Tips & Advies
Gazononderhoud hoeft niet moeilijk te zijn-MOOWY
4 MIN 12 mrt
Laatste update: 27 okt 2022

Gazononderhoud hoeft niet moeilijk te zijn

Een mooi groen gazon realiseren en onderhouden. Voor veel mensen lijkt het een hele grote opgave. Maar dat valt eigenlijk echt wel mee. Het gazon heeft slechts een paar dingen nodig. Die leggen we hier stap voor stap voor je uit.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Een mooi groen gazon realiseren en onderhouden. Voor veel mensen lijkt het een hele grote opgave. Maar dat valt eigenlijk echt wel mee. Het gazon heeft slechts een paar dingen nodig. Die leggen we hier stap voor stap voor je uit.

Bemesting

Onder andere voeding, net als de mens. Als wij niet eten gaan we dood. Het gras gaat ook dood als je het niet voed. Daarom is het advies om drie keer per jaar te bemesten. Stel je hebt 500 vierkante meter aan gazon, dan is dat goed te bemesten in een half uurtje.

Dus die anderhalf uur per jaar aan bemesten zorgen ervoor dat het gras mooi blijft doorgroeien, genoeg voedingsstoffen heeft om heel het jaar door mooi groen en vol te zijn en zo ga je op een natuurlijke manier mos en onkruiden buiten de deur.

Doorzaaien

Daarnaast wat veel mensen vergeten is dat je moet doorzaaien. Doorzaaien is niks anders dan gewoon graszaad op je bestaande gazon gooien. Maar wat doe je daarmee dan? Naarmate het gras plantje wat er al staat ouder wordt, heeft het een lagere productie capaciteit waardoor dat het zich minder snel kan delen dus het groeit eigenlijk langzamer. Hierdoor krijg je kale plekken en dan blijft het niet een mooi vol gazon. Als we nu wat graszaad erop gooien (doorzaaien) groeien er telkens nieuwe grasplantjes aan en dus verjong je het gazon en dus verhoog je de reproductie capaciteit waardoor je een mooi en vol gazon krijgt.

Renoveren door te verticuteren

Die twee zaken als je dat doet dan, dan ben je al een heel eind en dan zal je gazon er echt stukken stukken beter uitzien. Nou wat wel zo is, is als je het te ver hebt laten aanslepen. Ja dan moet je even renoveren. Renoveren dat is niks minder dan het oude gras, doden gras, wildplaag, misschien mos, onkruid, verwijderen om vervolgens weer nieuw gras te planten en dat goed onderhouden daarna. Dit kan je doen door te verticuteren. En is het nu echt te ver en zeg je van nee ik wil echt helemaal opnieuw beginnen? Dan kan je ook nog de graszoden verwijderen. Dat is wel een iets zwaarder klusje. Maar met verticuteren, als eerder genoemde voorbeeld van 500 vierkante meter, ben je in een ochtend klaar.

Wat kan jij nu doen?

Dus hoe ziet het gazononderhoud er nu uit? Simpel. Een ochtendje verticuteren als het echt te ver is gegaan, vervolgens drie keer per jaar bemesten (500 vierkante meter doe je in een half uur dus ander half uur erbij) en doorzaaien moet je maar één keer doen. Dat kan je doen in het voorjaar of in het najaar en dat is ook ongeveer een half uur. Al met al ben je nog geen dag bezig om het gewoon mooi op peil te krijgen.

Waarom je gazon maaien

Wel belangrijk is dat je goed gaat maaien. Ik zie maaien echt als mijn hobby. Ik ben dan ook een gras fanaat. Ik vind het heerlijk even aan niks te denken en alleen maar in het nu te leven. Een lekker muziekje aan en zo mooi en recht mogelijke strepen te trekken. Dat is echt helemaal helemaal mijn ding. En die geur, nou ik ga er over stoppen want anders willen jullie ook direct gaan maaien.

Maar wees ervan bewust dat maaien erg belangrijk is. Want wat je doet door te maaien, is eigenlijk door het kort te houden gaat de grasplant steeds meer opzij groeien en het oogt gewoon veel netter. Ook gaat het zich sneller herstellen omdat je door het maaien het gras beschadigt. Hierbij komt er dan een hormoon vrij en het gras zegt dan: ik wil groeien, ik wil genezen, ik moet weer blad aanmaken om zo goed via fotosynthese suikers op te kunnen nemen.

Volgens mij is bet nu wel duidelijk dat goed maaien belangrijk is. Maai met scherpe messen en maar een keer per week, dat is meer dan genoeg. Als je nu een keer een week overslaat ga dan niet meteen korter maaien als voorheen want dat is heel erg stresserend voor het gras.

Echter als het te ver is gekomen zorg dan voor een kleine renovatie, goede bemesting (als je nu mooi gras hebt staan dan kan je prima met drie keer per jaar bemesten) en vooral goed maaien. Door dat te doen zorg jij voor een heel mooi gazon. En natuurlijk doorzaaien. Een leuk feitje, dat doorzaaien dat doen ze op golfbanen ook. Dat doen ze op voetbalvelden en dat is nou net het gene wat dat kleine beetje extra geeft waardoor jouw gazon mooier is dan die van de buurman.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!