Gazononderhoud in December

Het einde van het jaar nadert en zo ook het einde van het grasseizoen. Er zijn een paar zaken die je in december nog kunt uitvoeren om in het voorjaar een vliegende start te maken. In deze blog vertel ik je welke dit zijn. Veel tuinierplezier!

3 MIN 03 dec
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven 4 MIN 29 dec 4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Het einde van het jaar nadert en zo ook het einde van het grasseizoen. Daalt de temperatuur onder de 10 °C, dan is het voor je gazon tijd om de winterrust in te gaan. Twijfel je of je toch nog iets moet ondernemen? Er zijn een paar zaken die je in december nog kunt uitvoeren om in het voorjaar een vliegende start te maken. In deze blog vertel ik je welke dit zijn. Veel tuinierplezier!

Mos bestrijden

Je zult zien dat mos weer zijn intrede doet. Want je grasmat stopt dan wel met groeien, mos gaat gewoon door. In de herfst en winter, periodes dat er veel neerslag valt, zul je op plekken waar weinig zonlicht komt, mossen zien groeien. Deze oppervlakken hebben tussen de buien door immers niet genoeg tijd om op te drogen. Mos zorgt voor een dikke laag waarin regenwater blijft hangen en hierdoor niet de bodem bereikt. Het resultaat? Het gras krijgt niet voldoende vocht en verdroogt. Je doet er dan ook goed aan om mos nu al te bestrijden. Je houdt de ontwikkeling hiermee in de hand. Bestrijden kan op de volgende manieren:

Bestrijd mos met ijzersulfaat

Strooi een meststof met ijzersulfaat. IJzersulfaat werkt zeer doeltreffend tegen mos. Een juiste hoeveelheid doodt het mos al binnen 4 dagen. Een mooie bijkomstigheid: je gazon kleurt weer mooi, frisgroen. Wil je hier meer over weten bekijk dan het artikel over ijzersulfaat.

Strooi kalk tegen mos

Mos groeit ook goed op een zure grond. Verhoog de pH-waarde van de bodem door kalk te strooien. Hierdoor is het gras weer in staat voedingsstoffen op te nemen. Heeft de bodem weer de correcte zuurgraad? Dan zal het gras weer beter groeien.

Het is momenteel te laat om iets radicaals te doen als verticuteren. Doe je dit wel, dan blijf je achter met een schraal gazon. Ook bestaat de kans dat de bodem bevriest en dan ben je nog veel verder van huis.

Is er nu al meer mos dan gras? Laat het dan voor wat het is en wacht tot het voorjaar met het bestrijden. Je doet je gazon anders meer kwaad dan goed.

Grasreparaties

Wil je in deze periode aan het werk op het gazon, zorg er dan voor dat de omstandigheden niet te nat of te zacht zijn. Is de oppervlakte stevig, dan kun je bijvoorbeeld wel de randen trimmen. Wacht met zaaien totdat het voorjaar aanbreekt. Eventuele reparaties met graszoden kunnen wel prima worden uitgevoerd.

Wat te doen bij winters weer?

Ontstaan er winterse taferelen buiten, dan is het belangrijk dat je het gazon zo veel mogelijk ontziet. Vriest het? Loop dan niet over je gazon, hierdoor breekt de kroon en zal het gras afsterven. Sneeuwt het? Laat de sneeuw liggen, het werkt isolerend. Laat je gazon vooral met rust. Als het schade oploopt, kan het niet herstellen in de wintermaanden. Dit zorgt voor kale plekken in het gras als het voorjaar aanbreekt.

En verder…

Staan er bomen in de tuin? Dit is het seizoen om je knotbomen (eik, els, populier), leibomen (haagbeuk, kastanje, linde, plataan) of fruitbomen te snoeien. Heb je planten? Voeg een laag mulch toe over de bodem en bescherm je planten tegen de kou. Hang vetbollen en pindanetjes op voor de vogels, zodat ze te eten hebben deze winter. En verder… geniet van de winterrust.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!