Tips & Advies
Herfstboeket met paars en oranje bloemen
5 MIN 10 sep
Laatste update: 15 sep 2023

Tuinkalender september: dit kun je deze maand doen

In september begint de natuur zich op de winter voor te bereiden. Tegelijkertijd bloeien sommige planten juist nu in volle kleurenpracht. In deze tuinkalender voor september lees je wat je deze maand allemaal in je tuin kunt doen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

De zomer loopt ten einde, maar er is nog tijd om wat plantjes te zaaien en te planten. Lees snel verder en ontdek alles over tuinieren in september! 

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Aanplanten in september
 • Uitdagingen van tuinieren in september
 • Snoei de planten terug in september
 • Planten voorbereiden op de winter
 • Gereedschap voor tuinieren in september
 • Veel plezier met je tuinonderhoud in september

Aanplanten in september

In september kun je prachtige bloemen en struiken planten. De meeste vaste planten gedijen nu optimaal. Ze zijn robuust en kunnen goed tegen wisselende weersomstandigheden. Enkele sprekende voorbeelden zijn asters, chrysanten en het prachtige sedum (vetkruid).

Sedum (vetkruid) in bloei met roze bloemen
Sedum (vetkruid) ziet er prachtig uit. Fotocredits: Kazakov Maksim/shutterstock

Sommige groenten zijn ook geschikt om in september te planten. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, radijs en sla. Deze winterharde soorten groeien zelfs in de koudere maanden nog een beetje door en nemen pas een pauze als er vorst is. 

Bovendien doen sommige bloembollen het met name goed in de herfst. Denk hierbij aan narcissen, tulpen en krokussen. Deze bloeien prachtig in het voorjaar als je ze nu plant. Genoeg te doen dus! 

Uitdagingen van tuinieren in september

Het weer in september is vaak extreem wisselvallig. De temperaturen en de regenval kunnen sterk variëren. In dergelijke omstandigheden is het vaak moeilijk om het juiste planttijdstip te bepalen. 

Gazondokter Louis adviseert:
“Houd de weersvoorspelling in de gaten en ga op een bewolkte dag aan de slag. Dan schijnt de zon niet de hele tijd in je nek en een milde acclimatisatieperiode is beter voor de bloemen.”

Houd bij het tuinieren in september ook rekening met licht. Afhankelijk van het weer kan licht een schaars goed worden. De dagen worden korter en dit kan betekenen dat sommige planten niet genoeg licht krijgen om te gedijen.

De oplossing: plant in september niet in de schaduw en zorg ervoor dat andere planten de jonge nieuwkomers tijdens deze kritische fase niet van het licht beroven. Heb je veel schaduw in de tuin? Dan kun je het beste voor schaduwplanten kiezen.

Ten slotte kunnen plagen ook een uitdaging zijn. Sommige plagen, zoals slakken en rupsen, kunnen in de herfst actiever zijn en je planten beschadigen. Je kunt het ongedierte bestrijden met pesticiden of natuurlijke vijanden.

Persoonlijk hebben wij een voorkeur voor de natuurlijke bestrijding. Daarom schreven wij een artikel over slakken in de tuin bestrijden en voorkomen met veel tips voor een natuurlijke aanpak. Ook de buxusrups of – mot kan in september actief zijn. Check dus regelmatig of je buxusrupsen in je tuin spot. 

Close-up van buxusrups die eet van blad
De buxusrups is van maart tot midden oktober actief. Fotocredits: Zerbor/shutterstock

Snoei de planten terug in september

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het tuinieren in september. Veel planten hebben baat bij een dergelijke verjongingsbehandeling.

 • Vaste planten: veel vaste planten kunnen in september worden teruggesnoeid nadat hun bloeiseizoen voorbij is. Dit bevordert een gezonde groei en voorkomt dat de planten te groot of slordig worden. Voorbeelden hiervan zijn asters, phlox (vlambloem) en chrysanten.
 • Rozen: rozen kunnen in september licht gesnoeid worden om hun vorm te behouden en dood of ziek hout te verwijderen. Intensiever snoeien gebeurt meestal in het vroege voorjaar.
 • Lavendel: door lavendel in september te snoeien, blijft de plant compact en wordt de groei volgend voorjaar gestimuleerd.
 • Herfstbloeiende heesters: heesters die in de herfst bloeien, zoals vlindersering, kunnen worden ingekort nadat ze in september bloeien.
 • Fruitbomen: als je fruitbomen hebt, kan een lichte snoei in september helpen de groei onder controle te houden en de oogst van volgend jaar te stimuleren.
 • Heggen: heggen kunnen in september worden gesnoeid om ze netjes en compact te houden. Je leest er meer over in ons uitgebreide artikel over heggen snoeien.
Iemand met tuinhandschoen aan snoeit een tak van een struik met een snoeischaar
Regelmatig snoeien doet groenblijvende struiken goed. Fotocredits: Mila_22 79/shutterstock

Planten voorbereiden op de winter

Als je in september gaat tuinieren, is het goed om je planten al voor te bereiden op de komende winter. Zo pak je dat aan:

 • Gazon: september is een perfect moment om het gazon te verzorgen. Maai het gazon regelmatig en verhoog geleidelijk de maaihoogte. Bemest het gazon om de wortelontwikkeling te bevorderen. Indien nodig kun je ook kale plekken opnieuw inzaaien. Zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Met onze speciale gazon najaarskit is jouw gazon straks helemaal winterklaar.
 • Moestuin: in de moestuin kun je in september late groenten zoals pompoen, courgette en late aardappelen oogsten. Je kunt nu ook boerenkool, bieten, spinazie en andere wintergroenten zaaien.
 • Bladeren verwijderen: houd je tuin schoon door gevallen bladeren te verwijderen of opzij te vegen voor egels etc. Een dikke laag bladeren kan het gazon verstikken en ongedierte aantrekken.
 • Gewasbescherming: hebben je planten vorstbescherming nodig? Als er een strenge winter verwacht wordt, kun je gevoelige planten afdekken met vorstbeschermingsvlies of deze planten op een beschutte plek in potten zetten.
 • Bomen en struiken: controleer bomen en struiken op zieke of beschadigde takken en snoei ze in september. Dit helpt schade door winterse buien en stormachtig weer te voorkomen.
 • Water geven: zorg ervoor dat je planten voldoende water krijgen, vooral als de herfst droog is. Goed bewaterde planten doen het beter in de winter.
 • Tuinmeubelen en -benodigdheden: denk er ook vast over na hoe je tuinmeubelen, barbecues en tuingereedschap schoon wilt maken en veilig wilt opbergen. Hierdoor wordt slijtage door vorst en vocht voorkomen.

Gereedschap voor tuinieren in september

Om te tuinieren in de herfst heb je een paar goede tools nodig. Zorg ervoor dat je in ieder geval onderstaand tuingereedschap klaar hebt staan of liggen. 

 • Tuinschaar
 • Spade
 • Gieter
 • Kas
 • Vorstbeschermingsvlies of mulch
 • Gieter of tuinslang

Veel plezier met je tuinonderhoud in september

We hopen je geïnspireerd te hebben met onze tuinkalender voor september. Houd de weersvoorspelling in de gaten en focus je op de omstandigheden in je tuin en je regio. Dan weet je zeker dat je onder de juiste condities aan de slag gaat. We wensen je veel succes en werkplezier. Geniet van de nazomer!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!