Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Tuinkalender februari: Wat Kan je Doen?
De winter nadert zijn einde in februari, en de tuin begint te ontwaken. Bereid je voor op het zaaien, planten en snoeien met onze tuinkalender van februari.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Februari markeert het einde van de winter en is een cruciale maand voor het tuinieren. Hoewel het nog steeds koud kan zijn, zijn er veel tuinklussen die je in deze maand kunt uitvoeren om je tuin voor te bereiden op de lente. In deze tuinkalender voor februari lees je alles over het nodige tuinonderhoud in februari.
- Wat te doen in de tuin in februari?
- De eerste lentekriebels
- Zaaien in februari
- Planten in februari
- Tuinonderhoud februari
- Moestuin februari
- Tips voor succesvol tuinieren in februari
- Veelvoorkomende uitdagingen deze maand
- Tuinkalender februari: laat die lente maar komen!
Wat te doen in de tuin in februari?
Deze ‘februari tuinkalender’ is een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je op het juiste moment de juiste taken uitvoert in je tuin. In februari zijn er namelijk specifieke tuinklussen die je moet uitvoeren om je tuin gezond en bloeiend te houden.
Ten eerste is het belangrijk om je tuin op te ruimen en dode plantenresten te verwijderen. Dit helpt om ziektes en plagen te voorkomen. Vergeet niet om ook je tuingereedschap schoon te maken en te onderhouden. En kunnen je tegels wel een schrobbeurt gebruiken? Dan is dit een mooi moment. Als je winterdek hebt liggen, kun je dat aan het eind van deze maand weghalen.
Een andere tuinklus voor februari is het strooien van kalk in je borders, de moestuin en je gazon. Doe dit voor half februari. Zo bereid je je tuin voor op de lente en breng je de zuurgraad weer op orde.
Ook het verspreiden van goed verteerde compost haalt je tuin uit de winterslaap en geeft hem net dat beetje extra voor al dat nieuwe leven dat komen gaat. Of er al is: vanaf februari laten zich de eerste krokussen, narcissen en sneeuwklokjes zien. Voorzie ook je gazon van een dunne laag compost.
Ben je vooral benieuwd naar hoe je je gazon het beste kunt verzorgen in februari? Bekijk dan ook eens onze onderhoudskalender voor het gazon.
De eerste lentekriebels
De lente staat straks weer symbool voor een nieuw begin. Zo’n nieuw begin kun je ook in je tuin maken. Februari is dan ook een mooie maand om na te denken over je tuininrichting en eventuele aanpassingen en/of verbeteringen te plannen.
Als je van plan bent om een nieuw gazon aan te leggen, is dit de maand op de grond alvast te spitten en te egaliseren. Ook kun je vast graszaad uitzoeken of meteen bestellen. Vanaf uiterlijk half maart kun je beginnen met de aanleg.
Zaaien in februari
Februari is de perfecte tijd om zaden te zaaien voor een overvloedige oogst in het voorjaar. Hoewel het misschien te vroeg lijkt om te zaaien, zijn er verschillende groenten en bloemen die in februari (sommige binnen in kweekbakjes en -potjes) kunnen worden gezaaid. Denk aan erwten, wortelen, sla, radijsjes en viooltjes.
Zorg ervoor dat je zaden kiest die geschikt zijn voor het vroege voorjaar en volg de instructies op de verpakking voor de juiste zaaidiepte en afstand. Bloemen die je in februari binnen door kunt zaaien zijn onder andere: salvia’s, leeuwenbekjes, lobelia’s en petunia’s.
Nog iets te vroeg om te zaaien in februari, maar wel een handige to-do voor op de tuinkalender deze maand: zomerbollen bestellen. Laat de voorpret maar vast beginnen!
Planten in februari
Februari biedt ook de mogelijkheid om nieuwe planten aan je tuin toe te voegen. Hoewel de meeste planten nog in rust zijn, zijn er enkele die al kunnen worden geplant. Denk aan vaste planten zoals lavendel, salie en sedum. Deze planten zijn winterhard en kunnen de koude temperaturen van februari aan. Zorg ervoor dat je de juiste plantdiepte en afstand hanteert bij het planten en geef ze regelmatig water tijdens droge periodes.
Zolang het niet vriest, is februari een perfecte maand om bladverliezende hagen te planten. Plant struiken en bomen met kale wortel altijd zo snel mogelijk. Alleen als het vriest, kun je beter even wachten en de planten met hun wortels tijdelijk inkuilen.
Tuinonderhoud februari
Februari is de perfecte tijd om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen. Een van de belangrijkste taken is het snoeien van bomen, struiken en planten, zoals de dakplataan en de leilinde.
Door te snoeien in februari bevorder je de groei van gezonde planten en levendige bloemen in het voorjaar. Verwijder dode takken en takken die elkaar overlappen om de luchtcirculatie te verbeteren. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoei gereedschap gebruikt om schade aan de planten te voorkomen.
Moestuin februari
Als je een moestuin hebt, is februari een belangrijke maand om je voor te bereiden op het komende seizoen. Begin met het verrijken van de bodem door compost toe te voegen. Compost voegt voedingsstoffen toe aan de bodem en verbetert de structuur. Als je koolsoorten wilt telen, is februari een goed moment om kalk te strooien in dit deel van je moestuin.
Controleer ook op onkruid en verwijder dit zorgvuldig. Onkruid kan concurreren met je groenten om voedingsstoffen en water, dus het is belangrijk om het op tijd te verwijderen.
Je zou het misschien niet een, twee, drie zeggen maar februari is ook een maand om te oogsten. Van winterklassiekers als spruiten en boerenkool kun je deze maand de oogst binnenhalen.
Heb je nog geen moestuin, maar wil je dat wel? Februari is een uitstekende maand om je eigen moestuin te beginnen.
Tips voor succesvol tuinieren in februari
Om succesvol te tuinieren in februari, zijn hier enkele handige tips:
- Bescherm je planten tegen vorst door ze te bedekken met tuinvlies of stro.
- Geef je planten alleen water als de grond droog is. Overmatig water geven kan wortelrot veroorzaken.
- Houd de weersvoorspelling in de gaten en bescherm je planten indien nodig tegen plotselinge vorst of extreme kou.
- Controleer regelmatig op ongedierte en plagen. Neem indien nodig passende maatregelen om ze te bestrijden.
- Blijf leren en experimenteren. Tuinieren is een continu leerproces, dus wees niet bang om nieuwe technieken en planten uit te proberen.
Veelvoorkomende uitdagingen deze maand
Tuinieren in februari kan enkele uitdagingen met zich meebrengen, zoals onverwachte vorst of plagen. Het is belangrijk om flexibel te zijn en oplossingen te vinden voor deze uitdagingen. Bij vorst kun je je planten bedekken met tuinvlies om ze te beschermen.
Als je last hebt van plagen kun je natuurlijke bestrijdingsmethoden proberen, zoals het gebruik van insecticide-zeep of het introduceren van nuttige insecten of aaltjes in je tuin.
Tuinkalender februari: laat die lente maar komen!
Februari is een belangrijke tuiniermaand, omdat het de basis legt voor een prachtige en productieve lentetuin. Door de juiste taken uit te voeren, zoals zaaien, planten en snoeien, kun je ervoor zorgen dat je tuin vol leven en kleur is wanneer de lente aanbreekt (en daarna). Volg de tips en adviezen in dit artikel en geniet van een rijkelijke oogst en bloemenpracht in het voorjaar!
-
De Beste Windbestendige Planten: Een Complete GidsZoek je windbestendige planten? In dit artikel vind je de beste planten voor een tuin of balkon met veel wind.Lees meer
-
Gaura (Prachtkaars) Planten en Verzorgen: Een Complete GidsJe gaura (prachtkaars) planten en verzorgen is niet moeilijk. Dit zijn dingen om op te letten en tips voor langere bloeitijd.Lees meer
-
Plantenvoeding: Wanneer, Waarom en Welke Meststof Gebruiken?Meststoffen zijn er in verschillende vormen en maten, om nog maar te zwijgen van de verschillende voedingswaarden. Het kiezen van de juiste voeding voor je plant is dan ook een heel proces. Ontdek waar je op moet letten.Lees meer
-
Skimmia Planten en Verzorgen: Een Complete GidsWil jij weten hoe je jouw skimmia het beste kunt verzorgen? Met deze tips geniet je optimaal van deze wintergroene struik. Ontder meer!Lees meer
-
Schimmel Op Potgrond Voorkomen En Verwijderen: Een Complete GidsElke plantenliefhebber kent het frustrerende moment: je ontdekt witte, grijze of gele schimmel op potgrond van je favoriete kamerplanten. Schimmel in potgrond en schimmel in plantenpotten zijn natuurlijke verschijnselen, maar kunnen helaas heel wat problemen veroorzaken voor je planten.Lees meer
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Lees meer
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?