Het gazon winterklaar maken

In deze blog wil ik meer duidelijkheid creëren over waar we in het latere najaar precies rekening mee moeten houden om het gazon klaar te stomen voor de winter. Zodoende komt het gazon volgend voorjaar veel sneller en sterker terug uit de winterslaap!

4 MIN 17 okt
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 27 aug Creëer een tiny forest in je eigen tuin 5 MIN 13 aug Tuinkalender Augustus 8 MIN 10 aug De juiste snoeischaar kiezen
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

In deze blog wil ik meer duidelijkheid creëren over waar we in het latere najaar precies rekening mee moeten houden om het gazon klaar te stomen voor de winter. Zodoende komt het gazon volgend voorjaar veel sneller en sterker terug uit de winterslaap!

Bemesten in het late najaar creëert een boost volgend voorjaar!

Men stelt vaak de vraag aan mij of bemesten in de herfst echt nodig is. Het antwoord is een volmondige JA! Er zijn namelijk drie grote voordelen aan verbonden. De meeste mensen weten dit niet en zullen dit ook niet toepassen en daarom zal jouw gazon het mooiste van de buurt zijn!

Voordeel 1

De gezondheid van het gras wordt verbeterd en het gazon zal qua kleur direct een mooier uiterlijk krijgen. Dit is een leuk voordeel, maar lang niet het grootste voordeel!

Voordeel 2

Door de betere gezondheid van de plant en sterkere celstructuur zal het gazon tijdens de winter langer kleur houden en beter stand houden. Het dunt hierdoor minder uit en zal dus ook minder mos toelaten. 

Voordeel 3

Dit is het allergrootste voordeel van bemesten in het najaar, zelfs laat in het najaar. De herfst is namelijk de allerbeste tijd voor je gazon om een sterker wortelstelsel te ontwikkelen en voedingsstoffen op te slaan. Hierdoor kan het gras wat bijbenen zodra de temperatuur boven de 5 graden komt, ook al is het midden december. Je zal dit tijdens de winter niet merken, maar het volgende voorjaar heeft jouw gazon alle nodige voedingsstoffen paraat om van start te gaan. Hierdoor heb je een enorme voorsprong. Jouw gazon zal snel kleur krijgen en kan je al zo vroeg als februari voor de eerste keer maaien!

 

Tot wanneer kan ik bemesten?

Ik pas altijd 2 bemestingen in het najaar toe. Namelijk een keer rond begin september en een late, wat meer “winter”, bemesting eind oktober/ begin november. Van die eerste bemesting merk je altijd direct veel resultaat in groei, kleur en dichtheid. De “winter” bemesting kan nog prima geven worden in november, maar hoe eerder, des te  meer het gras er direct van profiteert. Gras groeit actief tot 7 graden. Zakt de temperatuur daaronder dan neemt het tot 4 graden nog wel voedingstoffen op, maar ontwikkelt het geen nieuw blad. 

 

Houd rekening met de temperatuur voor het zaaien van graszaad.

Het graszaad moet een bodem temperatuur hebben van minimaal 10 graden om te kunnen kiemen. Daarna moet de temperatuur ongeveer 4 weken boven de 10 graden blijven om zich te kunnen vestigen voor de winter. Jong gras is namelijk gevoeliger aan vorst.  Als het gras niet genoeg tijd heeft om zich te ontwikkelen kan het bij de eerste vorst periode afsterven.  

 

Maaien

Tot eind oktober groeit het gras nog goed, daarom is het belangrijk om wekelijks te blijven maaien. Dit helpt ook om het blad van het gazon te verwijderen. Naarmate het najaar vordert kan je de maaier hoger zetten. Neem als richtlijn 5 à 8 cm. Als het gras te kort wordt gemaaid dan is het minder sterk om de winter te doorstaan. 

Wanneer de temperaturen een week lang constant rond de 5 graden zijn, zal je merken dat de rem erop gaat en dat het gras niet meer groeit. Hierna zal ook je laatste maaibeurt snel volgen. 

TIP: Berg na je laatste maaibeurt de maaier schoon op. Ook de maaier kan je winterklaar maken, ik doe dit altijd door het onderhoud, dat je in het voorjaar zou doen, al gelijk na de laatste maaibeurt te doen. Zo zal je maaier volgend voorjaar klaar zijn voor gebruik en zal hij in 1 keer starten!

 

Houd het gras schoon

Tijdens het najaar willen we het gras nog optimaal laten groeien zodat het sterk de winter ingaat. De grootste vijand in de herfst is het blad dat van de bomen valt. Om te blijven bestaan heeft gras licht nodig, wanneer er teveel blad op het gazon ligt krijgt het weinig licht waardoor het zal afsterven. 

Daarnaast heeft teveel blad op het gazon ook een verstikkende functie waardoor vocht moeilijk verdampt. Dit is de ideale omgeving voor ziektes en schimmels om zich te ontwikkelen. 

Het wekelijks oprapen van blad is erg belangrijk voor de gezondheid van gras en zo geef je mos en ziektes minder kans.

 

Ga voorzichtig met het gras om

Tot slot is het ook belangrijk om het gazon wat te ontzien in de aanloop naar de winter. Voetballen zal bijvoorbeeld schade aanbrengen die niet meer kan worden hersteld voor de winter. Ook tijdens de winter moet je oppassen. Loop zeker niet op het gras wanneer het heeft gevroren, hierdoor breekt de kroon en zal de plant afsterven. Laat sneeuw liggen op het gras, het werkt isolerend. Al met al moet je het gazon proberen te ontzien, het kan namelijk niet herstellen en de opgelopen schade zorgt voor kale plekken na de winter.

 

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.6 (106 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf:  18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.4 (38 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf:  32,99
Top
Top Langwerkende gazonmeststof 4.7 (177 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf:  15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!