Egel in de tuin? Zo help je hem de winter door!

Wist je dat de egel een beschermde diersoort is? Dit betekent dat egels niet verstoord, gevangen of gedood mogen worden. Ook is het verboden om hun nesten of andere verblijfplaatsen te verstoren. Heb je een egel in je tuin? Lees hier wat je wel en vooral ook niet moet doen.

3 MIN 05 dec
Laatste update: 05 dec 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mei Tuinieren in mei – hoe pak je dat aan? 5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april

Over de egel

Egels komen overal voor; op het platteland, in het bos en in woonwijken. Het is dan ook niet gek als je ineens een egel in je tuin ziet. Egels doen geen kwaad. Overdag slapen ze in moeilijk vindbare nesten en ’s nachts gaan ze op zoek naar eten (rupsen, slakken en andere insecten). In Nederland en België krijgen egels één keer per jaar een nestje, in oktober. Van november tot en met mei is de egel in winterslaap.

Een egel

Onnatuurlijke doodsoorzaken

Hoewel roofdieren als vossen en dassen nog steeds doodsoorzaak nummer 1 zijn, komt 41 procent van de egels op een onnatuurlijke manier om het leven. Verkeersongevallen, verbranding van takkenbossen waarin de egels overwinteren, ziektes, maar ook vergiftiging (o.a. door insecticiden), beten van huisdieren en verwonding door tuingereedschap komen veel voor. Wat kun jij doen om egels te beschermen?

Wat je wel moet doen als je een egel in je tuin ziet

Laat bladeren liggen

Is het blad van de bomen gevallen? We wisten natuurlijk al dat bladeren in de tuin nuttig zijn. Haal dus niet alles weg, maar hark wat bladeren in een hoek, in de border of onder de heg. De egel gebruikt deze bladeren, takjes, stukjes mos en ander natuurlijk materiaal om een nest te maken. Dit doen ze bij voorkeur onder struiken of takkenbossen.

MOOWY’s bladhark
bladhark details
MOOWY’s bladhark
Bladhark
 • Geeft gras weer ruimte, licht en lucht
 • Dankzij de dunne tanden is hij ideaal om het mos uit een gazon te kammen
 • Maakt van mos uitkammen een makkelijke klus
Bekijk het product

Zorg voor een beschut plekje

Wil je het beestje echt verwennen, koop of maak dan een egelhuisje. Plaats het huisje op een rustig plekje waar er geen water in kan komen. Zorg dat de opening niet naar het noorden of noordoosten is gericht. De egel zal het huisje zelf vullen met nestmateriaal.

Voer bij met kattenvoer of ongezouten vlees

Vermoed je dat een egel niet genoeg voedsel kan vinden in jouw tuin? Dan kun je hem bijvoeren. Je kunt hiervoor speciaal egelvoer gebruiken, maar ook rauw (ongezouten) vlees, gehakt en kattenvoer (zowel natvoer als brokjes) worden graag gegeten. Op vis zijn ze niet zo dol. Om katten uit de buurt van het eten weg te houden, kun je een tunneltje naar het voerbakje aanleggen, dan kan alleen de egel erbij.

Creëer een egelsnelweg

Het natuurlijk leefgebied van de egel verdwijnt en jagers liggen op de loer. Tuinen kunnen daarom dienen als veilige havens. Maar door de hekken en schuttingen hebben egels vaak geen toegang tot tuinen. Ze kunnen hier immers niet overheen klimmen. De oplossing: maak een opening in de schutting waar de egel doorheen kan. 13×13 centimeter is genoeg. Spoor ook je buren aan onderdeel te worden van de egelsnelweg. Bij de Egelwerkgroep kun je gratis een bordje aanvragen waarmee je aanduidt dat de opening vrijgelaten moet worden.

Wat je niet moet doen als je een egel in je tuin ziet

Geef geen melk

Net als veel andere dieren kunnen egels geen lactose verteren. Nuttigen ze dit, dan kunnen ze diarree krijgen, uitdrogen en hieraan sterven. Je kunt beter een bakje water voor ze neerzetten.

Gebruik geen insecticiden of vallen

Insecticiden zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen die insecten weren of doden. Egels eten insecten en zullen dit chemisch goedje ook binnenkrijgen en sterven. 

Pak de egel niet op

Egels hebben een grote hekel aan aanraking. Als je te dicht in de buurt komt, verstarren ze. Hij zal zich aangevallen voelen en zijn stekels opzetten. Egels zijn dan ook niet geschikt om als huisdier te houden. Laat het oppakken over aan een opvangorganisatie. Zij doen dit uitsluitend als dit echt nodig is.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (88 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (30 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (165 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!