10 tips voor het creëren van een ecotuin

Het wordt een steeds populairder fenomeen: de ecotuin. Een aangelegde tuin die goed is voor mens, dier én milieu. Met een juiste aanpak neemt de ecotuin je juist veel werk uit handen. Lees verder om erachter te komen wat een ecotuin precies is, wat voor voordelen het heeft en 10 tips hoe jij jouw bestaande tuin ecofriendly maakt.

5 MIN 15 apr
Laatste update: 16 jun 2023
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 27 aug Creëer een tiny forest in je eigen tuin 5 MIN 13 aug Tuinkalender Augustus 8 MIN 10 aug De juiste snoeischaar kiezen
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Het wordt een steeds populairder fenomeen: de ecotuin. Een aangelegde tuin die goed is voor mens, dier én milieu. Een plek waarin geleefd mag worden. Door jou, maar ook door planten, bloemen en dieren. Nu denk je misschien: dat klinkt als veel werk. Maar dat hoeft niet. Met een juiste aanpak neemt de ecotuin je juist veel werk uit handen. Lees verder om erachter te komen wat een ecotuin precies is, wat voor voordelen het heeft en 10 tips hoe jij jouw bestaande tuin ecofriendly maakt.

Wat is een ecotuin?

Een ecotuin is een tuin waarin je samenwerkt met de natuur in plaats van tegen de natuur. Je creëert een actief bodemleven, wat insecten aantrekt, die op hun beurt weer vogels aantrekken. Natuurlijke processen worden op deze manier ingezet om je tuin zo goed mogelijk te laten groeien en bloeien. Verwar het niet met een wilde tuin. Het hoeft geen rommeltje te worden, maar je kunt als je wilt nog steeds een strak ontwerp aanhouden. Een ecotuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigenaar. Het scheelt in onderhoud en in kosten. Een combinatie waar we allemaal blij van worden.

Tip 1: gebruik geen chemicaliën

Een eerste stap die je kunt zetten om je tuin meer ecofriendly te maken is door geen gebruik (meer) te maken van chemicaliën. Chemicaliën zijn de allergrootste verstoorders en vervuilers van het natuurlijke ecosysteem. Ze doden alles waarmee ze in aanraking komen, zijn gevaarlijk voor mensen en (huis)dieren en zijn funest voor al het bodemleven. Is het het enige middel dat je kent om onkruid te bestrijden? Dat kan ook op andere manieren, denk aan:

 • door te schoffelen
 • met een elektrische of accu-onkruidborstel
 • met een gasbrander

Lees hier al onze tips om onkruid te verwijderen.

Tip 2: bestrijd de natuur met de natuur

Plagen in de vorm van ongedierte kun je bestrijden met behulp van chemische middeltjes, maar je las hierboven al wat dat je tuin voor kwaad doet. En dat willen we natuurlijk niet! Wist je dat aaltjes (nematoden) een natuurlijke vijand zijn van veel insecten en hun larven? Het zijn microscopisch kleine beestjes die hun prooi (plagen als emelten en engerlingen) binnendringen en gebruiken als voedselbron. Dit doodt hun prooi binnen een paar dagen.

Zijn er veel vogels in je tuin? Zij kunnen je ook van deze plaag af helpen. Emelten en engerlingen zijn een kostelijk (en eiwitrijk) maaltje voor hen.
Op deze manier laat je de natuur de natuur bestrijden.

Tip 3: vang regenwater op

Plaats een regenton om water op te vangen. Op deze manier gaat het regenwater niet alleen niet verloren, het is ook nog eens goed voor je portemonnee.

regenwater opvangen met regenton

Tip 4: geef je gazon een organische bemesting

Een organische meststof draagt bij aan een actief bodemleven. Het bodemleven moet namelijk eerst met de mest aan de gang voordat het voedzaam is voor de plant. Organische meststof voedt de plant en de bodem en verbetert de bodem ook nog! De plant verbruikt overigens alleen wat hij nodig heeft. De rest van de meststof gaat nergens heen, het blijft opgeslagen totdat de plant het weer gebruikt.

Tip 5: maak je eigen compost

Dit is ook leuk om samen met je kinderen op te pakken. Door het maken van een wormenbak leer je je kinderen meer over hoe composteren en het bodemleven in de grond werkt. Belangrijk is een goede mix van gezond bruin materiaal (takjes, houtsnippers, bladeren), groen materiaal (plantenresten, grasmaaisel, etensresten) en voldoende lucht. Schep het geheel regelmatig goed om met een hooivork. Voor een snellere compostering kun je wat kalk toevoegen.

Tip 6: vul je tuin met inheemse planten, struiken en bomen

Inheemse planten zijn een goede manier om insecten naar je tuin te lokken. Ze zijn goedkoop, vaak beter bestand tegen ongedierte dan niet-inheemse soorten en over het algemeen makkelijk te onderhouden. Ze zijn immers al gewend aan het klimaat. Maar ze hebben nog een belangrijk pluspunt: inheemse planten zijn nodig om bepaalde insectensoorten in leven te houden. Planten zijn afhankelijk van insecten en insecten van planten. Ze hebben beiden immers voordeel van elkaar: de een heeft de nectar, de ander de bestuiving. Verdwijnt een plantensoort, dan zal de insectensoort vanzelf ook verdwijnen. Zet dus naast je exotische bloeiers ook een paar plantensoorten van eigen bodem in je tuin. De vlinders, bijen en vogels zullen je dankbaar zijn.

Een paar voorbeelden:

 • Gelderse Roos
 • Meidoorn
 • Pinksterbloem
 • Rode klaver
 • Rolklaver
 • Sneeuwbal
 • Vlier

Tip 7: trek dieren naar je tuin

Onze tuinen worden steeds vaker omheind met muren en hekken. Dit maakt het voor op de grond levende wezens zoals egels lastig om je tuin binnen te komen. Overweeg om een klein gaatje te maken in je omheining om de egel binnen te laten. 13 bij 13 centimeter is voldoende.

Vogels en insecten vinden hun weg naar jouw tuin met de juiste planten en bloemen. Ook de zaden en het pluis van uitgebloeide planten zijn nuttig. De zaden worden door vogels opgegeten en het pluis dient als nestmateriaal. Voorbeelden van planten waarmee je vogels aantrekt zijn boekweit, koolzaad of zonnebloemen.

vogel in vijver bak

Tip 8: creëer diversiteit in de tuin

Een belangrijke voorwaarde voor biodiversiteit is het hebben van verschillende beplantingslagen. Combineer je gazon met planten, kruiden, struiken en eventueel een paar bomen. Wil je een terras of een pad aanleggen? Kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke opties, zoals kiezelstenen of hout.

Tip 9: kies voor houten tuinmeubelen

Laat de natuur een inspiratiebron zijn voor de aankleding van je tuin. In een ecotuin komen natuurlijke materialen goed tot hun recht. Kies voor houten tuinmeubelen in plaats van een kunststof variant.

Tip 10: wees geduldig

Wil je een mooie ecotuin, dan kan je niet zonder een gezonde portie geduld. Heb je bijvoorbeeld slakken in de tuin? Grijp dan niet meteen naar de middeltjes, maar wacht rustig af. In het volgende seizoen krijgen ze vanzelf een natuurlijke vijand. De natuur herstelt het evenwicht in de tuin vanzelf.

Dit waren ze. Onze 10 tips voor een ecofriendly tuin. Zie jij een ecotuin ook wel zitten? Of heb je nog vragen? Laat het weten in de comments.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.6 (106 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf:  18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.4 (38 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf:  32,99
Top
Top Langwerkende gazonmeststof 4.7 (177 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf:  15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!