Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Doe-het-zelf: mulch maken van herfstbladeren
Herfst! De tijd is aangebroken dat er meer bladeren op de grond liggen dan er nog aan de boom zitten. Maak van je eigen mulch van gevallen herfstbladeren. Hoe je dat doet, dat lees je hier.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Herfst! De tijd is aangebroken dat er meer bladeren op de grond liggen dan er nog aan de boom zitten. Ze op je gazon laten liggen is een absolute no-go, want ontbinden de bladeren in de winter op je grasveld, dan zal je zien dat het grootste gedeelte van het gazon is afgestorven als de lente haar intrede doet. Maar wat doe je er dan mee? In de gft-container is een mogelijkheid, maar er is ook een andere optie: maak je eigen mulch van gevallen herfstbladeren. Hoe je dat doet, dat lees je hier.
Wat is mulch?
Mulch is een laag waarmee je de grond bedekt. Vaak wordt er organisch materiaal gebruikt, zoals compost, houtsnippers of grasmaaisel, maar in sommige gevallen kan plastic of karton ook een uitkomst zijn.
Een mulchlaag is zeer geschikt voor in de border en tussen je bloemperken. Het kent veel voordelen:
- Het beschermt je planten tegen vorst, regen, wind en zon
- Het stimuleert het bodemleven haar natuurlijke gang te gaan en verbetert de bodemkwaliteit
- Het levert voeding op voor je planten
- Het gaat de groei van onkruid tegen
- Het houdt vocht vast, hierdoor hoef je minder vaak te sproeien
Meer weten over mulchen? Lees het artikel Mulchen: wat is het en hoe doe je het?.
Er zijn diverse soorten mulch te verkrijgen bij het tuincentrum, maar waarom zou je het kopen als je het zelf kunt maken? Het enige wat je nodig hebt zijn de afgevallen bladeren op je gazon en wat geduld.
Waarom mag je bladeren niet op het gazon laten liggen?
Geniet je net als ik van die mooie, gekleurde bladeren aan de boom, maar vind je het ook zo vervelend als ze loslaten en op je gazon terechtkomen? Soms heb ik het idee dat ik wel kan blijven harken. Maar als je bladeren te lang laat liggen, dan heeft dit een verstikkende werking op het gazon. Door de bladeren kunnen zonlicht en zuurstof de bodem niet meer bereiken. Het gevolg? Ziektes liggen op de loer en je grasplanten sterven op den duur af. Het is dus de moeite waard om de bladeren met enige regelmaat weg te harken.
Mulch maken, zo doe je dat!
Je kunt de herfstbladeren natuurlijk direct in de border harken. Na verloop van tijd vergaan ze vanzelf terwijl ze je planten beschermen en voeden. Het ziet er alleen niet zo mooi uit. Het alternatief? Maak mulch van het herfstafval. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.
- Verzamel de gevallen boombladeren en maak ze klein. Hierdoor versnel je het verteringsproces. Dit kan met een hakselaar maar ook prima met de grasmaaier.
- Zorg ervoor dat de bladeren nat zijn. Afgevallen bladeren zijn over het algemeen vrij droog, waardoor het langer duurt voordat ze ontbinden. Tijdens de regenachtige herfst is de kans vrij groot dat de bladeren nat zijn. Is dit toch niet het geval, maak ze dan nat.
- Verzamel de bladeren op een plek die je van boven kunt afsluiten maar waar aan de onderkant wel zuurstof bij kan. Bijvoorbeeld een opvangbak van gaas of een jutezak. Een emmer met deksel of een vuilniszak volstaat ook, maar maak dan wel enkele gaatjes in de bodem. Zo krijgt zuurstof maar eventueel ook wormen toegang tot het afval.
- Voeg grasmaaisel toe. Herfstbladeren hebben een laag stikstofgehalte. Door grasresten toe te voegen verhoog je dit.
- Zet het geheel in de schaduw. De schimmels gaan hun werk doen en die hebben geen warmte nodig. Warmte kan ook zorgen voor uitdroging, en je wilt juist dat het afval vochtig blijft.
- Nu is het tijd om te wachten. Na een jaar is het blad al half verteerd en al prima te gebruiken als mulchlaag tussen je planten. Heb je wat meer geduld? Na twee tot drie jaar is het verwerkt tot bladaarde.
- Controleer tussendoor de bladeren op droge plekken. Is dit het geval, geef ze dan kort water en draai de bladeren af en toe om om ze vochtig te houden.
Enkele tips
- Gebruik de bladeren van loofbomen, oftewel: bomen die in de herfst hun bladeren laten vallen. De meeste bladeren die groen blijven zijn niet geschikt voor mulch.
- Bijna alle afgevallen bladeren zijn geschikt om te mulchen. Ik adviseer je echter om de bladeren van de eik en beuk te laten liggen. Deze breken heel langzaam af en laten vooral schimmels dit werk doen. Schimmels scheiden zuren uit om het blad te verteren. Mogelijk wordt je grond ook zuurder als je te veel van dit soort bladeren gebruikt.
- Met het blad van de populier, es, linde, els, berk, wilg, appel, vlier en robinia heb je wel redelijk snel mooie compost.
- Gebruik geen zieke bladeren. Deze herken je doordat ze aangetast zijn. Vermijd ook bladeren van de straat. De kans is groot dat ze vervuild zijn door passerend verkeer.
- De sleutel tot succes is een mix van bladeren. Meng zoveel mogelijk verschillende soorten bladeren en niet te veel van één soort.
Wat doe je met de mulch?
Is het blad verwerkt tot mulch, gebruik het dan om onkruid te onderdrukken in je bloembedden of groentetuin. Voeg 3-5 centimeter toe bovenop de grond. Je hoeft het niet in te graven.
Succes!
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?