Zo onderhoud je je grasmaaier

Wil je dat je grasmaaier extra lang meegaat? Dan is goed onderhoud cruciaal! Je verlengt niet alleen de levensduur, maar je bespaart ook op eventuele reparatiekosten. Hoe je deze handige helper op z’n best laat presteren lees je hier.

3 MIN 11 feb
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven 4 MIN 29 dec 4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Zo onderhoud je je grasmaaier

Wil je dat je grasmaaier extra lang meegaat? Dan is goed onderhoud cruciaal! Je verlengt niet alleen de levensduur, maar je bespaart ook op eventuele reparatiekosten. Hoe je deze handige helper op z’n best laat presteren lees je hier.

Veiligheid boven alles

Zorg dat de grasmaaier volledig uitstaat en laat de machine voldoende afkoelen voordat je aan het onderhoud begint.
Heb je een benzinemaaier? Verwijder dan de bougie.
Heb je een elektrische maaier? Haal de stekker uit het stopcontact.
Accumaaier? Verwijder de accu.
Doe je dit niet, dan kan het zomaar voorkomen dat de motor door het draaien van het mes vanzelf weer start. Veiligheid boven alles!

Tip: draag stevige handschoenen om je handen te beschermen. Dit is vanwege de scherpe messen geen overbodige luxe.

De snelle schoonmaakbeurt

Wist je dat er in grasmaaisel zuren zitten die de maaier kunnen aantasten? Tijdens het maaien hopen de grasresten zich op in je maaier. Je doet er daarom goed aan om de grasmaaier na elke maaibeurt van een snelle schoonmaakbeurt te voorzien. Sowieso werken schone messen een stuk beter dan vieze.
Zo ga je te werk:

 • Verwijder de opvangbak en pak een oude borstel en eventueel een spatel om de machine te ontdoen van de grasresten. Gebruik geen water!
 • Veeg de maaier na met een oude doek om roestvorming te voorkomen.
 • Controleer of de schroeven of bouten nog stevig vastzitten en draai ze aan.
 • Vet de scharnieren in zodat ze weer soepel werken.
 • Spoel de wielen af.

De grote onderhoudsbeurt

Eén keer per jaar heeft de maaier een grote onderhoudsbeurt nodig. De winterstop is daarvoor hét moment. Je gazon is in winterslaap en het gras hoeft niet gemaaid te worden. Gebruik deze tijd om de grasmaaier een ‘winterbeurt’ te geven. Je kunt uiteraard ook op elk ander moment in het jaar de grasmaaier van een grote onderhoudsbeurt voorzien.

Onderhoud benzinemaaier

Heb je een benzinemaaier? Die onderhoud je op de volgende manier:

 • Vet alle scharnieren en bewegende onderdelen in met smeermiddel.
 • Controleer het oliepeil. Haal de dop met de peilstok van de tankdop en maak deze schoon. Steek de peilstok vervolgens weer in de tank en kijk na een paar seconden of en waar het oliepeil tussen de minimum- en maximumwaarde aangegeven staat. Het is beter om aan de hoge kant te zitten. Vul indien nodig olie bij en vervang sowieso eens per jaar alle olie in de maaier.
 • Verwijder de bougies en reinig deze. Dit doe je met een staalborstel en een oude doek.
 • Verwijder het luchtfilter en reinig deze. Heb je een papieren luchtfilter? Blaas of klop deze uit of vervang het als het te vies is geworden. Een filter in mousse spoel je met benzine en bevochtig je met wat olie.
 • Controleer en slijp indien nodig de messen. Gebruik hiervoor een haakse slijper of een multitool. Het is belangrijk dat de messen na het slijpen goed uitgebalanceerd worden, zodat ze aan beide kanten even zwaar zijn. Laat je het slijpen liever aan een professional over? Besteed het dan uit. Het belangrijkst is dat het gebeurt. Scherpe messen verbruiken minder benzine. Fijn voor het milieu én jouw portemonnee.

Onderhoud elektrische maaier of accumaaier

Heb je een elektrische of accugrasmaaier? Dan ben je sneller klaar.

 • Verwijder de motorkap en maak de motor van binnen schoon. Hierdoor krijgt de motor een betere koeling.
 • Smeer de bewegende delen in met vet.
 • Controleer en slijp indien nodig de messen.

Maak de maaier winterklaar

Berg je de maaier op voor de winterperiode? Vergeet dan niet de volgende stappen:

 1. Zorg dat de benzinetank leeg is. De brandstof verliest in de winter zijn ontstekingskracht waardoor je de maaier in het voorjaar niet meer aan de praat krijgt. Is de tank nog niet leeg? Laat de motor dan draaien totdat deze stilvalt.
 2. Controleer het oliepeil. Het is beter om aan de hoge dan aan de lage kant te zitten. Vul indien nodig olie bij. Zorg ervoor dat de olietank nooit leeg staat, dan ontstaat roestvorming.
 3. Smeer alle scharnieren en bewegende onderdelen in met vet. Zo bescherm je ze tegen de kou.
 4. Berg je maaier op in de normale stand op een droge plek.

Alle stappen uitgevoerd? Dan haal je in het voorjaar een goed werkende maaier uit de schuur. Op naar een mooi, nieuw maaiseizoen! Lees hier alles over grasmaaien.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!