Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Emelten bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!
Eerst ziet je gazon er mooi gezond en groen uit, maar opeens verschijnen er gele plekken en pikken er meer vogels in het gras. Dit kan betekenen dat je emelten of engerlingen in je gazon hebt. Hoe je de emelten herkent én kan bestrijden lees je hier.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Wat zijn emelten?
Een emelt is een larve van de langpootmug. De langpootmug zelf is een onschuldig insect, maar de larven kunnen een hoop schade aanrichten. De meest voorkomende soorten in België en Nederland komen uit de Tipula-familie. We onderscheiden twee soorten: de Tipula oleracea en de Tipula paludosa.
- Wat zijn emelten?
- Hoe herken je emelten?
- Welke schade brengen emelten toe aan het gazon?
- Zo weet je of jij een emeltenplaag hebt in jouw gazon
- Kun je emelten in het gazon voorkomen?
- Wanneer bestrijd je emelten het best?
- Biologische bestrijding van emelten met aaltjes
- Emelten chemisch bestrijden
- Kale plekken in het gazon herstellen na emelten bestrijden
- Verwar emelten niet met engerlingen!
- Meer over tuinonderhoud?
Langpootmug Tipula Oleracea
De langpootmug Tipula oleracea, ook wel koollangpootmug genoemd, vliegt van april tot juni en van augustus tot oktober.
Langpootmug Tipula Paludosa
Langpootmug Tipula paludosa, ook wel de moeraslangpootmug genoemd, vliegt slechts een keer per jaar, in augustus en september.
De muggen leggen in deze periode tot wel 400 eitjes. Dit doen ze op afzonderlijke plekken in het gras. Je begrijpt dat als deze allemaal uitkomen, je een ware plaag te pakken hebt. De eerste generatie larven veroorzaakt de meeste schade in de zomer. De generatie die in het najaar uitkomt, overwintert en is niet gevoelig voor vorst. Ze overleven zelfs een temperatuur van -10°C. De larve is het actiefst in een vochtige grond. In de winter verschuilt hij zich in een holletje in de grond, maar in het voorjaar komen ze weer omhoog om zich te voeden. In de zomer ontpopt de larve zich tot een langpootmug.
Hoe herken je emelten?
Emelten hebben een grijsbruine kleur. Je zou kunnen zeggen dat de emelt een kruising is tussen een worm en een rups. Ze hebben geen poten en geen duidelijk hoofd. Het is dus lastig te zien wat de voor- of achterkant is. Emelten worden ongeveer 4 tot 5 cm lang.
Welke schade brengen emelten toe aan het gazon?
Emelten kunnen serieuze schade aanrichten aan je gazon. Daarom moet je de emelten bestrijden. De larven leven in de bovenste lagen van het gras en komen ‘s nachts naar boven om zich te voeden. Ze bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in. Hierdoor ontstaan kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras. Is het gras op, dan verplaatsen ze zich naar een nieuw stukje waar ze verder kunnen eten. Emelten zijn echter maar deels verantwoordelijk voor de kale plekken in je gazon. Emelten zijn een lekker hapje voor vogels (vooral voor kraaien, roodborstjes en spreeuwen) en voor mollen. Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, zullen ze het gazon net zolang omploegen totdat ze de insecten hebben gevonden.
Zo weet je of jij een emeltenplaag hebt in jouw gazon
Wil je weten of er emelten in jouw grond leven? Kijk bij vochtig weer en het liefst in de nacht naar je gazon, dan komen ze aan het oppervlak. Ook kun je enkele graszoden optillen en kijken of je ze kunt ontdekken. Heb je emelten gevonden? Dan is het hoog tijd om de emelten te bestrijden en meer schade te voorkomen.
Kun je emelten in het gazon voorkomen?
Probeer je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september. Dan legt de langpootmug haar eitjes. Op die manier beperk je al veel schade aan je gazon. Zorg ook voor een sterke grasmat. Ideale leefomstandigheden voor emelten zijn een natte herfst, een zachte winter én een zwakke grasmat. Emelten voorkomen is altijd beter dan emelten bestrijden.
Wanneer bestrijd je emelten het best?
Emelten zijn het best te bestrijden als de bodemtemperatuur wat is opgewarmd. Deze dient minimaal 8°C te zijn. De beste periode is van maart tot en met oktober. Let wel op dat de emelten niet te groot zijn. Zijn ze al rond de 4 cm, dan zullen de larven binnen korte tijd verpoppen en zijn ze niet meer te bestrijden. Zijn ze 2 tot 3 cm, dan is dit nog wel mogelijk. Je kunt op twee manieren de emelten bestrijden: op een natuurlijke manier of met chemische middelen.
Biologische bestrijding van emelten met aaltjes
Op zoek naar een bestrijdingsmiddel waarmee je natuur en milieu niet belast? Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Het zijn microscopisch kleine beestjes die, zodra ze hun prooi vinden, deze binnendringen en gebruiken als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood. Kortom: je laat de natuur de natuur de emelten bestrijden. Aaltjes zijn zowel online als bij tuincentra te bestellen.
Emelten chemisch bestrijden
Om de emelten te bestrijden dood kun je ook chemische bestrijdingsmiddelen inzetten. Zo kun je strooikorrels over het gras verspreiden en besproeien, waardoor de substantie de grond intrekt. Bereikt het de larve, dan wordt deze verlamd en uiteindelijk gedood. Wees je er wel van bewust dat chemische middelen schadelijk zijn voor mensen en voor dieren. Ook zijn niet alle chemische middelen vrij verkrijgbaar. Het is daarom verstandig een professional in te huren om de emelten te bestrijden.
Kale plekken in het gazon herstellen na emelten bestrijden
Ben je verlost van de emeltenplaag? Dan kun je overgaan tot herstel van je gazon. Zaai de kale plekken die de larven hebben veroorzaakt opnieuw in met graszaad. Wacht hier wel mee totdat de bodem van je gazon een minimale temperatuur heeft van 10°C, zodat het kan ontkiemen. Meer weten over het zaaien van gras? Lees dan het artikel graszaad, alles wat je moet weten.
- Herstelt snel kale plekken
- Kiemt binnen 7 tot 14 dagen
- Snelle groei zodat kalen plekken niet meer zichtbaar zijn
Verwar emelten niet met engerlingen!
Emelten worden vaak in één adem genoemd met engerlingen. Er is echter een verschil. Wil je weten hoe je de engerling herkent en bestrijdt, lees dan het artikel Engerlingen bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Read more
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Read more
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?