Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Tuinonderhoud | Alle tips voor een prachtige tuin
Het is voorjaar. Wil je het hele jaar door genieten van een fijne tuin, dan mag je nu aan de slag. Maar hoe dien je je tuin precies te onderhouden? We geven je tips voor je gazon, maar we slaan ook je planten en terras niet over.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Tuinonderhoud start met het gazon
Veel tuinen bestaan voor een groot deel uit gazon. En je wilt toch graag dat deze er fraai uitziet. Maar voor een mooie groene grasmat moet je wel wat werk verzetten. Met onderstaand stappenplan geniet jij binnenkort van een mooi gazon.
- Tuinonderhoud start met het gazon
- Onderhoud van planten
- Onderhoud van het terras
- Tuinonderhoud: zelf doen of uitbesteden?
- Meer over tuinonderhoud?
1. Gazon verticuteren
Na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos. Hierdoor kunnen de graswortels niet goed ademen. Maar ze hebben wel frisse lucht nodig. Dit geef je ze door 1 Ã 2 keer per jaar je gazon te verticuteren. Met een speciale verticuteermachine of verticuteerhark verwijder je de harde moslaag van je gazon. Dit geeft je gazon de kans te herstellen en in goede conditie te blijven.
2. Gazon inzaaien
Door het verticuteren ontstaan er kale plekken in je gazon. Deze werk je weg door graszaad bij te zaaien. Bewerk voor je gaat zaaien eerst de ondergrond. Dit doe je door bijvoorbeeld stenen en onkruid te verwijderen. Zo begin je met een mooi vlak terrein. (Bij)zaaien doe je het best tussen maart en september, in verband met de bodemtemperatuur.
3. Kalk strooien
Voor een mooi gazon is één ding heel belangrijk: de juiste zuurgraad. Dit verbetert de bodemconditie en zorgt ervoor dat voedingsstoffen (zoals meststoffen) goed worden opgenomen. Heeft je bodem een lage pH-waarde? Strooi dan kalk op je gazon. Doe dit 2 keer per jaar. Aan het begin van het jaar in februari of maart en nog een keer aan het eind van het jaar in oktober of november.
- Bevordert de opname van voedingsstoffen
- Onzichtbaar na toepassing door fijne korrel en zandkleur
- Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling
4. Gazon bemesten
Een gazon heeft voeding nodig. Je geeft je gazon deze voeding door 3 Ã 4 keer per jaar te bemesten. De eerste voeding geef je in het voorjaar. Herhaal dit vroeg in de zomer, laat in de zomer en nog een keer in het najaar.
5. Gazon maaien
Voor een mooie dichte grasmat is het van belang dat je het gazon regelmatig maait. Nadat je gras hebt gezaaid (zie stap 2) en van mei tot oktober dien je dit wat vaker te doen, bijvoorbeeld 1 keer per week. Vergeet ook niet voor de start van de winter een keer goed te maaien. Doe dit altijd wel wanneer het gras droog is. Aan het eind van de middag is hiervoor een goed moment.
Zorg voor scherpe messen. Botte messen laten gespleten punten achter waardoor het gras verdort. Hanteer qua lengte de regel dat je per keer 1/3 van de grassprieten afmaait. Vergeet ook niet de graskanten mee te nemen. Met een maaier wordt dit lastig, dus daarvoor gebruik je een graskantensteker. Dan ziet je hele gazon er tiptop in orde uit!
6. Geef voldoende water
Naast voeding heeft je gazon ook voldoende vocht nodig. Nu is dat in ons land meestal niet het probleem, maar bij lange droogte en in de zomermaanden dien je hier iets beter op te letten. Vergeet dus niet te sproeien.
Onderhoud van planten
Naast je gazon hebben ook je planten onderhoud nodig. Kijk in het voorjaar of je planten nog wel genoeg plek hebben om te groeien. Staan ze te dicht op elkaar, verplaats deze dan voordat het blad begint uit te lopen. Snoei bij waar nodig. Door je planten te snoeien, houd je ze in model en voorkom je wildgroei in je tuin. Bovendien bloeien ze mooier. Snoeien doet bloeien!
Onderhoud van het terras
Zeker na de winter kan je terras wel een opknapbeurt gebruiken. Groene aanslag en mos hebben je tegels gevonden. De hoogste tijd om dat te verwijderen! Veeg om te beginnen je terras goed aan, zo haal je al een hoop weg. Verwijder hardnekkige resten door te schrobben met een harde borstel of gebruik een hogedrukreiniger.
Tuinonderhoud: zelf doen of uitbesteden?
Geen zin om zelf aan de slag te gaan in de tuin? Denk er dan eens aan om een tuinman in te schakelen. Het snoeien van planten is niet voor iedereen weggelegd, en weet je niet hoe je het moet aanpakken of heb je geen tijd, laat het dan over aan een professional. Grote klussen, zoals het snoeien van bomen, kun je in verband met veiligheid en het juiste gereedschap sowieso beter uitbesteden.
Het onderhoud van je gazon kun je het best wel zelf doen. Voor bovenstaand stappenplan heb je geen groene vingers nodig en als je je gazon goed bijhoudt, zie je snel resultaat. Bovendien bespaar je een hoop geld op de tuinman.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Read more
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Read more
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?