Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Trips op je Planten Herkennen en Bestrijden
Leer de kunst van het herkennen en bestrijden van trips op je kamerplanten met onze gedetailleerde stappen voor een blijvende bescherming.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Tripsen zijn kleine insecten die grote schade aanrichten in de tuin en binnenshuis. In dit artikel leer je trips herkennen en krijg je tips om trips te bestrijden.
- Wat zijn trips?
- Hoe zien trips en hun larven eruit?
- Levenscyclus van tripsen
- Symptomen van schade door trips
- Welke planten zijn gevoelig voor deze insecten?
- Aantasting door trips herkennen
- Trips bestrijden
- Planten verzorgen na schade door trips
- Trips voorkomen
- Trips herkennen en bestrijden, conclusie
Wat zijn trips?
Trips of tripsen zijn kleine insecten met vleugels. En met vele benamingen. Ze worden ook wel onweersbeestjes, donderbeestjes (of dondervliegjes), blaaspotigen of franjevleugeligen genoemd en behoren tot de orde Thysanoptera. Deze orde omvat wereldwijd ongeveer 5.500 soorten.
De beestjes zijn extreem klein, ongeveer 1-3 mm groot, en hebben een donkerbruin lichaam. Sommige soorten zijn gevleugeld. De vleugels zijn erg smal en hebben een zwart-wit patroon.
Hoe zien trips en hun larven eruit?
Om trips te herkennen, is het handig als je weet hoe deze donderbeestjes eruitzien. Volwassen exemplaren zijn geel tot donkerbruin van kleur, terwijl de larven licht en groenachtig tot geelachtig of wit lijken. De larven zitten meestal aan de onderkant van de bladeren en zien eruit als kleine wormen. Ze lijken bijna statisch. Pas als je goed kijkt, merk je dat ze bewegen.
Levenscyclus van tripsen
Tripsen leggen tijdens hun leven tot 70 eieren, die ze op bladeren of op de stengel van de plant afzetten. Uit deze trips-eitjes ontwikkelen zich binnen vier weken volwassen exemplaren. De larven verpoppen zich vaak in de grond. Volwassen dondervliegjes leven ongeveer 45 dagen.
Symptomen van schade door trips
Tripsen gebruiken hun monddelen om gaten in het bladoppervlak te boren en om het sap uit plantencellen te zuigen. Hierdoor worden de bladeren gelig en vallen de nerven meer op. Later kunnen de bladeren ook bruin worden. Als de besmetting met trips ernstig is, hebben aangetaste planten vaak grote groeiproblemen en onvolgroeide scheuten.
Welke planten zijn gevoelig voor deze insecten?
Tripsen infecteren een grote verscheidenheid aan planten, zowel buiten als binnen. Trips op je kamerplant is helaas dus geen uitzondering. Gelukkig lijkt niet iedere plant even populair. Binnenshuis worden vooral monstera’s, orchideeën, cyclamen, clublelies en anthuriums (flamingo’s) getroffen. In de tuin lopen vooral groenteplanten zoals komkommers, paprika’s, tomaten en aubergines gevaar.
Aantasting door trips herkennen
Omdat de insecten zo klein zijn, wordt een tripsplaag vaak pas laat ontdekt. Typische tekenen van een tripsen-besmetting zijn zilverwitte vlekken op de bladeren, groeiachterstand, kleine zwarte kussentjes op de plant en onvolgroeide scheuten.
Trips bestrijden
Zijn je planten besmet met tripsen? Dan is snelle actie vereist. Hier zijn acht maatregelen die je kunt nemen om trips te bestrijden.
Spoel de aangetaste plant grondig af
Plaats de aangetaste plant in de douche of badkuip en spoel hem grondig af met een sopje. Herhaal dit proces regelmatig om al het ongedierte te elimineren.
Gebruik nuttige insecten
Er zijn nuttige insecten, zoals roofmijten, die tripsen eten. Deze kun je online of in tuinwinkels kopen en gebruiken ter bestrijding van de blaaspotigen.
Gebruik neemolie
Neemolie is een natuurlijk insecticide dat effectief is tegen de franjevleugeligen insecten. Dep de geïnfecteerde planten met de olie om trips op natuurlijke wijze te bestrijden.
Hang blauwe (of gele) lijmborden op
Lijmborden (vliegenstickers) zijn vangplaten die trips aantrekken. Hang ze aan de geïnfecteerde planten om de donderbeestjes te vangen.
Vervang substraat
Vervang de ondergrond/potgrond van geïnfecteerde planten, omdat tripslarven vaak in het substraat verpoppen.
Gebruik een mengsel van olijfolie en afwasmiddel
Een mengsel van olijfolie, afwasmiddel en water kan effectief zijn tegen trips. Besproei planten met trips regelmatig met dit mengsel.
Knip jonge bladeren af
Bij ernstige besmetting kan het nodig zijn om de jonge bladeren van de plant af te knippen, omdat de dondervliegjes zich vaak in de gekrulde bladeren verschuilen.
Planten verzorgen na schade door trips
Nadat je de donderbeestjes uit de weg hebt geruimd, is het tijd om je planten te verzorgen. Het kan zijn dat ze beschadigd zijn en nu wat extra hulp nodig hebben. De eerste stap in het ‘herstelproces’ is het zorgvuldig inspecteren van de plant op eventuele overgebleven onweersbeestjes en deze handmatig verwijderen.
Dit kun je doen door de bladeren voorzichtig af te vegen met een vochtige doek of door een milde insectendodende zeep te gebruiken.
Zorg er ook voor dat je je planten voldoende water geeft, in een voldoende zonnige hoek zet en voeding geeft in de vorm van plant-mest . Bovendien is het van cruciaal belang om de plant nauwlettend in de gaten te houden op tekenen van herbesmetting en om preventieve maatregelen te nemen om hem tegen toekomstige aanvallen te beschermen.
Trips komen vooral veel voor bij monstera’s. In dit geval (en bij andere kamerplanten die vaak slachtoffer zijn) is het regelmatig afstoffen van de bladeren ook belangrijk om de plant tegen trips te behandelen. Door proactief afstoffen, voorkom je dat de gevleugelde insecten (opnieuw) verschijnen.
Trips voorkomen
Het voorkomen van een trips-besmetting kan worden bereikt door de planten regelmatig te controleren, de luchtvochtigheid te verhogen (bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger of waterbakjes aan de radiatoren) en lijmbordjes te gebruiken. Een hoge luchtvochtigheid is bijzonder effectief omdat trips de voorkeur geeft aan een droge omgeving.
Om de kleine insecten te bestrijden, kun je gebruikmaken van natuurlijke bestrijdingsmethoden, zoals het ophangen van lijmborden of het spuiten van neemolie. Ook is het belangrijk om de planten regelmatig te controleren en geïnfecteerde delen te verwijderen.
Tripsen komen vaak uit kassen of worden via geïnfecteerde planten binnengebracht. Ze kunnen zich ook verspreiden als je geïnfecteerde planten koopt.
Tripsen zijn kleine, dunne insecten die zich voeden met plantensappen. Ze kunnen aanzienlijke schade aan planten veroorzaken door gaten in de bladeren te prikken en de plantencellen leeg te zuigen.
Ja, de larven verpoppen zich meestal (maar niet uitsluitend) in de plantengrond. Als je plant besmet is, is het dan ook een goed idee om de grond regelmatig te vervangen.
Trips herkennen en bestrijden, conclusie
Tripsen kunnen aanzienlijke schade aan je planten veroorzaken, maar met de juiste maatregelen kun je ze effectief bestrijden en toekomstige plagen voorkomen. Vergeet niet om je planten regelmatig te controleren op tekenen van trips en indien nodig direct actie te ondernemen.
Heb je vragen of een gouden tip die in dit artikel ontbreekt? Laat het ons weten: we kijken uit naar je reactie!
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Lees meer
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Lees meer
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Lees meer
-
Springstaartjes Herkennen & Bestrijden: Een Complete GidsHeb je ooit al eens kleine, springende beestjes in je huis of planten gezien? Dan heb je waarschijnlijk te maken met springstaartjes. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen springstaartjes in huis of in potgrond een vervelend probleem worden als ze in aantal groeien.Lees meer
-
Petunia Planten & Verzorgen: De Complete GidsAlles wat je moet weten over het planten en verzorgen van petunia's. Zorg voor een langdurige bloei met deze handige tips.Lees meer
-
Zo Plant en Verzorg Je een Plumeria (Frangipani)Plumeria, of frangipani, is een betoverende tropische plant en de bloemen ruiken goddelijk. Of je nou droomt van een tropisch paradijs of gewoon een vleugje exotische schoonheid aan je tuin wilt toevoegen, de frangipani plant is een uitstekende keuze die je beloont met zijn levendige bloemen en zoete geur.Lees meer
-
Ligusterhaag Planten & Verzorgen: De Complete GidsLigusterhaag planten en verzorgen: Alles wat je moet weten voor een strakke, gezonde haag. Van planttips tot snoeien en onderhoud.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?