Tips & Advies
Monstera Deliciosa
7 MIN 10 mrt
Laatste update: 18 mrt 2024

Zo Doe Je Dat: Monstera Deliciosa Verzorgen

Haal het beste uit je Monstera Deliciosa! Van schaduwplekken tot juiste bewatering, leer hoe je de gatenplant het beste kan verzorgen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Monstera Deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende bladeren en gemakkelijke verzorging. Als je deze plant in huis hebt of overweegt er één aan te kopen, is het belangrijk om te weten hoe je goed voor deze plant kan zorgen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat je moet weten over de Monstera
 • Hoe groeit een gatenplant?
 • Selecteer de perfecte locatie voor je Monstera
 • Creëer een gezonde leefomgeving voor je Monstera
 • Bemest je Monstera voor optimale groei
 • Bind je Monstera op voor ondersteuning
 • Snoei je Monstera voor gezonde groei
 • Veelvoorkomende problemen met de gatenplant oplossen
 • Een belangrijke waarschuwing: Monstera en katten
 • Veelgestelde vragen over de gatenplant
 • Onbekommerd genieten van de pracht van je Monstera

Wat je moet weten over de Monstera

De Monstera is een tropische plant die van nature voorkomt in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij staat bekend om zijn grote, hartvormige bladeren met opvallende gaten erin, vandaar de bijnaam gatenplant. Het is een klimplant die tot wel 20 meter hoog kan reiken, waarbij hij zich vasthoudt aan bomen met behulp van luchtwortels. 

Je kan de Monstera plant ook in een pot als kamerplant houden, als je de verzorging ervan op een slimme manier aanpakt. Daarvoor moet je een aantal eigenschappen van de plant goed begrijpen zodat je de Monstera de juiste verzorging kan geven.

Hoe groeit een gatenplant?

gatenplant

Een Monstera groeit vanuit een centrale stengel, ook wel de stam genoemd. Vanuit deze stam groeien de bladeren, die zich ontvouwen naarmate ze groter worden. Na verloop van tijd kunnen de bladeren gaten ontwikkelen, wat een unieke eigenschap is van de Monstera. Vermits het een klimplant is, kan hij behoorlijk groot worden, met bladeren die een diameter van meer dan 90 centimeter kunnen bereiken. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het kiezen van de juiste locatie voor je Monstera.

Selecteer de perfecte locatie voor je Monstera

Net als elke andere plant heeft de Monstera specifieke verzorgingseisen om gezond te blijven en goed te groeien. Om te beginnen hangt enorm veel af van het selecteren van de juiste locatie.

De plant gedijt het beste bij helder, indirect licht. Zorg ervoor dat je Monstera dus niet in direct zonlicht staat, omdat dit de bladeren kan verbranden. Kies een plek in in de halfschaduw met helder, indirect licht, zoals in de buurt van een raam op het oosten of het westen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de grootte van je Monstera. De plant kan behoorlijk groot worden, dus zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om hem te laten groeien. Neem hierbij ook de hoogte van je plafond in overweging, omdat de bladeren van een volgroeide Monstera behoorlijk lang kunnen worden.

Creëer een gezonde leefomgeving voor je Monstera

Naast de juiste locatie houdt de verzorging van een gatenplant ook in dat je voldoende aandacht moet geven aan regelmatige bewatering en de juiste luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond van je Monstera licht vochtig te houden, maar niet drassig. Geef je plant water wanneer de bovenste laag grond droog aanvoelt. Meestal houdt dit in dat je je Monstera ongeveer één keer per week water moet geven. Maar dat is geen vaste regel want het kan ook meer of minder zijn afhankelijk van de omstandigheden in je huis.

monstera water geven

Daarnaast gedijt een Monstera goed bij een luchtvochtigheid van ongeveer 50-60%. Als de luchtvochtigheid in je huis lager is, kun je overwegen om je Monstera regelmatig te besproeien met water. Je kan ook een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen of een schaal met water in de buurt van je plant plaatsen. Op deze manier creëer je een gezonde leefomgeving voor je Monstera, waarin hij optimaal kan groeien en gedijen.

Bemest je Monstera voor optimale groei

Om je Monstera gezond en weelderig te houden, is het belangrijk om hem regelmatig te bemesten. Je kan een evenwichtige meststof gebruiken die speciaal is samengesteld voor kamerplanten. Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid meststof te gebruiken. Over het algemeen moet je je Monstera eens in de twee tot vier weken bemesten tijdens het groeiseizoen, dat loopt van de lente tot de herfst.

Anderzijds mag je je Monstera ook niet te veel bemesten, omdat dit schade aan de wortels kan veroorzaken. Houd je aan de aanbevolen dosering en spoel de grond regelmatig door met water om eventuele ophoping van meststoffen te voorkomen. Door je gatenplant regelmatig te bemesten, voorzie je hem van de voedingsstoffen die hij nodig heeft voor optimale groei en gezondheid.

Bind je Monstera op voor ondersteuning

Als je van plan bent om hem als klimplant te gebruiken, moet je moet je je Monstera opbinden met een mosstok of een klimrek. Monstera’s hebben namelijk luchtwortels waarmee ze zich kunnen vasthouden aan bomen en andere oppervlakken.

Bind voorzichtig de stelen van je gatenplant vast aan de mosstok of het klimrek met behulp van zachte binddraad. Zorg ervoor dat je de plant niet te strak bindt, om schade aan de stengel of bladeren te voorkomen. Door je Monstera op te binden, geef je hem de ondersteuning die hij nodig heeft om rechtop te groeien en zijn volledige schoonheid tot uiting te brengen.

MOOWY’s Monstera
MOOWY’s Monstera
Monstera Deliciosa met Mosstok – Ø27cm – ↕150cm
 • Eén van de meest populaire kamerplanten
 • Prachtige diep ingesneden bladeren
 • Zuivert de binnenlucht

Snoei je Monstera voor gezonde groei

Het snoeien van je Monstera is een ander belangrijk onderdeel in de verzorging. Door regelmatig te snoeien kan je de plant gezond houden en de groei bevorderen. Begin met het wegsnoeien van dode, beschadigde of zieke bladeren. Knip de bladeren dicht bij de stengel af met een scherpe, schone snoeischaar. Dit helpt om de plant zich te ontdoen van ongezonde delen en voorkomt verdere verspreiding van ziekten of plagen.

monstera snoeien

Daarnaast kan je je gatenplant ook snoeien om de vorm of grootte te beheersen. Als je Monstera te groot wordt of te veel ruimte inneemt, kan je ervoor kiezen om de stengels in te korten. Knip de stengels af boven een knoop of knooppunt, waar anders nieuwe bladeren zullen groeien.

Veelvoorkomende problemen met de gatenplant oplossen

Hoewel de gatenplant over het algemeen een sterke plant is, kan je te maken krijgen met enkele veelvoorkomende problemen. Wanneer de Monstera gele bladeren vertoont, kan dit aan verschillende oorzaken te wijten zijn. Deze gaan van overmatig water geven, tot een gebrek aan voedingsstoffen of te veel direct zonlicht. Zorg er dus voor dat je je Monstera op de juiste manier water geeft, regelmatig bemest en hem niet blootstelt aan direct zonlicht om dit probleem te voorkomen.

monstera verzorging

Daarnaast kunnen Monstera’s ook last hebben van plagen, zoals spintmijten, bladluizen of wolluizen. Let op mogelijke tekenen van plagen, zoals kleine insecten, webben of kleverige bladeren. Als je die ziet, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Je kan biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken of de plagen handmatig verwijderen door de bladeren af te vegen met een vochtige doek. Zorg ervoor dat je alle delen van de plant grondig behandelt om ervoor te zorgen dat de plagen volledig verdwenen zijn.

MOOWY’s oplossing voor Monstera plagen
MOOWY’s oplossing voor Monstera plagen
Bio bladinsecten vloeistof
 • Ecologische insecten bestrijding zonder pesticide
 • Handig in gebruik
 • Geschikt voor kamerplanten en buitenplanten

Een belangrijke waarschuwing: Monstera en katten

Hoewel het een prachtige kamerplant is, is het belangrijk om te weten dat Monstera giftig kan zijn voor katten. De bladeren en stelen van de gatenplant bevatten calciumoxalaatkristallen, die irritatie kunnen veroorzaken als ze worden ingeslikt. Als je katten hebt, en je geeft hen vrij spel, zal je merken dat ze er wel eens durven op gaan kauwen. Het is met andere woorden belangrijk om de plant buiten hun bereik te houden.

De Tuindokter:
De plant is giftig voor katten. Plaats de plant daarom op een plek waar je katten niet bij kunnen of overweeg om een hangende mand of een hoog schap te gebruiken om de plant veilig te houden.

Veelgestelde vragen over de gatenplant

Hoe vaak moet je een Monstera water geven?

Geef je Monstera water wanneer de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelen. Gemiddeld is één keer per week voldoende, maar pas de frequentie aan op basis van de omgevingsomstandigheden. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen.

Waar moet een Monstera staan?

Plaats je gatenplant op een lichte plek met indirect zonlicht voor optimale groei. Vermijd directe blootstelling aan de felle middagzon om bladverbranding te voorkomen. Een ruimte met lichte schaduw is ideaal om het welzijn van je plant te bevorderen.

Heeft een Monstera veel licht nodig?

Ja, de plant gedijt goed bij veel licht, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Een plek met helder, indirect licht is ideaal. Pas de belichting aan op basis van de specifieke behoeften van je gatenplant voor gezonde en weelderige groei.

Onbekommerd genieten van de pracht van je Monstera

Gewapend met alle belangrijke kennis en weetjes over de groei en verzorging van een gatenplant, is er niets wat je nog kan tegenhouden om te genieten van de pracht van deze bladhoudende metgezel. Met de juiste locatie, de ideale bewatering en luchtvochtigheid, regelmatige bemesting en goed snoeien, zal je Monstera gezond en weelderig groeien. Zo kan je blijvend genieten van de volle pracht van deze unieke plant en ervaren hoe hij je huis een fris en levendig aanzicht geeft.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!