te drogen voor bloemstukken.

Bloemen groeperen

prachtig boeket

Om prachtige en gevarieerde boeketten te creëren, kan je overwegen om binnen je arrangement planten te kweken die verschillende doeleinden dienen. 

Over het algemeen zijn snijbloemen en bladeren in vijf hoofdgroepen te verdelen: 

  • Focusbloemen
  • Stekelige bloemen
  • Ronde bloemen
  • Vullers
  • Bloemen die textuur geven en zorgen voor lucht en ruimte in een boeket 

Hier is een gids voor enkele veel voorkomende bloemen die je in elk seizoen makkelijk in je pluktuin kan kweken.

Lentebloemen

  • Focusbloemen: Tulpen, Narcissen, Anemonen, Boterbloemen
  • Stekelige bloemen: Leeuwebekken, Violier, Ridderspoor
  • Ronde bloemen: Klaprozen, Helleborus
  • Vullers: Goudscherm, Lamsoor
  • Textuur: Korenbloem

Zomerbloemen

  • Focusbloemen: Lelies, Zinnia’s, Zonnebloemen
  • Stekelige bloemen: Hanenkam, Salie, Monarda
  • Ronde bloemen: Rudbeckia, Duizendblad, Goudsbloemen
  • Vullers: Amarant, Basilicum, Munt, Oregano, Tuinkers
  • Textuur: Gomphrena

Herfstbloemen

  • Focusbloemen: Chrysanten, Zinnia’s, Zonnebloemen
  • Stekelige bloemen: Hanenkam, Salie
  • Ronde bloemen: Rudbeckia, Strobloem, Goudsbloemen
  • Vullers: Amarant, Basilicum, Zomeralsem, Eucalyptus
  • Textuur: Melde

Je pluktuin onderhouden

Na het planten van je bloemen wachten je nog verschillende taken om de gezondheid en productiviteit van je pluktuin op peil te houden. 

De belangrijkste taak bestaat erin regelmatig water te geven, omdat planten in een pluktuin die te weinig water krijgen minder en kleinere bloemen produceren. 

Breng mulch aan rond de basis van de planten om bodemvocht vast te houden, de groei van onkruid te verminderen en de grond warm te houden.

Groei stimuleren

Sommige bloemen, zoals Zinnia’s en Hanenkam, hebben baat bij knijpen. 

Bij het knijpen wordt de groeiende punt van jonge planten verwijderd om de vertakking te bevorderen, waardoor je langere stelen voor boeketten krijgt.

Bloemen oogsten

Een juiste manier van bloemen oogsten verlengt het vaasleven van snijbloemen.

Hier zijn enkele tips voor langdurige bloei: 

  1. Oogst in de ochtend of avond – vermijd de hitte van de dag.
  2. Snij de bloemstelen schuin af om het oppervlak voor de wateropname te vergroten.
  3. Verwijder al het gebladerte dat onder water zou liggen. 
  4. Plaats je bloemen onmiddellijk in een emmer koud water en laat ze een paar uur rusten voordat je ze gaat schikken.

Geniet je graag van bloemen in je tuin, maar is een pluktuin je allemaal wat te veel moeite? Kies dan misschien liever voor een meer onderhoudsvriendelijke bloemenweide. Ontdek wat wilde bloemen zijn en hoe je ze kan herkennen in onze uitgebreide gids.

Tips voor het schikken van snijbloemen

bloemen selecteren voor een boeket

Hier zijn enkele tips waar je rekening mee moet houden bij het schikken van je snijbloemen:

  1. Vul eerst je vaas met koel, vers water en voeg vervolgens wat bloemenvoeding toe.
  2. Schik daarna de bloemen in een bosje in je hand of direct in de vaas.
  3. Ververs tot slot het vaaswater dagelijks en verwijder alle bloemen die over hun bloei heen zijn.
  4. Als een bloem verwelkt lijkt te zijn, dompel je de stengel enkele ogenblikken in kokend water en zet je hem vervolgens terug in koud water. Dit zou de bloem opnieuw moeten opfleuren.

Kweek je eigen pluktuin

Het aanleggen van een pluktuin opent een wereld aan mogelijkheden voor het creëren van prachtige boeketten bij je thuis. Het vereist enige planning en zorg, maar het resultaat is het zeker waard.  En met de juiste selectie bloemen kan je genieten van frisse, levendige bloemen die schoonheid en charme toevoegen aan je binnenruimte. 

Meer van onze tuintips lezen? Je vindt ze hier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
14,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!