Tips & Advies
wilde bloemen
8 MIN 29 nov
Laatste update: 11 dec 2023

Wilde Bloemen Herkennen: Een Uitgebreide Gids

Ontdek de wilde bloemen met onze beginners gids: hoe herken je wilde bloemen, wanneer ze bloeien en waar je ze kunt vinden?

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

We hebben prachtige landschappen met grote open ruimtes in de Lage Landen, waar duizenden aantrekkelijke soorten wilde bloemen voorkomen. Deze bloemen, verspreid over het platteland, weilanden en bosgebieden, voegen levendigheid toe aan onze leefruimte en dragen bij aan het in stand houden van het ecosysteem. 

Veldbloemen en weidebloemen zijn doorgaans robuust en zelfvoorzienend en groeien probleemloos zonder menselijke tussenkomst. Reden te meer dus waarom ze een uitstekende keuze vormen voor een natuurlijk ogende tuin. 

Dus als je je buitenruimte wil verfraaien met vaste planten die jaar na jaar terugkeren, lees dan verder!

Wat zijn wilde bloemen?

inheemse wilde bloemen

Inheemse wilde bloemen zijn soorten bloemen die van nature in de Lage Landen voorkomen, zonder menselijke tussenkomst. Deze wilde bloemen hebben zich door de eeuwen heen aangepast om te gedijen in het lokale klimaat en de lokale omgeving. En ze zijn samen met de inheemse fauna geëvolueerd en hebben in de loop der tijd onderscheidende kenmerken ontwikkeld die specifieke bestuivers aantrekken.

Hun grillige namen, zoals sleutelbloem, klaproos, akkerwinde en egelboterbloem, weerspiegelen hun diepgewortelde aanwezigheid in de Nederlandse folklore en cultuur. 

Ondanks hun belang ervaren inheemse wilde bloemen echter een achteruitgang als gevolg van veranderingen in landbouwmethoden en landontwikkeling.

De charme en het belang van wilde bloemen

Wilde bloemen, die vaak met hun levendige tinten weiden en bosgebieden opfleuren, zijn meer dan alleen een charmant schouwspel. Ze spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van het ecosysteem en het ondersteunen van verschillende bestuivende insecten en dieren in het wild.

Bestuivers, zoals bijen, vlinders, motten en wespen, zijn voor hun voeding grotendeels afhankelijk van wilde bloemen. In ruil daarvoor spelen deze bestuivers een cruciale rol in de levenscyclus van bijna 60% tot 80% van ‘s werelds bloeiende plantensoorten, waarvan er vele onmisbare voedselgewassen opleveren.

bij op bloem

Bovendien heeft hun esthetische aantrekkingskracht een positieve invloed op het menselijke mentale welzijn, waardoor ze ons toelaten op een serene manier even te ontsnappen aan de drukte van het moderne leven.

Bedreigingen voor wilde bloemen

Het voortbestaan van wilde bloemen en dat van bestuivers is onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

De afname van het aantal wilde bloemenhabitats is gedeeltelijk te wijten aan grootschalige landbouw en verstedelijking, wat op zijn beurt heeft geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal bestuivers. 

Dit heeft dan weer nadelige gevolgen voor de bestuiving van bloeiende planten, inclusief planten die cruciaal zijn voor de menselijke voedselvoorziening. 

Daarom gaat het bij het behoud van wilde bloemen en onze natuurlijke omgeving niet alleen om het behoud van de schoonheid van het platteland, maar ook om het veiligstellen van onze voedselvoorziening en het behoud van de biodiversiteit.

prachtige wilde bloemen

De bescherming van wilde bloemen

Campagnes om meer bewustzijn te creëren rond het belang van wilde bloemen is de eerste stap op weg naar het behoud ervan. Bovendien kan het leiden tot het ontstaan van nieuwe habitats die rijk zijn aan wilde bloemen, zelfs in stedelijke gebieden, en zo belangrijke steun geven aan bestuivers.

De Tuindokter:
Als je een hoekje met wilde bloemen aan je tuin toevoegt, voeg je niet alleen een mooi kleuraccent toe, maar ondersteun je ook de fauna en flora waar we zo afhankelijk van zijn.

Thuis wilde bloemen kweken

Als je in je tuin met wilde bloemen aan de slag wil gaan, weet dan dat je geen grote ruimte nodig hebt. Zelfs een klein plekje in je tuin of een vensterbank kan hiervoor al volstaan.

Echter: 

Wilde bloemen kunnen aanvankelijk resistent zijn tegen de teelt, waarbij sommige soorten bijzonder selectief zijn wat betreft hun groeiomstandigheden. Maar eenmaal aangelegd, vult een wilde bloementuin zichzelf doorgaans jaar na jaar aan. 

Daarom:

Het onderhoud van tuinen met wilde bloemen is relatief eenvoudig; je kan ze aan het einde van het seizoen gewoon kort zetten of ze op natuurlijke wijze laten uitgroeien tot zaad, wat de oogst voor het volgend jaar ten goede komt. 

De belangrijkste soorten wilde bloemen van dichterbij bekeken

In het overzicht hieronder verkennen we enkele van onze meest voorkomende wilde bloemen in de Lage Landen.

Bosanemoon (Anemone nemorosa)

bosanemoon

De Bosanemoon, die behoort tot de boterbloemenfamilie, is een veel voorkomende vroege voorjaarsbloem die doet denken aan oude bossen. 

De witte bloemblaadjes met een vleugje roze zitten rond een cluster van felgele helmknoppen. 

Deze bloemen bloeien meestal van maart tot mei en zijn vaak te vinden in bossen, heggen en weilanden.

Hondsroos (Rose canina)

hondsroos

De Hondsroos is een lid van de rozenfamilie. Het is een bladverliezende struik die vaak als haag wordt gekweekt en herkenbaar is aan de grote roze of witte bloemen die in de zomer bloeien. 

Hondsrozen zijn veerkrachtig. Ze gedijen onder een breed scala aan omstandigheden, en groeien op alle bodemtypes, zelfs op arme grond.

Echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi)

echte koekoeksbloem

De Echte koekoeksbloem, een vaste plant uit de Caryophyllaceae-familie, wordt gekenmerkt door zijn delicate dieproze tot magentakleurige bloemblaadjes en slanke donkergroene bladeren. 

De bloemen, rijk aan nectar, trekken vaak bijen en vlinders aan. Het droogleggen van moerassen voor de landbouw heeft echter geleid tot een aanzienlijke daling van hun aantal, waardoor onze kostbare bestuivers van deze rijke hulpbron zijn beroofd. 

De Echte koekoeksbloem wordt meestal aangetroffen op de oevers langs wegen en in natte weilanden. Deze mooie bloeiende planten zijn dus perfect voor drassige, schaduwrijke tuinen. 

Sleutelbloem (Primula vulgaris)

sleutelbloem

Sleutelbloemen zijn een groep bloeiende planten die behoren tot de Primulaceae-familie. 

Ze worden algemeen herkend aan hun grote, melkgele bloemblaadjes met donkere geel/oranje kernen. 

Sleutelbloemen zijn één van de eerste planten die elk voorjaar tot bloei komen en bloeien tot mei. Ze gedijen in halfschaduw en vochtige, zure grond, maar groeien ook in de volle zon als de aarde rond de wortels vochtig blijft. 

Gewone madeliefje (Bellis perennis)

madeliefje

Het gewone madeliefje is een meerjarige kruidachtige plant die behoort tot de familie Asteraceae. 

Madeliefjes zijn makkelijk te herkennen aan hun grootte (10-15 centimeter), fijne witte bloemblaadjes en hun heldergele kern. 

Je vindt het madeliefje in de lente en zomer overal in de Lage Landen en het verschijnt in zowel gazons als bloembedden. Als je madeliefjes zelf kweekt, geven ze de voorkeur aan goed doorlatende grond en volle zon. 

Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

meiklokje

Lelietje-van-dalen (ook meiklokje genoemnd) is een prachtige vaste plant die herkenbaar is aan zijn klokvormige, witte bloemen en frisse, lenteachtige geur. 

De bessen van deze plant zijn echter giftig, dus houd huisdieren en kinderen uit de buurt.

Lelietje-van-dalen wordt in Amerika vaak als invasief beschouwd en groeit snel. Als het de kans krijgt, kan het andere vegetatie overwoekeren. Houd de verspreiding dus goed in de gaten. 

Je vindt het Lelietje-van-dalen hoofdzakelijk in kalkachtige bosgronden. Nieuwe planten zullen zich echter moeilijk kunnen vestigen in koude, natte omstandigheden.

Korenbloem (Centaurea cyanus)

korenbloem

Korenbloemen, behorend tot de Asteraceae-familie, staan bekend om hun levendige paarse bloemen. Ze kunnen echter ook roze, wit, rood en roze zijn. 

Korenbloemen bloeien aan het begin van de zomer en blijven van juni tot september ongeveer tien weken bloeien.

Korenbloemen geven de voorkeur aan zonnige standplaatsen en hebben vruchtbare grond nodig met veel organisch materiaal dat vocht vasthoudt zonder doordrenkt te raken. 

Sneeuwklokjes

sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes zijn kleine, bolvormige vaste planten die behoren tot de familie van de Amaryllidaceae. 

Deze planten groeien overvloedig en produceren tussen januari en begin maart mooie witte bloemen en zijn op tal van plaatsen te vinden, waaronder bossen, rivieroevers, parken, tuinen en weilanden. Ze geven de voorkeur aan vochtige, schaduwrijke plekken onder loofbomen en struiken, maar ze groeien ook in open gebieden zolang de grond vochtig blijft. 

Je kan ze vooral aantreffen op schaduwrijke plekken en ze houden erg veel van organisch materiaal in de bodem. Probeer mulch toe te voegen voor een optimaal resultaat. 

Vingerhoedskruid

vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid is een bekende wilde bloem in onze contreien die behoort tot de Plantaginaceae-familie. 

Ze hebben een opvallend uiterlijk: hoge rechtopstaande stekels en buisvormige bloemen die meestal mooi roze of diep paars zijn. 

Vingerhoedskruid bloeit doorgaans van mei tot juli. Pas echter op dat je geen wild vingerhoedskruid aanraakt, omdat het giftig is.

Wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta)

wilde hyacint

De Wilde hyacint is een meerjarige paars/blauwe klokvormige wilde bloem uit de leliefamilie. 

Ze bloeien meestal van eind maart tot begin mei, maar dit hangt af van de omstandigheden; ze kunnen al in januari verschijnen als er een milde winter is geweest. 

Veelgestelde vragen

Welke bloemen komen oorspronkelijk uit Nederland?

We hebben een overvloed aan wilde bloemen in Nederland, van boshyacinten en sneeuwklokjes tot vingerhoedskruid, korenbloemen en lelietje-van-dalen. Andere inheemse Nederlandse wilde bloemen zijn klaproos, slangenkruid, paardenbloem, boterbloem, sleutelbloem en madeliefje. 

Waar groeien wilde bloemen?

Wilde bloemen groeien vaak op diverse plaatsen, zoals in weilanden, bossen, langs wegen en in tuinen. Ze gedijen goed in verschillende omgevingen, afhankelijk van de soort, en voegen natuurlijke pracht toe aan diverse landschappen.

Hoe snel groeit een bloemenweide?

Een bloemenweide groeit doorgaans snel, met bloemen die binnen enkele weken tot maanden bloeien, afhankelijk van het seizoen en de zaaitijd. Dit proces verschilt per soort bloem, maar een boemenweide biedt vaak snel een weelderig bloeiende omgeving.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
14,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!