Tips & Advies
bamboe planten tegen witte muur in tuin
8 MIN 04 jul
Laatste update: 05 jul 2024

Bamboe Planten En Verzorgen: De Complete Gids

Ontdek alles wat je moet weten over verschillende soorten bamboe, de ideale tijd om bamboe te planten, te verzorgen en snoeien. Transformeer je tuin of huis in een oase van groen met onze complete gids.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze

Bamboe is een veelzijdig en opvallend gewas dat iedere tuin kan verfraaien met zijn elegante verschijning. Of je nu op zoek bent naar een weelderige haag, een decoratief accent of een kleine plant in een pot, de bamboe plant biedt voor elk wat wils. Echter, het succesvol aanplanten en verzorgen van de bamboeplant vereist wel de nodige aandacht en kennis. In deze uitgebreide gids krijg je inzicht in alle aspecten van het planten en verzorgen van deze plant, zodat je de perfecte bamboe voor jouw tuin kan kiezen en zonder zorgen kan onderhouden.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Verschillende soorten bamboe
 • Wanneer bamboe planten?
 • Waar bamboe planten?
 • Bamboe planten in een pot
 • Bamboe planten in de volle grond
 • Bamboe verplanten
 • Bamboe snoeien en onderhouden
 • De populairste soorten bamboe voor binnen en buiten
 • Veelgestelde vagen over bamboe planten en verzorgen
 • Bamboe als garantie op een stijlvolle tuin

Verschillende soorten bamboe

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de groeiwijze – sommige soorten zijn woekerende reuzen, terwijl andere een meer beheerste, compacte groei kennen. Woekerende soorten, zoals veel Phyllostachys-soorten, staan bekend om hun agressieve ondergrondse uitlopers die zich snel door je tuin kunnen verspreiden. Deze kunnen zelfs op termijn andere planten verstikken en problemen opleveren met boze buren. Soorten die niet woekeren, zoals de Fargesia-soorten, groeien daarentegen in een beperkte pol en vormen geen ondergrondse uitlopers.

Als trotse tuinbezitter is het daarom cruciaal om vooraf goed uit te zoeken welke bamboesoort past bij jouw tuin en wensen. Wil je een bamboetuin zonder kopzorgen? Kies dan voor een niet-woekerende soort. Heb je echter meer ruimte en ben je bereid om de groei nauwlettend in de gaten te houden, dan kan een woekerende soort voor jou de juiste optie zijn.

Wanneer bamboe planten?

Bamboe kan je eigenlijk het hele jaar door planten, zolang de grond maar niet bevroren is. In de praktijk betekent dat dat je kan planten van februari tot de herfst, wanneer de temperaturen mild zijn en de plant zich goed kan vestigen. Vermijd de wintermaanden, want dan is de plant kwetsbaarder voor stress.

Of je nu kiest voor bamboe in een pot of in de volle grond, je hebt voor elk van beiden wel een ideale moment om ze te planten. Voor een bamboeplant in een pot geldt dat je deze het hele jaar door kan planten, terwijl voor een bamboeplant voor in de tuin in de volle grond de lente of herfst de meest geschikte momenten zijn.

Waar bamboe planten?

De plaats waar je bamboeplant komt te staan, is cruciaal voor zijn groei. Bamboe heeft een aantal belangrijke eisen als het gaat om de standplaats:

Lichtbehoefte

close-up bamboe bladeren

De meeste bamboeplanten gedijen goed in een lichte tot halfschaduwrijke omgeving. Sommige soorten kunnen ook direct zonlicht aan, maar een goede balans tussen zon en schaduw is toch belangrijk.

Grondsoort

De plant geeft de voorkeur aan een goed doorlatende, voedselrijke grond. Zorg dus voor een bodem met veel organisch materiaal, zodat de wortels voldoende voedingsstoffen krijgen.

Luchtvochtigheid

Bamboe houdt van een licht vochtige omgeving. Regelmatig besproeien, vooral bij warm weer, is dus aan te raden om de plant gezond te houden.

Windbescherming

Harde wind kan de bladeren van bamboe beschadigen. Kies daarom een locatie met enige beschutting tegen felle wind.

Groeiruimte

De plant kan flink uitgroeien, vooral de woekerende soorten. Houd rekening met de uiteindelijke gewenste omvang en gebruik eventueel een wortelbegrenzer om de groei in te perken.

Klimaat

Selecteer een bamboesoort die goed past bij jouw klimaat. Sommige soorten zijn beter bestand tegen kou, terwijl andere juist warmere omstandigheden prefereren.

Bamboe planten in een pot

Wil je bamboe in een pot of bak op je terras of balkon plaatsen? Kies dan bij voorkeur voor een niet-woekerende soort, zoals de Fargesia. Deze hebben minder ruimte nodig en zijn eenvoudiger te beheersen.

Bij het planten in een pot is het belangrijk om te kiezen voor een pot die minstens twee keer zo groot is als de kluit van de bamboe. Vul de pot eerst met een laag hydrokorrels voor een betere afvoer van overtollig water. Daarbovenop komt dan een laag potgrond, waarna je de bamboeplant erin kan plaatsen.

Zorg er ook voor dat de pot voldoende drainage heeft, zodat de wortels niet in stilstaand water komen te staan. Een pot met gaten onderaan en het gebruik van hydrokorrels helpen hierbij.

Bamboe in pot heeft wel wat extra verzorging nodig, omdat de wortels sneller uitdrogen. Houd de grond goed vochtig en geef regelmatig voeding om een gezonde groei te stimuleren.

MOOWY’s meststof voor bamboe
MOOWY’s meststof voor bamboe
Bio moestuin mest
 • Evenwichtige formule die alle planten ten goede komt
 • Geschikt voor biologische landbouw en tuinbouw
 • Universele tuinmest

Bamboe planten in de volle grond

Voor het planten van bamboe in de volle grond gelden iets andere aandachtspunten. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een woekerende of niet-woekerende soort wilt.

Bij niet-woekerende soorten graaf je een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit. Meng wat compost of tuinmest door de bodem en plaats de plant op de juiste diepte. Vul het gat daarna op en geef de plant ruim water.

Voor woekerende bamboe is het essentieel om een wortelbegrenzer te plaatsen. Graaf een cirkel van minimaal twee meter doorsnee, met de begrenzer tot op 60 cm diepte in de grond. Dit voorkomt dat de uitlopers zich ongecontroleerd door je tuin verspreiden.

Ongeacht het type bamboe, is het belangrijk om de plant goed te verzorgen in de eerste periode na het planten. Geef voldoende water, bescherm de wortels met mulch en laat de plant geleidelijk wennen aan de nieuwe omgeving.

Bamboe verplanten

Soms kan het nodig zijn om je bamboe opnieuw te planten, bijvoorbeeld als de groei stagneert of de pot te klein wordt. De beste momenten hiervoor zijn voor of na het groeiseizoen, dus in het vroege voorjaar of de herfst.

Voor het verplanten van bamboe in een pot volg je dezelfde stappen als bij het oorspronkelijke planten. Kies een nieuwe pot die ruimte biedt voor verdere groei.

Het verplanten van bamboe in de volle grond daarentegen is een stuk arbeidsintensiever. Graaf eerst een groot gat, leg de kluit bloot en verwijder dan de plant voorzichtig. Plaats deze vervolgens in het nieuwe gat en vul dit op met grond. Vergeet ook hier niet om een wortelbegrenzer te plaatsen als je woekerende soorten hebt.

Ongeacht of je de bamboe in pot of in de grond verplant, is het essentieel om de plant achteraf goed water te geven en te beschermen tegen uitdroging in de eerste weken na het verplanten.

bamboeplanten in houten constructie in tuin

Bamboe snoeien en onderhouden

Bamboe is weliswaar een robuuste plant, maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig om in topvorm te blijven. De belangrijkste onderhoudstaak bestaat in het snoeien van je bamboeplant.

De beste periode om bamboe te snoeien is van de lente tot de herfst. Verwijder bij het snoeien dode, zieke of bevroren scheuten direct aan de basis. Ook van verdorde bladeren of takken kan je op deze manier af raken.

Hoe vaak je bamboe moet snoeien, hangt af van de soort en de groeiomstandigheden. Over het algemeen is het raadzaam om twee keer per jaar te snoeien – in het voorjaar en de zomer. Gebruik hiervoor scherpe snoeischaren of een professionele heggenschaar.

Naast het snoeien is het belangrijk om bamboe regelmatig te controleren op tekenen van stress of ziektes. Let hierbij op verkleuring, verwelking of verschrompeling van bladeren.

De Tuindokter:
Als je merkt dat je bamboe er niet goed aan toe is, is het belangrijk om snel in actie te komen met extra water, minerale of u003ca href=u0022https://moowy.be/organische-mest/u0022u003eorganische mestu003c/au003e of een gepaste behandeling.

De populairste soorten bamboe voor binnen en buiten

Er bestaat een enorme diversiteit aan bamboesoorten, variërend in hoogte, bladkleur, groeisnelheid en groeiwijze. Enkele veelgekozen soorten bamboe plant voor binnen en buiten zijn:

Niet-woekerende bamboe

 • Fargesia murieliae ‘Jumbo’: fijnbladige, compacte soort, ideaal voor in potten
 • Fargesia robusta ‘Campbell’: een robuuste, winterharde soort met glanzende bladeren
 • Fargesia ‘Rufa’: een sierlijke soort met hangende takken, ook geschikt voor potten

Woekerende bamboe

 • Phyllostachys ‘Nigra-Henosis’: een soort met dichte, donkere halmen en groene bladeren
 • Phyllostachys aurea: deze soort heeft goudgele tot oranjerode halmen en is zeer winterhard
 • Phyllostachys nigra: met spectaculaire zwarte halmen kan deze soort tot 10 meter hoog worden

Bamboe voor binnen

 • Bambusa vulgaris: het is de enige echte kamerplantbamboe, die veel licht en vocht vereist.
bamboeplant die schaduw op muur binnenshuis werpt

Bij het kiezen van de juiste bamboesoort is het dus cruciaal om rekening te houden met de groeiwijze, grootte en omstandigheden in je tuin of woning. Neem daarom de tijd om al je opties te overwegen en kies de soort die het best bij jouw situatie past.

Veelgestelde vagen over bamboe planten en verzorgen

Waar kan bamboe niet tegen?

De plant kan niet tegen extreme kou, langdurige droogte en slechte drainage. Zorg voor een beschutte locatie met goed doorlatende grond om de gezondheid van je bamboe te waarborgen.

Wat is de beste tijd om bamboe te planten?

Bamboe kan je het hele jaar door planten, behalve in de winter. Voor de volle grond zijn de lente en herfst ideaal, terwijl bamboe in potten het hele jaar door geplant kan worden, zolang de grond niet bevroren is.

Heeft bamboe veel ruimte nodig?

Bamboe heeft voldoende ruimte nodig om te groeien, afhankelijk van de soort. Sommige soorten spreiden zich snel uit, dus zorg voor voldoende ruimte of gebruik wortelbegrenzer om de groei te beheersen.

Bamboe als garantie op een stijlvolle tuin

Met de tips uit dit artikel ben je nu helemaal klaar om zelf bamboe te planten en te onderhouden. Kies de juiste bamboesoort en zorg goed voor je bamboeplanten. Begin vandaag nog en creëer een weelderige, groene oase in je tuin met deze prachtige en elegante plant.

Wil je nog meer ideeën om een weergaloze tuin te creëren die de monden va de buren doet openvallen? Ontdek dan de drie mooiste schutting planten, of kom alles aan de weet wat je nodig over lavendel planten en zonnebloem zaaien als een pro.

Heb je vragen of wil je meer tuinadvies? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!