Log in or create new account to save this product to your wishlist.
De 6 meest gemaakte fouten in het lenteonderhoud voor het gazon
Het is eindelijk lente en de zon brengt alles weer tot leven. Gelukkig maar, want je tuin snakt naar een beetje liefde en genegenheid na de lange winter. Maar voordat je de handen uit de mouwen steekt, is het een goed idee om je even te verdiepen in de meest voorkomende fouten in het lenteonderhoud voor het gazon.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Hoe zorg je er in het voorjaar voor dat je echt iets kan doen voor je gazon zodat het er beter gaat uitzien zonder dat je hem nog meer gaat belasten?
Als tuindokter verdeel ik de eerste maanden na de winter in twee helften: voorjaar en lente. In het voorjaar is het nog te koud om echt te tuinieren. De grondtemperatuur is nog steeds onder de tien graden. Het gazon kan daardoor geen voedingsstoffen verwerken en ook niet groeien.
Kleine klusjes zoals de tuin schoonmaken en bladeren harken kan je al doen. Zodra de grond warmer is dan tien graden, begint voor mij de echte lente. Het gazon ontwaakt uit de winterslaap en verheugt zich op mosbestrijding, bemesting, maaien en andere vormen van tuinonderhoud.
Je zal merken dat als je de eerste paar maanden van het jaar indeelt naar de bodemtemperatuur, je de meest voorkomende fouten in het gazononderhoud tijdens het voorjaar makkelijk kan vermijden.
1. Je gebruikt te veel of te weinig kalk
Als je in de herfst niet goed voor je gazon hebt gezorgd, kan je gazon je na de winter begroeten met een stevig mostapijt. Bladresten en ander dood materiaal verlagen de pH waarde van de grond, vooral tijdens de koude maanden. Mos en onkruid voelen zich hierin thuis en groeien vrolijk over je gras heen.
Hoe los je dit op?
Met gazonkalk kan je eenvoudig één van de meest gemaakte fouten in gazononderhoud in het voorjaar tegengaan. Strooi kalk zodra de bodemtemperatuur vijf graden bereikt. De grond neemt vervolgens de kalk op en zo krijg je een geleidelijke ontzuring.
2. Je slijpt je tuingereedschap niet
Elke snede verwondt de plant en moet worden hersteld. Als de snede glad is, blijft het oppervlak klein en geneest het snel. Een ‘grotere’ snede is moeilijker te genezen en leidt ook makkelijker tot het ontstaan van gazonziektes.
Zorg er dus voor dat je gereedschap altijd scherp is om één van de meest voorkomende fouten in gazononderhoud in de lente te voorkomen. Maaimessen moeten uiterlijk na 15 keer gebruik worden geslepen. Voor het voorjaar zet je dus best een nazicht van alle gereedschappen op het programma.
3. Je bemest te vroeg of helemaal niet
Na de winter je gazon bemesten is als een flinke teug water op een warme zomerdag. Je gazon snakt naar voedingsstoffen om te herstellen en aan te sterken. Voor mij zit er nog een ander belangrijk aspect aan het gebruik van kunstmest: het bereidt je gazon voor op het komende seizoen.
In het voorjaar is het daarom belangrijk om twee meststoffen te gebruiken. Een voorjaarsgazonbemesting zodra het warm genoeg is en een langwerkende gazonmest voordat de zomer begint.
Maar laten we in het voorjaar blijven. Zodra de bodemtemperatuur tien graden is, kan je de mest uitstrooien. Anders wordt deze niet door de grond opgenomen en sijpelt hij weg. Het hoge stikstofgehalte van meststof is perfect om je gazon te voeden en voor te bereiden op het verticuteren.
Als je je gazon niet bemest, raken de voedingsstoffen na verloop van tijd op. De wortels kunnen het gras dan niet meer voeden. Het gazon sterft af en je merkt al snel de eerste kale plekken op. Deze worden dan ingepalmd door onkruid. En dan is het ‘vaarwel gras’ – ‘welkom mostapijt’!
4. Je verticuteert te vroeg of helemaal niet
Jaarlijks verticuteren is belangrijk om onkruid uit het gazon te kammen en de grasmat mooi strak te houden. Ik raad aan om in het voor- en najaar te verticuteren. Mos en onkruid dat zich in de winter heeft gevormd, wordt verwijderd en je gazon kan weer gezond groeien.
Omdat verticuteren echter heel belastend is voor je gazon, is het belangrijk om het daarna de kans te geven te herstellen. Vermijd dus deze dure fout in het voorjaar en verticuteer pas als de bodemtemperatuur al tien graden is. Anders lonken gazonziekten en hernieuwde onkruidplagen. Ideaal gezien verstevig je de grond twee tot vier weken van tevoren met een 2-in-1 mosdoder en meststof.
5. Je zaait niet door
Een mooie en dichte grasmat ontstaat niet vanzelf. Vooral na het verticuteren is het belangrijk om verse gazonzaden in te zaaien. Anders zal er snel nieuw onkruid groeien in de pas behandelde stroken. Je kan deze fout in voorjaarsonderhoud van je gazon echter makkelijk vermijden.
Gebruik de snelgroeiende gazonzaden van MOOWY om kale plekken snel op te vullen met weelderig groen gras. Ook hier dient de bodemtemperatuur minimaal tien graden te zijn. Anders zullen de zaden niet ontkiemen en blijven er vlekken in je gazon zitten. Mos en onkruid groeien snel op kale plekken. De beste tijd is in april, dan zijn de koude nachten normaal al voorbij.
6. Je maait te kort of te weinig
Wist je dat er groeihormonen in je gazon zitten en dat je deze in je voordeel kan gebruiken? Meer precies, tijdens het maaien. Maar daarvoor moet je wel goed maaien. Je gazon moet kunnen herstellen van het maaien en uitlopers kunnen ontwikkelen.
Hiervoor moet de grondtemperatuur minimaal tien graden zijn, zodat het gras opnieuw kan groeien. Maaien als de grond te koud is, is één van de meest gemaakte fouten in het gazononderhoud in de lente. Je gazon is te zwak om te herstellen. Voor gazonziekten wordt het zo kinderspel om je gazon te besmetten en kale plekken achter te laten.
Door te vroeg te maaien, verander je je gazon al snel in een onkruidparadijs. Wacht tot de eerste groeifase in april, ideaal gezien combineer je de eerste maaibeurt met verticuteren en daarna gazonbemesting. Maai je gazon daarna wekelijks. Door regelmatig te maaien stimuleer je de werking van het groeihormoon. Je gazon spreidt zich zijdelings uit en vormt een weelderig groene en dichte grasmat.
-
Hydrocultuur: Zo Doe Je DatOntdek hoe je met hydrocultuur eenvoudig planten kunt kweken zonder aarde! Leer alles over de voordelen, benodigdheden en verzorgingstips voor gezonde planten in huis of op kantoor. Ideaal voor zowel beginners als ervaren tuiniers. Duik in de wereld van hydrocultuur en geef je planten een boost!Lees meer
-
Camelia verzorgen (Japanse Roos): De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je camelia. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Ontdek De Kracht Van Hydro+ Voor Een Gezonder GazonMet Hydro+ kan je droge plekken in het gazon voorkomen, watergebruik optimaliseren en de wortelgroei bevorderen, zelfs tijdens droge periodes.Lees meer
-
De Dracaena (Drakenbloedboom) VerzorgenLeer de dracaena plant (drakenbloedboom) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!Lees meer
-
De Moestuin Bemesten: Waarom, Wanneer & HoeWil je zeker zijn van een succesvolle oogst? Ontdek de beste manieren om je moestuin te bemesten en maximaliseer de opbrengst.Lees meer
-
Complete gids voor het bestrijden van zevenbladOntdek hoe je zevenblad effectief kan bestrijden met onze complete gids. Van herkenning tot verwijdering en preventie, leer alles wat je moet weten over dit hardnekkige onkruid.Lees meer
-
Makkelijke Kamerplanten voor in de SchaduwOp zoek naar planten die weinig licht nodig hebben? Ontdek deze makkelijke kamerplanten voor in de schaduw en maak van elke ruimte een groen paradijs.Lees meer
-
Je Moestuin Voorbereiden Op De Lente: Zo Doe Je DatJe moestuin voorbereiden op de lente doe je door eerst en vooral op tijd te beginnen, daar staat of valt alles mee. Ontdek in onze blog praktische tips en stappen om je tuin gereed te maken voor een succesvolle oogst!Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?