Log in or create new account to save this product to your wishlist.
De 14 redenen voor gele plekken in het gazon – en zo kom je ervan af
Gele plekken in het gras zijn een doorn in het oog voor menig gazon liefhebber. Je wilt toch juist een mooi, frisgroen gazon zonder die gele gloed? De oorzaak achterhalen kan knap lastig zijn, want er bestaan vele aanleidingen. We helpen je graag een handje om de oorzaak van de plekken in jouw gazon te achterhalen, daarom hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet. Ook vertellen we je hoe je van de gele plekken afkomt én – beter nog – deze voorkomt.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Hoe ontstaan gele plekken in het gazon?
Er zijn vele mogelijke oorzaken van gele plekken in het gazon. Van te veel tot te weinig water en van te veel meststof tot juist te weinig voedingsstoffen. Ook dieren kunnen hun bijdrage leveren. Daarnaast onderhoudt iedereen zijn gazon op zijn eigen manier en heeft elke tuin zijn eigen grond. Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij. Zit die van jou ertussen?
- Hoe ontstaan gele plekken in het gazon?
- Gele plekken in het gazon herstellen
- Gele plekken in het gazon voorkomen
- Meer over tuinonderhoud?
Gele plekken door te weinig water
Langdurige droogte is voor geen enkel gazon goed. Nu zitten we in de lage landen vaak niet lang zonder regen, maar vooral in de zomer komt het voor dat je grasmat niet op de natuurlijke manier beregend wordt. Vooral in deze periodes is het belangrijk dat je veel en voldoende sproeit. Doe je dit niet, dan droogt het gras uit en bestaat de kans dat het afsterft.
Gele plekken door te veel water
Te veel water is ook een veelvoorkomende oorzaak van gele plekken. Als het gras het water niet snel genoeg kan afvoeren, zal het ook afsterven. Voorzie je gazon van een goede drainage door het te beluchten. Door te beluchten maak je gaten in de grond waardoor het water (maar ook licht, lucht en voedingsstoffen) zijn weg naar de bodem weer kan vinden.
Gele plekken door te kort gemaaid gras
Grasmaaien maakt het gazon sterker, je bevordert de groei van nieuw gras en je creëert een volle, dichte grasmat. Maar als je het gras te kort maait, dan zal je zien dat het gras afsterft en een gele of bruine kleur krijgt. Je maait dan immers de bovenste beschermlaag weg. Het is dus van groot belang dat je de juiste lengte aanhoudt. Maai het gras tussen de 3 en 4 cm. Wordt het gazon intensief gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, maai het dan 4 tot 5 cm. Ligt jouw gazon voornamelijk in de schaduw, maai het dan 7 cm hoog. Op die manier heeft de plant meer blad om licht op te nemen en voedingsstoffen aan te maken.
Gele plekken door botte messen van de maaier
Voor een mooie snede maai je je gras met scherpe messen. Zijn je messen bot? Dan scheurt het gras, droogt het uit en krijgt je grasmat een geelbruine gloed. Maai je gazon dus altijd met scherpe messen!
Gele plekken door zwembad
Heb je in de zomer een zwembad opgezet in de tuin, dan zal er een grote, gele plek zijn ontstaan. Dit gedeelte van het gazon heeft immers geen licht en zuurstof gekregen. Daarnaast kan het gras ook beschadigd zijn door het chloorwater. Maai het gras en belucht het, zodat de wortels weer gestimuleerd worden om te groeien.
Gele plekken na de winter
In de winter krijgt je gazon vaak een flinke opdonder. Het gras is een broedplaats voor schimmels en ziekten geworden, mos en onkruid krijgen vrij spel en door het winterweer en de verslechterde leefomstandigheden zal je gazon op bepaalde gedeeltes afsterven. Het resultaat? Gele en kale plekken. Het is heel normaal dat je na de winter het gazon hier en daar moet repareren. Dit doe je door te bemesten en bij te zaaien.
Gele plekken door te veel bemesten
Te veel bemesten kan ervoor zorgen dat het gazon te veel voedingsstoffen binnenkrijgt en deze niet allemaal kan verwerken. We adviseren je om je gazon 2 tot 3 keer per jaar te bemesten. Bemest je met een organische meststof, dan haalt de plant zelf de benodigde voedingsstoffen uit de meststof op het moment dat deze dat nodig heeft.
Gele plekken door te weinig bemesten
Krijgt het gazon te weinig voedingsstoffen binnen om in leven te blijven, ook dan vertoont het gele plekken. We adviseren je om je gazon twee tot drie keer per jaar te bemesten.
Gele plekken door verkeerd bemesten
Ook dit is een optie. Je hebt bemest, niet te vaak en niet te weinig, maar niet alle plekken in het gazon zijn meegenomen, de meststoffen zijn door te veel sproeien of door een regenbui uitgespoeld of – nog waarschijnlijker – bovenop nat gras terechtgekomen waardoor het gras verbrand is. Dit laatste verhelp je door direct na het bemesten te sproeien. Dan blijven de meststoffen niet op het gras liggen, maar gaan ze rechtstreeks de bodem in.
Gele plekken in gazon door zuurgraad
Is de pH-waarde van de bodem te hoog, oftewel: is de grond alkalisch, dan kan zich dit ook uiten via gele plekken in het gras. Het gras groeit minder snel en onkruid en mos krijgen meer kans om te groeien. Door kalk te strooien breng je de bodem weer in de juiste verhouding.
Gele plekken door katten en honden
Wist je dat de urine van een kat of hond kan zorgen voor gele plekken in het gras? Dit komt door het hoge stikstofgehalte in de urine van je huisdier. Het zijn vaak de teefjes die voor de gele plekken zorgen, zij legen hun blaas namelijk in een keer op dezelfde locatie. Reuen plassen vaker in kleine hoeveelheden op verschillende plekken.
Kleine beetjes urine kunnen ook voor een groeispurt van het gras zorgen. Je herkent deze plekken aan hun donkergroene kleur.
Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Gele plekken door emelten
De larven van de langpootmug, emelten, zijn een ware plaag voor je gazon. Ze leven in de bovenste lagen van het gras en bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in.
Wil je weten of er emelten in jouw grond leven? Kijk bij vochtig weer en het liefst in de nacht naar je gazon, dan komen ze aan het oppervlak. Of til enkele graszoden op om te zien of je ze kunt ontdekken. Heb je emelten gevonden? Dan is het hoog tijd om de emelten te bestrijden en meer schade te voorkomen. Meer daarover lees je hier.
Gele plekken door engerlingen
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten bladsprietkevers. De kevers zelf zijn niet schadelijk voor het gazon, maar hun larven des te meer. Ze doen zich tegoed aan de wortels van je gazon. Hierdoor kan het voorkomen dat het gras nog rechtovereind staat, maar dat de wortels weg zijn. Het gras kleurt vervolgens geel.
Vermoed je dat er engerlingen in je gazon leven? Test het! Giet net voor zonsondergang water rond de gele plekken in het gras. Dek deze plekken af met zwart plastic. Als je de volgende ochtend het zeil verwijdert, zullen er engerlingen op het gazon liggen.
Gele plekken door schimmels
Zitten er schimmels in het gras? Dit valt niet te voorkomen of te verhelpen. Dan zit er helaas niets anders op dan de aangetaste plekken te herstellen.
Gele plekken in het gazon herstellen
Hoe herstel je gele plekken in je gazon? Om hier antwoord op te geven is het belangrijk eerst te weten wat de oorzaak is van de gele plekken. Hier kom je achter door het gazon te onderzoeken.
Bekijk de gele plek, raak het gras aan. Heb je te veel water gegeven? Voorzie je gazon dan van een goede drainage. Kleurt je gazon geel door een tekort aan water, bijvoorbeeld in een droge periode? Zorg dan voor een goede bewateringsstrategie. Geef één keer per week veel water in plaats van elke dag een beetje. Op die manier moeten de wortels dieper zoeken voor water. De wortels zijn hierdoor langer, en tijdens een drogere periode kunnen ze langer vocht opnemen.
Vraagt je gazon niet om water maar om voedingsstoffen? Dan is het tijd om te bemesten. Is het gras echter al zover aangetast dat de wortels zijn afgestorven? Verwijder dan dat specifieke gedeelte en zaai dit stukje in met graszaad. Doe dit zo snel mogelijk, dan krijgen mos en onkruid geen kans om zich te vestigen.
- Bevordert de opname van voedingsstoffen
- Onzichtbaar na toepassing door fijne korrel en zandkleur
- Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling
Gele plekken in het gazon voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan herstellen. Dit doe je door je gazon goed te onderhouden. Dit betekent:
- Bemesten
- Sproeien
- Grasmaaien
- Kalken
- Onkruid verwijderen
- Ongedierte bestrijden
Het hoort er allemaal bij. Op zoek naar meer tips? Lees onze tips over tuinonderhoud of download de Gazon Basics Gids.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan contact op, we helpen je graag verder.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Verwelkingsziekte Herkennen, Bestrijden En VoorkomenVoorkom en bestrijd verwelkingsziekte met onze complete gids. Ontdek symptomen, oorzaken en oplossingen voor gezonde, sterke planten.Read more
-
Roestschimmels in de Tuin Herkennen & BestrijdenRoestschimmels behoren tot de hardnekkigste plagen in de tuin. Ontdek tips over hoe je ze kan herkennen en bestrijden en hoe je herinfectie kan voorkomen.Read more
-
Witte vlieg op je planten: Preventie, bestrijding en behandelingOntdek alles over de verraderlijke witte vlieg! Van de schade die het aanricht bij planten tot effectieve bestrijdingsmethoden, deze blog onthult alle geheimen van dit kleine vliegende insect. Leer hoe je jouw planten beschermt en plagen onder controle houdt.Read more
-
Meeldauw bestrijden in de tuin? Dat doe je zo!Meeldauw is een schimmelziekte die ernstige schade aan planten kan veroorzaken. Je kan het vaak herkennen aan witte of grijze vlekken op de bladeren, stengels en bloemen van planten. In sommige gevallen kan de plant zelfs afsterven. In deze blog ontdek je wat meeldauw is, leer je de verschillende soorten meeldauw kennen, hoe je ze kan herkennen en welke maatregelen je kan nemen om meeldauw op je planten te voorkomen en te bestrijden.Read more
-
Bruine plekken in het gazon – oorzaken en behandelingDorre plekken in het gazon zijn erg vervelend. Er zijn heel wat redenen waarom ze voorkomen. Lees verder om erachter te komen hoe ze ontstaan en hoe je ze kan oplossen.Read more
-
Gazonziekten en Schimmels Herkennen & BestrijdenGazonziekten kunnen moeilijk te herkennen zijn, maar worden meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie. Ontdek hoe je gazonziekten kunt identificeren en voorkomen.Read more
-
Paddenstoelen in het gazon – waar komen ze vandaan en (hoe) moet je ze verwijderen?In het najaar schieten ze als paddenstoelen uit de grond: paddenstoelen. Maar waar komen ze vandaan? Waar zijn ze goed voor? Betekent het dat er iets mis is met je gazon of zijn ze juist nuttig? In dit artikel lees je meer over paddenstoelen. Wat zijn het eigenlijk? Waarom komen ze op? Zijn ze schadelijk of zelfs gevaarlijk? We geven antwoord op deze en andere veelgestelde vragen.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?