Tips & Advies
Rijpe bramen aan een struik
9 MIN 23 okt
Laatste update: 01 nov 2024

Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete Gids

Wil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze

Het kweken van bramen in je eigen tuin is een dankbare bezigheid die je beloont met heerlijke, zoete vruchten. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, een bramenstruik is relatief makkelijk te verzorgen en kan jarenlang een rijke oogst opleveren. 

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Over de braam
  • Soorten bramen
  • Bramenstruik in de tuin: standplaats
  • Bramen planten: stap voor stap
  • Bramen verzorgen
  • Bramen snoeien 
  • Bramen stekken
  • Wanneer bramen plukken?
  • Veelvoorkomende problemen 
  • En oplossingen
  • Veelgestelde vragen over bramen onderhoud
  • Bramen planten en verzorgen, conclusie

Met de juiste aanpak kun je zelfs wilde bramen temmen en ze succesvol in je tuin laten groeien. In deze complete gids leer je alles wat je moet weten over het planten en verzorgen van de bramenstruik

Over de braam

De braam is een veelzijdige, winterharde plant die behoort tot het geslacht rubus. Deze struik staat bekend om zijn heerlijke, donkere bessen die in de late zomer en vroege herfst rijpen. Bramen groeien in het wild in bossen, langs wegen en in tuinen, waar ze met hun stekelige takken ondoordringbare heggen kunnen vormen.

De plant heeft niet alleen eetbare vruchten, maar ook bladeren die gebruikt worden voor thee, en bloemen die nectar leveren voor bijen en vlinders. De bramenstruik bloeit van mei tot juni. Daarna komen er bramen.

Een bramenstruik in bloei (witte bloemetjes)

Soorten bramen

Er bestaan vele soorten bramen, elk met hun eigen unieke kenmerken. De gewone braam (rubus fruticosus) is de meest voorkomende soort in Europa. Daarnaast zijn er cultivars zoals de doornloze braam, die speciaal gekweekt is voor gemakkelijke oogst.

De framboos (rubus idaeus) is een nauw verwante soort die tot hetzelfde geslacht behoort. Over deze kwetsbare vrucht schreven we eerder het artikel frambozen planten en verzorgen.

In Noord-Amerika vind je de rubus occidentalis of zwarte framboos, terwijl in Azië de Japanse wijnbes (rubus phoenicolasius) populair is. Elke soort heeft zijn eigen smaakprofiel en groeikenmerken, wat bijdraagt aan de rijke diversiteit binnen deze plantenfamilie.

Bramenstruik in de tuin: standplaats

Een goed begin is het halve werk, ook als het op de verzorging van bramen aankomt. Houd rekening met het volgende om je bramen een goede start te geven:

Zonnige of halfschaduw plek

Bramen zijn flexibele planten die zowel in de volle zon als in de halfschaduw kunnen groeien. Een zonnige plek heeft echter de voorkeur, omdat dit zorgt voor meer bloemen en betere vruchten. De zon heeft een positieve invloed op de bloei en trekt meer insecten aan voor een betere bestuiving. Een te donkere plek moet je vermijden omdat dit de vruchtzetting vermindert.

Goede bodemomstandigheden

Bramenstruiken zijn niet veeleisend wat betreft de bodem. Ze groeien op bijna elke normale tuingrond. Bij zandgrond kun je de kwaliteit verbeteren door humus en compost toe te voegen. Voor kleigrond is het belangrijk om zand of kiezelstenen toe te voegen voor een betere drainage. Een licht kalkhoudende grond werkt het beste voor een optimale groei. Hier ontdek je meer over de verschillende bodemtypen.

Ruimte voor groei

Bramenstruiken kunnen flink uitbreiden, dus voldoende ruimte is essentieel. Voor half-rechtopstaande soorten heb je drie tot vier meter afstand nodig tot andere planten. Bij rechtopgroeiende variëteiten volstaat ongeveer 150 centimeter. 

Omdat de wortels zich vlak onder het grondoppervlak verspreiden, is het slim om een wortelbegrenzing in te graven om woekering te voorkomen. Zorg ook voor bevestigingsmogelijkheden zoals draden of spalieren om de lange uitlopers te geleiden.

Bramen planten: stap voor stap

Wil je een bramenstruik planten? Doorgaans worden bramen in container aangeboden, zelf bramen zaaien is lastig en het duurt een aantal jaar voordat er vruchten komen.

Beste planttijd

Het planten van bramen kun je het beste doen in het voorjaar of de herfst. Het voorjaar heeft een lichte voorkeur omdat de struik dan direct goed kan aanslaan. April is ideaal, als er geen vorst meer is. Heb je bramen in pot? Deze kun je het beste eind maart of van november tot oktober planten.

Plantgat voorbereiden

Maak een ruim plantgat van ongeveer 30 tot 50 centimeter diep. Meng de uitgegraven grond met compost en wat mest voor een voedzame basis. Zorg dat de grond goed los is en vrij van wortelonkruid.

Planten en water geven

Dompel de pot eerst in water voordat je gaat planten. Zet de bramenstruik vervolgens op dezelfde diepte als deze in de pot stond – de bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met het tuinniveau. Plant niet te diep, want dit kan leiden tot rotting. Ook te hoog planten is niet goed omdat het water dan langs de wortels wegloopt.

Iemand plant een braam in een plantgat

Vul het gat met de verrijkte grond en druk deze stevig aan. Geef direct flink water en bedek de grond rond de plant met mulch om uitdroging te voorkomen. Hier lees je meer over mulchen.

Bramen verzorgen

Het onderhouden van je bramen is geen hogere wiskunde, maar een beetje verzorging kan geen kwaad. Deze stappen zijn belangrijk voor een mooie, gezonde en productieve bramenstruik.

Water geven

Een bramenstruik heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Geef water bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond. Let op dat je het water direct bij de voet van de plant giet en niet over de bladeren of vruchten heen sproeit om schimmelvorming te voorkomen. Bij bramen in potten is extra aandacht nodig omdat de grond sneller uitdroogt. Controleer regelmatig of de grond twee tot drie centimeter onder het oppervlak nog vochtig aanvoelt.

Bemesten

Bramenstruiken zijn bescheiden als het gaat om voeding. Bramen bloeien ook zonder bemesting, maar als je lekkere en grote bramen wilt, is een beetje mest geen slecht idee. Een hoofdbemesting als de plant gaat uitlopen in het voorjaar is meestal voldoende. Gebruik bij voorkeur een organische meststof.

Wees voorzichtig met te veel stikstof, want dit stimuleert bladgroei ten koste van de vruchten. Op schrale zandgrond kun je eventueel in augustus nog een tweede, lichte bemesting geven.

De beste voeding voor klein fruit
De beste voeding voor klein fruit
Bio moestuin mest
  • 100% organisch u0026amp; plantaardig
  • Eenvoudig te mengen met het gietwater
  • Ideaal voor (vrucht)groenten en (klein)fruit

Bramen snoeien 

Als je de bramenstruik niet snoeit, kan deze erg groot worden. Bovendien gaat er veel energie naar de stengels en uitlopers, wat de kwaliteit van de vruchten niet ten goede komt. Snoeien is dus een belangrijk onderdeel van de bramenverzorging.

Wanneer bramen snoeien?

Het beste moment om bramen te snoeien, is laat in de winter of vroeg in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Begin met het verwijderen van alle dode, beschadigde of zieke takken. Knip vervolgens de takken die vorig jaar fruit droegen tot aan de grond af, omdat deze niet opnieuw zullen dragen. Laat de nieuwe, sterke scheuten staan en kort deze in tot ongeveer 1,5 meter om een goede structuur te behouden. 

Tip
Als je snoeit in de herfst kun je nog makkelijk zien welke takken oud zijn (let op bramenrestanten) en welke nieuw: de scheuten zijn nog vers en groen.

Voor de verschillende soorten bramen, zoals de doornloze variëteiten of klimmende bramen, kan de snoeitechniek licht variëren, maar het basisprincipe blijft hetzelfde: oud hout weghalen en nieuw hout stimuleren voor een gezonde en productieve plant.

Iemand met tuinhandschoen snoeit oude braamtak tot de bodem terug met snoeischaar

Bramen stekken

De makkelijkste methode om bramen te stekken is bramen afleggen, waarbij een tak van de moederplant in de grond wordt gebogen en vastgezet, zodat deze wortels vormt. Dit proces kan ook volledig natuurlijk ontstaan: als de takken gaan hangen en de grond raken, gaan bramen woekeren.

Vind je dat je bramenstruik te veel woekert? Verwijder dan alle wortels en hangende scheuten zo grondig mogelijk. Controleer de komende tijd regelmatig of er nieuwe scheuten uit de grond komen. Als dit gebeurt, zijn er waarschijnlijk nog wortelstukken achtergebleven die je alsnog moet uitgraven.

Opbinden en leiden

Een bramenstruik heeft veel ruimte nodig en vraagt om goede geleiding, omdat de takken anders gaan hangen (en op die manier kunnen woekeren). Je kunt de struik leiden tegen een muur, schutting of speciale plantensteun. Zo maak je van een struik een klimplant: dat ziet er ook nog eens mooi uit!

Bind nieuwe uitlopers zo snel mogelijk vast, omdat lange uitlopers minder buigzaam zijn. Controleer de groei regelmatig, liefst een paar keer per week, omdat bramen snel groeien. Voor het leiden heb je minimaal zes draden nodig, waar je de takken om de 30 tot 40 centimeter aan vastmaakt. Kies in het begin van de zomer vijf tot zes sterke takken uit en bind deze waaiervormig vast voor optimale lichtverdeling.

Vrouw bindt een bramenstruik op aan hek

Wanneer bramen plukken?

Het bramen-seizoen loopt van eind juli tot half september. Je kunt zien dat bramen rijp zijn als ze van rood naar helemaal zwart verkleuren. Trek voorzichtig aan de vrucht – als deze makkelijk loslaat, is hij perfect rijp. Niet rijpe braambessen zijn vaak wat zuurder van smaak.

Veelvoorkomende problemen 

Hoewel bramenstruiken over het algemeen sterk zijn, kunnen ze toch last krijgen van verschillende ziektes en plagen. De meest voorkomende problemen zijn schimmelziektes, die vooral in vochtige periodes opduiken. De grijze schimmel (botrytis) heeft een sterke invloed op de vruchten, waardoor deze bruin verkleuren en bedekt raken met grijs schimmelpluis.

Blijven je bramen klein? Dan heeft je struik misschien last van een andere veelvoorkomende kwaal: de bramengalmijt (de rode vruchtenziekte). Deze microscopisch kleine mijten zuigen voedingsstoffen uit de bramen, waardoor delen van de vrucht hard en rood blijven. Deze aangetaste vruchten zijn niet meer geschikt om te eten.

Ook braamroest komt regelmatig voor, herkenbaar aan rood-bruine vlekken op de bladeren. Deze schimmelziekte remt de groei van de struik en heeft een negatieve invloed op de rijping van de vruchten.

Blad van bramenstruik met bruine vlekjes door braamroest

En oplossingen

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om je bramenstruik luchtig te houden. Bind de takken goed op en snoei regelmatig, zodat er geen donkere, vochtige plekken ontstaan waar schimmels zich thuis voelen. Als je struik toch is aangetast, verwijder dan direct alle zieke delen en voer deze af. Laat aangetaste delen niet in de tuin liggen: dit kan leiden tot nieuwe besmettingen.

Veelgestelde vragen over bramen onderhoud

Hoe onderhoud je een bramenstruik?

Bramenstruiken houden van zon en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen, vooral tijdens droogteperiodes. Mulch rondom de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Verwijder dode takken en snoei regelmatig om de groei te bevorderen.

Hoe en wanneer bramen snoeien?

Snoei bramenstruiken in de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder oude takken die vruchten hebben gedragen, want die zullen geen nieuwe vruchten geven. Laat de jonge, gezonde takken staan voor de oogst van het volgende jaar. Door snoeien blijft de plant productief en voorkom je woekeren.

Hoe kan ik bramenstruiken leiden?

Leid bramenstruiken door jonge scheuten langs een latwerk of draad te binden. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie, voorkomt ziekten en maakt het oogsten gemakkelijker. Bind de takken voorzichtig vast en zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.

Bramen planten en verzorgen, conclusie

Het planten en verzorgen van bramen in je eigen tuin heeft een sterke invloed op je tuinbeleving en geeft je de kans om te genieten van zelfgekweekte, heerlijke vruchten. Door het volgen van de tips in deze gids maak je een vliegende start met je bramenstruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie of heb je vragen? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen met tips en advies of stel je vraag hieronder!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Op voorraad
17,99
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!