Tips & Advies
Close up van enkele tripsen op groen blad
5 MIN 21 jan
Laatste update: 26 jun 2024

Trips op je Planten Herkennen en Bestrijden

Leer de kunst van het herkennen en bestrijden van trips op je kamerplanten met onze gedetailleerde stappen voor een blijvende bescherming.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Tripsen zijn kleine insecten die grote schade aanrichten in de tuin en binnenshuis. In dit artikel leer je trips herkennen en krijg je tips om trips te bestrijden.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Wat zijn trips?
  • Hoe zien trips en hun larven eruit?
  • Levenscyclus van tripsen
  • Symptomen van schade door trips
  • Welke planten zijn gevoelig voor deze insecten?
  • Aantasting door trips herkennen
  • Trips bestrijden
  • Planten verzorgen na schade door trips
  • Trips voorkomen
  • Trips herkennen en bestrijden, conclusie

Wat zijn trips?

Trips of tripsen zijn kleine insecten met vleugels. En met vele benamingen. Ze worden ook wel onweersbeestjes, donderbeestjes (of dondervliegjes), blaaspotigen of franjevleugeligen genoemd en behoren tot de orde Thysanoptera. Deze orde omvat wereldwijd ongeveer 5.500 soorten. 

De beestjes zijn extreem klein, ongeveer 1-3 mm groot, en hebben een donkerbruin lichaam. Sommige soorten zijn gevleugeld. De vleugels zijn erg smal en hebben een zwart-wit patroon. 

Hoe zien trips en hun larven eruit?

Om trips te herkennen, is het handig als je weet hoe deze donderbeestjes eruitzien. Volwassen exemplaren zijn geel tot donkerbruin van kleur, terwijl de larven licht en groenachtig tot geelachtig of wit lijken. De larven zitten meestal aan de onderkant van de bladeren en zien eruit als kleine wormen. Ze lijken bijna statisch. Pas als je goed kijkt, merk je dat ze bewegen. 

Trips van dichtbij

Levenscyclus van tripsen

Tripsen leggen tijdens hun leven tot 70 eieren, die ze op bladeren of op de stengel van de plant afzetten. Uit deze trips-eitjes ontwikkelen zich binnen vier weken volwassen exemplaren. De larven verpoppen zich vaak in de grond. Volwassen dondervliegjes leven ongeveer 45 dagen.

Symptomen van schade door trips

Tripsen gebruiken hun monddelen om gaten in het bladoppervlak te boren en om het sap uit plantencellen te zuigen. Hierdoor worden de bladeren gelig en vallen de nerven meer op. Later kunnen de bladeren ook bruin worden. Als de besmetting met trips ernstig is, hebben aangetaste planten vaak grote groeiproblemen en onvolgroeide scheuten.

Welke planten zijn gevoelig voor deze insecten?

Tripsen infecteren een grote verscheidenheid aan planten, zowel buiten als binnen. Trips op je kamerplant is helaas dus geen uitzondering. Gelukkig lijkt niet iedere plant even populair. Binnenshuis worden vooral monstera’s, orchideeën, cyclamen, clublelies en anthuriums (flamingo’s) getroffen. In de tuin lopen vooral groenteplanten zoals komkommers, paprika’s, tomaten en aubergines gevaar.

Aantasting door trips herkennen

Omdat de insecten zo klein zijn, wordt een tripsplaag vaak pas laat ontdekt. Typische tekenen van een tripsen-besmetting zijn zilverwitte vlekken op de bladeren, groeiachterstand, kleine zwarte kussentjes op de plant en onvolgroeide scheuten.

Bloem met schade door trips

Trips bestrijden

Zijn je planten besmet met tripsen? Dan is snelle actie vereist. Hier zijn acht maatregelen die je kunt nemen om trips te bestrijden. 

Spoel de aangetaste plant grondig af

Plaats de aangetaste plant in de douche of badkuip en spoel hem grondig af met een sopje. Herhaal dit proces regelmatig om al het ongedierte te elimineren.

Gebruik nuttige insecten

Er zijn nuttige insecten, zoals roofmijten, die tripsen eten. Deze kun je online of in tuinwinkels kopen en gebruiken ter bestrijding van de blaaspotigen.

Gebruik neemolie

Neemolie is een natuurlijk insecticide dat effectief is tegen de franjevleugeligen insecten. Dep de geïnfecteerde planten met de olie om trips op natuurlijke wijze te bestrijden.

Hang blauwe (of gele) lijmborden op

Lijmborden (vliegenstickers) zijn vangplaten die trips aantrekken. Hang ze aan de geïnfecteerde planten om de donderbeestjes te vangen.

Vervang substraat

Vervang de ondergrond/potgrond van geïnfecteerde planten, omdat tripslarven vaak in het substraat verpoppen.

Gebruik een mengsel van olijfolie en afwasmiddel

Een mengsel van olijfolie, afwasmiddel en water kan effectief zijn tegen trips. Besproei planten met trips regelmatig met dit mengsel.

Knip jonge bladeren af

Bij ernstige besmetting kan het nodig zijn om de jonge bladeren van de plant af ​​te knippen, omdat de dondervliegjes zich vaak in de gekrulde bladeren verschuilen.

Planten verzorgen na schade door trips

Nadat je de donderbeestjes uit de weg hebt geruimd, is het tijd om je planten te verzorgen. Het kan zijn dat ze beschadigd zijn en nu wat extra hulp nodig hebben. De eerste stap in het ‘herstelproces’ is het zorgvuldig inspecteren van de plant op eventuele overgebleven onweersbeestjes en deze handmatig verwijderen. 

Dit kun je doen door de bladeren voorzichtig af te vegen met een vochtige doek of door een milde insectendodende zeep te gebruiken.

Zorg er ook voor dat je je planten voldoende water geeft, in een voldoende zonnige hoek zet en voeding geeft in de vorm van plant-mest . Bovendien is het van cruciaal belang om de plant nauwlettend in de gaten te houden op tekenen van herbesmetting en om preventieve maatregelen te nemen om hem tegen toekomstige aanvallen te beschermen.

Persoon neemt monstera af met sopje

Trips komen vooral veel voor bij monstera’s. In dit geval (en bij andere kamerplanten die vaak slachtoffer zijn) is het regelmatig afstoffen van de bladeren ook belangrijk om de plant tegen trips te behandelen. Door proactief afstoffen, voorkom je dat de gevleugelde insecten (opnieuw) verschijnen.

Trips voorkomen

Het voorkomen van een trips-besmetting kan worden bereikt door de planten regelmatig te controleren, de luchtvochtigheid te verhogen (bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger of waterbakjes aan de radiatoren) en lijmbordjes te gebruiken. Een hoge luchtvochtigheid is bijzonder effectief omdat trips de voorkeur geeft aan een droge omgeving. 

Wat te doen tegen trips?

Om de kleine insecten te bestrijden, kun je gebruikmaken van natuurlijke bestrijdingsmethoden, zoals het ophangen van lijmborden of het spuiten van neemolie. Ook is het belangrijk om de planten regelmatig te controleren en geïnfecteerde delen te verwijderen.

Waar komt trips vandaan?

Tripsen komen vaak uit kassen of worden via geïnfecteerde planten binnengebracht. Ze kunnen zich ook verspreiden als je geïnfecteerde planten koopt.

Wat zijn trips?

Tripsen zijn kleine, dunne insecten die zich voeden met plantensappen. Ze kunnen aanzienlijke schade aan planten veroorzaken door gaten in de bladeren te prikken en de plantencellen leeg te zuigen.

Zit er ook trips in de grond?

Ja, de larven verpoppen zich meestal (maar niet uitsluitend) in de plantengrond. Als je plant besmet is, is het dan ook een goed idee om de grond regelmatig te vervangen.

Trips herkennen en bestrijden, conclusie

Tripsen kunnen aanzienlijke schade aan je planten veroorzaken, maar met de juiste maatregelen kun je ze effectief bestrijden en toekomstige plagen voorkomen. Vergeet niet om je planten regelmatig te controleren op tekenen van trips en indien nodig direct actie te ondernemen.

Heb je vragen of een gouden tip die in dit artikel ontbreekt? Laat het ons weten: we kijken uit naar je reactie!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Kies uw variatie
Droog Gazon Herstel kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
30,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, dinsdag in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!