Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Mollen in de tuin: bestrijden, vangen & voorkomen
Van alle plagen en ongedierten die voor kunnen komen in het gazon, laten mollen toch wel de duidelijkste sporen achter. Een enkele mol kan jouw hele tuin voorzien van ondergrondse gangen, bovengrondse molshopen, verzakkingen van tegels en doorgeknaagde wortels en bedrading. Hoe herken je het werk van de mol? Hoe bestrijd je hem en – nog beter – hoe voorkom je een mol in je tuin? Lees onze tips.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Over de mol
Mollen zijn kleine, donkergrijze of zwarte dieren die onder de grond leven en gangen graven. Ze volgen letterlijk hun neus op zoek naar eten, om hun weg te vinden en gevaar uit de weg te gaan. De mol is niet blind, maar hun zichtvermogen is niet goed ontwikkeld. Ze hebben scherpe tanden en voorpoten als kolenschoppen, waarmee ze gretig graven. Stilzitten is er niet bij; een mol graaft zo’n 4 meter tunnel per uur. Ze eten wormen, emelten, engerlingen en andere insecten die in de bodem leven. Mollen zijn solistische dieren en behalve in het paarseizoen (van februari tot april) leven ze alleen.
- Over de mol
- Waarom mollen in de tuin?
- Wanneer zijn mollen actief?
- Waar zijn mollen goed voor?
- Welke schade richten mollen aan?
- Hoe kun je mollen bestrijden of verjagen?
- Mollen voorkomen
- Meer over tuinonderhoud?
Waarom mollen in de tuin?
Mollen leven voornamelijk in een zandrijk of bosrijk gebied, maar ook in een door water omgeven tuin hebben ze het goed naar hun zin. Vooral een recht-toe-recht-aan gazon met weinig bomen en andere planten zijn een aanlokkelijk doelwit. De mol hoeft zich immers niet door dikke wortels heen te worstelen.
Wanneer zijn mollen actief?
Mollen zijn het hele jaar door aanwezig, maar vooral in de lente is zijn activiteit groot. In het voorjaar ontwaakt de natuur, en de insecten en larven die in de winterperiode dieper in de grond zijn gekropen, komen weer omhoog. Mollen doorlopen vaak op gezette tijdstippen en met tussenpozen van gemiddeld 5 uur door hun gangen op zoek naar voedsel. De momenten waarop hij actief is, is vroeg in de ochtend, rond het middaguur en aan het begin van de avond.
Waar zijn mollen goed voor?
Dit kleine, bijna blinde beestje lijkt misschien onschuldig, maar kan een schade van jewelste aanrichten in je tuin. Maar bekijk het eens van de positieve kant. Zijn er mollen in jouw gazon? Dan weet je dat er voldoende zuurstof in de grond is en dat het met het bodemleven in jouw tuin ook wel goed zit. Mollen voeden zich namelijk met wormen, larven en andere insecten in de grond. Ze lusten zelfs babymuizen. Mollen zorgen voor een goede biodiversiteit in de tuin. Het nadeel? Ze wroeten een tunnel door jouw goed verzorgde gazon. En dat kan flink schade aanrichten.
Welke schade richten mollen aan?
Mollen graven complete gangenstelsels onder de grond. De grond die hierbij vrijkomt wordt naar de oppervlakte geduwd en dit zorgt voor de welbekende molshopen. Weg is je fraaie, strakke gazon. Tijdens het graven worden wortels van (gras)planten vernield en soms graven mollen zelfs onder bestrating door, waardoor er verzakkingen ontstaan. Daarom is het goed dat je precies weet wat je kunt doen tegen mollen.
Hoe kun je mollen bestrijden of verjagen?
Misschien denk je wel: zijn er andere manieren om mollen te bestrijden dan met een klem? Jazeker! We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.
Mollen verjagen met carbid
Nee, we hebben het hier niet over de grote brokken carbid die worden gebruikt bij het melkbusschieten op oudjaarsdag. Mollen carbid, ook mini carbid genoemd, bestaat uit kleine stukjes carbid met zó’n sterke geurafgifte, dat het de mol doet besluiten elders te gaan graven. Niet levensbedreigend maar wel zeer effectief als je van je mollenprobleem af wilt. Stop een stukje carbid in de mollengang en giet er water over uit. Het carbid aansteken om een explosie te veroorzaken is wettelijk verboden.
Mollen verjagen met knoflook
De geur is minder sterk dan die van carbid, maar het is het proberen waard: stop een stukje knoflook in de tunnel en verjaag de mol.
Mollen verjagen met geluid
Mollen hebben een goed gehoor. Zo kunnen ze insecten horen ritselen in de grond en op die manier hun voedsel vinden. Het is dus te verklaren dat mollen een hekel hebben aan geluiden die van bovenaf hun tunnels in komen. Wil je mollen verjagen met geluid? Probeer dan eens een van de volgende opties:
- Mollen verjagen met ultrasoon geluid
Ken je die apparaatjes die katten wegjagen uit de tuin? Op ingestelde tijden of op basis van beweging geeft het apparaat een hoge piep. Het is vaak te hoog voor het menselijk gehoor, maar goed te horen voor de mol. Voor het beste effect graaf je het apparaat in de tunnel. - Mollen verjagen met metaal
Een andere methode is om een metalen paaltje in de mollengang te steken. Bevestig hier een touwtje met een metalen plaatje aan. Door de wind zal het metaal op metaal tikken. Dit geluid is zeer onprettig voor mollen en kan ze verjagen. - Mollen verjagen met plastic flessen
Pak enkele lege frisdrankflessen, knip de bodem er af en verwijder de dop. Plaats de fles met de open onderkant in de mollengang en zorg dat de bovenkant boven de grond uitsteekt. Waait de wind over de open hals, dan zal het een niet te missen geluid de mollengang in sturen, wat door de fles nog eens extra wordt versterkt.
Mollen verjagen met trillingen
Een zogenaamde mollentriller stuurt trillingen de grond in om de mol te verjagen. Meningen over of dit echt werkt lopen echter sterk uiteen. Het is wel een diervriendelijke oplossing en er zijn varianten verkrijgbaar die werken op zonne-energie. Mollen kunnen gewend raken aan trillingen, daarom werken mollentrillers met verschillende frequenties.
- Makkelijk te plaatsen
- Maximaal bereik van maar liefst 1200 m²
- Werkt ook bij woelratten
Mollen verjagen met water
Mollen houden niet van water, dus het is logisch dat je denkt dat je hiermee een mol verjaagt. Maar zo effectief is het niet. Het gangenstelsel dat een mol graaft kan gigantisch lang zijn. Daarnaast is door het graven de grond losgeraakt, waardoor het water alle kanten op stroomt. Voor je het weet ben je honderden liters water kwijt en heeft de mol zich alleen maar tijdelijk verplaatst. Wanneer kan bestrijden met water wel werken? Als je te maken hebt met een jonge, onervaren mol. En in een zware kleigrond, waar het water moeilijk wegloopt.
Mollen verjagen met een bladblazer
Niet de meest voor de hand liggende manier, maar de bladblazer zorgt voor een hoop herrie én trillingen waar de mol niet van gediend is. Plaats de bladblazer in de molshoop bij de hoofdgang en zet deze aan. De mol zal denken dat er gevaar is en vluchten. Er bestaat wel een kans dat hij terugkomt, het kan dus noodzakelijk zijn de handeling enkele keren te herhalen.
Mollen vangen met een klem
De mollenklem wordt steeds minder verkocht en dat is begrijpelijk. Deze grote versie van een muizenklem is allesbehalve diervriendelijk. De mollenklem wordt ingegraven in een mollengang. Komt de mol te dichtbij, dan slaat de klem dicht waardoor de mol – vaak na urenlang lijden – wordt gedood.
Mollen vangen met een mollenkoker
Een diervriendelijkere optie is een mol te vangen met een mollenkoker. Dit is een lange, kunststof buis voorzien van deurtjes. Ook deze val graaf je in een mollengang. Loopt de mol in de val, dan gaan de deurtjes dicht en zit de mol gevangen. Verhuis de mol vervolgens naar een plek waar niemand er last van heeft, bijvoorbeeld het bos. Laat de mol niet los op het terrein van een andere mol. Mollen zijn territoriaal en vechten met elkaar tot de dood. Kies je voor de mollenkoker, houd de val dan goed in de gaten. Mollen kunnen niet lang zonder eten, het is dus van belang dat ze niet te lang in de koker vastzitten. Bij goed gebruik van de mollenkoker blijft de mol in leven en kun je hem zelf naar een nieuw plekje brengen.
Mollen bestrijden met gif
Het is af te raden zelf met gif in de weer te gaan. Je kunt hiermee andere dieren of zelfs mensen vergiftigen en ook voor het milieu is het niet goed. Laat giftige middelen over aan gecertificeerde professionals.
Mollen laten vangen door een expert
Is de mollenplaag uit de hand gelopen en zijn er meer molshopen te zien dan egaal gras? Dan kan het slim zijn om een expert langs te laten komen om de mol te vangen. Zoek even online, er is vast een lokale mollenbestrijder bij je in de buurt.
Mollen voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, ook in de mollensituatie. Dus wil je geen mollen in de tuin? Maak dan gebruik van onderstaande tips.
Mollen voorkomen met gaas
Voorkom dat mollen je tuin vinden. Leg je een nieuw gazon aan? Dan kan het de moeite waard zijn om gaas of een speciaal mollennet in te graven in je tuin. Doe dit tot ongeveer 40 centimeter diep. Het is een arbeidsintensief klusje, maar je bent wel verzekerd van een mollenvrij gazon.
Mollen voorkomen met planten
Mollen hebben een hekel aan bepaalde geuren, waaronder die van een aantal sterk geurende planten. Narcis, keizerskroon, stinkend nieskruid en kruisbladwolfsmelk zouden mollen op een natuurlijke manier weren. Pluspunt: het fleurt je tuin lekker op.
Mollen voorkomen door regelmatig te maaien
Zoals gezegd houden mollen niet van trillingen. Ook de grasmaaier zorgt voor trillingen in de grond. Door regelmatig te maaien, kan je de mol dus uit de buurt houden.
Hoe herstel je het gazon van molshopen?
De mol is verjaagd, maar hoe krijg je je mooie gazon terug? Zijn er slechts kleine oneffenheden? Dan kun je deze er met behulp van een gazonwals uit rollen. Je duwt de grond van de molshoop als het ware terug de grond in en vult de tunnels weer op. Is je gazon door de vele molshopen veranderd in een waar slagveld en valt het niet meer te herstellen? Dan kun je overwegen om het gazon opnieuw aan te leggen.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Read more
-
Springstaartjes Herkennen & Bestrijden: Een Complete GidsHeb je ooit al eens kleine, springende beestjes in je huis of planten gezien? Dan heb je waarschijnlijk te maken met springstaartjes. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen springstaartjes in huis of in potgrond een vervelend probleem worden als ze in aantal groeien.Read more
-
Petunia Planten & Verzorgen: De Complete GidsAlles wat je moet weten over het planten en verzorgen van petunia's. Zorg voor een langdurige bloei met deze handige tips.Read more
-
Zo Plant en Verzorg Je een Plumeria (Frangipani)Plumeria, of frangipani, is een betoverende tropische plant en de bloemen ruiken goddelijk. Of je nou droomt van een tropisch paradijs of gewoon een vleugje exotische schoonheid aan je tuin wilt toevoegen, de frangipani plant is een uitstekende keuze die je beloont met zijn levendige bloemen en zoete geur.Read more
-
Ligusterhaag Planten & Verzorgen: De Complete GidsLigusterhaag planten en verzorgen: Alles wat je moet weten voor een strakke, gezonde haag. Van planttips tot snoeien en onderhoud.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (1)
[…] Mollen in de tuin: bestrijden, vangen & voorkomen – Moowy BE […]
Do you have some comments?