Tips & Advies
vrouw die bruine bladeren op plant toont
8 MIN 05 mei
Laatste update: 24 mei 2024

Complete Gids Voor Bruine Bladeren Op Je Plant: Oorzaken En Oplossingen

Bruine bladeren op je plant? Leer hoe je de oorzaken herkent en ontdek praktische oplossingen om je plant opnieuw gezond te maken en te redden.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze

Heb je ooit naar je dierbare kamerplanten gekeken en bruine bladeren opgemerkt? Het kan een verontrustende aanblik zijn en je zal je allicht afvragen wat er mis is met je plant. Maar maak je geen zorgen, in dit artikel zullen we je laten zien wat de vijf meest voorkomende oorzaken zijn van bruine bladeren op je plant. Daarnaast delen we ook effectieve oplossingen om je planten nieuw leven in te blazen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Vijf oorzaken van bruine bladeren op je plant
 • Het herkennen van verschillende soorten bruine bladeren
 • Bruine vlekken en randen op de bladeren van je plant aanpakken
 • Tips om bruine vlekken op bladeren te voorkomen
 • Veelgestelde vragen over bruine bladeren
 • Beloon jezelf met gezonde en prachtige planten

Vijf oorzaken van bruine bladeren op je plant

Het is belangrijk om de oorzaak van bruine vlekken op de bladeren van je plant te achterhalen, zodat je de juiste maatregelen kan nemen om het probleem op te lossen.
Hier zijn vijf frequente oorzaken die hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn:

1. Te veel water geven

Te veel water geven is één van de vaakst voorkomende oorzaken van bruine bladeren op een plant. Wanneer planten te veel water krijgen, kunnen hun wortels verstikken en rotten, wat de opname van voedingsstoffen verstoort. Dit leidt dan vervolgens tot het ontstaan van bruine bladeren en het verschijnen van schimmel op je potgrond. Om dit probleem op te lossen, moet je ervoor zorgen dat je plant de juiste hoeveelheid water krijgt. Zorg er dus voor dat de grond tussen gietbeurten door goed kan opdrogen.

plant in pot met slechte drainage

2. Te weinig water geven

Ook te weinig water geven kan leiden tot bruine bladeren aan een plant. Als je plant niet genoeg water krijgt, kunnen de bladeren uitdrogen en bruin worden. Het is belangrijk bij het ontdekken van een dor blad om regelmatig te controleren of je plant water nodig heeft en ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig is. Geef je plant voldoende water, maar vermijd dus tegelijkertijd dat de aarde waarin de wortels zitten te vochtig wordt.

3. Voedingstekorten

Tekorten aan voedingsstoffen kunnen ook leiden tot bruine vlekken op plantenbladeren. Als je plant niet de juiste voedingsstoffen krijgt, kunnen de bladeren van je plant bruin worden en verkleuren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je plant de juiste voeding krijgt. Dit doe je door regelmatig te bemesten met een uitgebalanceerde meststof. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt en de juiste hoeveelheid meststof aan je plant geeft.

4. Plagen of ziekten

Verder kunnen ook plagen en ziekten bruine bladeren op planten veroorzaken. Insecten zoals spintmijten en bladluizen kunnen zich voeden met de sappen van je plant en schade veroorzaken. Dit kan verklaren waarom je bruine vlekken op de bladeren krijgt. Het is belangrijk om plagen en ziekten snel te herkennen en bestrijden om verdere schade aan je plant te voorkomen. Gebruik biologische of chemische bestrijdingsmiddelen, afhankelijk van de ernst van het probleem.

5. Schade door omgevingsomstandigheden

Ten slotte kunnen verkeerde omgevingsomstandigheden ook leiden tot bruine vlekken op plantenbladeren. Te veel zonlicht, te weinig licht, te hoge of te lage temperaturen, het kan allemaal bijdragen aan het verschijnen van bruine vlekken. Het is belangrijk om de ideale omgevingsomstandigheden voor je plant te creëren.

De Tuindokter:
Zorg niet alleen voor de juiste hoeveelheid water maar ook voor voldoende licht en een goede luchtvochtigheid. Vermijd verder extreme temperaturen en je zal jezelf gezegend zien met gezonde en weelderige planten.

Het herkennen van verschillende soorten bruine bladeren

Nu je bekend bent met de mogelijke oorzaken van bruine bladeren op een plant, is het ook belangrijk om te weten welke verschillende soorten bruine bladeren je op een plant kan tegenkomen.
Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten bruine bladeren:

1. Bruine puntjes en randen op bladeren

Als je bruine punten en randen op de bladeren van je plant opmerkt, kan dit duiden op een probleem met de waterhuishouding. Het kan zijn dat je plant te veel water krijgt of net te weinig water.

2. Bruine vlekken verspreid over het blad

Als je bruine vlekken ziet die zich verspreiden over het hele blad van je plant, kan dit wijzen op een voedingstekort. Je plant krijgt mogelijk niet de juiste voedingsstoffen die hij nodig heeft.

bruine vlekken en stippen verspreid over een heel blad

3. Bruine vlekken met een concentrisch patroon

Bruine vlekken met een concentrisch patroon kunnen wijzen op een plaag- of ziekteprobleem. Insecten zoals spintmijten of bladluizen kunnen dit patroon veroorzaken door zich te voeden met de sappen van je plant.

Bruine vlekken en randen op de bladeren van je plant aanpakken

Zoals je kan zien zijn er dus heel wat redenen waarom balderen van je plant bruin kunnen worden. Als je ook kijkt naar welk soort bruin blad je op je planten ziet verschijnen, kan je relatief eenvoudig zelf een diagnose stellen. Op die manier kom je dan eigenlijk vanzelf uit bij de juiste oplossing voor het probleem.

De juiste hoeveelheid water geven

Zoals gezegd kan te veel water leiden tot wortelrot en te weinig water tot uitdroging van de bladeren. Zorg er dus voor dat de grond tussen de gietbeurten door kan opdrogen, maar voorkom dat de plant helemaal uitdroogt. Verminder dus de watergift als de plant te nat staat, en verhoog de frequentie als de grond te droog is.

Een goede drainage is erg belangrijk voor de plant om overtollig water te kunnen afvoeren. Indien je voelt dat de grond te compact is, overweeg dan om de plant te verpotten naar een pot met een betere drainage.

Als de bruine bladeren op je plant daarentegen het gevolg zijn van watertekort, verhoog je de hoeveelheid water. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft zonder deze te verzadigen.

vrouw geeft een aantal planten water

Wat te doen bij bruine bladeren op een plant door voedingstekorten?

Soms kunnen bruine bladeren op planten ontstaan door voedingstekorten. Hier zijn enkele eenvoudige oplossingen om het probleem op te lossen:

 • Bemest regelmatig: gebruik een uitgebalanceerde meststof die geschikt is voor je plantensoort.
 • Gebruik organische meststoffen: deze geven geleidelijk voedingsstoffen af en zijn milieuvriendelijker.
 • Pas de pH-waarde van de grond aan: een verkeerde pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen belemmeren. Gebruik kalk om de pH te verhogen en zwavel om deze te verlagen.

Wat te doen bij bruine bladeren op een plant door plagen of ziekten?

Als bruine vlekken ontstaan door plagen of ziekten, is het belangrijk om snel te handelen:

 • Identificeer het probleem: zoek online naar de specifieke plaag of ziekte of raadpleeg een tuinexpert als je er zelf niet uit komt.
 • Gebruik organische bestrijdingsmiddelen om plagen zoals spintmijten of bladluizen te bestrijden.
 • Gebruik fungiciden voor schimmelinfecties: zorg voor een goed geventileerde ruimte om schimmelgroei te verminderen.

Tips om bruine vlekken op bladeren te voorkomen

Hoewel het behandelen van bruine vlekken belangrijk is, is het natuurlijk nog beter om ze in de eerste plaats te voorkomen. Hier zijn enkele tips om bruine bladeren op je plant te voorkomen:

 • Controleer de watergift: zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid water geeft aan je planten en vermijd te veel of te weinig water te geven. Houd rekening met de waterbehoefte van elke plantensoort.
 • Zorg voor goede drainage: zorg ervoor dat de potten waarin je planten groeien, goede drainagegaten hebben. Dit voorkomt dat water zich ophoopt en de wortels verstikt raken.
 • Houd de luchtvochtigheid op peil: sommige planten hebben behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig met water of gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen.
 • Inspecteer regelmatig op plagen en ziekten: houd je planten in de gaten en inspecteer regelmatig op tekenen van plagen of ziekten. Hoe eerder je een probleem identificeert, hoe gemakkelijker het is om het aan te pakken.
 • Geef de juiste voeding: zorg ervoor dat je planten de juiste voedingsstoffen krijgen om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige organische meststof en volg de instructies op de verpakking.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kan je de kans op het ontstaan van bruine bladeren op je planten aanzienlijk verminderen en je planten gezond houden.

Veelgestelde vragen over bruine bladeren

Waarom krijgt Monstera bruine vlekken?

Bruine vlekjes op een Monstera kunnen wijzen op inconsistent water geven, overmatige blootstelling zonlicht, of temperatuurstress. Zorg voor een gelijkmatige watergift, indirect zonlicht, en een stabiele omgevingstemperatuur om verdere schade te voorkomen.

Waarom krijgt mijn bananenplant bruine randen?

Bruine randen bij een bananenplant kunnen ontstaan door te veel water, droge lucht, of te veel direct zonlicht. Controleer de watergift, luchtvochtigheid, en lichtomstandigheden. Pas aan indien nodig om de gezondheid van de bananenplant te verbeteren.

Hoe bruine bladeren knippen?

Om bruine bladeren van een plant af te knippen, gebruik je een scherpe, schone schaar of snoeischaar. Snijd het dode of beschadigde deel zorgvuldig af zonder de gezonde delen van de plant te beschadigen. Gooi de afgeknipte delen weg om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Beloon jezelf met gezonde en prachtige planten

Met de juiste zorg en aandacht hoeft een occasioneel bruin blad op je plant niets ergs te betekenen. Identificeer de oorzaak van bruine bladeren op je plant en pas de juiste tips toe te passen, en je zal je planten zo nieuw leven inblazen. Maar het devies luidt natuurlijk beter dan genezen. Verdiep je daarom in een aantal tips uit dit artikel en ontdek alles over organische mest of al het ongedierte dat je planten kan teisteren.

Om ervoor te zorgen dat jij alles uit je tuin haalt, staan we je graag bij met nog meer tuintips en advies. Mis je een tip in dit artikel en heb je een waardevolle toevoeging? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!